wątek cukrzycowy III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 02, 2010 9:35 Re: wątek cukrzycowy III

dorot, a jaki Ty masz glukometr?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro cze 02, 2010 9:52 Re: wątek cukrzycowy III

dorot

Od: Wto lip 06, 2004 17:15

Post » Śro cze 02, 2010 10:05 Re: wątek cukrzycowy III

pytam, bo zadziwiło mnie to co napisałaś o pomiarze.
Przez internet łatwo coś źle zrozumieć ale albo ja Cię źle rozumiem albo Ty źle przeprowadzasz pomiar.

"4.3 Pomiar stężenia glukozy we krwi
Porównaj kolor okrągłego okienka z tyłu paska testowego ze skalą kolorów pokazaną na opakowaniu pasków testowych. Kolor w okienku kontrolnym musi być taki sam, jak kolor umieszczony na samej górze pokazanej skali (0mg/dL / 0 mmol/L). Jeżeli kolor jest inny, nie używaj tego paska. Trzymaj pasek testowy w taki sposób, aby powierzchnia do aplikacji i strzałki były skierowane ku górze. Delikatnie wsuń pasek testowy do prowadnicy paska testowego(4), w kierunku strzałek do momentu kiedy usłyszysz kliknięcie. Będzie to oznaczało, że pasek jest zainstalowany prawidłowo. Wsunięcie paska rozpoczyna automatycznie gotowość do pomiaru. Pamiętaj, że Twój glukometr wyłączy się automatycznie po jednej do dwóch minut, jeśli nie będzie rozpoczęty pomiar (np. kiedy żaden przycisk nie jest wciśnięty).
Jeżeli aparat wyłączy się, wyjmij pasek testowy i powtórz całą procedurę od początku z nowym paskiem testowym. Teraz obserwuj wyświetlacz. Glukometr przeprowadza test wyświetlacza, a następnie pokazuje numer kodu. Czy jest to ten sam numer, który widnieje na opakowaniu pasków testowych? Jeśli nie, to sprawdź czy na pewno zainstalowałeś klucz kodujący z nowego opakowania pasków. Jeżeli użyłeś prawidłowy klucz kodujący a numer na wyświetlaczu jest inny, skontaktuj się z działem obsługi klienta lub z serwisem naprawczym. Jeżeli kod pulsuje i widzisz jedynie trzy poziome kreski zamiast numeru (- - -), oznacza to, że klucz kodujący nie jest zainstalowany. Sprawdź czy wyświetlana jest prawidłowa data i godzina.
Nie przeprowadzaj pomiaru, jeśli numer kodu na wyświetlaczu nie jest taki sam, jak na opakowaniu pasków testowych. Nieprawidłowy kod to nieprawidłowy wynik. Niekiedy błąd może być poważny, a jego konsekwencją może być postawienie złej diagnozy i spowodowanie poważnego uszczerbku na zdrowiu.
Gdy test wyświetlacza dobiegł końca a numery kodów są zgodne, Twój glukometr Accu-Chek Active jest gotowy do pomiaru. Pulsująca kropla na wyświetlaczu to sygnał, że możesz zaaplikować kroplę krwi (w ciągu dwóch minut). Jeśli chcesz zaaplikować krew w czasie gdy pasek testowy jest już w aparacie, czytaj dalej. Informacje o pomiarze stężenia glukozy we krwi poza aparatem znajdziesz w dalszej części.

Pomiar stężenia glukozy z nałożeniem kropli krwi w aparacie
Jeśli wybrałeś opcję pomiaru stężenia glukozy we krwi w aparacie, wykonaj następujące kroki:
Rozmasuj opuszkę palca, aby poprawić ukrwienie i ułatwić pobranie krwi.
Użyj nakłuwacza do nakłucia palca w rozmasowanym miejscu.
Wyciśnij kroplę krwi unikając zbyt mocnego uciskania opuszki palca.
Nałóż kroplę krwi na środek pomarańczowego kwadracika. Możesz go dotknąć w trakcie nakładania krwi, jednak nie rozprowadzaj krwi. Jeśli uważasz, że zaaplikowana ilość krwi jest zbyt mała, możesz nałożyć drugą kroplę w ciągu 5 sekund. Twój Accu-Chek Active da krótki sygnał dźwiękowy (o ile został on wcześniej uruchomiony) na znak rozpoczęcia pomiaru. Nie poruszaj paska testowego w czasie trwania pomiaru, gdyż możesz uzyskać błędny wynik.
Symbol klepsydry oznacza, że pomiar trwa. Po około 5 sekundach glukometr ponownie da sygnał dźwiękowy, oznaczający zakończenie pomiaru. Wynik pojawi się na wyświetlaczu i automatycznie zostanie zachowany wraz z datą i godziną. Usuń pasek testowy z glukometru, który automatycznie się wyłączy."

Czyli pierwsze musisz wsunąć pasek do glukometru (czysty pasek, bez krwi), poczekać aż glukometr wyczyni swoje sztuki a potem - kiedy owe sztuki przestanie wyczynić i pojawi się pulsująca kropla - dajesz krew na pasek. Możesz pasek wyjąc oczywiście w tym czasie - bylebyś zdążyła z powrotem go włożyć zanim skończy się czas.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Czw cze 03, 2010 10:11 Re: wątek cukrzycowy III

Jestem, rano też mierzyłam glukometrem, zmierzę jeszcze wieczorem, bo albo ja robię to źle albo glukometr wywala dziwne wyniki albo wolę sama nie myśleć. Złapałam wygłodniała Hienę, ciach w ucho, pasek w glukometrze, najpierw wywaliło e-4 później Lo, znowu to samo. Czytałam instrukcję, stosuję się do niej. Może za szybko wpycham ten pasek, jeszcze powtórzę ze 2h po kolejnym karmieniu. Ciężko utrzymać Hienę i obsłużyć glukometr jednocześnie.
Złapałam szczocha w suchą kuwetę, zrobiłam pomiar paskiem, Wet mówił że powinna być środkowa część sika, ale to, że w ogóle zrobiła do pustej kuwety to cud i chyba zbyt mocno na pomiar nie wpłynęło.
Tutaj szczegóły z paska:
leukocyty LEU 2 -3 kwadrat czyli 15+ do 70 leu/mikroL
azotyny NIT 1 kw czyli -/brak/
urobilinogen URO 1 kwadrat 0.2(3.5) mg/dL(mikromol/L)
białko PRO 2-3 kwadrat 15(0.15)-30(0.3) mg/dL(g/L) // raczej drugi niż trzeci kwadrat *
pH pH 2 kwadrat 6.0 // **
krew BLO 1 kwadrat - /brak/
ciężar właściwy SG tak serio to żaden kolor nie pasował mi w tych ze skali
ciała ketonowe KET 1 kwadrat /brak/ :)
bilirubina BIL 1 kwadrat /brak/
glukoza GLU 1-2 kwadrat czyli od 0 -100(5) mg/dL(mmol/L)

* z dołączonej ulotki wynika, że obecność białka w moczu może wskazywać na cukrzycę ( jak również 12 innych przypadłości), trzeci kwadrat ro już śladowe ilości białka we krwi
** pH<7 to kwaśny odczyn (co również może wskazywać na 6 chorób, w tym cukrzycę)
dobra, te normy są dla ludzi, ja i tak powtórzę pomiar jutro i pojutrze, będzie bardziej wiarygodnie. Co nie znaczy, że się nie martwię :(

dorot

Post » Czw cze 03, 2010 10:26 Re: wątek cukrzycowy III

dorot, wyniki z paska: urobilinogen, leukocyty, azotyny i ciężar właściwy należy zignorować bo dla kotów są niewiarygodne. Białko określ ilościowo, po pierwsze z paska jest niedokładnie, po drugie też mogą być spore przekłamania. A dokładniej to określ stosunek białka do kreatyniny w moczu bo sama ilość białka też niewiele mówi.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Czw cze 03, 2010 10:28 Re: wątek cukrzycowy III

A skąd ta kreatynina? inne paski mam kupić?
jak złapię więcej to do analizy zaniosę, ale nie dzisiaj przecież,święto jest, wszystko zamknięte.

dorot

Post » Czw cze 03, 2010 10:34 Re: wątek cukrzycowy III

kreatyninę w moczu to w labie trzeba badać, podobnie jak białko ilościowo

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Czw cze 03, 2010 10:45 Re: wątek cukrzycowy III

wjwj1 pisze:kreatyninę w moczu to w labie trzeba badać, podobnie jak białko ilościowo

Pisałam post wcześniej, jak się uda, zaniosę do analizy.
To co mnie bardziej zastanawia, to pomiar glukozy. Albo robię źle glukometrem albo coś jest nie tak, A i w moczu wyszło mało. O co chodzi?

dorot

Post » Czw cze 03, 2010 12:02 Re: wątek cukrzycowy III

Możesz napisać dokładnie, jak wykonujesz pomiar? Tak krok po kroczku?
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 03, 2010 12:07 Re: wątek cukrzycowy III

Liwia pisze:Możesz napisać dokładnie, jak wykonujesz pomiar? Tak krok po kroczku?

No dobra, to leci tak: biorę kota na kolana i głaszczę po uchu, kot po jakimś czasie się uspokaja. Nakłuwacz jest gotowy wcześniej do strzału. Kiedy kot jest w miarę spokojny i ucho ma pomasowane otwieram pudełko z paskami. Wkładam jeden do glukometru, zamykam pudełko. Jak się pojawi kropelka nad paskiem na wyświetlaczu wyciągam pasek, w tym czasie też nakłuwam Hienie ucho. Jak już skapie na pasek wkładam z powrotem do glukometru i czekam na wynik. Uważasz, że coś robię źle?
aha, co by było, gdybym się nie wyrobiła w 2 minuty? Rozumiem, że wtedy powinnam zacząć wszystko od początku z nowym paskiem.

dorot

Post » Czw cze 03, 2010 12:26 Re: wątek cukrzycowy III

No coś jest nie tak, przy wyniku poniżej 10 kot byłby pewnie nieprzytomny.
Jeszcze raz - czy się dobrze rozumiemy.
Wsuwasz czysty pasek do glukometru. Glukometr wyświetla liczbę kontrolną. Po kilku sekundach ona znika i zaczyna pulsowac kropla krwi. Wysuwasz pasek: kropla pulsuje dalej, zaczyna też puslsowac ta kreska pod kroplą. W moim glukometrze, jeśli do 20-30 sekund nie włoże paska z krwią pojawia się E-1. Jeśli zdążę to zaczyna się pomiar i po kilku sekundach jest wynik. Tak masz?
Obrazek

Liwia

Post » Czw cze 03, 2010 23:50 Re: wątek cukrzycowy III

A po co wyjmować pasek z glukometru?
Pasek należy włożyć i kiedy glukometr ustawi się, tzn. kropla zaczyna mrugać, należy dłuższym bokiem paska dotknąć do kropli krwi, chwilę odczekać na pomiar i odczytać.
PASKA NIE POWINNO SIĘ WYJMOWAĆ Z GLUKOMETRU.
Zmiana paska następuje dopiero wtedy gdy glukometr wykaże błąd /error/ lub po zakończeniu pomiaru.
:)

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Czw cze 03, 2010 23:51 Re: wątek cukrzycowy III

Casico, wysłałam Ci pw.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Pt cze 04, 2010 4:43 Re: wątek cukrzycowy III

Ewa JANCZUK pisze:A po co wyjmować pasek z glukometru?
Pasek należy włożyć i kiedy glukometr ustawi się, tzn. kropla zaczyna mrugać, należy dłuższym bokiem paska dotknąć do kropli krwi, chwilę odczekać na pomiar i odczytać.
PASKA NIE POWINNO SIĘ WYJMOWAĆ Z GLUKOMETRU.
Zmiana paska następuje dopiero wtedy gdy glukometr wykaże błąd /error/ lub po zakończeniu pomiaru.
:)

Nieprawdą jest. Mam taki sam glukometr, w instrukcji obsługi opisane są dwa sposoby nanoszenia krwi - na pasek w glukometrze i poza nim. Ja też pasek wyjmuję, bo niewygodnie mi manewrować całym urządzonkiem. Badam więc dokładnie tak, jak dorot. Jedyna różnica polega na tym, że pasek z krwią muszę włożyć do glukometru w ciągu 20 sekund.... tak mi każe instrukcja.
Są dwa rodzaje ludzi: ci, którzy lubią koty i ci pokrzywdzeni przez los

AgnieszkaMo

Od: Pt sty 01, 2010 22:53

Post » Pt cze 04, 2010 18:41 Re: wątek cukrzycowy III

No a my wyglądamy marnie.... Siuśki (z wyjątkiem cukru) i usg jamy brzusznej bardzo ok, ale krew.... okropa.
Mocznik okropny (157- norma 70), od jutra płukanie. Cholesterol jak u starego piwosza, co zakąszał kiełbasami (272 - 201) :(
Bardzo wysoka amylaza (2301 przy normie 1248), ale lipaza w normie (179-250) ... (przeczytałam na drugiej stronie wątku, że te parametry powinny być określane razem, a lipaza jest bardziej miarodajna..) - czy bardzo zły jest ten wynik?
Podwyższone globuliny (61, norma 45), fruktozamina (443 - 365), białko ogólne (95-80), krwinki białe segmentowane (wiem, że za dużo, norma 75, dostałam wydruk z kleksem w tym miejscu :evil: jutro dopytam...), za mało kwasochłonnych (1-12), kreatynina 2 - 1,8). Zaniskie MCHC 18,3 - 22,3). Reszta w normie... Nie zrobiłam na razie tarczycy...
Będzie żył?.... :cry:
Są dwa rodzaje ludzi: ci, którzy lubią koty i ci pokrzywdzeni przez los

AgnieszkaMo

Od: Pt sty 01, 2010 22:53

[poprzednia][następna]