Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt paź 11, 2013 1:21 Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Witam,
Końcem lipca jeden z moich podopiecznych Simon (13lat)zaczął szybko tracić na wadze. Na początku winiłam za to pogodę. Chudł w oczach. Pojechaliśmy do lekarza... Simon jak zwykle nie chciał dać się zbadać.. do pobrania krwi musiał zostać uśpiony. Vet stwierdziła, że Simon ma anemię i jest odwodniony. Dostał kroplówkę podskórną i zastrzyk na wybudzenie. Miał dojść do siebie jeszcze tego samego dnia. Wyniki z laboratorium miałam dostać dnia następnego. Simon po znieczuleniu (nie wiem co to było) wyglądał i czuł się strasznie. Dopiero dzień później zaczął dochodzić do siebie. Ja natomiast usłyszałam od Pani wet. że Simon ma przewlekłą niewydolność nerek. I się zaczęło... Pani wet spokojnie szykowała mi wyprawkę (karma sucha, mokra i 6 tabletek Rubenal), a ja ... no cóż :cry:
Kazała przynieść mocz Simone (zaproponowała specjalny żwirek), zmienić karmę na spejalistyczną i podawać 1/2 tabletki Rubenal dziennie. I tyle...
Podaję wyniki z 31-07-2013
Erytrocyty 6,23 T/I
Hemoglobina 5,96 mmol/l
Glukoza 144,0 mg/dl (to chyba z nerwów)
Kreatynina 2,9 mg/dl
Mocznik 78,0 mg/dl
waga początkowa 6 kg, waga z dnia badania 3,8 kg
Reszta w normie.
Od tego nieszczęsnego badania Simon się pogorszyło. Nie pił, nie jadł .... Chodziłam za nim jak cień starając się mu wcisnąć choć trochę karmy z lekiem, kupiłam fontannę z filtrem. W końcu zaczął sam jeść i pić.
Jak tylko Simon poczuł się lepiej pojechaliśmy do innej przychodni. Tam potwierdzono diagnozę na podstawie badań z 31 lipca. Dostałam Ipaktine (2x 1g) i Rubenal (2x 1).
Waga Simon z dnia 05-08-2013 4,2 kg
W tym dniu pierwszy raz poczułam bezsilność :cry:
Potem już tylko bezsenne noce, fora internetowe i wszystko co miało związek z niewydolnością nerek u kotów.. Nie dawało mi to spokoju. Pojechałam do kolejnej przychodni. Po długiej rozmowie z Panią wet postanowiłam zabrać tam Simone. Kotek wbrew swojej woli został wsadzony do torby iniekcyjnej, ale obyło się bez usypiania. Pobrano mu krew, mocz i zrobiono usg. Strasznie to przeżywał.. ja zresztą też. Usg nerek w miarę ok - tak usłyszałam. Wizualnie nerki nie wyglądają tragicznie. Jedna zmieniona ..a druga troszkę gorsza - cokolwiek to miało by znaczyć :?:
Z wynikami było gorzej.
wyniki z dnia 01-10-2013
Obraz krwinek białych - segmentowane 76%
Kreatynina - 3,6 mg/dl
Mocznik - 84,0 mg/dl
reszta w normie
mocz:
gęstość względna 1,013 ( norma 1,025-1,060)
białko 40,0 mg/dl
kulki tłuszczu - dość liczne
Mimo tych wyników wet dała nadzieję. Simon miał przyjechać 2 dni z rzędu na kroplówki i kolejne badania krwi mające na celu sprawdzenie skuteczności kroplówek.
Nie będę pisać jak bardzo Simon przeżywał te 2 dni..
Wyniki badań z dnia 04-10-2013
kreatynina 3,8
mocznik 128,8
Tego dnia się załamałam. Na forach internetowych spędzam godziny szukając magicznego środka. Wiem , że Simon nie wyzdrowieje- już się z tym pogodziłam. Nie chcę tylko żeby cierpiał.
Czytałam na tym forum o leczeniu Quatrum (skład podobny do Azodyl), Probinul i wielu innych. Azodyl niestety jak na razie poza moim zasięgiem finansowym oczywiście.
Jeżeli ktoś może mi pomóc, coś poradzić... proszę piszcie.
W oczach Simona widzę że się poddaje :cry: . Ja nie.

CATS

Od: Czw paź 10, 2013 21:55

Post » Pt paź 11, 2013 7:38 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Tu nie ma się co poddawać.
Przepisz wyniki wszystkich badań jakie kot miał robione.
Bez komentarzy w stylu "reszta w normie".
Te, które przepisałaś nie są (a w każdym razie nie były) tragiczne.
Powalający jest tylko program leczenia: "specjalistyczna karma", ipakitine, rubenal czyli to co najwięcej kosztuje a nie wymaga podjęcia wysiłku zdiagnozowania problemu...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt paź 11, 2013 11:42 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.
Podaję wyniki badań
data 2013-07-31
Mofologia
Leukocyty 16,10 G/I
Erytrocyty 6,23 T/I
Hemoglobina 5,96 mmol/l
Hematokryt 0,30 I/I
MCV 48 fl
MCH 0,96 fmol
MCHC 19,9 mmol/l
RDW 26 %
Płytki krwi 356 G/I
MPV 15 fl
Obraz krwinek białych:
Kwasochłonne 2 %
Segmentowane 52 %
Limfocyty 46 %
Obraz krwinek czerwonych: bez zmian
Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 44,0 U/l
AIAT 35,0 U/l
ALP 20,0 U/l
Glukoza 144,0 mg/dl
Kreatynina 2,9 mg/dl
Mocznik 78,0
Białko całkowite 80,0 g/l
Bilirubina całkowita 0,5 mg/dl
Albuminy 35,0 g/l
GGT 4,0 U/l

CATS

Post » Pt paź 11, 2013 12:00 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Wyniki Badań Simona z dnia 2013-10-01
Morfologia
Leukocyty 16,60 G.I
Erytrocyty 7,86 T.I
Hemoglobina 7,02 mmol/l
Hematokryt 0,35 l/l
MCV 44 fl
McH 0,89 fmol
McHc 20,01 mmol/l
RDW 27 %
Płytki krwi 327 G/l
MPV 15 fl
Obraz krwinek białych:
Segmentowane 76%
Limfocyty24%
Obraz krwinek czerwonych: bez zmian
oznaczenia biochemiczne:

AspAT 39,0 U/L
AlAT 32,0 U/L
ALP 23,0 U/L
Glukoza 116,0 mg/dl
Kreatynina 3,6 mg/dl
Mocznik 84 mg/dl
Białko całkowite 79 g/l

T4 16,0 ng/ml
fT4 1,23 ng/dl
Kortyzol
Pobranie 0 133,0 nmol/l

Wyniki badania moczu z dnia 2013-10-01
Gęstość względna 1,013
Barwa moczu Jasno żółta
Przejrzystość Dość mętny
Odczyn Kwaśny
Białko 40,0 mg/dl
Glukoza Nieobecna
Ketony Nieobecne
Barwniki Krwi Nieobecne
Barwniki żółciowe Nieobecne
Urobilinogen W normie
Osad moczu Mierny, żółty,st.
Nabłonki wielokątne Pojedyncze w prep.
Nabłonki okrągłe Pojedyncze w prep.
Leukocyty 0-2 wpw
Erytrocyty 1-2 wpw
Opis: Świeże
Zmienione
Wyługowane
Wałeczki Nie znaleziono
Kryształy Nie znaleziono
Flora bakteryjna Mierna
Kulki tłuszczu Dość liczne w prep.

CATS

Post » Pt paź 11, 2013 12:17 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Te z lipca świadczyć mogą o tym, że w kocie toczy się jakiś stan zapalny/infekcja.
Zęby miał oglądane? Jakieś konkretne leki wtedy dostał?
A jak wyglądają aktualne badania?
Mocz? Usg?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt paź 11, 2013 12:33 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Wyniki z ostatnich badań krwi, zrobionych po 2 dniach podawania kroplówki dożylnie:
2013-10-04
Kreatynina 3,8 mg/dl
Mocznik 128,8 mg/dl

Simon cały czas jest na karmie nerkowej. Nie je nic poza mokrą karmą specjalistyczną... suchej nie tknie, choć wcześniej jadł.
Podczas ostatniej wizyty dostał Furosemidum (moczopędne) 1/4 tabletki dziennie, ale nie podaję mu co dziennie.
Często mlaska, cały czas śpi, często się zawiesza, chowa się po szafach, w łazience....
Wcześniej Simon był bardzo gadatliwym, pełnym energii kotkiem... teraz milczy, jest apatyczny.

CATS

Post » Pt paź 11, 2013 13:40 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Tylko takie badania miał ostatnio robione?
Bez morfologii?
Przepisz opis badania moczu i usg.

Nie wiem skąd jesteś, więc poszukaj sobie sama w "wetach polecanych" jakiegoś przytomnego, który będzie chociaż próbował zdiagnozować Simona. W tej chwili straciłaś dwa miesiące czasu.
Jak tak dalej pójdzie to nie będzie dobrze.

Absolutnie nie wolno podawać kotu furosemidu jeśli nie jest jednocześnie intensywnie nawadniany albo nie ma do do tego konkretnych wskazań typu obrzęk mózgu, płuc itp.

Mlaska bo pewnie ma mdłości. Powinien być w tej chwili nawadniany, można to robić samodzielnie, w domu ale wet musi Ci pokazać jak.
Możesz spróbować podawać mu 1/2 tabletki famidyny na dobę ale przede wszystkim - poszukaj lepszego weta.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt paź 11, 2013 18:37 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Cały czas szukam dobrego veta, niestety opinie są podzielone. Boję się zabrać go do jakiegoś partacza, więc póki co chodzę sama. Jak do tej pory słyszę tylko jedno i to samo.... Po zapoznaniu się z wynikami badań i całą historią choroby stwierdzają że jest to przewlekła niewydolność nerek, powinnam podawać leki, kupić azodyl(ewentualnie), przychodzić na kroplówki.... ostatecznie uśpić :?: :!: Czasami proponują ponowne zbadanie krwi i moczu, zrobienie usg i tyle.
Cały czas mam nadzieję, że trafie na kogoś z chęciami i wiedzą potrzebną do ratowania Simona.

Co do badań, to wszystko co mam to przepisałam. Badanie moczu miał tylko raz... Trzeba było cewnikować :/ Ostatnie badanie krwi- tylko mocznik i kreatynina. Vet stwierdziła że tylko to jest ważne.

Kroplówki jak widać po wynikach badań tylko mu zaszkodziły. W ciągu 4 dni mocznik skoczył z 84 na 128,8.

Co do zębów, to oglądane miał i to nie raz. Od kiedy adoptowałam Simona miał problemy z dziąsłem. Leczono to na różne sposoby. Skończyło się na tym, że jednogłośnie stwierdzono że to nadżerka i dostał dentisept w paście.

CATS

Post » Pt paź 11, 2013 21:05 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

CATS pisze:(...)
Co do badań, to wszystko co mam to przepisałam. Badanie moczu miał tylko raz... Trzeba było cewnikować :/

To badanie moczu jest niepełne. Nikt nie oglądał osadu pod mikroskopem?
A ponadto - skoro było cewnikowanie to teraz prawie na pewno kot ma infekcję.

CATS pisze:Ostatnie badanie krwi- tylko mocznik i kreatynina. Vet stwierdziła że tylko to jest ważne.

To już więcej do niej nie idź.
Gdyby zrobiła morfologię można by z niej wielu ciekawych rzeczy się dowiedzieć.

CATS pisze:Kroplówki jak widać po wynikach badań tylko mu zaszkodziły. W ciągu 4 dni mocznik skoczył z 84 na 128,8.

To nie kroplówki mu zaszkodziły tylko niepełne rozeznanie problemu i pozostawiające wiele do życzenia postępowanie terapeutyczne.

CATS pisze:Co do zębów, to oglądane miał i to nie raz. Od kiedy adoptowałam Simona miał problemy z dziąsłem. Leczono to na różne sposoby. Skończyło się na tym, że jednogłośnie stwierdzono że to nadżerka i dostał dentisept w paście.

I co? Pomogło?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob paź 12, 2013 0:06 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Droga pixie65
Czytałam trochę o quatrum... Czy faktycznie jest on w stanie zastąpić Azodyl? Może quatrum choć trochę by pomógł Simonowi?

Niestety tylko to co przepisałam.

yyy.. no to ja już nie wiem co robić...
W przypadku Simona inaczej się nie da. W grę wchodzi tylko cewnikowanie albo punkcja.
Żaden tam żwirek, pusta kuweta, łapanie na chochlę.. itp

Nie zamierzam.
Na koniec usłyszałam tylko, że życie Simona zależy tylko od tego czy kupię Azodyl czy nie..

To nie kroplówki mu zaszkodziły tylko niepełne rozeznanie problemu i pozostawiające wiele do życzenia postępowanie terapeutyczne.

Jak wytłumaczyć nagły wzrost mocznika i kreatyniny w ciągu 4 dni?

I co? Pomogło?

Czy ja wiem.. Wciskam mu do paszczy ten dentisept raz na tydzień, Simon się buntuje a potem łapie focha... Muszę mu jutro dokładniej buziunię obejrzeć

Jest mi ciężko z tym wszystkim.. Dopiero się uczę o pnn i strasznie się cieszę, że ktoś mądrzejszy chce pomóc. Dziękuję.

CATS

Post » Sob paź 12, 2013 6:31 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

CATS pisze:Droga pixie65
Czytałam trochę o quatrum... Czy faktycznie jest on w stanie zastąpić Azodyl? Może quatrum choć trochę by pomógł Simonowi?

Na ten temat znajdziesz tutaj różne opinie.
Ja twierdzę, że quatrum, probiolac plus czy biopron mogą zastąpić azodyl ale są osoby, które mają odmienne zdanie. Ja u swoich kotów stosowałam tylko te "zamienniki" i byłam zadowolona z efektów.

CATS pisze:

Niestety tylko to co przepisałam.

yyy.. no to ja już nie wiem co robić...
W przypadku Simona inaczej się nie da. W grę wchodzi tylko cewnikowanie albo punkcja.
Żaden tam żwirek, pusta kuweta, łapanie na chochlę.. itp

No to szkoda, że nie zdecydowano się na punkcję.
Ale ciekawi mnie dlaczego nie zostały oznaczone inne parametry...

CATS pisze:

Nie zamierzam.
Na koniec usłyszałam tylko, że życie Simona zależy tylko od tego czy kupię Azodyl czy nie..

Szkoda słów...

CATS pisze:

Jak wytłumaczyć nagły wzrost mocznika i kreatyniny w ciągu 4 dni?

Na to pytanie nie potrafię Ci odpowiedzieć nie mając kompletu badań.
Niewykluczone, że pewne znaczenie mogło mieć też podawanie kotu furosemidu.

CATS pisze:Jest mi ciężko z tym wszystkim.. Dopiero się uczę o pnn i strasznie się cieszę, że ktoś mądrzejszy chce pomóc. Dziękuję.

Wiem. To wszystko na początku wygląda strasznie skomplikowanie.
Ale podstawą zawsze jest dokładne zdiagnozowanie przyczyny problemu.
Kiedy wiadomo już co się dzieje można podjąć odpowiednie kroki i wtedy jest szansa, że nawet jeśli nie uda się zwierzaka "wyleczyć" to można opanować kryzys i zyskać dużo czasu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob paź 12, 2013 20:27 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Dowiedziałam się dzisiaj, że ogoniastym z wynikami jak u Simona powinno się podawać kroplówkę podskórnie (nie dożylnie). Może to było przyczyną pogorszenia się stanu mojego kociaka. Przejrzałam kilka stron US i tam też piszą tylko o podskórnych... o dożylnych - nic.
10-20 ml na 1 kg masy kota

Muszę dorwać jutro jakiegoś weta i zaczynamy z kroplówkami - tym razem z podskórnymi.
Tylko jaką???? Czytałam o LRS, a podczas dzisiejszej konsultacji zalecano elektrolitową i NaCl (na zmianę). Nie chcę mu zaszkodzić, a nie wiem co jutro powie wet ... nawet nie wiem do kogo się jutro dokopię. Zastanawiałam się nad Arką - jutro niedziela i nie mam z czego wybierać.

Muszę jeszcze zrobić badania krwi - tym razem szczegółowe. Mam nadzieję że Simon mi wybaczy.

CATS

Post » Sob paź 12, 2013 20:36 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Dożylne, podskórne - nie gra roli, nie obwiniaj ich, dożylne nawet trochę silniej działają :evil:
Jak pisała pixie, Wam porządna diagnoza jest potrzebna.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie paź 13, 2013 15:17 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

Pojechałam dzisiaj z Simonem do kolejnej kliniki weterynaryjnej A*** "Diagnostyka i Leczenie Specjalistyczne na wysokim poziomie". Znalazłam dużo pozytywnych opinii na ich temat.... Teraz zastanawiam się kto je pisał :?
Przedstawiłam Pani wet Simona, opowiedziałam o dotychczasowym leczeniu, pokazałam wyniki badań i usłyszałam, że to co Simon dostaje, to w zupełności wystarczy i że to przewlekła niewydolność nerek która jest nieuleczalna. Poprosiłam więc o kompletne badania krwi Simona. Usłyszałam w odpowiedzi : przecież miał robione badania, co by pani tam jeszcze chciała...... Potem oznajmiła, że Simon jest zbyt agresywny i nie ma opcji pobrania mu krwi bez narkozy. Kroplówki też mu odmówiono, bo "to bez sensu, .. i tak się będzie wyrywał.."
Specjaliści.... szkoda słów
Spakowałam Simona do autka, wzięłam 3 głębokie wdechy i pojechaliśmy do weta od Furosemidu. Pisałam wcześniej, że już tam nie pojadę, ale tam przynajmniej nie mają problemów z podaniem kroplówki Simonowi i resztą badań. Na spokojnie wytłumaczyłam Pani wet czego się dowiedziałam i poprosiłam o powtórne wykonanie badań - tym razem kompletnych (od wąsów po koniec ogona).
Dzisiejszą kroplówkę Simon przeżył lepiej jak ostatnie.
Skonsultowałam Quatrum z 3 wetami .... Dzisiaj go zamówiłam.

CATS

Post » Nie paź 13, 2013 17:10 Re: Potrzebuję pomocy..dla Simone - niewydolność nerek

I jak wyglądają kompletne wyniki badań Simona?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[następna]