Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 09, 2011 20:27 Re: Wątek dla nerkowców - V

mokkunia pisze:mam wyniki badania moczu Patty

barwa słomkowa
przejrzystość zupełna
ciężar własciwy 1,009
pH 5
glukoza nieobecna
ciała ketonowe nieobecne
azotyny nieobecne
białko 15 mg/dl
bilirubina nieobecna
urobilinogen w normie
Nabłonki płaski pojedyncze w polu widzenia
Leukocyty 0-2 w polu widzenia
Erytrocyty świeże 5-7 w polu widzenia
Pasma śluzu pojedyncze
Bakterie pojedyncze
Kreatynina w moczu 42.5 mg/dl

Yennefer ma podobnie- żółta (furaginum), zupełna, 1,009, pH 6,5, nb, nb, nb, nb, nb, w normie, pojedyncze, 12-15wpw, 2-3 świeże, pojedyncze, bardzo liczne, 28,9

Najbardziej mnie zainteresowało, że NIE MA białka. Ale nie udało mi się jeszcze skontaktować z lecznicą- może jutro przy okazji wycinania pottfora Stirlitza uda mi się chwilę pogadać...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro mar 09, 2011 20:31 Re: Wątek dla nerkowców - V

Jaka jest norma kreatyniny w moczu kota?

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro mar 09, 2011 20:42 Re: Wątek dla nerkowców - V

Fredziolina pisze:Jaka jest norma kreatyniny w moczu kota?

:arrow:
viewtopic.php?p=7156658#p7156658
Edit: tzn. brak jest normy

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Śro mar 09, 2011 20:54 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:

:arrow:
viewtopic.php?p=7156658#p7156658
Edit: tzn. brak jest normy

Uff.. A ja już myślałam, że oślepłam :ryk: Gdzieś w sieci znalazłam, że u ludzi norma jest 90-300mg/dl

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Śro mar 09, 2011 21:10 Re: Wątek dla nerkowców - V

Slonko_Łódź pisze:Yennefer ma podobnie- żółta (furaginum), zupełna, 1,009, pH 6,5, nb, nb, nb, nb, nb, w normie, pojedyncze, 12-15wpw, 2-3 świeże, pojedyncze, bardzo liczne, 28,9

Słonko, można wiedzieć z jakiego labu są te wyniki? Jakiś większy lab weterynaryjny (tzn. nie taki w lecznicy) ? Chodzi mi o to że jak na razie wyniki z refraktometrem + crea w jednym badaniu widziałem tylko z Warszawy i Wrocławia.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Śro mar 09, 2011 21:15 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:
Slonko_Łódź pisze:Yennefer ma podobnie- żółta (furaginum), zupełna, 1,009, pH 6,5, nb, nb, nb, nb, nb, w normie, pojedyncze, 12-15wpw, 2-3 świeże, pojedyncze, bardzo liczne, 28,9

Słonko, można wiedzieć z jakiego labu są te wyniki? Jakiś większy lab weterynaryjny (tzn. nie taki w lecznicy) ? Chodzi mi o to że jak na razie wyniki z refraktometrem + crea w jednym badaniu widziałem tylko z Warszawy i Wrocławia.

Nie mam pojęcia. Lab weterynaryjny ale czy większy.... Mokkuniu- Ty nie wiesz?

Edit- lab nie w lecznicy- zewnętrzny. Porównywałam ich tylko na krwi i posiewie- robiłam równolegle w ludzkim synevo i u nich- wyniki identyczne. Moczu ogólnego nie porównywałam....

Slonko_Łódź

Post » Śro mar 09, 2011 21:19 Re: Wątek dla nerkowców - V

Slonko_Łódź pisze:
wjwj1 pisze:

Nie mam pojęcia. Lab weterynaryjny ale czy większy.... Mokkuniu- Ty nie wiesz?

to jest lab zewnętrzny, nazywa się Zwierzak i jest w Łodzi, gdzieś na Olechowie dokładniej
ja swego czasu próbowałam w necie znaleźć jakieś dokładne namiary na niego, ale nie udało mi się
on już chyba jakiś rok co najmniej działa, bo kiedyś już w nim mieliśmy robione badania
i chyba teraz nie ma zbytnio innego wyboru, bo synevo nie przyjmuje już zwierzęcego materiału

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro mar 09, 2011 21:31 Re: Wątek dla nerkowców - V

W rozsądnych granicach - im więcej, tym lepiej.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro mar 09, 2011 21:32 Re: Wątek dla nerkowców - V

Ze strachem i smutkiem zapisuję się na wątek :(

Miesiąc temu zaalarmowana brakiem apetytu i spadkiem wagi zrobiłam mojemu Buremu badania krwi - okazało się, że ma anemię, niezbyt jeszcze poważną oraz podwyższone wyniki nerkowe. Pani doktor kazała kota odrobaczyć, mieszać mu karmę dla nerkowców z ulubionym suchym i obserwować, a po miesiącu pojawić się na ponowne pobranie krwi. Dziś były wyniki, anemia bez zmian, ale wyniki nerek są jeszcze bardziej podwyższone, Bury nie ma apetytu, jest senny, bardzo dużo pije. Dostałam dziś dla niego antybiotyk Doksycylinę i lek ziołowy Phytophale do podawania codziennie. Mieszałam mu RC Renal z jego karmą, ale średnio mu wchodzi, mokrego Renala nawet nie tknął (Kropka zjadła i o dziwo bardzo jej smakowało). Z karmieniem będzie więc problem, bo Burek generalnie nie przepada za mokrą karmą, najbardziej lubi suche, ale musi mu smakować.
Za miesiąc kolejne badanie krwi, w planach mam też zrobienie USG.
Wszystko komplikuje fakt, że Bury jest kotem mieszkającym i załatwiającym się na dworze, więc będę się musiała nieźle nagimnastykować, żeby zdobyć próbki kału i moczu do badań. Nie mam też jak obserwować kup i ewentualnych wymiotów :(
Płakać mi się chce jak na niego patrzę, nie jest jeszcze jakoś bardzo źle, ale to był kot, który pochłaniał wszystko, co znalazł na swojej drodze, jeszcze nie tak dawno ważył 5 kilo, a teraz waga spadła do 3,4kg, kręgosłup jest wyczuwalny, a on odwraca się ze wstrętem od miseczek :(

Niewiele wiem o tej chorobie (poza tym, że jest niebezpieczna i prowadzi do śmierci) i bardzo się boję :( Co mogę zrobić dla Burego, jak przywrócić mu apetyt? Postaram się jak najszybciej doczytać wszystkie wątki i będę bardzo wdzięczna za porady.

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Śro mar 09, 2011 21:59 Re: Wątek dla nerkowców - V

Lemoniada - w ten sposób działając niewiele pomożesz kotu.
Doxycyklina na co? Jakie wyniki biochemii i morfologii? Na, K, P, Ca? Posiew i USG trzeba zrobić w trybie pilnym. Kota należy nawadniać. Karma nerkowa ma znaczenie trzeciorzędne.

PcimOlki

Post » Śro mar 09, 2011 22:13 Re: Wątek dla nerkowców - V

Antybiotyk na zmniejszenie stanu zapalnego i wykluczenie ewentualnej hemobartonellozy.

Na pierwszych wynikach krwi jest tak:

krwinki czerwone - 4,55
hemoglobina - 7,80
hematokryt - 24,00
MCV - 53,00
MCH - 17,10
MCHCH - 32,50
krwinki płytkowe (LT) - 355
krwinki białe (WBC) - 14,10
limfocyty - 4%
granulocyty kwasochł. 9ezynofile) - 11%
monocyty - 4%
ALAT - 22
ASPAT - 5
bilirubina całkowita - 0,20
fosfataza alkaliczna - 49
kreatynina - 2,70
mocznik - 150,99

Na tych z dzisiaj:
krwinki czerwone - 5,30
hemoglobina - 8,01
hematokryt - 25,00
MCV - 47,00
MCH - 15,10
MCHCH - 32,00
krwinki płytkowe (LT) - 641
krwinki białe (WBC) - 19,80
limfocyty - 29%
granulocyty kwasochł. ezynofile) - 12%
monocyty - 2%
kreatynina - 4,40
mocznik - 182,29

Nie umiem "czytać" wyników krwi, ale chyba nie ma tu pierwiastków, o których piszesz. Czyli co w pierwszej kolejności, USG i badanie moczu? Kroplówka?

Lemoniada

Post » Śro mar 09, 2011 23:04 Re: Wątek dla nerkowców - V

Lemoniada pisze:Antybiotyk na zmniejszenie stanu zapalnego i wykluczenie ewentualnej hemobartonellozy.

Na pierwszych wynikach krwi jest tak:

krwinki czerwone - 4,55
hemoglobina - 7,80
hematokryt - 24,00
MCV - 53,00
MCH - 17,10
MCHCH - 32,50
krwinki płytkowe (LT) - 355
krwinki białe (WBC) - 14,10
limfocyty - 4%
granulocyty kwasochł. 9ezynofile) - 11%
monocyty - 4%
ALAT - 22
ASPAT - 5
bilirubina całkowita - 0,20
fosfataza alkaliczna - 49
kreatynina - 2,70
mocznik - 150,99

Na tych z dzisiaj:
krwinki czerwone - 5,30
hemoglobina - 8,01
hematokryt - 25,00
MCV - 47,00
MCH - 15,10
MCHCH - 32,00
krwinki płytkowe (LT) - 641
krwinki białe (WBC) - 19,80
limfocyty - 29%
granulocyty kwasochł. ezynofile) - 12%
monocyty - 2%
kreatynina - 4,40
mocznik - 182,29

Nie umiem "czytać" wyników krwi, ale chyba nie ma tu pierwiastków, o których piszesz. Czyli co w pierwszej kolejności, USG i badanie moczu? Kroplówka?

Kroplówki podskórne musisz włączyć natychmiast. Do kroplówek koniecznie B12. Kwas foliowy dopyszcznie. Biochemię trzeba będzie powtórzyć z oznaczeniem K, Na, Ca, P, Fe, Cl. (dlaczego wet nie zlecił po 1 wynikach???????) Koniecznie posiew moczu - WBC wskazuje na infekcję. Koniecznie USG u dr. Marcińskiego. Badanie moczu ogólne. Czytaj wątek od tyłu - znajdziesz instrukcje co do szczegółów.
To wszystko na wczoraj. Z karmy nerkowej zrezygnuj - kot musi jeść, nieważne jaką karmę.

Wstrzymaj tą doxycyklinę, bo nie zrobisz posiewu - zblokujesz sie na 3 tyg. Najpierw posiew, później antybiotyk, a jeśłi posiew będzie pozytywny, na pewno nie doxycyklinę. FIA niech sprawdzają ręcznym rozmazem. Dobrze by było też zrobić morfologię z oznaczeniem ret.

PcimOlki

Post » Śro mar 09, 2011 23:33 Re: Wątek dla nerkowców - V

Witam,
Sam nie wiem czemu tak póżno znalazłem to forum razem z wątkiem o nerkowcach. W każdym razie mój 17 letni kocur choruje od początku roku. Na początku myslałem, że przejadły mu sie tylko zwykłe karmy i jest wybredny. Po wizycie u weterynarza jeszcze nic ewidentnie nie wskazywalo na nerki, gdyż wyniki były dość dobre. Niestety potem wiekszej poprawy nie było, a kocur jeszcze mniej jadł, pił bardzo dużo wody i często sikał. W 2 miesiace schudł pondad kilogram. Wyniki badan krwi z tego tygodnia wypisałem poniżej. Skok kreatyniny jest z 1,7 mg w styczniu do 4,83 mg.
Pod koniec lutego dostał 3 serie kroplówek i antybiotyków po czym miał tydzien przerwy podczas ktorego był bardziej ożywiony. Od soboty jednak znowu przyszedł kryzys i wydaje się osłabiony, a jak chce się położyć to dużo się kręci jakby go coś bolało. Jeżdże z nim teraz co 2 dni na wizyty, a leki jakie dostaje wypisałem na dole.
Weterynarze do których jeżdże wydają sie kompetentni, ale chciałem sie was także poradzić jak jeszcze postepowac z kotkiem w takim stanie i wieku oraz co ewentualnie podawać mu do jedzenia?Także w jakim momencie stwierdzić, że może jednak warto odpuścić i niestety dać kotkowi odejść żeby się nie męczył.

morfologia krwi:
MCV (SOK): 45,00
MCH (SMH): 13,80
MCHC (SSH): 30,60
Erytrocyty: 9,39 mln/mm3
Hematokryt: 42,30%
Hemoglobina: 13,00 g/dl
Leukocyty: 6,90 tys/mm3
Trombocyty: 427,99 tys/mm3

biochemia krwi:
Kreatynina: 4,83 mg/dl
Mocznik: 179,00 mg/dl

Zastosowane leki:
Catosal 2 ml
Vit B1 0,5 ml
Betamox LA 100ml 0,5 1ml
Ringer Lecate 500ml 1 op
dawkowanie 150 ml podskórnie
Dexafort 0,1 ml

Boniffacy

Od: Śro mar 09, 2011 23:18

Post » Śro mar 09, 2011 23:37 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Kroplówki podskórne musisz włączyć natychmiast. Do kroplówek koniecznie B12. Kwas foliowy dopyszcznie. Biochemię trzeba będzie powtórzyć z oznaczeniem K, Na, Ca, P, Fe, Cl. (dlaczego wet nie zlecił po 1 wynikach???????) Koniecznie posiew moczu - WBC wskazuje na infekcję. Koniecznie USG u dr. Marcińskiego. Badanie moczu ogólne. Czytaj wątek od tyłu - znajdziesz instrukcje co do szczegółów.
To wszystko na wczoraj. Z karmy nerkowej zrezygnuj - kot musi jeść, nieważne jaką karmę.

Wstrzymaj tą doxycyklinę, bo nie zrobisz posiewu - zblokujesz sie na 3 tyg. Najpierw posiew, później antybiotyk, a jeśłi posiew będzie pozytywny, na pewno nie doxycyklinę. FIA niech sprawdzają ręcznym rozmazem. Dobrze by było też zrobić morfologię z oznaczeniem ret.

Czy mocz mogę zebrać strzykawką z podłogi?
Czy USG koniecznie na SGGW, czy moze być u mojej wetki? Obawiam się, że ponad godzinna podróż pociągiem ze Skierniewic do Warszawy, a potem jeszcze jazda autobusem, za bardzo zestresują Burego.
Co to jest FIA?
Mogę podawać Burkowi to Phytophale?

Lemoniada

Post » Czw mar 10, 2011 0:17 Re: Wątek dla nerkowców - V

Lemoniada pisze:...
Czy mocz mogę zebrać strzykawką z podłogi?

Nie.

Czy USG moze być u mojej wetki?

Raczej bez sensu.

...
Co to jest FIA?

http://www.fabcats.org/owners/anaemia/info.html

Mogę podawać Burkowi to Phytophale?

Raczej tak.

Boniffacy - konieczne badania są w 1 poście wątku.

PcimOlki

[poprzednia][następna]