mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto maja 28, 2019 21:48 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Witam. Update. Kot po wizycie u innego weta miał badania krwi, cewnik, wyszedł bardzo kiepski stan jednej nerki, sporo kamieni, ogólnie lipa. Teraz w domu, jutro powrót na kontrolę i płukanie. A pierwszy wet nie zobaczył niczego na USG, dał nospe i karmę urinary. Dwa dni i kot by nie żył. Jest szansa bo sika z cewnikiem, pije, trzymajcie kciuki. Niestety zaniedbałem kontrole przez dobry z zachowania stan kota i nie pomyślałem o USG wcześniej u kompetentnego weterynarza. Dodam jeszcze że wyciskanie moczu przy tym stanie nerek na pewno nie pomogło.

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Wto maja 28, 2019 22:00 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Badanie moczu mieliście?
Kamienie są w nerkach?

Yocia

 
Posty: 830
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Śro maja 29, 2019 8:43 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Kamienie są. I chyba wodonercze. Badania moczu nie miał bo za mało, ale będzie. Dobra kondycja, sika. Zostaje na kroplówce. Wyniki miał kreatynina 360 i mocznik chyba 80. Zmierzą ile dostaje płynu i ile oddaje

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pt maja 31, 2019 20:34 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Witam. Po trzech dniach nawadniania wyniki podobne, minimalnie wyższe. Dostawał przez jakąś pompę przez cały dzień. Kiedyś miał przez 2 godziny dziennie, ale czy imwolniej tym lepiej? Kondycję ma dobrą, je, sika bez cewnika. Teraz mam dawać podskórnie kroplówki, antybiotyk jeszcze i Lespewet. We wtorek ponowne badania. Poprzednio, 4 lata temu miał przez chyba 9 dni kroplówkę i powoli schodziły wyniki

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pt maja 31, 2019 20:56 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Czyli jakie teraz ma wyniki?
Kamienie są w jednej nerce, w obu czy w moczowodzie?

Yocia

 
Posty: 830
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pt maja 31, 2019 21:21 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Kreatynina 4.3, mocznik 89. Kamieni jest kilka chyba, dokładnie nie wiem, na razie chodziło o to żeby udrożnić cewkę i nawadniać. Jedna nerka podobno do niczego, widonercze, kamień chyba blokuje. Przesłałem niestety za duzo czasu bo kot wbrew przewidywaniom żył i miał się świetnie 4 lata. Jak walczyłem o niego pierwszy raz dawałem vetoqinol calopet i chitofos, chyba wrócę do tego. Najważniejsze żeby sie nie zatkał znowu. Wtedy nie dawałem rady sam robić kroplówek podskórnych bo łachudra się wyrywał, podejmę wyzwanie od jutra jeszcze raz.

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pt maja 31, 2019 21:29 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Niestety, ale nerka będzie do kontroli i najpewniej do usunięcia, jeśli faktycznie jest spore wodonercze i druga nerka ok. Na własną rękę nic nie podawaj, zwłaszcza preparatów z minerałami - chitofos jest na bazie węglanu wapnia, a kamienie najczęściej odkładające się w nerkach zawierają w składzie wapń. Przyspieszysz ich powstawanie. Jeśli kot ma za dużo fosforu to trzeba będzie wybrać coś innego.
Odpowiadając Ci na inne pytanie a propo wlewów - tak, takie podawanie płynów przez pompę przez cały dzień jest lepsze niż kroplówka 2h.

Yocia

 
Posty: 830
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Sob cze 01, 2019 8:42 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Dzięki za podpowiedzi, nie spytałem czy fosfor zbadali, poproszę we wtorek żeby to zrobili.

