Stwierdzone PKD u kocura

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 14, 2013 17:47 Stwierdzone PKD u kocura

Mój kot (kastrat) jest nosicielem genu torbielowatości nerek, ma to udokumentowane "na papierze". Ma kilka lat, nie choruje, wet zalecił aby raz w tygodniu robić mu dietę nerkową , a więc dostaje saszetki i chrupki RC Urinary. Jak określił jest to dobre na przepłukanie nerek.Czy można jeszcze w jakiś sposób zapobiegać uaktywnieniu się choroby?
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer

Od: Pt lut 25, 2011 18:54

Post » Nie kwi 14, 2013 18:15 Re: Stwierdzone PKD u kocura

urinary to nie dieta nerkowa
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Nie kwi 14, 2013 18:39 Re: Stwierdzone PKD u kocura

Takie mam zalecenie od weta...
Kota mam ponad rok, dostałam jako dorosłego z tym obciążeniem, wiem ,że choroba może się nigdy nie ujawnić ale chciałabym zrobić jak najwięcej w tym kierunku. Urinary ma profilaktycznie oczyszczać nerki.
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer

Post » Nie kwi 14, 2013 18:52 Re: Stwierdzone PKD u kocura

Urinary zakwasza mocz i pobudza pragnienie (zawiera dodatek soli kuchennej i bodajże żurawiny) Nie mam doswiadczenia z torbielowatoscia, ale na płukanie nerek najlepiej dziala zachęcanie kota do picia. Jak to zrobić - poczytaj viewtopic.php?f=36&t=137650
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw kwi 18, 2013 12:52 Re: Stwierdzone PKD u kocura

Rób raz w roku USG nerek, żeby wychwycić moment, kiedy pojawią sie torbiele.
Najczęściej przy PKD torbiele pojawiają sie ok.6 roku życia.
Jak mają sie pojawić, dieta nerkowa nie opóźni ich powstania ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Sob kwi 20, 2013 8:29 Re: Stwierdzone PKD u kocura

Dzięki za ważną odpowiekadź, kot ma 4 lata, ale lekarka do której z nim chodzę ma znajomego hodowcę egzotyków, który w swej hodowli ma dwa 10-letnie egzotyki z tą chorobą.Mam nadzieję, że mój Puzon też pociągnie dłużej.Na szczęście kot sam od siebie dużo pije,o USG się popytam, może jakiś wet zakupił w moim małym mieście.Słyszałam,że ta choroba głównie ujawnia się w dzieciństwie, jak kot dorośnie to wcale nie musi chorować.Na razie jest dobrze, oby jak najdłużej ale pilnować będę.
A po ujawnieniu torbieli jakie są objawy, zdążę je sama wypatrzeć?Czy kot wtedy długo żyje?
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer

Post » Wto maja 07, 2013 17:32 Re: Stwierdzone PKD u kocura

Raczej radziłabym Ci udać się do weta, który ma doświadczenie w badaniu USG. Ktoś kto robi je od święta niestety nie jest dobrym wyborem. Raczej strata pieniędzy, czasu i dodatkowy stres dla kota.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Śro maja 08, 2013 19:36 Re: Stwierdzone PKD u kocura

Dzięki, narazie ma badaną co jakiś czas krew i jest dobrze, możliwe ,że choroba nigdy się nie ujawni, ja po prostu chciałabym wiedzieć czy na codzień też mogę odwlec ujawnienie się choroby poprzez jakieś działania typu jedzenie.Czy krew czy usg to jest sprawdzanie czy choroba jest czy jeszcze nie.
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer