jak zapobiegać?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob wrz 15, 2012 13:31 jak zapobiegać?

Nie znalazłam takiego tematu, a więc: Przeglądając to forum widzę bardzo dużo wątków zatytułowanych: mój kot ma problemy z nerkami, a wątek cukrzycowy ma wiele, wiele stron, w związku z tym pojawia się pytanie: Jak zapobiegać tym chorobą? Co robić aby zmniejszyć szanse na zachorowanie naszego przyjaciela do minimum?

ore_sama

Od: Pt sie 10, 2012 21:30

Post » Wto wrz 18, 2012 13:00 Re: jak zapobiegać?

ore_sama pisze:Nie znalazłam takiego tematu, a więc: Przeglądając to forum widzę bardzo dużo wątków zatytułowanych: mój kot ma problemy z nerkami, a wątek cukrzycowy ma wiele, wiele stron, w związku z tym pojawia się pytanie: Jak zapobiegać tym chorobą? Co robić aby zmniejszyć szanse na zachorowanie naszego przyjaciela do minimum?

Dbać o aktywność fizyczną kota, o dostarczanie pozytywnych bodźców, o zdrową figurę, właściwe jedzenie (nie mam tu na myśli suchej karmy - szczególnie pośledniejszej jakości) i bardzo ważne - o odpowiednią ilość wypijanych w ciągu doby płynów.
To takie podstawy.
Co nieco można do nich od siebie dodać :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro wrz 19, 2012 18:11 Re: jak zapobiegać?

Dodałabym jeszcze okresowe badania moczu i ew. posiewy, ostrożność ze stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych i niektórych antybiotyków. Monitorowanie stanu paszczy gdyż infekcje z niej potrafią zawędrować do dróg moczowych. Ostrożność ze stosowaniem np. stomogrylu który jest toksyczny dla nerek choć pięknie leczy dziąsła.
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55