Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 30, 2020 7:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam ten sam dylemat, chociaż u nas parametry trzustkowe się poprawiły, ale wyszła podwyższona kreatynina, potas i fosfor przy górnej granicy normy... nie mam już pomysłów, co kotu dolega. Parametry nerkowe sprzed 2 tygodni były dobre (ale dostawał kroplówki, wiec nie wiem na ile były przekłamane). Obecne wyniki zostały zrobione po tygodniu od odstawienia kroplówek dożylnych, kot tez przez 2-3 dni prawie nie pił, tyle co z mokrej karmy liznął. Poniżej wklejam wyniki, prosze doradźcie coś, bo moja wetka ogólnie zlała temat nerek, Tyson pewnie mało pił i tyle...
To początek kłopotów z nerkami, czy oberwały przez trzustkę i podawany przez prawie tydzień Metecam przez poprzedniego weta?
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Avatar użytkownika
 
Posty: 789
Od: Nie wrz 27, 2015 8:55
Lokalizacja: Legnica

Post » Czw kwi 30, 2020 9:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Za mało danych żeby forumowicze odpowiedzieli na to pytanie. Trzeba by uzupełnić o badanie moczu i USG a i to jeszcze może nie przynieść jednoznacznej odpowiedzi....

Yocia

 
Posty: 983
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Czw cze 18, 2020 21:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzień dobry, nie potrafię niestety założyć nowego wątku, dlatego piszę tutaj. Dla mojej 16-letniej kocicy Zedki bardzo proszę Państwa o pilną poradę. Mamy fantastycznego weterynarza w Toruniu, pomógł nam niejednokrotnie, ale, im więcej czytam na forum, tym większe mam wątpliwości, tym bardziej, że zaordynowane leczenie przestało dawać efekty.
W lipcu zeszłego roku padła u weterynarza diagnoza- przewlekła niewydolność nerek. Zaordynował wdrożenie karmy Renal +Hitofos, później został wprowadzony Nefrokrill, na koniec Amlozec. Kotka jadła chętnie, pogorszenie nastąpiło ok 3 tyg. temu, zostało podane relanium na apetyt, kroplówki NaCL w dawce ok 200 ml 2 razy dziennie przez 5-7 dni, niewielka dawka sterydu (Deka-shot) co trzy dni, 2-3 razy, antybiotyk Synulox inj 1 raz dziennie 6-7 dni. Kotka zaczęła bardzo ładnie jeść przez kilka dni, po czym jadła coraz mniej, aż przestała. Wet wprowadził relanium na apetyt, przez dwa dni- je połowę tego co przedtem, zobaczymy, co dalej.
Proszę o poradę jaką karmą mogę jej pomóc, czytałam wiele opinii, że Renal szkodzi, ale nie potrafię wybrać alternatywy. Co mogę od siebie dla niej zrobić? I najtrudniejsze dla mnie pytanie- czy ta choroba ją boli i które to stadium?
Ostatnie wyniki badań z 22 maja:
Hematologia
WBC 6,02 G/L
NEU 4,79 G/L
NEU % 79,6 %
LYM 0,72 G/L
LYM% 11,9 %
MONO 0,11 G/L
MONO% 1,9 %
EOS 0,39 G/L
EOS % 6,5 %
BASO 0,010 G/L
BASO% 0,010 %
RBC 8,48 t/l
HGB 113 g/l
HCT 0,350 l/l
MCV 41,3 fl
MCH 13,4 pg
MCHC 324 g/l
PLT 315 g/l
Biochemia
Albuminy 31,60 gl/l
ALT 34,40 U/l
alfa- Amyla 2712,50 U/L
AP-Fosfataza alkaliczna 53,80 U/L
AST (GOT) 35, 40 U/L
Białko całkowite 88,00 g/l
Bilirubina całkowita 4,1 umol/l
Cholesterol 7,8 mmol/L
CK- Kinaza kreatynowa 103,80 U/L
Fruktozamina 285, 20 umol/l
GLDH 3,30 U/L
Glukoza 8,80 mmol/l
GGTP 0,64 U/L
Kreatynina 656,50 umol/l
LDH 101,50 U/L
Lipaza 31,80 U/L
Mocznik 37,90 mmol/l
Trójglicerydy 0,40 mmol/l
stosunek albuminy/globuliny 0,56
Globuliny 56,40 g/l
ELEKTROLITY I PIERWIASTKI
Chlorki 109,80 mmol/L
Fosfor nieorganiczny 2,20 mmol/L
Magnez 1,30 mmol/L
potas 4,10 mmol/L
Sód 150,60 mmol/L
Wapń 2,60 mmol/L
Kreatynina 656, a startowaliśmy z poziomu 300...

