Moderator: Moderatorzy
Ewik pisze:Mam wynik posiewu:
Mieszana flora gram dodatnia w ilości 10^3/ml.
Co to oznacza???
Miodalik pisze:W tym tygodniu czeka mnie wizyta z malym u veta i badanie krwi - i juz sie bardzo boje. Zauwazam nawet u siebie lekka tendencje do tego odkladania tej wizyty w czasie
1969ak pisze:JJesteśmy po badaniach - mocznik,kreatynina w zasadzie bez zmian, jonogram (oprócz potasu) niezły, za to morfologia do d... Po południu konsultacja co dalej
Ze strumienia...chochlą...Slonko_Łódź pisze:Pobranie było ze strumienia czy przez punkcję? Bo jeżeli ze strumienia to zważywszy na miano obstawiałabym zanieczyszczenie...
Ewik pisze:Ze strumienia...chochlą...Slonko_Łódź pisze:Pobranie było ze strumienia czy przez punkcję? Bo jeżeli ze strumienia to zważywszy na miano obstawiałabym zanieczyszczenie...
wjwj1 pisze:W starych książkach było że wynik znaczący ze strumienia jest powyżej 100 000 CFU/ml, w nowszych jest powyżej 10 000. A za zanieczyszczenie jest uznawany wynik poniżej 1000. Pomiędzy są wyniki wątpliwe.
U mnie wychodziło 10^3 i 10^4 (flora mieszana).Ale było to nie ze środkowego ale z pełnego strumienia.
najszczesliwsza pisze:Heniek dołącza dziś do grona kotów chorych na PNN
Wklejam jego wyniki
Kreatynina 3,39 umol/l
Mocznik 111,26 mmol/l
Fosfor 5,75 mmol/l
...
najszczesliwsza pisze:Zalecenia weterynarz 2 razy dziennie kroplówka, karma Royal RENAL dożywotnio, za tydzień powtórzenie badań.
PcimOlki pisze:najszczesliwsza pisze:Heniek dołącza dziś do grona kotów chorych na PNN
Wklejam jego wyniki
Kreatynina 3,39 umol/l
Mocznik 111,26 mmol/l
Fosfor 5,75 mmol/l
...
Zweryfikuj jednostki bo:
1. Wartość kreatyniny nie jest prawidłowa (bliska zeru)
2. Mam wątpliwości czy kot może żyć z mocznikiem 670mg/dl
3. Mam wątpliwości czy kot może żyć z hiperfosfatemią rzędu 17mg/dlnajszczesliwsza pisze:Zalecenia weterynarz 2 razy dziennie kroplówka, karma Royal RENAL dożywotnio, za tydzień powtórzenie badań.
Nie chce mi się o tym pisać - pierwsza strona wątku.
najszczesliwsza pisze:PcimOlki pisze:najszczesliwsza pisze:Heniek dołącza dziś do grona kotów chorych na PNN
Wklejam jego wyniki
Kreatynina 3,39 umol/l
Mocznik 111,26 mmol/l
Fosfor 5,75 mmol/l
...
Zweryfikuj jednostki bo:
1. Wartość kreatyniny nie jest prawidłowa (bliska zeru)
2. Mam wątpliwości czy kot może żyć z mocznikiem 670mg/dl
3. Mam wątpliwości czy kot może żyć z hiperfosfatemią rzędu 17mg/dlnajszczesliwsza pisze:Zalecenia weterynarz 2 razy dziennie kroplówka, karma Royal RENAL dożywotnio, za tydzień powtórzenie badań.
Nie chce mi się o tym pisać - pierwsza strona wątku.
Mam zrobić zdjęcie wyników? Z tą kreatyniną jest dokładnie tak napisane: kreatynina 3,39 ,umol/l
najszczesliwsza pisze:Mam zrobić zdjęcie wyników? Z tą kreatyniną jest dokładnie tak napisane: kreatynina 3,39 ,umol/l
PcimOlki pisze:Dość oczywiste jest, że CREA to 3.39 mg/dl. Niestety współczynnik konwersji pozostałych jest zbyt niski, żeby można było bez zwątpienia określić, w jakich jednostach został podany wynik.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości