Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 06, 2012 10:52 Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

AMYL 1710
GPT 41,8
GOT 26,5

Kot ma 12 lat, przygarnełam go tydzień temu. Od tego czasu ma cały czas biegunkę, kolor kupy wydaje mi się normalny. Kotek je, chyba mało ale jednak coś tam je... jednak jest wychudzony wyczuwam mu z łatwością żebra. Ciężko mi powiedzieć czy jest osowiały bo nigdy nie miałam kota w tym wieku. Proszę o pomoc, jakie badania powinnam jeszcze wykonać, czym go karmić żeby móc mu pomóc.

Lekarz przepisał mu ditrivet 0,5 tabletki dwa razy dziennie oraz kreon 10000 1 tabletka dziennie i tran.

Klaudia M.

Od: Śro lut 29, 2012 11:07

Post » Wto mar 06, 2012 10:56 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Jako że kot starszy i nienznaej historii dobrze, abyś zrobiła mu pełny przegląd:
1. Z krwi - morfologia, biochemia, jonogram. Takie wyniki - sztuk trzy - kompletnie nic nie mówią. Warto byłoby zbadać trzustkę (sama amylaza to za mało).
2. lamblie (test z kupy)
3. robale (kupa)
4. mocz.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto mar 06, 2012 11:47 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Kot został odrobaczony tydzień temu. Przez dwa dni podawałam mu węgiel leczniczy bo myślałam że sie czymś zatruł. Co do jego historii, kot raz w życiu był szczepiony na wściekliznę, ani razu nie miał innych szczepień i nie widział weterynarza. Karmiony był mokrą karmą firmy tesco.

Klaudia M.

Post » Wto mar 06, 2012 11:54 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

tym bardziej - zrób komplet badań. Niestety, wydatek, ale będziecie wiedzieć na czym stoicie.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Wto mar 06, 2012 12:21 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

A czy możecie mi powiedzieć coś na temat powyższych badań, czy wg nich jest bardzo źle?

Klaudia M.

Post » Wto mar 06, 2012 12:31 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Z tego, co zamieściłaś, to nic się nie da rzetelnie powiedzieć. Alat i aspat w normie, amylaza też (byc może). Oczywiście zakładając, że alat, aspat i amylaza podane są w U/l.
Serio, kota zbadaj. Może sraka jest od zmiany karmy, ale doprawdy w tym wieku zaniedbany kot może mieć różne schorzenia
Obrazek

Liwia

Post » Wto mar 06, 2012 12:34 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Tak powyższe wyniki są podane U/1. Wiem, ze musze kontynuować badania, bo martwię się zdrowiem kota. Mam nadzieje, że będzie dobrze. Aha rano kot wymiotował śliną, podałam mu wieczorem kreon i tran. A lekarz w gabinecie dał mu jakiś zastrzyk. Nie wiem czy mam się martwić jeszcze bardziej, czy kot po kreonie może tak mieć.
Ostatnio edytowano Wto mar 06, 2012 12:37 przez Klaudia M., łącznie edytowano 1 raz

Klaudia M.

Post » Wto mar 06, 2012 12:37 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Będzie dobrze.
Tylko badania, koniecznie.
Obrazek

Liwia

Post » Wto mar 06, 2012 18:11 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Jesteś na podforum dotyczącym cukrzycy i niewydolności nerek. Jeżeli podejrzewasz którąś w tych chorób wejdź w odpowiednie wątki i zrób komplet zalecanych tam badań. A potem skonsultuj z dobrym weterynarzem.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto mar 06, 2012 20:16 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Pytaj weta, co zamierza kotu podać, PRZED podaniem. Na końcu wizyty zawsze poproś o dokładne napisanie, drukowanymi literami (lub wydruk) wszystkich leków i zabiegów, jakie kot miał na wizycie zrobione.
Bo powiedzenie "kot dostal jakiś zastrzyk" to żadna informacja, a na tym etapie, wcale nie wiadomo czy ten "jakiś zastrzyk" mu nie zaszkodził.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto mar 06, 2012 21:11 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Wiem, że zawaliłam...pierwszy raz byłam z chorym zwierzęciem u weta. Następnym razem spiszę wszystko dokładnie, bo też mnie denerwuje ten mój brak wiedzy:)

Klaudia M.

Post » Wto mar 06, 2012 21:25 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Klaudia, spokojnie, każdy kiedyś zaczynał.
Skąd jesteś?
Obrazek

Liwia

Post » Wto mar 06, 2012 21:36 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Z Krakowa, a dokładniej z Krzeszowic:)

Klaudia M.

Post » Wto mar 06, 2012 22:52 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Klaudia M. pisze:Z Krakowa, a dokładniej z Krzeszowic:)

:)
Obrazek

Liwia

Post » Śro mar 07, 2012 0:05 Re: Wyniki 12-letniego kota, co dalej?

Klaudia M. pisze:Z Krakowa, a dokładniej z Krzeszowic:)

O 'rzut beretem" masz Pieczarkę-w Rudawie. Może doradzi Ci jakiegoś weta, który powie, jaki zastrzyk daje :mrgreen: . Ditrivet jest w porządku i wg mnie świadczy nieźle o Twoim weterynarzu. To lek podobny do wycofanego Enterogastu, który był bardzo skuteczny. Możesz podawać tez Apus-to preparat objawowo hamujący biegunkę, wg moich doświadczeń, bardzo skuteczny.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

[następna]