Roczny kotek

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 08, 2012 21:15 Re: Roczny kotek

wildcat0 pisze:Masz kota, a tym samym mam mięsożercę. Surowe mięso jest najlepszym wyborem i będzie z pewnością mniej obciążające niż sucha, sztuczna, konserwowana karma. Będzie również mniej obciążające i lepiej przyswajane niż mięso wcześniej ugotowane bo w obróbce termicznej ginie wiele cennych składników. Dawaj mu surowe mięso i niech mu idzie na zdrowie. Weterynarze w większości mają mikre pojęcie na temat zdrowego i prawidłowego żywienia zwierząt i wciskają karmę weterynaryjną która nie jest żadną rewelacją.


Zgadzam się- jeżeli tylko będzie chciał jeść surowe mięso- niech sobie je. Nie ma co na siłę wciskać kotu, karmy, której nie chce jeść (mam na myśli te od weta). Już po 24 godzinach głodówki u kotów zaczynają się zmiany- właśnie w wątrobie- nieodwracalne. Po prostu musi jeść- a co będzie jadł to sprawa drugorzędna.


wildcat0 pisze:I poszukaj lepszego weterynarza. :)


I to są święte słowa- nie ma sensu chodzić do weterynarza, który nie zauważa że wyniki ma skopane i opowiada pierdoły o niewydolności nerek. Bez sensu- tracisz pieniądze, czas a kotu to na pewno nie pomoże.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

 
Posty: 5664
Od: Pt cze 10, 2005 7:36
Lokalizacja: Łódź

Post » Śro lut 08, 2012 23:13 Re: Roczny kotek

Z tymi karmami to też wiem, że one nie są takie dobre i, że kot powienien jeść mięso. Chodziło mi bardziej o jakieś potrawy, które będą dobre na wątrobę. Bo np. u nerkowców widziałam wiele przepisów, a u wątrobowców nic. Co do weta- postanowiliśmy, że zrobimy badania w Amvecie, zobaczymy wyniki i co powie lekarz i wtedy podejmiemy decyzję czy zostajemy tam czy przenosimy się gdzie indziej. Przez 7 miesięcy chodziliśmy gdzie indziej, wet wyleczył zakłaczenie, ale zawsze jak uważałyśmy, że kotek za mało je czy ma jakieś problemy żołądkowe, to mówił, że przesadzamy, że koty tak mają. Jak go nie było i Henio poczuł się źle, musieliśmy iść gdzieś indziej. Trafiliśmy do Amveta i ten wet jako pierwszy zobaczył, że coś jest nie tak i skierował nas na badania. Dlatego jeszcze się zastanawiamy gdzie Henio będzie się leczył.

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Śro lut 08, 2012 23:23 Re: Roczny kotek

Dokładnie. Karm kota tym co chce jeść i zadbaj by przyjmował jak najwięcej wody. Jeśli lubi mleko i nie ma po nim biegunek dawaj mu je, podlewaj mu mokrą karmę wodą, koty przeważnie lubią takie rozwodnione sosy. Ilość przyjmowanych płynów to jedna z ważniejszych spraw, bo koty zwykle piją za mało,a potem zaczynają się kłopoty z nerkami czy pęcherzem. Weterynarze zwykle o tym nie mówią, a jak na wszelkie problemy proponują suchą karmę to od razu wiadomo, że widzę na temat żywienia mają niewielką.
Na wątrobę możesz podawać Esseliv, jest dostępny w normalnej ludzkiej aptece, bardzo dobrze regeneruje wątrobę - leczyłam tym swojego kocurka. Podaje się jedną kapsułkę dziennie, a raczej jej zawartość, po prostu wyciskasz żel z osłonki i dodajesz do jedzenia.
Nie ma typowej diety "na wątrobę" trzeba po prostu podawać coś regeneracyjnego i jedzenie które najmniej będzie eksploatowało koci wnętrzności czyli właśnie pokarm najbliższy kociej naturze czyli mięso.

wildcat0

 
Posty: 9
Od: Śro gru 14, 2011 20:31

Post » Czw lut 23, 2012 17:30 Re: Roczny kotek

Biochemia została powtórzona 21 lutego Wyniki:
Alfa-amylaza: 853,00
ALT (GPT): 47,00
AST (GOT): 9,00
AP (Fosfataza zasadowa): 38,00
Gamma GT: 4,00
Glukoza: 85,00
Kreatynina: 2,10
Mocznik: 40,30

Z jednej strony cieszy mnie, że wyniki wątrobowe się poprawiły, a z drugiej bardzo zmartwiła mnie podwyższena kreatynina. Wet mówi, że to jakiś stan przewlekły nerek, bo ostry trwa kilka tygodni. Z drugiej strony mówi, że Henio ma szansę na normalne życie, tylko cały czas będzie musiał być pod kontrolą i na jakiejś diecie. Ma teraz brać pół tabletki dziennie Heparegenu, a nie całą tak, jak wcześniej. Dostał też saszetki na sikanie UrinoVet Cat i lekarstwo na regenerację nerek Rubenal. Co do obniżonego poziomu glukozy- podobno nie jest to groźna ilość.

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Czw lut 23, 2012 19:59 Re: Roczny kotek

ania96 pisze:Biochemia została powtórzona 21 lutego Wyniki:
Alfa-amylaza: 853,00
ALT (GPT): 47,00
AST (GOT): 9,00
AP (Fosfataza zasadowa): 38,00
Gamma GT: 4,00
Glukoza: 85,00
Kreatynina: 2,10
Mocznik: 40,30

Z jednej strony cieszy mnie, że wyniki wątrobowe się poprawiły, a z drugiej bardzo zmartwiła mnie podwyższena kreatynina. Wet mówi, że to jakiś stan przewlekły nerek, bo ostry trwa kilka tygodni. Z drugiej strony mówi, że Henio ma szansę na normalne życie, tylko cały czas będzie musiał być pod kontrolą i na jakiejś diecie. Ma teraz brać pół tabletki dziennie Heparegenu, a nie całą tak, jak wcześniej. Dostał też saszetki na sikanie UrinoVet Cat i lekarstwo na regenerację nerek Rubenal. Co do obniżonego poziomu glukozy- podobno nie jest to groźna ilość.

A do jakiego weta w końcu chodzisz?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Avatar użytkownika
 
Posty: 48975
Od: Pt mar 30, 2007 22:12
Lokalizacja: Łódź

Post » Czw lut 23, 2012 21:23 Re: Roczny kotek

Tam gdzie wcześniej

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Czw lut 23, 2012 22:30 Re: Roczny kotek

Rubenal to pic na wodę,nie ma żadnych sensownych badań potwierdzających, że w ogóle ma działa.
ania96 radzono żebyś poszła do innego weta znającego się na nerkach. Po pierwsze jeśli wet podejrzewa, że coś może dziać się z nerkami powinien zrobić rozszerzone badanie obejmujące morfologię i jonogram, powinno zostać zrobione badanie moczu i usg. Właściwie lekko podwyższona kreatynina nie świadczy od razu o przewlekłej niewydolność biorąc uwagę również to, że mocznik jest w porządku. Zamiast podawać kotu specjalistyczną karmę i inne "leki", zdiagnozujcie go. :|

wildcat0

 
Posty: 9
Od: Śro gru 14, 2011 20:31

Post » Czw lut 23, 2012 23:12 Re: Roczny kotek

ania96 pisze:Tam gdzie wcześniej

Zmień weta.
Kreatynina jest czynnikiem wahliwym, poziom 2,1 może świadczyć o niczym.
Dieta? 8O
W którym miejscu wet widzi obniżony poziom glukozy? 8O
Proszę, idź do porządnego weta, zabierz wszystkie wyniki, pokaż wyniki, pokaż kota bo z tego co piszesz masz wszelkie szanse kota zmarnować.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Avatar użytkownika
 
Posty: 48975
Od: Pt mar 30, 2007 22:12
Lokalizacja: Łódź

Post » Śro mar 14, 2012 19:11 Re: Roczny kotek

Henio w w weekend źle się poczuł, wymiotował, miał zatwardzenie, a potem po mleku rozwolnienie. Zdecydowaliśmy się w poniedziałek iść do innego weterynarza. We wtorek została wykonana morfologia i biochemia:
WBC: 7,2
RBC: 9,46
HGB: 14,3
HCT: 46,4
MCV: 49,0
MCH: 15,1
MCHC: 30,8
PLT: 320
granulocyty segmentowane: 62
granulocyty pałeczkowate: 2
limfocyty: 35
monocyty: 1
Opis: nieznaczna anizocytoza erytrocytów, nieznaczna anizocytoza płytek krwi

