Wet jest idiotą i/albo egoistą skupionym na swoim urlopie.
Kota ma najwyraźniej infekcję dróg moczowych (szczęśliwie raczej dolnych), którą powinno się leczyć ANTYBIOTYKIEM, około 6 tygodni, i to antybiotykiem właściwie dobranym do rodzaju infekcji. Moja sugestia jest taka, żebyś jak najszybciej (jutro!) poszła do innego weta, może uda się choć ten mocz na posiew pobrać
Nie wiem, co oznacza odczyn moczu "kwaśny" (tzn jak bardzo jest kwaśny), bo z kolei te kryształy, które ma w moczu, występują przede wszystkim w moczu alkalicznym, czyli zasadowym, a nie w kwaśnym.
Co do diety urologicznej to nie ma czegoś takiego jednego
Prawdopodobnie wetowi chodziło o karmę specjalistyczną zakwaszającą mocz typu urinary, ale jest problem, bo skoro mocz jest kwaśny, a nie wiadomo jak bardzo, to zakwaszanie może być szkodliwe. Istnieją 4 rodzaje krystalizacji w moczu, zakwaszanie rozpuszcza 3 z nich, w tym te kryształy fosforanu amonowo magnezowego, które u niego wykryto, ale czwarty rodzaj kryształów w kwaśnym moczu wręcz sobie narasta
Ja przed ponownym zbadaniem, w tym bakteriologicznym, zakwaszania bym nie ryzykowała.
Co możesz sama dla koty uczynić? możesz dawać jak najwięcej płynów do picia, (zachęcać, zwabiać, nawet zmuszać pojąc strzykawką), wtedy pęcherz będzie się przepłukiwał, ale antybiotyk jest tu konieczny
Karmy typu urinary tym się różnią od zwykłych, że zawierają więcej soli kuchennej (żeby pobudzić w kocie chęć picia) i metioninę, środek zakwaszający mocz, który można kupić w tabletkach i dodawać do zwykłej karmy
Tu cytat nt tego, co kot ma w moczu, dotyczy ludzi, ale mechanizm jest ten sam u kotów:
"Patologicznym składnikiem osadu moczu są kryształy fosforanu amonowo-magnezowego (struwitu). Tworzą się one w przypadku zainfekowania moczu bakteriami produkującymi ureazę, najczęściej z rodzaju Proteus, Providentia, Morganella i Klebsiella (8). Ureaza jest enzymem rozkładającym mocznik do amoniaku, który w połączeniu z wodą tworzy zasadę amonową. Powstające w toku tej reakcji kationy NH4+ tworzą, wraz z magnezem i resztami fosforanowymi, kryształy struwitu (MgNH4PO4 x 6H2O) zaś aniony OH- alkalizują mocz nasilając krystalizację fosforanu amonowo-magnezowego"
Jednym słowem : jutro pędzikiem do weta z moczem na posiew a docelowo po antybiotyk, jak ci będzie wpychał karmę urinary (drogą

) to świadomie zdecyduj, na co lepiej przeznaczyć kasę, badania czy karmę