salsawodka

 
Posty: 21
Od: Czw cze 18, 2020 19:18

Post » Pt cze 19, 2020 22:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Trzeba pisać wyniki z zakresem norm
Ale czy dobrze rozumiem ze wet podał na dzień 400 ml płynu ?
I steryd
Jeżeli nie robiłaś badania moczu usg to bardzo potrzebne
Badanie krwi jest z przed miesiąca ?
Ile kot wazy ?

anka1515

 
Posty: 2778
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob cze 20, 2020 13:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mój nefrolog zaleca kroplowki ringer z mleczanami. Dla 4 kg kota to jest 100ml. Druga kwestia bardzo ważna to mieszanie sterydu z kroplówka. Mój kot przy takim zestawie mało co nie umarł. Woda zaczęła mu się gromadzić w organizmie w krótkim czasie (14 dni) przytył 700 gr. Plyn miał nawet w sercu. Dlatego jak widzisz że coś się dzieje z oddychaniem, albo kot zaczyna przybierać na wadze to trzeba iść na usg żeby sprawdzić czy nie ma wody.

Arcola

 
Posty: 5
Od: Sob cze 20, 2020 12:40

Post » Sob cze 20, 2020 14:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Arcola pisze:Mój nefrolog zaleca kroplowki ringer z mleczanami. Dla 4 kg kota to jest 100ml. Druga kwestia bardzo ważna to mieszanie sterydu z kroplówka. Mój kot przy takim zestawie mało co nie umarł. Woda zaczęła mu się gromadzić w organizmie w krótkim czasie (14 dni) przytył 700 gr. Plyn miał nawet w sercu. Dlatego jak widzisz że coś się dzieje z oddychaniem, albo kot zaczyna przybierać na wadze to trzeba iść na usg żeby sprawdzić czy nie ma wody.

Kroplówki ilość ustala się indywidualnie do wagi i jonogramu
Z kroplówka z mleczanami tez ostrożnie
I przy pnn steryd jest nie wskazany

anka1515

 
Posty: 2778
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob cze 20, 2020 16:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Chciałam się przywitać i prosić o wasze opinie na temat badań Jazza. Koteczek pers jest obecnie leczony u nefrologa niemniej jednak nauczona doświadczeniem i faktem że w ostatniej klinice gdzie leczylam kota internistycznie omal dwa razy by go nie zabili jestem teraz bardzo uważna i wole się dwa albo i więcej razy skonsultować. Kotek w listopadzie'19 zaczal mieć problemy z jedzeniem. Okazało sie ze ma w buzi wrzód. Po kontroli krwi wyszła nam kreatynina 5,6 a mocznik 180. Zaczal dostawac kroplówki i do zabiegu usuwania kamienia i wrzodu kreatynina mu spadła do 4,3. Po 2 bardzo niefajnych miesiącach i praktycznie codziennych wizytyach u wterynarza ( tego co mi kota dwa razy prawie zabił) zaczęłam już chodzić z nim tylko do specjalistów. I tak trafiliśmy na przemiła i super profesjonalna Pania stomatolog która usunęła mu 11 zębów i olbrzymiego ziarniniaka z buzi, następnie wizyta u nefrologa, który na cito skierował mnie do kardiologa. U kardioloa diagnoza - będzie żył do końca roku. Podejrzenie kariomiopati restrykcyja (płyn w osierdzi, otworzona zastawka .... ). Udało nam się z tego wyjść. Okazało się, że kot był zalany kroplówkami do tego stopnia, że woda była juz wszędzie. Powrót do nefrologa przy wynikach kreatynina 3,2, mocznik koło 100, cisnienie 147 ( podobno idealne), usg jak to doktor mówi pokazuje że nerki sa w lepszym stanie niż wyniki to pokazuja. Zalecenia semintra 1,5 kreseczki ze strzykawki i 100 ringera co 5 dni. Dodatkowo miałam zrobić badanie jonogramu ( zrobione wczroraj). I właśnie o ten jonogram chciałabym się was zapytać bo jak zdążyłam wyczytać fosfor jest za wysoki, potas wysoki (ale podobno on może być zaburzony wystarczy że krew jest dłużej przetrzymywane ) i wapń też wysoko. Dodatkowo od kliku tygodni kot ma problemy z załatwianiem, potrafi nie robić kupy 3 dni a pózniej robi 2 w ciągu kliku godzi no i wymioty. Jak kot mial gorsze parametry nerkowe to nie wymiotował tak często jak teraz. Co do zatwardzen to zaczynam mu podawać lactulosum. Nie wiem niestety jak mu pomoc z wymiotami. Macie jakieś rady? Poniżej badania - stare ze stycznia oraz najnowsze z kwiecień - czewiec ( mam nadzieje ze sie wkleją).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Arcola