ASPAT: 16,8
ALAT: 66,2
AP: 42
mocznik: 38,5
kreatynina: 1,62
białko całkowite: 5,80
GGTP: 1,2
glukoza: 101,9
albuminy: 2,57
bilirubina całkowita: 0,25
fosfor: 6,01
Weterynarz uważa, że wyniki, które są nieznacznie podwyższone lub obniżone są spowodowane odwodnieniem po wymiotach i niejedzeniem przez kotka.

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Śro mar 14, 2012 20:07 Re: Roczny kotek

Na przyszłość - podając wyniki, podawaj też normy bo różne są dla różnych labów.
I wiesz co? Lekarz ma rację moim zdaniem.

Zdradzisz gdzie byłaś?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Avatar użytkownika
 
Posty: 48975
Od: Pt mar 30, 2007 22:12
Lokalizacja: Łódź

Post » Śro mar 14, 2012 20:45 Re: Roczny kotek

W "Futrzaku"

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Śro mar 14, 2012 23:00 Re: Roczny kotek

Nie znam, nie mam opinii.
Ale wszystko lepsze niż to, co opowiadali poprzedni weci.
Mam nadzieję, że uda się wyjść na prostą :ok:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Avatar użytkownika
 
Posty: 48975
Od: Pt mar 30, 2007 22:12
Lokalizacja: Łódź

Post » Czw mar 15, 2012 20:41 Re: Roczny kotek

Weterynarz mówi, aby Henio wrócił do normalnego jedzenia i odłożył lekarstwa, bo ma przytyć. Jedyne co mnie martwi to, że Henio mało sika. Robi kropki, a raz na dzień "kałużę". Poza tym wklejam zdjęcia Henia :kotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Sob mar 17, 2012 14:51 Re: Roczny kotek

Wklejam pełne wyniki z normami. Czy powinno mnie coś niepokoić?
WBC: 7,2 (5,5-19,0)
RBC: 9,46 (6,5-10,0)
HGB: 14,3 (8-15)
HCT: 46,4 (24-45)
MCV: 49,0 (39-55)
MCH: 15,1 (13-17)
MCHC: 30,8 (22-41)
PLT: 320 (200-600)
granulocyty segmentowane: 62 (35-75)
granulocyty pałeczkowate: 2 (0-3)
limfocyty: 35 (20-55)
monocyty: 1 (1-4)
Opis: nieznaczna anizocytoza erytrocytów, nieznaczna anizocytoza płytek krwi

ASPAT: 16,8 (6-44)
ALAT: 66,2 (20-107)
AP: 42 (23-107)
mocznik: 38,5 (25-70)
kreatynina: 1,62 (1-1,8)
białko całkowite: 5,80 (6,0-8,0)
GGTP: 1,2 (0-10)
glukoza: 101,9 (100-130)
albuminy: 2,57 (2,7-3,9)
bilirubina całkowita: 0,25 (0,5-1,2)
fosfor: 6,01 (3,0-6,8)

ania96

 
Posty: 18
Od: Śro lut 01, 2012 19:03

Post » Nie mar 18, 2012 14:12 Re: Roczny kotek

Moim zdaniem wyniki są ok. Niektóre parametry czerwonokrwinkowe są podniesione, a jednocześnie obnizone lekko są albuminy i bilirubina. Może to świadczyć o lekkim odwodnieniu, stresie, jakimś schorzeniu wątroby (ale z kolei parametry watrobowe sa w normie). A odwodniony lekko może przecież być bo sama pisałaś o wymiotach. I w nich też upatrywał doktor źródła gorszego samopoczucia.

No cóż, dbać i obserwować. Nie zameczać bez potrzeby badaniami. Skontrolować za miesiąc, dwa o ile nic złego się nie będzie działo. Zastanowić się nad jakością podawanego pokarmu?
Jak on się teraz czuje?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Avatar użytkownika
 
Posty: 48975
Od: Pt mar 30, 2007 22:12
Lokalizacja: Łódź

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości