Sucha karma dla cukrzyka

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw paź 11, 2012 10:23 Sucha karma dla cukrzyka

Poszukuję możliwie najlepszej dla cukrzyka suchej karmy.

Wiem (przeczytałam już dawno), że nie powinien jeść suchej karmy w ogóle, niestety w naszym przypadku to nie wchodzi w grę. Mamy w domu kilkanaście kotów, sucha karma musi być cały czas dostępna, inaczej zaczyna się histeria i wojny - sprawdzone. Cukrzyka nie będę izolować, bo to dla niego stres no i nie mam już miejsca (jedna tymczaska wymaga izolacji i większość dnia spędza zamknięta w pokoju).

Młody nie ma żadnych fizycznych objawów, cukrzycę odkryliśmy bo siknął nam na okno i spodziewałam się zapalenia pęcherza, a w moczu był cukier. Ma teraz bardzo ładne wyniki, od dłuższego czasu jest na lantusie raz dziennie, ostatnio po raz kolejny w ogóle nie dostaje insuliny, bo ma super wyniki (120 - 130 rano na optium xido, czyli tak jak z labu, wieczorem jeszcze mniej). Dwa razy dziennie dostaje mokrą karmę, ale w ciągu dnia podjada też suchą, nie jestem w stanie temu zapobiec - dlatego szukam jak najlepszej dla niego suchej karmy. Niestety, muszę brać pod uwagę również aspekt finansowy, bo tą karmą karmię pozostałe naście kotów, więc nie stać mnie np. na Orijena. W tej chwili dostają Porta 21 Feline Finest Sensible bez zbóż http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/171696

Czy możecie polecić jakieś inne suche karmy o niskiej zawartości węglowodanów i akceptowalnej cenie? Ewentualnie gdzie (w internecie) korzystnie je kupić?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie paź 14, 2012 20:33 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Hej Jana,

bardzo możliwe, że gdyby Twój kot cukrzycowy nie podjadał suchej karmy, nie potrzebowałby już w ogóle insuliny. Nie ma suchej karmy, która by służyła kotu cukrzycowemu. Nawet te tzw. bezzbożowe nie spełniają tych wymagań i oczekiwań.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie paź 14, 2012 21:26 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Bardzo możliwe, ale już napisałam, że to nie jest możliwe. Więc szukam najlepszej, czyli najmniej szkodliwej :roll: I proszę o pomoc w tym szukaniu, dlatego założyłam ten wątek...

Jana

Post » Nie paź 14, 2012 21:40 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Bardzo mi przykro, że nie mogłam pomóc i przepraszam za wtręt.

Dobranoc
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lut 07, 2013 2:42 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Jana, ja mam cukrzyka, który za chińskiego boga nie ruszy mokrego, więc nie mam wyjścia i MUSZĘ karmić suchym. Absolutnie najlepsze parametry ma Power of Nature (dostępna na www.modernpet.pl). Ta karma ma ponad 50% białka i zaledwie 3-8% węglowodanów. Mój kot ma na tej karmie bardzo skutecznie opanowaną cukrzycę. W dodatku kot ma stały dostęp do karmy, nie dzielę jej na posiłki, bo Toffee to "skubacz" - w życiu nie zjadł całego posiłku. Zjada kilka chrupek i odchodzi. Power of Nature ma przyzwoitą cenę - 60 zł za 2 kg. Czasami podaję również Applaws, ale Power of Nature ma absolutnie najmniejszą zawartość węglowodanów ze wszystkich dostępnych karm.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw lut 07, 2013 8:32 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Dziękuję, chętnie sprawdzę tę karmę.

Młody od dłuższego już czasu nie dostaje insuliny (pomiary robimy codziennie), więc jest nieźle, mimo suchej karmy :)

Jana

Post » Sob lut 16, 2013 11:18 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Szukam dalej :(

Koszt karmy Power of Nature jest dla mnie raczej nie do uniesienia (według moich wyliczeń musiałabym na tę karmę wydawać 700,00 - 800,00 zł. miesięcznie, tak to jest jak ma się kilkanaście kotów w domu).
Porta, którą karmiłam do tej pory, niestety podnosi pH moczu, poza tym niektóre koty mają po niej zgagę.

Jana

Post » Nie cze 16, 2013 8:38 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Tinko07, proszę - jeśli możesz, daj mi znać, jakie konkretnie karmy mokre polecasz dla kota z wysokim cukrem. Ciekawi mnie, które konkretnie paszteciki lub kawałeczki w galaretce mogłabyś mi polecić.
Ostatnio edytowano Pon lip 01, 2013 22:35 przez CKot, łącznie edytowano 1 raz

CKot

Od: Nie cze 16, 2013 7:51

Post » Nie cze 16, 2013 9:03 Re: Sucha karma dla cukrzyka

O, wątek wrócił. To ja może napiszę, że jednak, po kilku próbach, przeszliśmy na Power of Nature (plus mokra Bozita). I Młody od długiego już czasu nie dostaje insuliny :D Sprawdzamy mu cukier co kilka dni, zawsze ma max 130 na optium xido :D

Małgorzata i Toffee - dziękuję za podpowiedź :D

Jana

Post » Wto cze 18, 2013 14:03 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Jana pisze:O, wątek wrócił. To ja może napiszę, że jednak, po kilku próbach, przeszliśmy na Power of Nature (plus mokra Bozita). I Młody od długiego już czasu nie dostaje insuliny :D Sprawdzamy mu cukier co kilka dni, zawsze ma max 130 na optium xido :D

Małgorzata i Toffee - dziękuję za podpowiedź :D

Wątek jest przeniesiony tutaj: http://www.kotycukrzycowe.fora.pl/

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Wto cze 18, 2013 16:32 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Witam :)

Proszę Was o pomoc. Przygarnęłam kotkę i okazało się, że ma cukrzycę. Jeżdżę z nią na kontrolę cukru do weta (wyniki ostatnio 299 jej najlepszy, najgorszy 450). Dostaje karmę Royal Canin Diabetic 85g i insulinę ( 1,5 jednostki 2x dziennie-dawka z PENa).

Jednak potrzebuję rady jaką inną karmę może jeść moja kotka?

Nie wiem czy mogę sama badać jej krew za pomocą glukometru, a jeśli tak to jak i jaki to powinien być glukometr.

Pomocy :)

Kinia1986

Od: Wto cze 18, 2013 16:17

Post » Śro cze 19, 2013 7:49 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Kinia1986 pisze:Witam :)

Proszę Was o pomoc. Przygarnęłam kotkę i okazało się, że ma cukrzycę. Jeżdżę z nią na kontrolę cukru do weta (wyniki ostatnio 299 jej najlepszy, najgorszy 450). Dostaje karmę Royal Canin Diabetic 85g i insulinę ( 1,5 jednostki 2x dziennie-dawka z PENa).

Jednak potrzebuję rady jaką inną karmę może jeść moja kotka?

Nie wiem czy mogę sama badać jej krew za pomocą glukometru, a jeśli tak to jak i jaki to powinien być glukometr.

Pomocy :)

Zaloguj się, uzyskasz tam pomoc:

http://www.kotycukrzycowe.fora.pl/
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw cze 20, 2013 23:46 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Witam.
Ja osobiście co do Royal Cannina mam mieszane uczucia... bo najprawdopodobniej dlatego mój Cooler (już nie żyje, po sześciu latach walki z cukrzycą) cukrzycy się nabawił. Przez długi okres czasu po wykryciu cukrzycy dalej go dostawał (sądziliśmy że po prostu najadł się parę razy czegoś co było na stole/blacie bo jak spaliśmy często wskakiwał na jedno lub drugie), gdy jednak wykluczyliśmy karmę cukier znacznie się unormował. Później karmę zaczęliśmy kupować bezpośrednio u weta, zdaje się że był to hills. Z tym że zanim nastąpiła zmiana karmy zaczęły i siadać nerki, co niestety było nie rozpatrywane pod kątem karmy, a kastraci Coolera.
Tak więc myślę że najlepsza sucha karma to hills, bo nasz Cooler nie przepadał za mokrą karmą i też tylko chrupki były brane pod uwagę.

Liofilizacja

Od: Czw cze 20, 2013 23:19

Post » Wto cze 25, 2013 15:08 Re: Sucha karma dla cukrzyka

Liofilizacja pisze:Witam.
Ja osobiście co do Royal Cannina mam mieszane uczucia... bo najprawdopodobniej dlatego mój Cooler (już nie żyje, po sześciu latach walki z cukrzycą) cukrzycy się nabawił. Przez długi okres czasu po wykryciu cukrzycy dalej go dostawał (sądziliśmy że po prostu najadł się parę razy czegoś co było na stole/blacie bo jak spaliśmy często wskakiwał na jedno lub drugie), gdy jednak wykluczyliśmy karmę cukier znacznie się unormował. Później karmę zaczęliśmy kupować bezpośrednio u weta, zdaje się że był to hills. Z tym że zanim nastąpiła zmiana karmy zaczęły i siadać nerki, co niestety było nie rozpatrywane pod kątem karmy, a kastraci Coolera.
Tak więc myślę że najlepsza sucha karma to hills, bo nasz Cooler nie przepadał za mokrą karmą i też tylko chrupki były brane pod uwagę.

jeśli jest absolutnie niemożliwe żeby kot jadł mokrąkarme ojak najniższejzawartości węglowodanów, a bez zbóż całkowicie to karmapower of nature natural cat -kurczak jest rozwiązaniem... choć złym ale jedynym z suchych mozliwym. wyżej post Malgosi którejTofcio zachiny nie chciała karmy mokrej i w tej sytuacji funkcjonował na suchym w/w. Zaznaczam, że była to sytuacja w której kot nie jadł wcale jesli miał jeść mokre...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38