 
Posty: 5
Od: Sob cze 20, 2020 12:40

Post » Nie cze 21, 2020 11:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

anka1515 pisze:Trzeba pisać wyniki z zakresem norm
Ale czy dobrze rozumiem ze wet podał na dzień 400 ml płynu ?
I steryd
Jeżeli nie robiłaś badania moczu usg to bardzo potrzebne
Badanie krwi jest z przed miesiąca ?
Ile kot wazy ?


Przepraszam, już uzupełniam.
Tak, 400 ml dziennie kroplówki dożylnej, rodzicom udało się podać połowę tej dawki, co trwało dziennie ok 3 godzin. Kotka waży 4 kilo, w trakcie ostatniego leczenia w niecały miesiąc schudła o,3 kg.

salsawodka

 
Posty: 21
Od: Czw cze 18, 2020 19:18

Post » Nie cze 21, 2020 11:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

anka1515 pisze:Trzeba pisać wyniki z zakresem norm
Ale czy dobrze rozumiem ze wet podał na dzień 400 ml płynu ?
I steryd
Jeżeli nie robiłaś badania moczu usg to bardzo potrzebne
Badanie krwi jest z przed miesiąca ?
Ile kot wazy ?


AST (GOT) 35,40 U/L 1 - 59
Białko całkowite 88,00 g/l 57 - 94
Bilirubina całkowita 4,10 umol/l 0,01 - 5,5
Cholesterol 7,80 mmol/L 1,8 - 6,5 H
CK - Kinaza kreatynowa 103,80 U/L 50 - 690
Fruktozamina 285,20 umol/l 190 - 365
GLDH 3,30 U/L 0,01 - 6
Glukoza 8,80 mmol/L 3,05 - 6,1 H
GGTP 0,64 U/L 0,01 - 5
Kreatynina 656,50 umol/l 1 - 168 H
LDH 101,50 U/L 160 - 1050 L
Lipaza (DGGR) 31,80 U/L 0 - 26 H
Mocznik 37,90 mmol/L 5 - 11,3 H
Trójglicerydy 0,40 mmol/L 0,6 - 1,14 L
Stosunek albuminy/globuliny 0,56 --- 0,5 - 1,1
Globuliny 56,40 g/l 19 - 66
Elektrolity i pierwiastki
Badanie przesiewowe duże
Chlorki 109,80 mmol/L 100 - 120
Fosfor nieorganiczny 2,20 mmol/L 0,8 - 1,9 H
Magnez 1,30 mmol/L 0,6 - 1,3
Potas 4,10 mmol/L 3 - 4,8
Sód 150,60 mmol/L 145 - 158
Wapń 2,60 mmol/L 2,3 - 3

salsawodka

 
Posty: 21
Od: Czw cze 18, 2020 19:18

Post » Nie cze 21, 2020 11:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

[quote="anka1515"]Trzeba pisać wyniki z zakresem norm

Jeżeli nie robiłaś badania moczu usg to bardzo potrzebne


Przepraszam, ale chciałam zapytać dlaczego niezbędne jest badanie moczu i usg? Myślę, że usg doktor robił przy diagnozie, jednak mama nie pamięta, a w książeczce brak wyniku.

salsawodka

 
Posty: 21
Od: Czw cze 18, 2020 19:18

Post » Nie cze 21, 2020 15:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

salsawodka pisze:
anka1515 pisze:Trzeba pisać wyniki z zakresem norm
Ale czy dobrze rozumiem ze wet podał na dzień 400 ml płynu ?
I steryd
Jeżeli nie robiłaś badania moczu usg to bardzo potrzebne
Badanie krwi jest z przed miesiąca ?
Ile kot wazy ?


Przepraszam, już uzupełniam.
Tak, 400 ml dziennie kroplówki dożylnej, rodzicom udało się podać połowę tej dawki, co trwało dziennie ok 3 godzin. Kotka waży 4 kilo, w trakcie ostatniego leczenia w niecały miesiąc schudła o,3 kg.


400 ml dożylnie to bardzo dużo jak na 4 kilo kota. Mój miał 2 dni po rząd kolo 150 ml i dało mu to nieźle w kość (nie wiem czy ta kroplówka nie przyczyniła się do anemii). Później u innego lekarza (anestezjologa, który przygotowywał go do zabiegu) dowiedziałam się że na dożylne kroplowki trzeba uważać i bardz po woli je podawac i też w odpowiedniej ilości.

Arcola

 
Posty: 5
Od: Sob cze 20, 2020 12:40

Post » Pon cze 22, 2020 7:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

400 ml dożylnie? :strach: :strach: :strach: Zmień weta i to jak najszybciej :!:
Mój Pączuś, który z tym przeżył 4 lata, w ostatnich tygodniach dostawał 100-120 ml dożylnie. I trwało to min. 2,5-3 godziny. A podskórnie miał zalecone do 150.
Co to za lekarz, Chryste Panie :strach:
ObrazekObrazekObrazek
ZNOWU WYGRAŁAŚ, POLSKO :ok: AD2020 :ok: Za II kadencję :ok:
10.04. - pamiętam [*] :( To już 10 lat
Z ptaków najbardziej lubię dudki :) Super są :ok:

Erin

Avatar użytkownika
 
Posty: 61466
Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon cze 22, 2020 21:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To jestem trochę przerażona. To jest wspaniały lekarz, oddany, świetny diagnosta i fantastyczny człowiek, do niego jedynego miałam zaufanie. Ludzie z daleka przyjeżdżają do niego na konsultacje... Doktor tłumaczył te ilość tym, że kroplówką nawodni kota, a w dalszej kolejności go wypłucze że szkodliwego, czy można się spodziewać takiego działania po kroplówce, czy tylko po dializie? ... Dziennie miała trwać nawet 8 godzin... Gratuluję, że udało Ci się prowadzić z sukcesem kota z pnn przez cztery lata, wydaje mi się to super wynikiem. Czy Twój kot został zdiagnozowany we wczesnym etapie, a może zaawansowanym? Martwię się ostatnim poziomem kreatyniny 650, czy to oznacza już ostatnia prostą czy jeszcze jest szansa na wyjście z tego kryzysu?

salsawodka

 
Posty: 21
Od: Czw cze 18, 2020 19:18

Post » Pon cze 22, 2020 21:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To jestem trochę przerażona. To jest wspaniały lekarz, oddany, świetny diagnosta i fantastyczny człowiek, do niego jedynego miałam zaufanie. Ludzie z daleka przyjeżdżają do niego na konsultacje... Doktor tłumaczył te ilość tym, że kroplówką nawodni kota, a w dalszej kolejności go wypłucze że szkodliwego, czy można się spodziewać takiego działania po kroplówce, czy tylko po dializie? ... Dziennie miała trwać nawet 8 godzin... Gratuluję, że udało Ci się prowadzić z sukcesem kota z pnn przez cztery lata, wydaje mi się to super wynikiem. Czy Twój kot został zdiagnozowany we wczesnym etapie, a może zaawansowanym? Martwię się ostatnim poziomem kreatyniny 650, czy to oznacza już ostatnia prostą czy jeszcze jest szansa na wyjście z tego kryzysu?

salsawodka

 
Posty: 21
Od: Czw cze 18, 2020 19:18

Post » Pt lip 24, 2020 17:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam wszystkich. Piszę po raz pierwszy. Potrzebuję podpowiedzi/pomocy.

