analiza wyników

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lip 27, 2012 19:53 analiza wyników

Ja po raz pierwszy. Kici ma 12 lat i kilka miesięcy. Generalnie ma nowotwór - sarcomy. To takie guzki, do tej pory je usuwaliśmy, ale jeden wrósł w okolice kręgosłupa i tam już został. Ale ja nie o tym. Kicia - Kleo była leczona przez krótki czas sterydami. W ciągu jednak ostatnich trzech tygodni stan jej zdrowia zatrważająco się pogorszył. Dziś okazało się, że ma cukrzycę - Glukoza 687 mg/dl. Dostała insulinę i trochę jej się poprawiło, podaję jej też RC Recovery i Orsalit strzykawką do pyszczka bo nia ma apetytu. Pije tylko trochę wody. Nie wymiotuje. Słabo chodzi, jest słaba.
Dziś jednak odebrałam wyniki bagań - Keratynina 4,81 a mocznik 279.
Moje pytanie - czy to moze być wpływ odwodnienia i cukrzycy, czy to już niestety diagnoza przewlekłej choroby nerek?W sensie, czy jeśli nadal będzie dostawać insulinę, kroplówki podskórne, karmę i orsalit to jest szansa na "uruchomienie" tych nerek?

Niania

Od: Pt lip 27, 2012 19:46

Post » Śro sie 01, 2012 19:35 Re: analiza wyników

Bardzo proszę o odpowiedź. Cukier spadł z 680 do 390. Kotek wygląda dużo lepiej. Jednak nie chciałabym robić sobie niezasadnie nadziei...

Niania

Od: Pt lip 27, 2012 19:46

Post » Czw sie 02, 2012 16:18 Re: analiza wyników

Wydaje mi się, ze samo odwodnienie nie spowodowałoby wzrostu parametrów nerkowych, zwłaszcza mocznika, do takich wartości.

Na pewno trzeba będzie wdrożyć działania ratujące nerki, ale jak to powinno być prowadzone w powiązaniu z cukrzycą, niestety nie wiem.

Może wypowie się ktoś mający doświadczenie w postępowaniu w takich skomplikowanych przypadkach.

Możesz też zajrzeć do wątku kotów cukrzycowych - cukrzyca wpływa na nerki także - i na pewno znajdziesz tam ważne i wyczerpujące informacje.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pt sie 10, 2012 13:00 Re: analiza wyników

Niania, i co z koteczką?
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Sob sie 11, 2012 9:36 Re: analiza wyników

Kotce na pewno trzeba zrobić usg jamy brzusznej, mięsaki to bardzo złośliwe nowotwory, zwykle za szybko nie dają przerzutów jedynie wznowy w okolicy guza usuniętego, na szczęście, ale gdy już dadzą... To jest bardzo źle. Czasem atakują także nerki...
Z tego co piszesz można wywnioskować że choroba nowotworowa koteczki trwa już dosyć długo i cały czas pojawiają się wznowy czyli de facto kotka ma cały ten czas mięsaka :(
To bardzo zwiększa ryzyko istnienia przerzutów :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26