Ziucia trafiła do mnie pod koniec stycznia, wcześniej mieszkała w mieszkaniu z 25kotami, których się bała. Przyjechała jako sterylizowana, ale nie widzę blizny. Obserwuję ją -na razie nie ma rujki. Zaszczepiona na podstawowe wir, testowana Fiv/Felv. Dość szybko się zaaklimatyzowała, obecnie jest spokojna, przychodzi na mizianki, z moimi kotami nie wchodzą sobie w drogę. Kilka dni po jej przyjeździe zauważyłam objawy zapalenia pęcherza. Charakterystyczne kucanie, posikiwanie po kropelce, wylizywanie się a wreszcie krew w moczu. Od tej pory zaczęłam ją diagnozować i leczyć, było 8 wizyt u wetki. Wetka wydaje mi się kompetentna i zaangażowana, lecznica nowoczesna -cała diagnostyka na miejscu.
Poniżej jest szczegółowa historia choroby, ale tak w skrócie -leczenie po kolei dwoma antybiotykami nie sprawdziło się, potem była karma urinary i przeciwzapalne, karma i syropek kalm, obecnie urinary plus urinodol. . Szczerze mówiąc nie bardzo wiem co dalej....Kotce co jakiś czas wraca zapalenie pęcherza, jak śpi posikuje ok 3ml moczu, bezwiednie. Ładnie korzysta z kuwetki. Prosiłabym też o ustosunkowanie się do podawania karm calm i urinary, tym bardziej, że mi się kończy i nie wiem czy kupować następne opakowanie.
PS zauważyłam też, że Ziutka czasem liże się ,,bez powodu" np po ramieniu czy grzbiecie. Np zasuwa gdzieś, staje i liże ni z gruszki ni z pietruszki. Moje koty tak nie robią, więc może ma to jakiś związek z chorobą
Tu szczegółowo:
Na każdej wizycie mała miała robione USG
27.12.2014
Podstawowe szczepienia
11.11.2014
Testy FIV/Felv wynik negatywny
22/01/2014 10:35:
Dom tymczasowy. U Pani od tygodnia w tym czasie sika pod pryszniecem. Kał oddaje normalnie do kuwety. Ostatnio sika mało a często. Stranguria.
Pęcherz moczowy bolesny. Na USG - błona śluzowa 3 mm, zagęszczony mocz.
Zabiegi
Wizyta (pierwsza)
Iniekcja
Zastosowane leki:
Convenia 10 ml 0,4 ml Tolfine inj. 100 ml 0,4 ml No-Spa 40mg 0,5 amp.
Zalecono karmę urinary
24/01/2014 09:54:
Bad. Moczu BLD NEG, UBG 35 umol/l Bil neg, Pro 0,3 g/kl NIT Neg Ket neg Glu norm pH 6
SG 1,030 Leu 500 Leu/ul.
05/02/2014 10:04:
Znowu problem z sikaniem.
Teraz pojawiła się krew w moczu ( od wczoraj)
Kot był cały czas na Urinary a Ph ma 5!!
BLD 250 Ery/ul UBG 35 umol/l Bil 17 umol/l Pro 5 g/kl NIT Pos Ket neg Glu norm pH 5
SG 1,030 Leu 500 Leu/ul.
Zabiegi
Badanie moczu+osad Zastosowane leki:
Synergal inj. 0,4 ml Tolfine inj. 100 ml 0,4 ml No-Spa 40mg 0,5 amp.
06/02/2014 17:29:
Nie było krwi w moczu.
4,2 kg
Kot może mieć problemy behawioralne.
USG - pęcherz moczowy wypełniony, błona śluzowa 5 mm. Zabiegi
Wizyta - kontynuacja Iniekcja
Zastosowane leki:
Synergal inj. 0,2 ml Tolfine inj. 100 ml 0,4 ml Tolfedine 60mg / 60 tabl. 1 tabl Synergal 250mg 4 tabl.
Zalecono karmę calm
14/02/2014 15:33:
znowu posikuje temp 38,5
pech mocz pusty (usg)
Pani woli jednak zastrzyki niż tabletki jak sie uda to Pani przyniesie mocz do badania
Zabiegi Iniekcja 7
Wizyta - kontynuacja Zastosowane leki:
Tolfine inj. 100 ml 1,2 ml Synergal inj. 1,2 ml No-Spa 20mg/1ml inj. 1 amp.
Zalecono karmę calm
17/02/2014 18:28:
Nie posikuje.
Dajemy tolfine na jakiś czas kalma.
Tolfine 2 razy w tygodniu przez trzy tygodnie + krama calm i zobaczymy
Zastosowane leki:
Tolfedine 60mg / 60 tabl. 4 tabl Lekarz: lek.wet Katarzyna Pająk
20/03/2014 17:30:
gęstość 1,043 Barwa żółta Odczyn obojętny!!
Osad. obfity
Nabłonki wielokątne pojedyncze nabłonki okrągłe pojedyncze Leukocyty 0 - 2
Erytrocyty 0-1 świeże, zmienione, wyługowane wałeczki - brak kryształy struwity dość liczne flora mierna
Zalecono karmę urinary i podawanie Urinodol 2 razy dziennie
04/04/2014 14:32:
Gęstość wzgl 1,05
Odczyn obojętny
Białko ślad
Struwity dość liczne
Zalecono nowo wprowadzoną na rynek karmę Urinary plus calm, dalej Urinodol
Zapalenie ucha z wydzieliną (nie stwierdzono świerzbu) zalecono Oridemyl przez 10dni,
Następna wizyta wyznaczona na 21.04