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pon cze 10, 2019 14:07 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Witam. Zastanawiam się jaka karma karmić kota z pnn i kamieniami. Renal chyba nie jest najlepszy na kamienie i odwrotnie. Inny weterynarz zaproponował żeby dawać renal + urinoloxan, co sądzicie? Renal mi się kończy i muszę coś zamówić

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pon cze 10, 2019 21:23 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Wszystko zależy od składu kamieni.
https://eurologia.pl/g/709,rodzaje-kamicy-nerkowej
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Avatar użytkownika
 
Posty: 16048
Od: Śro gru 30, 2009 23:05
Lokalizacja: Mazury

Post » Czw sie 22, 2019 20:43 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Cześć. Od kryzysu z zatkaniem się w kwietniu Jaskier chudnie. Wcześniej powoli ale teraz stracił chyba 600 gram w 8 dni, aż nie wierzyłem. W kwietniu mial 6.8kg, W zeszła środę 6, dzisiaj 5.4. Mało je ale coś tam skubie. Podaje mu kilka różnych karm i surowego kurczaka. Do tego pastę Calopet, chociaż przez tydzień nie dawałem bo nie miałem. Od dzisiaj daję dwa razy dziennie. Dostaję też Semintrę bo miał niskie albuminy. Miał przerwę tygodniowa w kroplowkach. Wyniki w zeszłym tygodniu: kreatynina 4.2mg/dl-utrzymuje się od kwietnia, mocznik 39mg/dla, fosfor ok, wbc 5.5(5.5-19), Rbc 4.97(4.6-10), Hgb 91 (93-153), Hct 27.6(28-49). Podawać hemovet czy krwinki ok? Zachowuje się jeszcze normalnie. Teraz planuje kroplówkę podskórną co dwa dni, dwa razy dziennie Calopet, spróbuję też inną karmę. Mokrego też nie chce. Jakieś sugestie może dlaczego tak szybko chudnie i co robić? Może przez kamień na zebęch nie je? Miał trochę, przyjrze sie dzisiaj. Cztery lata od diagnozy było ok i wróciło niestety..

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Pt sie 23, 2019 8:32 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Możesz wstawić wszystkie parametry z krwi, które zostały teraz sprawdzone? Kontrolowałeś wątrobę i trzustkę? Mocz też badaliście?
Problemy z zębami mogą wpływać na ogólny stan zdrowia kota oraz niechęć do jedzenia. Niech wet obejrzy dokładnie zęby, może potrzebna jest sanacja jamy ustnej. Myjesz mu czymś te zęby? Są różne łatwe w użyciu pasty/żele weterynaryjne.
Nie pomyliłeś się przepisując poziom mocznika?
Jeśli kot słabo je i chudnie to może należałoby wprowadzić jakiś lek, który pobudzi apetyt - Peritol lub Mirtagen?
Do karmienia kota z problemami nerkowymi nadają się tłustsze mięsa- wołowina pręga i łata, udo z kurczaka, indyka czy kaczki, serca drobiowe (podawać rzadziej,) królik.
Myślę, że lepsze od Hemovetu byłyby zastrzyki z wit. B 12 typu Intravit lub tabletki Olimp Chela-Ferr.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 616
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Pt sie 23, 2019 11:04 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

60 dkg przez tydzień wygląda na wadę wagi (sprzętu) albo silne i gwałtowne odwodnienie (biegunka, wymioty, nasilone wydalanie moczu)
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Avatar użytkownika
 
Posty: 16048
Od: Śro gru 30, 2009 23:05
Lokalizacja: Mazury

Post » Sob sie 24, 2019 17:51 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Cześć. Poziom mocznika podałem dobrze, jest dość niski. Fosfor też ok. Co do wagi to jednak błąd urządzenia. Kot ma 6 kg jak poprzednio. Utrata wagi jest ale 1.2 kg przez 3 miesiące. Wracam do calopetu i semintry. No i ta kreatynina nie spada

robroy

 
Posty: 28
Od: Czw sty 29, 2015 21:18

Post » Nie sie 25, 2019 13:52 Re: mój kot - ma pnn - PROSZĘ O PORADY

Witam!dwa tygodnie temu dowiedzialam sie ze moja ukochana kotka ma pnn 4 stadium...mocznik 317,kreatynina 7,4...jestesmy caly czas na kroplówkach które nie przynoszą żadnego efektu...kicia ogólnie ma sie dobrze,ma apetyt,pije,zalatwia sie normalnie...wiem ze sytuacja jest bardzo poważna...chcialabym.chociaz miec nadzieje ze jest dla nas jakas jeszcze szansa...ze tylko na razie idzie Nam tak zle wszystko..Czy ktos mial podobnie?

izus7777

 
Posty: 4
Od: Nie sie 25, 2019 13:34

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości