Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw kwi 18, 2013 20:03 Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Witam

Postanowiłam poszukać pomocy tutaj od Was kochani może ktoś mi pomoże bo mi ręce już opadają. Kotka moja ma 7 lat, od 2 lat na pewno choruje na cukrzyce która niedawno została zdiagnozowana, cukier ma wysoki ponad 380-400 mg/dl (kotka waży 5 kg), najpierw weterynarz zalecił Caninsulin 40 j.m/ml zaczęliśmy od 2 jednostek zero reakcji, 3 jednostki także wiec doszło do 4 jednostek cukier raptem po jedzeniu spadał do 350 mg/dl, zmiana insuliny na LANTUS SoloStar dziś pierwszy raz dostała 4 jednostki także cukier spadł tylko o 100 mg/dl. Proszę o pomoc co mam robić !! Będę wdzięczna, byłabym w stanie nawet zapłacić komuś za pomoc co dalej mam robić aby ruszyć "z kopyta", aby podpowiedzieć weterynarzowi co inni o tym myślą, zawsze jakaś rada ! Mój mail agnesos@wp.pl

agnesos

Od: Czw kwi 18, 2013 19:52

Post » Pt kwi 19, 2013 18:39 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Wejdź na Wątek cukrzycowy VIII, tam znajdziesz przynajmniej część odpowiedzi. Te najbardziej doświadczone forumowiczki Ci pomogą

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pt kwi 19, 2013 20:49 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

agnesos, pomoc znajdziesz na wątku cukrzycowym, o którym mówi Molesław. Twój kot najprawdopodobniej dostaje zbyt wysokie dawki insuliny i ma tzw. efekt Somogyi.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pt kwi 19, 2013 20:55 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Zaczęłam czytać, jestem koło strony 13tej powolutku nadrobię i może coś się dowiem, póki co bede dawac lantusa ale kurcze przeczytałam o efekcie Somogyi i nie wiem czy zjechać z tej dawki 4 jednostek na 3 i podawać dłuższy czas sprawdzając codziennie cukier, co byście mi radzili ehh ale cukier na czczo przy badaniu krwi w laboratorium miała ponad 400 wiec wygląda na wysoką cukrzycę. W moczu sprawdzałam paskami tez cukier najwyższy bo najciemniejszy kwadracik.

agnesos

Post » Pt kwi 19, 2013 21:18 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

agnesos, leczenie kota z cukrzycą to przede wszystkim żelazna dyscyplina - to oznacza kontrolowanie również jedzenia. Czytanie całego wątku nie ma sensu - lepiej przedstaw tam swoją sytuację i zadawaj pytania. Mamy tam teraz nieprzewidziane zamieszanie, ale na pewno ktoś Ci pomoże.
Musisz badać poziom cukru glukometrem. Musisz zrobić krzywą cukrową - najprawdopodobniej zobaczysz jaka jest huśtawka glikemii u Twojego kota. 4 jednostki Lantusa to bardzo dużo. Najprawdopodobniej za dużo.

Słuchaj, rozsądne postępowanie mające na celu ustabilizowanie cukrzycy polega na stałej kontroli glikemii, kontroli ketonów w moczu, dyscyplinie żywieniowej, terapii insulinowej poczynając od małej dawki utrzymywanej przez około 10 dni, i ewentualnie zwiększanej jeśli nie ma poprawy.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt kwi 19, 2013 21:34 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Chwila, 4 jednostki lantusa przy wadze 5 kg???? Czy ja dobrze rozumiem? Toż to końska dawka. Mój kot, waga 4,5, np dostaje, uwaga: 0,25 jednostki. Bardzo dobrze, że zmieniono ci insulinę. Żeby insulina zaczęła prawidło działać potrzeba czas i czasu. Jeśli dzisiaj był pierwszy dzien nie ma co oczekiwać cudów.
Napiszę do ciebie na priva, bo tu w tej chwili moderacji odwaliła palma i jest awantura. Nie wiadomo, co za chwilę zostanie wykasowane.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pt kwi 19, 2013 21:36 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

sheridan, dzięki :) Dali dziewczynie według wzoru 0.5U/kg, a cztery jednostki (2 razy 2U?), bo im się w głowie nie mieści, że można pół jednostki na ten piąty kilogram odmierzyć. :mrgreen:
Ostatnio edytowano Pt kwi 19, 2013 21:42 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt kwi 19, 2013 21:37 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

:ok:

sheridan

Post » Pt kwi 19, 2013 21:39 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

to zejde na 2 jednostki i będę sprawdzac poziom cukru codziennie przez 2 tygodnie, tak jak doczytałam do tej pory, zobacze co z tego wyjdzie. Dziękuję za rady, jestem bardzo wdzięczna.

agnesos

Post » Pt kwi 19, 2013 21:43 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Ale ty dajesz 4 jednostki dziennie (2 razy 2) czy 2 razy 4, czyli 8 jednostek dziennie?

Edit: piszesz "Lantus SoloStar" - to znaczy, że masz insulinę w penie? Jeśli tak, musisz przejść na strzykawki. Na wątku cukrzycowym musisz podać bardziej precyzyjne informacje.
Ostatnio edytowano Pt kwi 19, 2013 21:47 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt kwi 19, 2013 21:45 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

I jeśłi mogłabyś wpisać wyniki badań, które miała robiona kotka, to byłoby dobrze.
Mnie SUK i cukrzyca jakoś nie pasują razem do kupy. Przecież cukrzyk nieunormowany sika jak pompa strażacka.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt kwi 19, 2013 21:52 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Musisz mieć odpowiednie strzykawki.
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_411.html

sheridan

Post » Pt kwi 19, 2013 21:54 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

sheridan, sorry, ale podałaś link do za dużych strzykawek. Widzę, że mniejsze - 0.5 ml - są w tej chwili niedostępne w sklepie diabetyk24.pl, ale to pewnie sytuacja przejściowa.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt kwi 19, 2013 23:26 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

Faktycznie. Wszystko z nerwów:)

Te są dobre: http://www.zdrowiediabetyka.pl/Strzykaw ... k-142.html

sheridan

Post » Sob kwi 20, 2013 9:50 Re: Kot cukrzyk po insulinie cukier nie spada POMOCY !

agnesos, jeszcze jedna ważna sprawa. Jeśli chcesz korzystać z pomocy doświadczonych opiekunów kotów cukrzycowych, MUSISZ podawać precyzyjne informacje na temat badań, żywienia i KONIECZNIE założyć dzienniczek swojej kici. Musisz być w regularnym kontakcie i traktować sprawę poważnie. Ludzie Ci chętnie pomogą, ale nie "z doskoku" i "na wyrywki". Zajrzyj w dzienniczki, które opiekunowie słodkich kotów zazwyczaj mają w podpisach (mój akurat jest w podpisie Kociary, na gościnnych występach). Możesz założyć dzienniczek w Excelu lub w Wordzie, ale codzienne wpisy muszą być - glikemia, dawkowanie insuliny, żywienie, inne leki, samopoczucie, ketony, kuweta.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

[następna]