Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon mar 23, 2020 14:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

anka1515. Dzięki na pewno sobie poczytam. Kot waży 4,2kg i takie dostał zalecenie 2x dziennie 150ml przez 5 dni. W środę powtórka badań.
Yocia. W moczu jest białko 30,0 mg/dl ale wyczytałam, że to trochę ponad śladowe ilości i czasem może wystąpić. Choć też wyczytałam, że w ogóle go nie powinno być więc już nie jestem pewna. Ciężar właściwy 1,035 więc ok.

Ania - F

 
Posty: 7
Od: Pon mar 23, 2020 10:08

Post » Pon mar 23, 2020 16:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Była tylko pobrana, a do laboratorium zabrana następnego dnia wyjątkowo późno.

Zastanawia mnie to bo odpowiednio: 7,2. 6,3. 5,5. 5,8 (kot się bardzo stresował). 5,0. A teraz 6,3 (kot w strasznym stresie przed pobraniem, jeszcze pół dnia szalał po domu). Mocznik z ponad 350 spadł do niepełnych 200 - waha się od 166 do 188. Kot cały czas je i pije sam, mimo wieku odżył i bawi jak młody kociak. Kurcze mam nadzieje, że nie dostanie "zapaści"

alyaa1982

 
Posty: 3
Od: Nie mar 22, 2020 19:24

Post » Wto mar 24, 2020 9:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ania - F,
kotek nie był przypadkiem odwodniony ? Hematokryt, hemoglobina, erytrocyty, białko całkowite, albuminy nie były podwyższone ? Te badania były robione profilaktycznie czy coś się
z kotkiem działo ? Bo zalecenie kroplówek w takiej ilości przy podwyższonej wyłącznie i to niewiele kreatyninie (2,11 mg/dl) jest co najmniej dziwne :roll: Sama podwyższona krea może być spowodowana niekoniecznie niewydolnością nerek, ale również innymi problemami (trzustka, wątroba, a nawet zakłaczenie).
Ciężar właściwy moczu faktycznie nie wskazuje na PNN, ale też jeżeli kotek je np sporo suchej karmy, to wynik cw. może być trochę zafałszowany. Czy w moczu została oznaczona kreatynina ?
W przypadku białka na poziomie 30 mg/dl należy ją oznaczyć, bo tylko na podstawie stosunku białka do kreatyniny można ustalić czy występuje białkomocz.
Na pewno należałoby też wykonać USG całej jamy brzusznej, tylko u dobrego specjalisty, ponieważ nie każdy wet potrafi prawidłowo odczytać obraz USG. Poszukaj może na forum czy są tutaj polecani jacyś specjaliści w Twoim rejonie. Nie wiem też jakie badanie krwi robiłaś, ale na pewno przydałby się jakiś duży przesiewowy profil diagnostyczny, obejmujący także wątrobę, trzustkę, tarczycę.

inezka70

 
Posty: 53
Od: Nie lip 21, 2019 12:40

Post » Wto mar 24, 2020 12:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Inezka70. Dziękuję Ci bardzo bo trochę mnie uspokoiłaś. Kot jest tylko na suchej karmie i nie pije zbyt wiele. Dziś ostatnia kroplówka i jutro ponowne badania. Na pewno poproszę o dodatkową diagnostykę bo na moim kochanym Felusiu nie oszczędzam. Do weta mam zaufanie już nie raz się przekonałam, że jest dobry. Problem był w tym, że wet mi wymienił wszystko co mogą znaczyć takie wyniki a ja już się tak przeraziłam, że nie słuchałam dokładnie tylko wyłapałam coś o podejrzeniu uszkodzenia nerek i zmianę karmy na renal. 2 lata temu kocik mi się zatkał kamieniem doszło do zatrucia organizmu i, że tak powiem "ledwo żył ". Wet mega dobrze zareagował i wszystko skończyło się dobrze. Od tego czasu będąc na urinary nie robią mu się nawet kryształy. A ja zrobiłam się wyczulona na jego mocz. Więc jak tydzień temu był w kuwecie raz przez cały dzień (zwykle 3x chodzi) to od razu zrobiłam badanie moczu. A, że Felek w tym roku wchodzi w wiek seniora poprosiłam profilaktycznie o badanie krwi. Dużo czytałam o PNN i wszędzie pisze, że oprócz kreatyniny występuje też wysoki mocznik. U nas 52,4 więc ok. Muszę poczekać do czwartku. I mam cichą nadzieję, że będziesz mieć rację i to tylko odwodnienie. Hematokryt, białko całkowite, hemoglobina i albuminy w normie. Jedynie erytrocyty 10,67 -podwyższone (bo morma do 10). Kreatynina nie była badana z moczu.

Ania - F

 
Posty: 7
Od: Pon mar 23, 2020 10:08

Post » Wto mar 24, 2020 17:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ania - F,
pisząc o odwodnieniu, nie sugerowałam, że jest ono powodem podwyższonej kreatyniny, tylko szukałam powodu dla którego wet zlecił kroplówki. Teraz, gdy napisałaś, że kotek je tylko sucha karmę i mało pije, to myślę, że rzeczywiście może być odwodniony. Swoją drogą, to niedobrze, że karmisz suchą karmą, bo to sprzyja niewydolności nerek.

To nie zawsze tak jest, że przy pnn musi być i kreatynina i mocznik podwyższony. Na początku zwykle nie jest. W I stadium pnn nawet kreatynina mieści się zakresach referencyjnych. Kreatynina na poziomie 2,11 mg/dl umieszcza już kota w II stadium pnn. Oczywiście nie musi tak być u Twojego kotka, bo tak jak pisałam, może być spowodowana niewydolnością innych narządów lub schorzeń. Ciężar właściwy moczu bywa czasem zafałszowany, zawyżony, np gdy kot je suchą karmę.

Koniecznie rób dalszą diagnostykę i pomyśl o zmianie żywienia. Nie będę pisała jaki jest skład takiej karmy urinary, bo pewnie to wiesz, ale jej konsystencja nie jest naturalna dla kota. Koty w naturze pobierają wodę ze swoich ofiar, pijąc przy tym dodatkowo bardzo niewiele albo wcale. Taka mysz ma około 70 -75 % wody, natomiast suche chrupki około 5 -10 %. Także takie karmienie suchym na pewno nie pozostaje bez wpływu na kocie zdrowie. Kroplówki nawodnią kota, ale stres, który powodują, także sprzyja problemom zdrowotnym.

inezka70

 
Posty: 53
Od: Nie lip 21, 2019 12:40

Post » Wto mar 24, 2020 18:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Inezka70
Tak się trzymałam tej suchej karmy bo przez 2 lata było wszystko ok, ale już się trochę doszkoliłam i najwyższy czas wprowadzić też dobrą mokrą karmę.
Dziękuję Ci, że dodałaś mi trochę otuchy.
Narazie nie pozostaje mi nic innego jak poczekać do czwartku na wyniki. Wtedy już się coś wyjaśni. Czy to był epizod czy coś złego zaczyna się dziać. Ale póki co jestem troszkę spokojniejsza.

Ania - F

 
Posty: 7
Od: Pon mar 23, 2020 10:08

Post » Śro mar 25, 2020 12:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kochani podajcie mi proszę dawkowanie Renagelu bo nie mogę znaleźć a wet jest na etapie leczenia suchym RC.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

 
Posty: 1544
Od: Nie sie 15, 2010 16:49
Lokalizacja: Cork, Irlandia

Post » Śro mar 25, 2020 14:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Myszka l wejdź na stronę 20 tego wątku
Nie daje rady skopiować z tel

anka1515

 
Posty: 2580
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro mar 25, 2020 15:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Myszka złe podałam
str 20 ale wątek kupie albo zamowie

anka1515

 
Posty: 2580
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro mar 25, 2020 15:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na stronie 20 nic nie ma ale na 22 znalazłam podawanie Alusalu. To Renagel tak samo?
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

 
Posty: 1544
Od: Nie sie 15, 2010 16:49
Lokalizacja: Cork, Irlandia

Post » Śro mar 25, 2020 15:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pomyliłam wątki bo brałam w wyszukiwarce jak wynijesz hasło dawkowanie Renagel to wyskoczą
To jest w dziale koty nerkowe wątek kupię wspólnie zamówię chodzi o Renagel i str 20 ktoś podaje

anka1515

 
Posty: 2580
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro mar 25, 2020 16:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam. Tydzień temu mój kot miał badania krwi i moczu. Z wyników wyszło:
Krew:
RBC- 10,67 (norma do 10)
WBC- 5,43 (norma 5,5- 10)
MON%- 4,1 (norma 0-4)
EO%- 8,5 (norma 0-6)
Kreatynina - 2,11 (norma 1-2)
Reszta parametrów krwi w normie (wypisuję tylko te co odchodzą od normy)
Mocz:
Białko - 30mg/dl
pH- 7.
Reszta parametrów w normie
Na podstawie tych wyników wet stwierdził problemy z nerkami. 5 dni były kroplówki i dziś ponowne badanie krwi. Jutro wyniki ale mam pytanie.
Wet stwierdził, że nawet jeśli wyniki się poprawią mam wdrożyć karmę Renal bo to już jest kot z początkami choroby nerek. Chcę jeszcze zrobić mu USG tak dla pewniejszej diagnozy. Ale czy faktycznie wet ma rację mówiąc, że mam już wprowadzać Renala? I czy na podstawie takich wyników słusznie stwierdził, że to już jest kot nerkowy?

Ania - F

 
Posty: 7
Od: Pon mar 23, 2020 10:08

Post » Śro mar 25, 2020 17:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Poczekaj na wyniki
Nie kupuj Renata suchego jak kot je chętnie mokre
Zbadaj fosfor i wapń
Jak będą wyniki to się zastanowisz co dalej
Może wystarczyć mokra karma z wylapywaczem fosforu dopalanie

anka1515

 
Posty: 2580
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Śro mar 25, 2020 18:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ania - F pisze:Witam. Tydzień temu mój kot miał badania krwi i moczu. Z wyników wyszło:
Krew:
RBC- 10,67 (norma do 10)
WBC- 5,43 (norma 5,5- 10)
MON%- 4,1 (norma 0-4)
EO%- 8,5 (norma 0-6)
Kreatynina - 2,11 (norma 1-2)
Reszta parametrów krwi w normie (wypisuję tylko te co odchodzą od normy)
Mocz:
Białko - 30mg/dl
pH- 7.
Reszta parametrów w normie
Na podstawie tych wyników wet stwierdził problemy z nerkami. 5 dni były kroplówki i dziś ponowne badanie krwi. Jutro wyniki ale mam pytanie.
Wet stwierdził, że nawet jeśli wyniki się poprawią mam wdrożyć karmę Renal bo to już jest kot z początkami choroby nerek. Chcę jeszcze zrobić mu USG tak dla pewniejszej diagnozy. Ale czy faktycznie wet ma rację mówiąc, że mam już wprowadzać Renala? I czy na podstawie takich wyników słusznie stwierdził, że to już jest kot nerkowy?


Nie, na podstawie tych wyników, które wkleiłaś nie mozna postawić takiej diagnozy. Obecnie jest poddawane w watpliwosc podawanie karmy nerkowej u zwierzęcia z takimi wynikami. Tym bardziej, że ta karma podnosi pH, więc jeśli kot jest na urinary to domyślam się że miał problemy ze struwitami = mogą nawrocic.
Masz wynik badania osadu?

Yocia

 
Posty: 864
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Śro mar 25, 2020 19:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yocia
Tak miał problemy ze struwitami 2 lata temu dlatego jest na urinary. Badanie osadu mam. Wyniki ok, tylko to białko 30mg/dl.
Wet też mi powiedział że jak przejdę na renala to problem kryształów może wrócić dlatego zalecił wtedy częstsze badanie moczu. Jak to ujął trzeba wybrać mniejsze zło i że lepiej renal na nerki dawać a na pęcherz zawsze mogę zamiast karmy preparat dawać. Już mam mętlik w głowie. Wciąż nie mogę zrozumieć że wet postawił diagnozę że problem z nerkami przy takich wynikach. Tym bardziej że dużo na ten temat czytałam i taką diagnozę stawia się przy wyższej kreatyninie i moczniku z krwi . A u nas mocznik ok.

Ania - F

 
Posty: 7
Od: Pon mar 23, 2020 10:08

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

cron