Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto cze 25, 2013 12:34 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot, Twoja oferta będzie bardziej widoczna jak założysz oddzielny wątek i już w tytule napiszesz, że masz aranesp do oddania.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto cze 25, 2013 15:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

wyniki naszej Mokki mimo jej dobrego samopoczucia wzrosły... tj kreatynina 11,5, mocznik trochę spadł, 205,3 z 229 :(

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

Post » Wto cze 25, 2013 15:15 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

iwona-1984 pisze:wyniki naszej Mokki mimo jej dobrego samopoczucia wzrosły... tj kreatynina 11,5, mocznik trochę spadł, 205,3 z 229 :(

Szczerze? To bardzo zły znak gdy spada mocznik, a kreatynina rośnie. Taki spadek mocznika, to nie spadek, to na granicy błędu.

A jak jest kotka leczona i czy została zdiagnozowana? Czy konsultowaliście kotkę w Warszawie?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto cze 25, 2013 15:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

tak, jest leczona, w sumie zaczeło się 8-06, tam po tygodniu gdy mocznik był 600 a kreatynina 16,78 odesłali nas do Wawy... sami nie raczyli skonsultować, tylko tak na ślepo w sobotę rano...

i kot po zmianie lecznicy 15-06 szybko poczuł się lepiej, kroplówki 2x dziennie i bez sterydów. gdy pojawiła się poprawa odpuściliśmy Warszawę.

iwona-1984

Post » Wto cze 25, 2013 15:29 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

iwona-1984 pisze:tak, jest leczona, w sumie zaczeło się 8-06, tam po tygodniu gdy mocznik był 600 a kreatynina 16,78 odesłali nas do Wawy... sami nie raczyli skonsultować, tylko tak na ślepo w sobotę rano...

i kot po zmianie lecznicy 15-06 szybko poczuł się lepiej, kroplówki 2x dziennie i bez sterydów. gdy pojawiła się poprawa odpuściliśmy Warszawę.

Nastąpiła chwilowa poprawa, ale kot nadal nie zdiagnozowany, takie odnoszę wrażenie. Do Warszawy jechałabym na sygnale. Czy kotka dostaje kroplówki cały czas?
Bo jeśli wyniki skoczyły po odstawieniu kroplówek, to po prostu trzeba je robić nieprzerwanie. Przynajmniej tyle na poczatek

casica

Post » Wto cze 25, 2013 15:33 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

tak, kroplówki cały czas, 2x dziennie, od 15-06, wcześniej 1x dziennie, po kilku dniach od 1. wizyty. Zdiagnozowaną ma niewydolnośc nerek, obie są powiększona, 1 bardziej. cięzar własciwy moczu z wczorajszego badania tuż p o kroplówce - 1,012. kot sika a właściwie posikuje (niestety pod siebie) czesto, ilości niewielkie.

iwona-1984

Post » Wto cze 25, 2013 15:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

iwona-1984 pisze:tak, kroplówki cały czas, 2x dziennie, od 15-06, wcześniej 1x dziennie, po kilku dniach od 1. wizyty. Zdiagnozowaną ma niewydolnośc nerek, obie są powiększona, 1 bardziej. cięzar własciwy moczu z wczorajszego badania tuż p o kroplówce - 1,012. kot sika a właściwie posikuje (niestety pod siebie) czesto, ilości niewielkie.

Nie dacie więc rady bez konsultacji.
Przy zaawansowanym pnn (a sądząc po wynikach to byłaby bardzo zaawansowana faza) kocie nerki są "zasuszone", raczej nie powiększone - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę? Cos tam się w nich dzieje, trzeba to koniecznie sprawdzić bo jakoś ta diagnoza o której piszesz, nie przekonuje mnie :(

Biegiem do Warszawy na konsultacje :(

casica

Post » Wto cze 25, 2013 15:40 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

no najgorzej że z marszu to nic nie wskóramy, tel. do dr neski działa w godz 10-15.. po 18 kolejna kroplówka, i konsultacja z lekarzem... zobaczymy co powiedzą..

a nerki były 2x badane przez usg

spróbujemy wziąc historię chotoby i skonsultowac szybko chociaż mailem.

iwona-1984

Post » Wto cze 25, 2013 16:02 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Z tego co piszesz, to weci nie mają pomysłu na kotkę. Wdrożyli standardową terapię, ale ona się wyraźnie nie sprawdza. No tyle tylko, że w nowej lecznicy odstawili sterydy i furosemid.
To wciąż mało.
Bo kreatynina rośnie, a mocznik nie spada (to jest spadek w granicach błędu).
Czy zrobione zostały próby wątrobowe?

To posikiwanie jest dziwne, może problem nie w samych nerkach tylko gdzieś w moczowodach? No wyraźnie kot wymaga jak najszybszej konsultacji i diagnozy. Poza tym pierwsze co się rzuca w oczy przy rozwiniętym pnn w obrazie USG, to zatarta kora, zniszczona warstwa zewnętrzna nerek. A z tego co pisałaś, nie ma czegoś takiego?

To są, moim zdaniem, jakieś "ostre nerki", gdzieś tkwi przyczyna takiego stanu kotki, tylko żaden wet na nią nie wpadł.
Btw czy masz w domu rośliny? Może masz jakieś szkodliwe dla kotów i kotka po prostu się zatruła?

casica

Post » Wto cze 25, 2013 16:17 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

roślin nie mamy, ostał się jakiś kaktus... było podejrzenie zjedzenia konwalii.. ale z badań krwi zostrało0 wykluczone (nie wiedziałam ze nie może być tych kwiatów przy kocie, choć w poprzednich latach nic sie nie działo)
próby wątrobowe ok przez tel mam tylko kilka wyników, GPT 35
odnosnie dokładnych danych dot. usg - nie wiem, dziś wypytam dokładniej, choć nie wydrukowali nic jak przy ludzkim usg. tez podejrzewają ostre zapalenie, ale nie ma jak na tym etapie tego sprawdzić, biopsja jest obciążająca... wszystko juz analizowaliśmy... kot jest domowy, uciekłą nam ostatnio 1 raz ok 15.05

zaraz jade pogadać z nimi co sie dzieje i będziemy ich prosić o udostępnienie karty do konsultacji z dr Neską

edit - stanu zapalnego nie ma.. niebawem będe miała weicej wyników.

iwona-1984

Post » Wto cze 25, 2013 16:21 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ja zawsze proszę o opisy i zabieram wydruki z wynikami wszelkich badań. Lubię to mieć i warto to mieć. Bo w razie nagłego przypadku, gdy np. weta prowadzącego nie ma, mam całość dokumentacji pod ręką, lącznie ze stosowanymi lekami.

Nie daj się zbyć wetowi, niech powie jaki ma plan. A konsultowałabym się obowiązkowo bo widać, że z tego leczenia nic nie wynika.
Nie kłócę się, może to faktycznie pnn, ale raczej trudno mi w to uwierzyć u tak młodego kota, bez wcześniejszych wyraźnych sygnałów.

casica

Post » Wto cze 25, 2013 16:26 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

słuchajcie.. leczenie jest objawowe, no wie wiedzą dlaczego tak się stało... stanu zapalnego nie ma.. nie wiem co robić, pytamy ich o wszystko podpowiadamy uwagi od Was, reagują.. ale nic się nie klaruje .. a my pojęcia nie mamy jak jej pomóc :(

iwona-1984

Post » Wto cze 25, 2013 18:23 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

iwona-1984 pisze:tak, kroplówki cały czas, 2x dziennie, od 15-06, wcześniej 1x dziennie, po kilku dniach od 1. wizyty. Zdiagnozowaną ma niewydolnośc nerek, obie są powiększona, 1 bardziej. cięzar własciwy moczu z wczorajszego badania tuż p o kroplówce - 1,012. kot sika a właściwie posikuje (niestety pod siebie) czesto, ilości niewielkie.

Badanie ciężaru właściwego moczu tuż po kroplówce nie jest dobrym pomysłem...
Czy wykluczono zator w moczowodzie/moczowodach?
Oznaczono ilość białka i kreatyniny w moczu?
Obejrzano w ogóle ten mocz pod mikroskopem?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto cze 25, 2013 19:44 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

no jak uda nam się jeszcze złapać mocz to przebadamy raz jeszcze, staramy się żeby kot nie siedział w mokrym (bo nauczyła się sikać do kontenerka, i teraz cały czas wykładamy papierem)

odnośnie zatoru - nie wiem; biało i kreatynina w moczu - nie wiem, chyba tak, ale P. doktor powiedziała ze to się oznacza jak się sprawdza czy jest problem z nerkami, a my wiemy ze jest; mocz był oglądany, nic w nim nie ma.

muszę poprawić się, po wcześniej wprowadziłam w błąd - nie ma stanu zapalnego widocznego moczu, w krwi jest ,jest 31 mln leukocytów, i ona dostaje na to Cefalexim. dziś okazało sie ze spadają hematokryty, ma mieć jutro załatwiona erytropoetynę. w ogóle jutro rano mamy konsultację z lekarz prowadzącą, dziś wieczorem nie bylo naszej Pani dr, konsultowała się z lecznicą telefonicznie

podsumuje moze co Kicia dostawała w tej lecznicy:
- na stan zapalny ogólny organizmu od 21 cefalexim
- dodatkowo nie pamiętam nazwy, lek na C, ktory ma uzupełniać niedobory wit z grupy B, i na to jeszcze jeden specyfik podskórnie
- dodatkowo co 2 dzień Solidago
- no i płyny, ringer a dziś coś wysoko-elektrolitowego, na razie podskórnie, żeby żyłki trochę odpoczęły, bo każdy następny wenflon wytrzymuje coraz krócej

ogólnie to kot wygląda i czuje się lepiej, reaguje na głaskanie, pomrukuje, daje się głaskać po brzuszku, nawt pare razy polizała się po łapie.. i dzis zjadła pare chrupek (lubi wszelkie nowosci) nie był to renal, ale w ogóle ze ma chęć jeść, to nas cieszy.

iwona-1984

Post » Śro cze 26, 2013 19:13 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:
A leukocyty? Są w normie, czy może lekko podwyższone? A wątroba?
A czy kot miał robione USG?

USG nie bylo, wet nie proponowal a ja nie naciskalam z braku wiedzy no i niestety kasy :oops: Co do diety - to nie podejrzewam, bo odkad go mam pilnuje zeby jadl zdrowo a Kellon kotem wychodzacym nie jest ze wzgledu na sluch. Dzisiaj bylam w okolicach weta wiec zgarnelam wyniki badan, niestety nie sa kompletne, brakuje tu badania na wirusy i moczu, ale to wezme nastepnym razem. A wiec:

T4 - 23.2 nmol/l 10-60

Nerki:
Urea 12.1 mmol/l 5.7-13.5
Creatinine 226 umol/l <168
Sodium 154 mmol/l 147-159
Potassium 5,1 mmol/l 3.3-5.8
Inorganic Phosphate 1,6 mmol/l 0.8-2.2

Watroba:
Bilirubin 1,9 umol/l <6.8
ALT (GPT) 61 U/l <175
Alkaline phosphatase 27 U/l <73
GGT <1 U/l <5