Mam kotkę brytyjską długowłosą (wzięta z hodowli gdy miała 3 miesiące) która 2 sierpnia 2020 roku skończy półtora roku. Od samego początku mieliśmy problemy z karmieniem (przerobiliśmy wszystkie możliwe karmy mokre), była wybredna nie chciała przyjmować pokarmu, wypijała jedynie sos z karmy Schumsy i jadła niewielkie ilości karmy suchej Purizon dla kociąt. Gdy miała 9 miesięcy przestała jeść w ogóle. 19 listopada 2019 roku wet zrobiła badania krwi. Kreatynina 2,79 (min 0,1 max 1,8) oraz mocznik 119 (min 25,024 max 70,069) kotka miała przy tym zaczerwienione dziąsła. Badanie USG zrobione 20.11.2019 wynik: Pęcherz moczowy umiarkowanie wypełniony klarownym moczem, ściana niepogrubiała. Nerki dł. 3,2 cm o umiarkowanie zatartym podziale warstwowym. W miąższu obecna komponenta łącznotkankowa i pojedyncze drobnoogniskowe zwapnienia. Układy zbiorcze poszerzone do 2,6 mm. Zwiększona ilość tkanki łącznej w obszarze miedniczki nerkowej - wysoce prawdopodobna zmiany zapalne (odmiedniczkowe i śródmiąższowe). Zmian torbielowatych nie stwierdzono. Obraz wątroby i trzustki bez uchwytnych zmian. Badanie moczu z 26.11.2019 roku wykazało gęstość względną 1,02 g/ml (min 1,025 max 1,06). Kotka dostała zastrzyki Lincospectin Wit. B1 i Cotosal i 20 ml 5% Glukozy przez 5 dni, poza tym zaczęła przyjmować w postaci tabletek LESPEWET 2 x dziennie po 1 tabletce. Po kuracji zastrzyków kotka chętniej jadła (w ogółe kotka je Tuńczyka Thai (Cosmy) oraz Tuńczyka z warzywami / krewetkami (Power Nature) karmy suche Purizon oraz Power Nature/ weterynaryjne Kattovit renal / Josera Carismo. Kolejne badania 10 stycznia 2020 wykazały: Kreatynina 1,36 (min 0,1 max 1,8) oraz mocznik 91 (min 25,024 max 70,069). LespeWet kotka przyjmowała do 23 maja 2020 r., przestała przyjmować jakikolwiek pokarm. Badania krwi z 23 maja 2020 r. wykazały Kreatynina 3,08 (min 0,1 max 1,8) oraz mocznik 74,4 (min 25,024 max 70,069). Weterynarz przepisał zastrzyki Lincospectin, Wit. B1 Cotosal i 5% Glukozy. 3 dnia przyjmowania zastrzyków kotka dostała uczulenia i trzeba było je odstawić i odczulić kotkę (kotka słaniała się na nogach, trzęsła głową i miłą problemy z oddychaniem). Lespewet został zastąpiony Pronefrą. Kotka wróciła do przyjmowania posiłków (chętniej jadła mokrą karmę swojego Tuńczyka Thai), bawiła się, była pogodniejsza. 21 lipca znowu zrobiliśmy badania krwi i wyszło: Kreatynina 4,32 (min 0,1 max 1,8) oraz mocznik 94,4 (min 25,024 max 70,069).

Najnowsze badanie krwi z 21 lipca 2020 r.:

Morfologia krwi (MINDRAY BC- 5000 VET)
Parametr Wynik J.miary Min. Max.
WBC L 5 = 10*3/uL 5,5 19,5
NEU% L 34,1 = % 38 80
NEU L 1,7 = 10*3/uL 3,12 12,58
EOS 0,35 = 10*3/uL 0,06 1,93
EOS% 7 = % 1 11
LYM 2,9 = 10*3/uL 0,73 7,86
LYM% H 57,9 = % 12 45
MON L 0,05 = 10*3/uL 0,07 1,36
MON% 1 = % 1 8
RBC 10,06 = 10*6/uL 4,6 10,2
HGB 13,1 = g/dl 8,5 15,3
MCV L 37,9 = um3 38 54
MCH 13,1 = pg 11,8 18
MCHC 34,5 = g/dl 29 36
RDW-CV 19,4 = % 16 23
RDW-SD 32 = um3 26,4 43,1
HCT 38,1 = % 26 47
PLT 232 = 10*3/uL 100 518
MPV 12,4 = um3 9,9 16,3
PDW 14,6 = 12 17,5
PCT 0,288 = % 0,09 0,7

Biochemia krwi
Parametr Wynik J.miary Min. Max.
AST 21,7 = U/l 6 44
ALT (GPT) 37° 44,7 = U/l 20 107
ALP (Fosfataza zasadowa) 34 = U/l 15 92
Białko całkowite 6,78 = g/dl 6 8
Albuminy 2,98 = g/dl 2,3 3,4
Glukoza L 77,6 = mg/dl 100 131
Bilirubina 0,16 = mg/dl 0,1 1,2
Kreatynina H 4,32 = mg/dl 0,1 1,8
Mocznik H 94,4 = mg/dl 25,024 70,069
Wapń 10,7 = mg/dl 8 11,12
Magnez (Mg++) 1,97 = mg/dl 1,5 3,2
Fosfor 6,19 = mg/dl 3 6,8

Badanie moczu wykazuje że ciężar właściwy jest za mały. Kotka 3-4 razy dziennie oddaje mocz. Raz dziennie robi uformowanego qpala.
Pomimo tego że były problemy z żywieniem i dobraniem karmy dla niej kotka waży 5,5 kg. Jest kotką nie wychodzącą ma do dyspozycji mieszkanie i duży balkon.

Bardzo chciałbym kotce pomóc / od 9 miesięcy od pojawienia się kłopotów nie została postawiona diagnoza co kotce dolega.
Co o tym sądzicie? Może ktoś miał z Was podobną sytuację i pomógł choremu kotu. Pozdrawiam

MisioMyszoMucha

 
Posty: 3
Od: Pt lip 24, 2020 16:04

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości