Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon gru 03, 2018 19:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Hill's to badziew... Do renala jakiś czas temu dodawali karmel.
Z nerkowych najkorzystniej wypada Animonda bo tam źródłem węglowodanów są przynajmniej ziemniaki, a nie zboża. Kattovit jest ogólnie słabą karmą, choć np. dość dobrze tolerują ją nawet koty z problemami z układem pokarmowym, choć wiadomo, że to kwestie indywidualne.
Z dobrych karm bezzbożowych polecam np. Catz Finefood purr.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Wto gru 04, 2018 7:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Moja kotka jedzaca feringe animonde teraz wymiotuje po zjedzeniu tych karm
Dostaje royal gastro i nie wymiotuje
Mam zalecenie podac 1ml mleczka alugastrin ale rzyga po nim

Kasianosal10

 
Posty: 214
Od: Śro kwi 11, 2018 13:31

Post » Wto gru 04, 2018 9:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Moja kotka chorowała na PNN, później dołączyło IBD. Najlepiej czuła się na karmach prawdziwie mięsnych.
Niestety też nie mam dobrych doświadczeń z Alugastrinem-wywoływał wymioty.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Wto gru 04, 2018 11:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No to co zrobic? Rzyga po miesnych tylko gastro wchodzi :(

Kasianosal10

 
Posty: 214
Od: Śro kwi 11, 2018 13:31

Post » Wto gru 04, 2018 11:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Niech je to co jej służy i po czym dobrze się czuje.
Próbowałaś inne typowo mięsne karmy czy tylko Feringę?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Wto gru 04, 2018 12:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Animonde carny macs butchers smilla feringa puszki i saszetki
Nawet po miesie rzyg

Kasianosal10

 
Posty: 214
Od: Śro kwi 11, 2018 13:31

Post » Wto gru 04, 2018 19:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Cześć wszystkim, proszę was bardzo o szybką poradę. Opisując sytuacje w skrócie: Fado ma PNN, bardzo długo miał super wyniki (kreatynina 1.8 przy normie 1.6; mocznik, fosfor w normie, usg i mocz Ok).
Pech chciał ze na skutek zatrucia (tak przypuszczam) kotu nagle gwałtownie pogorszyły sie wyniki- diagnoza ostra niewydolność nerek. Kroplowkami udało sie zbić mocznik do poziomu normy, a kreatyninę z poziomu 6,6 do poziomu 2,2 (norma do 1.8). Dzień po kroplowce zrobiłam kontrolne badanie krwi i okazało sie ze kreatynina wzrosła do poziomu 3,2... mocznik pozostał w normie.
Moje pytanie jest takie- co ja powinnam dalej zrobić? Zdaniem dr Neski powinnam kontynuować kroplówki kolejna 3 dni. Inny weterynarz twierdzi, ze dobrze byłoby w czwartek zrobić badanie krwi, nie podawać kroplówek do tego czasu, żeby sprawdzić jaka jest tendencja- czy ta kreatynina sie utrzymuje, czy wzrusza czy co. I wtedy ewentualnie podać kroplówki. Mówi ze normalne jest to ze kreatynina od razu po kroplowce jest niższa ze względu na rozwodniona krew, a na drugi dzień wyższa. Ja nie woem co robić- Fado jest juz strasznie zmęczony tymi wizytami, kluciem i kroplowkami doradźcie proszę. Jutro rano juz bum musiała jechać na kroplówkę jesli taka decyzje bym podjela

Agnes91

 
Posty: 3
Od: Wto gru 10, 2013 9:38

Post » Wto gru 04, 2018 21:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Fado dostaje kroplówki dożylne czy podskórne? Jaka ilość?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Wto gru 04, 2018 21:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Fado najpierw dostał 250 ml, polowe rano i polowe wieczorem. Wyniki sie tylko pogorszyły. Tak wiec zadecydowano żeby został w szpitaliku i był pod kroplówka od 19 do Ok 17 następnego dnia. I wtedy sie poprawiły te wyniki tak jak napisałam w poście, spadły do 2.2. Nie wiem Ile wtedy dostał kroplówki. Były to kroplówki dozylne

Agnes91

 
Posty: 3
Od: Wto gru 10, 2013 9:38

Post » Śro gru 05, 2018 9:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przy ostrej niewydolności nerek trzeba uważać, żeby kota nie przewodnić. "Przelanie" może skończyć się źle. Jeśli kroplówka schodzi powolutku i ilość jest dobrana do wagi oraz stanu nawodnienia organizmu to warto płynoterapię kontynuować przez kilka dni. Jeśli kota leczy dr Neska to zaufałabym Jej.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Śro gru 05, 2018 9:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Fado jest prowadzony przez dr Neskę, jednak ja mieszkam ponad 300 km od Warszawy i u miejscowego weterynarza ma podawane kroplówki. Dr Neska zaleciła tylko, żeby podawać kroplówki dożylne przez 3 kolejne dni, jednak nie sprecyzowała ile płynów dokładnie. Ciężko sie tam z nimi rozmawia gdy nie mozna sie spotkać... jednak mój weterynarz na miejscu powiedział ze dostosuje kroplówkę do wagi wiec mam nadzieje ze wie co robi.
Możesz napisać jakie są konsekwencje przewodnienia?

W związku z tym, że wczoraj okazało się, że kreatynina wzrosła, a ja zauważyłam ze kot sie źle czuje, weterynarz dzisiaj przed podłączeniem kroplówki raz jeszcze zbadał krew, żeby sprawdzić co się działo w czasie gdy kroplówka nie była podłączona. I okazało sie, ze kreatynina spadła z poziomu 3,2 do 2,8. Myślicie, że jak kreatynina spada nawet bez kroplówek to znaczy ze Fado pokonał ostrą niewydolność i jego wyniki wrócą do takich wartości jak były przed tym epizodem? Bo ja jestem juz tak zestresowana tą całą sytuacja, że boje się, że znowu to wszystko zacznie wzrastać...
Ostatnio edytowano Śro gru 05, 2018 18:29 przez aassiiaa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączyłam posty.

Agnes91

 
Posty: 3
Od: Wto gru 10, 2013 9:38

Post » Śro gru 05, 2018 20:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Temat przewodnienia : viewtopic.php?p=8013300#p8013300
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Czw gru 06, 2018 13:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U nas słabo...po tygodniu kroplówek ponownie zrobiliśmy wyniki krwi.

28.11.2018 – wizyta u weterynarza. Powód: brak apetytu, tracenie równowagi przy chodzeniu, senność.
Badania krwi (podaję tylko te, gdzie przekroczyła normę)
CREA (norma 0.6 – 1.6) wynik: 12.5 mg/dL
BUN (norma 16-33) wynik: >133 mg/dL
PHOS – nie badany

05.12.2018 – wyniki krwi po tygodniu leczenia
CREA (norma 0.6 – 1.6) wynik: 13.6 mg/dL
BUN (norma 16-33) wynik: >130 mg/dL
PHOS – (norma 4.5 – 10.4) wynik: 13.9 mg/dL

:-(

Stupenda

 
Posty: 9
Od: Czw lis 29, 2018 10:06

Post » Czw gru 06, 2018 14:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kotka musi trafić pod opiekę weterynarza, który specjalizuje się w nefrologii. Inaczej nie dacie rady :-( Udało się skonsultować z dr Neską?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

 
Posty: 455
Od: Pon lis 17, 2014 20:55
Lokalizacja: Mazowsze

Post » Czw gru 06, 2018 18:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Moja historia i histeria

Wiek: 2lata
waga obecna : 2.25
kotka słaba chorowita, z odnawiającą się kalcywirozą, odrobaczona advocatem we wrześniu
Po gwałtownym załamaniu trafiła do weta

26 10 2018
HTC 27.1 (37-55)
HGB 9 (12-18)
MCHC 33,2 (30-36.9)
WBC 28.2 (6-16.9)
GRANS 24.6 (3.3-12)
%GRANS 87
L/M 3.6 91.(1-6.3)
%L/M 13
PLT 523 (175-500)
GLUKOZA 172 (70-130)
BILIRUBINA 0.5 (0-0.4)
ALP-AMP 6 (20-155)
CHOLESTEROL 361 (77-201)
ALT 38( 20-107)
UREA UV 341
CREATYNINA 6.4 (1-1.8
Na obrazie usg nerki straszne, wątroba jeszcze ok

Leczenie:
kroplówka płyn ringera bez mleczanów najpierw dożylnie potem podskórnie ok. 50 ml/dzień
pronefra 05 x2
benakor 1/2
eroxil 15 (enrofloksacyna) 1/2
hemovet 1/4

kot się pozbierał

Badania 2 11 2018
HTC 21.4 (37-55)
HGB 6.9(12-18)
MCHC 32,2 (30-36.9)
WBC 19.5 (6-16.9)
GRANS 17.4 (3.3-12)
%GRANS 89
L/M 2.1.(1-6.3)
%L/M 11
PLT 374 (175-500)

CREATYNINA 4.15 (1-1.8
urea uv 247

Podałam Aranesp po 0.5 - 2 11 2018 i 10 11 2018

Badanie moczu zrobiłam na zajęciach wiec wiem tylko że jest mocno rozwodniony, bez osadu i niesłodki.

Kicia przyjmuje kroplówki codziennie, polidypsja i poliuria występują ale nie tak strasznie jak na początku. Je mało trochę sama,resztę strzykawką do pyszczka (renal RC) pogryza co chce chrupki zwykłe puriny i Rc renal i baby, byle jadła.Nie wymiotuje.Od pierwszej wizyty utyła z 1.9-2.25, lecz nadal za chuda. Ataki od zatrucia mocznikiem miała dwa na początku. Odstawiliśmy enroxil po chwili i benakor. Kot wypróżnia się modelowo, jest przytomny, dość aktywny, wydaje się stabilny a ostatnie wyniki załamują:
Kot ma narośl pod językiem szybko rosnącą, narkozy nie przeżyje, a kreatynina strasznie wzrosła i doszedł stan zapalny choć po niej tego nie widać:

05 11 2018
HTC 19.6 (37-55)
HGB 6.5 (12-18)
MCHC 33,2 (30-36.9)
WBC 49!!! (6-16.9)
GRANS 46.3(3.3-12)
%GRANS 94
L/M 2.7.(1-6.3)
%L/M 6
PLT 495(175-500)

ALT 41( 20-107)
UREA UV 240 (25-70) !!!
CREATYNINA 7.4!!!! (1-1.8

Anemia postępuje ale zwolniła,krew wygląda wizualnie lepiej niż ostatnio, ale kreatynina i ten stan zapalny rozpacz zupełna. Wet się poddał, stwierdził że „ ona żyje dzieki Pani, że na kredyt, że nie ma szans”... a ja chcę walczyć , tylko jak?

Nowe zalecienia:
kroplówka 100ml podskórnie podzielona na 2x
hemovet 1/4
clindamycyna 75 2x 1/4
pronefra x2
narośl pędzlować dentoseptem
multilac w ramach flory
wmuszam dziennie ok 1 saszetki renala z trudem zmielony z wodą , dojada resztę ostatnio chrupki RC baby, pije sama

Co mogę zrobić jeszcze?Jakiś specjalista od nerek koło poznania, w wielkopolsce?

15kotów

 
Posty: 67
Od: Śro lip 20, 2016 16:21

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości