Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 17, 2020 21:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzień dobry
Okazało się że nasz 11-letni kot Dyzio /Brytyjczyk/ choruje na nerki, pęcherz i nie wiadomo jeszcze na co. Kot jest niewychodzący, waży 6,1kg
W grudniu, gdy zamiast siusiać 3 razy dziennie zaczął 4, zrobiliśmy mu badanie moczu, krwi i USG.
Dodam, że przez ostatnie 3 lata jadł tylko karmę suchą.
KREW 06.12.19 u weta w gabinecie
Morfologia
RBC 7,73 M/µL /5,0-10,0/
HCT 34,6% /30,0-45,0 /
HGB 12,1 g/dl /9,0-15,1/
MCV 44,7 f/L /41,0-58,0/
MCH 15,6 pg /12,0-20,0/
MCHC 34,9 g/dL /29,0-37,5/
RDW 17,8% /17,3-22,0/
%RETIC 0,2%
RETIC 19,0 K/µL /3,0-50,0/
WBC 3,62 K/µL /5,50-19,50/
%NEU 38,0%
%LYM 46,1%
%MONO 9,3%
%EOS 6,2%
%BASO 0,4%
NEU 1,38 K/µL /2,50-12,50/
LYM 1,67 K/µL /0,40-6,80/
MONO 0,34 K/µL /0,15-1,70/
EOS 0,22 K/µL /0,10-0,79/
BASO 0,01 K/µL /0,00-0,10/
PLT 216 K/µL /175-600/
MPV 20,8 fL
PDW 20,9%
PCT 0,45%
-----------------------------------------
GLU 124 mg/dL /71- 159/
SDMA 10 µg/dL /0 - 14/
CREA 2,5 mg/dL /0,8 - 2,4/
BUN 27 mg/dL /16 - 36/
BUN/CREA 11
PHOS 4,3 mg/dL /3,1 - 7,5/
CA 12,2 mg/dL /7,8 - 11,3/
TP 7,7 g/dL /5,7 - 8,9/
ALB 3,4 g/dL /2,3 - 3,9/
GLOB 4,4 g/dL /2,8 - 5,1/
ALT 34 U/L /12 - 130/
ALKP 35 U/L /14 - 111/
GGT 0 U/L /0- 4/
TBIL 0,2 mg/dL /0,0 - 0,9/
CHOL 199 mg/dL /65 - 225/

MOCZ 06.12.2019 /// 04.01.2020 /LAB-WET/
Gęstość wzgl. 1,042 /// 1,034 /1,025 -1,060/
Barwa Żółta /// Żółta
Przejrzystość Lekko mętny /// Lekko mętny
Odczyn Słabo kwaśny/// Słabo kwaśny
Białko Nieobecne /// 6,0 mg/dl
Glukoza Nieobecna /// Nieobecna
Ketony Nieobecne /// Nieobecne
Barwniki krwi Nieobecne /// Ślad
Barwniki żółciowe Nieobecne /// Nieobecne
Urobilinogen W normie /// W normie
Osad moczu Mierny, żółty, st. /// Mierny, żółty, st.
Nabłonki wielokątne Pojedyncze w prep. /// Nieliczne w prep.
Nabłonki okrągłe Pojedyncze w prep. /// Pojedyncze w prep.
Leukocyty 0-1 wpw /// do 10 wpw
Erytrocyty 0-1 wpw /// 4-6 wpw
Opis Świeże /// Świeże, Wyługowane
Wałeczki Nie znaleziono /// Nie znaleziono
Kryształy Szczawiany wapnia Nieliczne w prep. /// Nie znaleziono
Flora bakteryjna Mierna w prep. /// Mierna w prep.
Kreatynina w moczy 259 mg/dl /// 85 mg/dl
Białko/Kreatynina 0 /// 0,07 /0 – 0,6/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
USG jamy brzusznej u dr Marcińskiego 27.12.2019
Wątroba niepowiększona, miąższ delikatnie ziarnisty, delikatnie hiperechogenny, w asp. wiekowym bez zmian patologicznych. Powierzchnia i krawędzie płatów regularne. Pęcherzyk żółciowy miernie wypełniony, mierne zapalenie przewlekłe, ściana ok. 1,4-1,7mm. Niewielka ilość drobnych zagęszczeń żółci. Poza tym układ żółciowy, układ naczyniowy wątroby bez uchwytnych zmian.
Śledziona niepowiększona, miąższ bez zmian
Nerki rozmiarów prawidłowych, jednak lewa ok. 4,7x2,7cm, prawa ok. 3,3x2cm, torebka obustronnie nieco hiperechogenna. Warstwa korowa w lewej ok. 5,6-5,7mm, w prawej ok. 4-4,5mm, miąższ miernie hiperechogenny o nieznacznym, regularnym, przewlekłym, zapalnym zatarciu echostruktury, zróżnicowania korowo rdzeniowego, złogi i mineralizacje miedniczkowe, zachyłkowe do 1-1,2mm, w prawej pojedynczy ok.1,1mm, w lewej mierna ilość. Brak cech zastojowych, Perfuzja prawidłowa, wsp. oporowy w normie, RI ok.0,65. Nadnercza bez zmian ok. 4mm śr. Moczowody bez zmian w budowie, nieposzerzone. Pęcherz moczowy miernie wypełniony, zapalenie przewlekłe, ściana ok. 1,2-1,3mm, widoczne złogi mineralne – pojedynczy ok. 4,5-2,7mm oraz do 0,5 mm zalegające pole dna o sredn ok. 7-9mm. Cewka moczowa bez uchwytnych zmian w budowie, nieposzerzona.
Trzustka niepowiększona, miąższ bez zmian, przewód trzustkowy nieposzerzony. Żołądek z niewielką ilością płynu, gazu, w widocznych obszarach bez uchwytnych zmian, ścian ok.2,8-4,2mm, budowa warstwowa zachowana. Perystaltyka, pasaż odźwiernikowy prawidłowe. Widoczne odcinki jelit cienkich z niewielką ilością hiperechogennej, płynnej treści, gazu, bez uchwytnych zmian, ściana ok. 2,4-2,8mm, budowa warstwowa zachowana. Perystaltyka widoczna, prawidłowa. Ściana jelita grubego bez uchwytnych zmian ok. 1,2-1,6mm. Okrężnica z mierną ilością nieuformowanej treści, gazu. W prostnicy mierna ilość uformowanej treści, gaz. Węzły chłonne bez uchwytnych zmian. Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej. Brak cech zastoju krążeniowego widocznych w łożysku naczyniowym jamy brzusznej.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od początku stycznia Dyzio je również karmę mokrą, przypomniał sobie, że kiedyś ją lubił :) .
!0.01.20 - wizyta u nefrologa. Ciśnienie w normie, PChN II stopień ze względu na złogi. Zlecone leki: Urosept i babka płesznika, żeby pomóc metabolizować wapń. Dieta: karma mokra bytowa, sucha Renal, kontrola za 3 miesiące, w miedzy czasie badanie moczu po miesiącu, krew za dwa.
Mocz i krew zbadaliśmy po miesiącu, bo wybraliśmy się na konsultacje do stomatologa - dr Klim. W paszczy lekki kamień, ale nie ma tragedii, dr Klim zleciła jeszcze echo serca.
Kot je puszki, saszetki podlane wodą, sporo pije, siusia też więcej. W ogóle to jest w dobrej formie, ma apetyt, bawi się…

A teraz najnowsze wyniki z 09.02.2020 /// 15.02.2020
MOCZ /Lab-wet/
Gęstość wzgl. 1,018 /// 1.015 /1,025 -1,060/
Barwa Jasno żółta /// Jasno żółta
Przejrzystość Lekko mętny /// Lekko metny
Odczyn Kwaśny /// pH 7,0
Białko Nieobecne /// Nieob.
Glukoza Nieobecna /// Nieob.
Ketony Nieobecne /// Nieob.
Barwniki krwi Nieobecne /// Nieob.
Barwniki żółciowe Nieobecne /// Nieob.
Urobilinogen W normie /// Nieob.
Osad moczu Mierny, żółty, st. /// Mierny
Nabłonki wielokątne Pojedyncze w prep. /// Pojed. w prep.
Nabłonki okrągłe Pojedyncze w prep. /// Pojed. w prep
Leukocyty 0-1 wpw /// 0-1 wpw
Erytrocyty 0-1 wpw /// 0-1 wpw
Opis Świeże /// Świeze
Wałeczki Nie znaleziono /// Nie znaleziono
Kryształy Nie znaleziono /// Nie znaleziono
Flora bakteryjna Mierna w prep. /// Mierna w prep.
Kreatynina w moczy 140 mg/dl /// 85,0 mg/dl
Białko/Kreatynina 0 /// 0 /0 – 0,6/

KREW /Vetlab/
Morfologia /oznaczenie maszynowe/
Erytrocyty 7,79 T/l /5,0-10,0/
Hematokryt 29,0% /30,0-44,0/
Hemoglobina 10,6 g/dl /9,0-15,0/
MCV 37,2 ft /40,0-55,0/
MCH 13,6 pg /13,0-17,0/
MCHC 36,6 g/dl /30,0-36,0/
Leukocyty 4,66 G/l /6,0-11,0/
Neutrofile% 38,7% /60,0-78,0/
Neutrofile ilościowo 1,8 G/l /3,0-11,0/
Limfocyty% 47,4 % /15,0-38,0/
Limfocyty ilościowo 2,21 G/l /1,0-4,0/
Monocyty% 5,40% /0,1-4,0/
Monocyty ilościowo 0,250 G/l /0,04-0,5/
Kwasochłonne% 8,4% /0,1-6,0/
Kwasochłonne ilościowo 0,390 G/l /0,1-0.6/
Zasadochłonne% 0,1% /0,1-1,0/
Zasadochłonne ilościowo 0,005 G/l /0,01-0,1/
Płytki krwi 38,0 G/l /180-560/
Uwagi- liczba płytek oznaczona maszynowo fałszywie zaniżona

Biochemia i jonogram:
Albuminy 34,1 g/l /26-46/
ALT (GPT) 65,8 U/l /1,0-91,0/
alfa-Amylaza 1555,0 U/l /10,0-1850,0/
AP-fosfataza alkaliczna 23,1 U/l /1,0-140,0/
AST (GOT) 29,2 U/l /1,0-59,0/
Białko całkowite 72,7 g/l /57,0-94,0/
Cholesterol 253,28 mg/dl /69,5-251,0/
CK- kineza keratynowa 249,0 U/l /50,0-690,0/
GLDH 2,40 U/l /0,10-6,0/
GGTP 1,70 U/l /0,1-5,0/

Kreatynina 2,25 mg/dl /0,011-1,9/
LDH 482,6 U/l /160,0-1050,0/
Mocznik 82,61 mg/dl /30,52-60,1/
Trójglicerydy 57,02 mg/dl /5,26 – 100,00/
Chlorki 409,58 mg/dl /389,4-460,2/
Fosfor nieorganiczny 4,84 mg/dl /2,48-5,89/
Magnez 1,78 mg/dl /1,46-3,17/
Potas 16,97 mg/dl /11,7-18,8/
Sód 352,59 mg/dl /333,5-363,4/
Wapń 12,2 mg/dl /9,20-12,0/
Globuliny 38,6 g/l /19,0-66,0/
Albuminy/Globuliny 0,883 /0,50-1,1/
Glukoza 107,1 mg/dl /54,9-109,8/
Fruktozamina 328 µmol/l /190-365/
Lipaza 12,6 U/l /1,0-26,0/
T4 2,21 µg/dl /1,0-2,5/
Wapń zjonizowany 1,71 mmol/l /1,10-1,45/

Wapń zjonizowany zrobiliśmy z własnej inicjatywy.
Wyniki konsultowaliśmy z doktor mailowo. Napisała, że są stabilne, ale jest problem z wapniem. Zleciła głównie dietę mokrą nerkową i jeżeli wapń nie spadnie w ciągu 2 miesięcy, to będzie chciała wprowadzić Encortolon.
Trochę mnie to zaniepokoiło. Będziemy leczyć coś, co powoduje hiperkalcemię, niszcząc nerki. Ciekawa jestem Waszych opinii i sugestii
Poza tym, żeby zmniejszyć podaż wapnia, w grę wchodzą tylko renale, bo zawierają mniej wapnia. Odpadają wartościowe karmy mokre, bo o ile fosfor mogę z nich wychwycić, wapnia nie.
---------
edit: uzupełniłam opis USG i mocz
Ostatnio edytowano Czw lut 20, 2020 21:05 przez assumpta, łącznie edytowano 1 raz

assumpta

 
Posty: 7
Od: Pt gru 26, 2008 22:20
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto lut 18, 2020 19:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Po pierwsze, sprawdziłabym ten wapń ponownie, bo to dziwny wynik i może wynikać z błędu sprzętu czy człowieka

Jeśli wynik by się powtórzył, to wydaje mi się, że problem zasadniczy nie tkwi w nerkach. Sprawdziłabym przytarczyce. Nawiasem mówiąc, ma wysoki poziom T4, niemal granica normy. Co prawda u starszych nadczynność jest częsta, ale uwagi wymaga

Karma nerkowa zawiera podwyższony poziom wapnia (węglan wapnia jest stosowany jako wyłapywasz fosforu). Jest też w niektórych lekach dla nerkowców (dostaje?)Możnaby dawać zwykłą karmę niskowapniową z wyłapywaczem fosforu opartym na innej substancji, nie na solach wapnia.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Avatar użytkownika
 
Posty: 16063
Od: Śro gru 30, 2009 23:05
Lokalizacja: Mazury

Post » Wto lut 18, 2020 20:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

.
Ostatnio edytowano Wto lut 25, 2020 18:27 przez vacerrosa, łącznie edytowano 1 raz

vacerrosa

Avatar użytkownika
 
Posty: 30
Od: Sob kwi 28, 2018 16:22
Lokalizacja: Kraków

Post » Wto lut 18, 2020 20:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Taizu, w jakim sensie dziwny? Chodzi Ci o wapń zjonizowany? Tu rzeczywiście łatwo o błąd człowieka już na etapie pobierania krwi i przygotowania probówki z surowicą jeszcze u weterynarza, w probówce nie może być powietrza. Tak mi powiedziano w laboratorium i osoba pobierająca krew też o tym wiedziała.
Niemniej wapń całkowity też jest podwyższony.
O nadczynności, niedoczynności przytarczyc czytam na magwet.pl, wtórna, pierwotna... wskazane zrobić parathormon i tu dopiero łatwo o błąd, surowicę wysyłają do Niemiec zamrożoną i w takim stanie ma tam dotrzeć.
Skupiam się na obniżeniu podaży wapnia i pojeniu kota, może go wysika.
Węglan wapnia widziałam w składzie suchego renala. Jeśli chodzi o mokre, to porównywałam składy i nie znalazłam zwykłej niskowapniowej. Kot dostaje tylko Urosept i babkę płesznika. Póki co żadnych wyłapywaczy, czekam na zamówiony Renagel, ale jak nie znajdę karmy bytowej z niskim wapniem, to poczeka na lepsze czasy :? . W opisie większości karm bytowych nie ma wyszczególnionego poziomu wapnia . Może ktoś taką zna...
Trochę mnie dobiła perspektywa stosowania Encortolonu :(

assumpta

 
Posty: 7
Od: Pt gru 26, 2008 22:20
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto lut 18, 2020 21:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie wiem czy widziałaś ten wątek: viewtopic.php?f=36&t=191564
Może dieta barf dałaby jakąś możliwość obniżenia podaży wapnia?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

 
Posty: 2794
Od: Pon paź 10, 2005 10:14
Lokalizacja: Śląsk

Post » Wto lut 18, 2020 22:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Fili, czytałam, widzę, że nefrolodzy standardowo postępują z wapniem, encortolon i błonnik. Mój Dyziek od miesiąca dostaje babkę płesznik czyli błonnik. Szkoda, że wątek nie ma kontynuacji i nie wiadomo jaki poziom wapnia ma kot autorki wątku. Pisze ona jeszcze: "Mój kot (3,5 roku) jest obecnie leczony encortolonem i alendranem. Leczenie trwa już ponad dwa miesiące, natomiast wapń cały czas rośnie".

Barf? Nie wiem czy mój kapryśnik będzie jadł, poza tym chyba by mnie to przerosło. Myślę, że trudno obniżyć wapń w takiej diecie

assumpta

 
Posty: 7
Od: Pt gru 26, 2008 22:20
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto lut 18, 2020 23:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Możesz wysłać pytanie (pw) do autorki watki o dalsze losy kota.
I poszukać informacji o hiperkalcemii na forum "barfny świat"
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

 
Posty: 2794
Od: Pon paź 10, 2005 10:14
Lokalizacja: Śląsk

Post » Wto lut 18, 2020 23:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Też tak pomyślałam, napiszę PW.
Właśnie tam jestem https://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=5420&postdays=0&postorder=asc&start=0
Dzięki, fili

assumpta

 
Posty: 7
Od: Pt gru 26, 2008 22:20
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto lut 25, 2020 18:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Diagnozowania Rufusa ciąg dalszy.
Po przestawieniu kota na "renalowe" karmy - je Animondę i Concept for life, inwestycję w funtannę (z której nie korzysta, ale zaczął zamiast tego pić z postawionego obok niej kubka :roll: ), płynoterapii - 9 kroplówkach rozbitych na 14 dni, suplementacją RenalVetem, cyklu antybiotyku po sanacji i dodaniu od jakiś 5 dni Benacepu (pół tabletki dziennie), Fus miał kontrolne badania krwi i moczu:

Krew:
Obrazek
Obrazek

Mocz:
Obrazek

Wynika z nich tyle, że spadło białko całkowite i albuminy, natomiast kreatynina i mocznik, jak były podwyższone, tak dalej są (a właściwie - kreatynina z 3,4 wzrosła do 3,6, a mocznik spadł z 133 na 110, ale nadal wysoko poza normą).
W jonogramie natomiast poza lekko obniżonym magnezem - wszystko jest ok.

Pani weterynarz zaleciła mi zrobić ponowne USG doppler - żeby mieć pełen obraz tego, co jest w środku. Po poprzednim USG wet powiedziała, że nerki nie wyglądają do końca dobrze, ale nie jest w stanie stwierdzić jednoznacznie - i po wynikach, i po usg - czy to niewydolność, czy kłębuszkowe zapalenie nerek. Dostał Marfloxin na kilka kolejnych dni. Taizu pisała, że wszystko wskazuje na niewydolność, ale czy to może być zapalenie? - boję się trochę ładować z kota leki, wozić co rusz na wizyty i niepotrzebnie go stresować.

Kot przestał niestety zupełnie tolerować kroplówki - o ile pierwsze kilka razy przebiegło bez problemu, to teraz weterynarza ma już dość i się bardzo wyrywa, a podjęte w domu próby - po walkach, fuczeniach i gryzieniach - kończyły się u weterynarza. Więc póki co - od czwartku- kroplówek nie dostaje. Trochę nie wiem, co robić, bo czy jest sens na siłę się z kotem szarpać, zawijać w koc i walczyć, jak ewidentnie sobie nie pozwala? - ciężko mi wyważyć, czy stres nie będzie dla niego większym obciążeniem.

vacerrosa

Avatar użytkownika
 
Posty: 30
Od: Sob kwi 28, 2018 16:22
Lokalizacja: Kraków

Post » Nie mar 22, 2020 19:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie. Mam głupie pytanie: czy wartość kreatyniny może być trochę przekłamana jeśli laboratorium badanie zrobi jakieś 20-24h od pobrania?


PS. Od trzech miesięcy mój kot zmaga się z dość zaawansowaną PNN :( Tylko dzięki temu forum nie oszalałam po zdiagnozowaniu - dziękuję.

alyaa1982

 
Posty: 3
Od: Nie mar 22, 2020 19:24

Post » Pon mar 23, 2020 10:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam. Mam pytanie. Od piątku do wtorku mój kot musi dostawać kroplówkę 2xdziennie po 150ml NaCl 0,9% podskórnie. Robię mu w domu. Zwykle grzecznie siedzi przy kroplówce ale dziś rano podałam mu tylko 50ml i mi zwiał pod lóżko i nie chciał wyjść :D . Czy jeśli po południu podam mu 100ml. (tą resztę z rana - bo ma dostawać 150ml) i wieczorem 150ml to będzie jakiś problem? Czy odpuścić podanie popołudniu i podać tylko wieczorem te 150ml. Bo nie wiem czy trzeba się kurczowo trzymać zaleceń, że jak ma być 150ml 2x dziennie to nie mogę tego rozbić na np. 3x dziennie 1x 50ml, 1x100ml i 1x 150ml.

Dodam, że mój kocurek, kastrat ma 7lat i w środę zrobiłam mu rutynowe badania krew, mocz. Z krwi tylko kreatynina wyszła 2,11 reszta wyników w normie. Mocz też w normie tylko pH 7 (co zaskoczyło nawet weta, bo kot jest od dwóch lat na karmie urinary). Z powodu tej kreatyniny dostał te kroplówki i po nich powtórka badań. Wczoraj cały dzień czytałam o PNN i trochę mnie to zmartwiło. Czy ja już mam powody do niepokoju, że może rozwijać się PNN z powodu tej kreatyniny?

Ania - F

 
Posty: 7
Od: Pon mar 23, 2020 10:08

Post » Pon mar 23, 2020 13:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak na szybko poczytaj więcej wątek
Kroplówki możesz rozbić na mniejsze porcje
To lepiej dla organizmu
Ale uwaga ile kot wazy to jest bardzo duża ilość płynu na dzień
Może zaszkodzić
A na temat karmy tez poczytaj

anka1515

 
Posty: 2594
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon mar 23, 2020 13:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie wiem czy może być wartość przekłamana crea po takim czasie

anka1515

 
Posty: 2594
Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon mar 23, 2020 13:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ania - F pisze:Witam. Mam pytanie. Od piątku do wtorku mój kot musi dostawać kroplówkę 2xdziennie po 150ml NaCl 0,9% podskórnie. Robię mu w domu. Zwykle grzecznie siedzi przy kroplówce ale dziś rano podałam mu tylko 50ml i mi zwiał pod lóżko i nie chciał wyjść :D . Czy jeśli po południu podam mu 100ml. (tą resztę z rana - bo ma dostawać 150ml) i wieczorem 150ml to będzie jakiś problem? Czy odpuścić podanie popołudniu i podać tylko wieczorem te 150ml. Bo nie wiem czy trzeba się kurczowo trzymać zaleceń, że jak ma być 150ml 2x dziennie to nie mogę tego rozbić na np. 3x dziennie 1x 50ml, 1x100ml i 1x 150ml.

Dodam, że mój kocurek, kastrat ma 7lat i w środę zrobiłam mu rutynowe badania krew, mocz. Z krwi tylko kreatynina wyszła 2,11 reszta wyników w normie. Mocz też w normie tylko pH 7 (co zaskoczyło nawet weta, bo kot jest od dwóch lat na karmie urinary). Z powodu tej kreatyniny dostał te kroplówki i po nich powtórka badań. Wczoraj cały dzień czytałam o PNN i trochę mnie to zmartwiło. Czy ja już mam powody do niepokoju, że może rozwijać się PNN z powodu tej kreatyniny?


Mocz w porządku? Naprawdę? Ciężar właściwy też? Bez białka, bez zakażenia?
Sporo tego wlewu dostaje. Skąd jesteś?

Yocia

 
Posty: 876
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon mar 23, 2020 13:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

alyaa1982 pisze:Witajcie. Mam głupie pytanie: czy wartość kreatyniny może być trochę przekłamana jeśli laboratorium badanie zrobi jakieś 20-24h od pobrania?


PS. Od trzech miesięcy mój kot zmaga się z dość zaawansowaną PNN :( Tylko dzięki temu forum nie oszalałam po zdiagnozowaniu - dziękuję.

Jeśli nie było hemolizy i surowica została odciągnięta to nie powinno mieć to znaczenia.

Yocia

 
Posty: 876
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości