Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob cze 23, 2012 21:37 Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

Mój kotuch od zeszłego roku jest pod opieką nefrologa ze względu na małe zakażonko e.coli. Małe gdyż najwyższe miano jakie mieliśmy do 10^4 (kiedy granica zanieczyszczenia to 10^5).
Do tego graniczna kreatynina i mocznik, spadające SG i takie tam.
Do pewnego czasu badania moczu robiliśmy w Laboklinie który to Laboklin lubi walić babole. Krytyczne babole. Niestety jako jedyny oznacza bakterie i robi antybiogram niezależnie od miana jakie wychodzi. Labwet który babole Laboklinu poprawia już tak nie robi niestety. Nie oznaczają bakterii ani nie robią antybiogramu przy miernej florze bakteryjnej. Owszem, podadzą potegę, czy badziewia gram dodatnie czy ujemne albo "brak wzrostu bakterii". Jakich? Po co komu wiedzieć? Antybiogram? Phii...Prosiłam, błagałam, że mój kot ma zawsze niskie miana i jest pod opieka nefrologa ale co tam...Dziś usłyszałam, że robienie posiewu przy takich mianach to błąd w sztuce a flora mierna to flora fizjologiczna. I mam kota zostawić w spokoju. Pewnie tak ma. Dr Neska tez nas zostawiła w spokoju po ostatnich miernych florach-do dzisiejszej kontroli. Wszystkie wyniki moczu z ostatnich miesięcy bez zmian-skacze sobie tylko SG. Dziś walnęło w dół. Flora cały czas mierna. Wygląda na to, że ogólne muszę wozić do Labwetu a na sam posiew do Laboklinu? Idzie zwariować! Place 70 zeta i dostaje wynik za 15 bo wiem tyle samo... :(
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto cze 26, 2012 8:43 Re: Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

Doktor Neska mówiła, żeby oddawać mocz na posiew do ludzkich labów.
Chociaż w ludzkim, jak wyszło zbyt wysokie miano to też mi nie posiali, ani nawet nie zbadali co za cholera siedzi w kocie :x
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Wto cze 26, 2012 9:39 Re: Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

Bo to nigdy nie wiadomo. Labwet oddaje materiał na posiew do Hantaanu który sam sobie określa czy robić posiew czy nie-i nie jest to lab weterynaryjny-nie mam gwarancji czy oddając do ludzkiego dostanę wyniki z miernego miana :(
Obrazek

Ewik

Post » Wto cze 26, 2012 9:42 Re: Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

Dr Neska polecała laby przyszpitalne.
Siuśki oddawałam jako własne, po tym jak kiedyś mnie pogonili z kocimi.

ariel

Post » Wto cze 26, 2012 10:27 Re: Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

A miewałaś niskie miana? Bo problemem nie jest dla mnie gdzie zrobić posiew ale gdzie oznaczą mi cholerę w ilości np. 10∧2?
Obrazek

Ewik

Post » Wto cze 26, 2012 10:28 Re: Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

Nie miewałam.

ariel

Post » Wto cze 26, 2012 10:37 Re: Labwet nie robi posiewu z antyb. z niskiego miana :(

To chyba jednak zrobie w Laboklinie mimo, że generalnie się na nich pogniewałam ;)
Obrazek

Ewik