Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro maja 26, 2010 20:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:tak, misiek dostaje rubenal 1/4 psiej tabletki,
natomiast p doktor powiedziała, że możemy zrezygnować z phytophale, ze względu na to, że ten lek stosuje się raczej przy skłonności do infekcji tak jak np. ludzki urosept, a jego związki z rubenalem u zwierząt są nie do końca zbadane.
(u Bingo badania moczu nigdy nie wskazywały na infekcję)

A lespewet? Łagodnie moczopędny, ziołowy. Putita dostaje co drugi dzień.
Ale Putita ma zaawansowaną pnn i niestety USG pokazuje zniszczone nerki. Dlatego nie radzą sobie one z mocznikiem i kreatyniną. Stosujemy i azodyl, i kroplówki. Bez tego jej wyniki gwałtownie wzrastają.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro maja 26, 2010 20:57 Re: Wątek dla nerkowców - III

zdaniem p Neski potrzeby podawania środków moczopędnych na razie nie ma.
Na razie mamy go pilnie obserwować i regularnie badać.
Jutro jadę do naszej wet przekazać wieści i uzupełnić leki :)

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Śro maja 26, 2010 21:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:zdaniem p Neski potrzeby podawania środków moczopędnych na razie nie ma.
Na razie mamy go pilnie obserwować i regularnie badać.
Jutro jadę do naszej wet przekazać wieści i uzupełnić leki :)

To super :) :ok:

casica

Post » Czw maja 27, 2010 11:03 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kropcia ma odstawione leki od miesiąca. Dwa ostatnie badania moczu nie wykazały bakterii. :D Krew jednak dalej jest w moczu, chociaż niewidoczna gołym okiem.

Dzisiaj robimy badania kontrolne krwi. Bardzo się denerwuję. Prosimy o kciuki!

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw maja 27, 2010 11:11 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kciuki czywiście są :ok:

casica

Post » Czw maja 27, 2010 11:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

:ok:
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Pt maja 28, 2010 9:23 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jest niestety gorzej. Mocznik udało sie utrzymać jak ostatnio na poziomie 22,1 mmol/L, ale kreatynina wzrosła z 270 do 398. No i wapń powyżej normy. Wet nie wie czym go zbić. :(

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt maja 28, 2010 10:58 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona pisze:Jest niestety gorzej. Mocznik udało sie utrzymać jak ostatnio na poziomie 22,1 mmol/L, ale kreatynina wzrosła z 270 do 398. No i wapń powyżej normy. Wet nie wie czym go zbić. :(

Nie są to wieści dobre, ale chyba nie tragiczne też.
Kicia po prostu musi dostawać ciągle leki i być może również będą konieczne stałe kroplówki. Też się tego bałam, ale okazuje się, że można się przyzwyczaić. Nie martw się :ok:
Czy podajesz/podawałaś ipakitine? Bo może właśnie z tym się wiąże podwyższony poziom wapnia?
Jakie leki odstawiliście?

casica

Post » Pt maja 28, 2010 21:58 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zakocona, w takiej sytuacji oznaczyłabym koniecznie wapń zjonizowany. Mam nadzieję, że masz taką możliwość. Wartość wapnia całkowitego we krwi nie odzwierciedla gospodarki wapniowej organizmu. Tu największe znaczenie ma właśnie wapń zjonizowany. Zdarza się często taka sytuacja, że wyniki wapnia całkowitego są podwyższone, ale ten zjonizowany jest w normie. Wtedy nie ma powodu do niepokoju, bo jedynie wapń zjonizowany ma decydujące znaczenie kliniczne i diagnostyczne.

Przy podwyższonych wynikach wapnia pomagają na pewno kroplówki NaCl (nie mają dodatkowej ilości wapnia w przeciwieństwie do płynu Ringera lub płynu wieloelektrolitowego). Zresztą przy takich parametrach nerkowych, jakie podajesz, kroplówki podskórne powinny być robione codziennie. Niekiedy stosuje się również sterydy do obniżenia za wysokich wyników wapnia zjonizowanego, np. Encortolon (Prednizolon). Wprawdzie robi się to najczęściej przy występowaniu hiperkalcemii na tle nowotworowym, ale też czasem z innych przyczyn. Poproś weta, żeby się zagłębił w fachową lekturę.

Napiszę Ci, jakie preparaty (substancje czynne) są stosowane u nas przy hiperkalcemii, ale nie jestem dogłębnie w temacie, gdyż mi to niepotrzebne. Przedyskutuj proszę wszelkie propozycje z wetem.

Betamethasom, Calcitonin, Dexamethason, Flumetason, Methylopredinsolon, Prednisolon

Dobrze byłoby, gdybyś wpisała tu wszystkie zrobione ostatnio parametry krwi i leki, jakie obecnie podajesz.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

A czy inne elektrolity są w porządku?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie maja 30, 2010 9:02 Re: Wątek dla nerkowców - III

No to zamawiam Azodyl do Polski, kto też by chciał, proszę, niech się zgłosi na pw.
Tutaj jest chyba najkorzystniejsza oferta: http://www.healthypets.com/azodyl3pk.html

czekam parę dni, pozdrawiam.

kokolo

Od: Pon lut 15, 2010 20:34

Post » Nie maja 30, 2010 9:52 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kokolo, jak długo trwa dostawa do Polski i czy lek będzie transportowany w odpowiednio niskiej temperaturze?

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie maja 30, 2010 13:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

Nie mam zielonego pojęcia ile będzie szło, skąd mam wiedzieć czy będzie trzymane w odpowiedniej temperaturze i wreszcie, czy mam na to jakiś wpływ, albo jakiś wybór???? proszę Cię... gdzie do mnie z takimi pytaniami :lol:

kokolo

Post » Nie maja 30, 2010 13:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pytam, bo naczytałam się na amazon.com, że jeśli azodyl jest w temperaturze pokojowej, to się nadaje tylko do wyrzucenia. A nawet na obszarze USA często dochodzi "ciepły".

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie maja 30, 2010 13:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mogę mieć tylko nadzieję, że wyślą w odpowiednich warunkach i z odpowiednim oznakowaniem. Tak jak koś wysyła szkło to paczka ma napis "uwaga szkło" i nie Ty musisz prosić wysyłającego o to, żeby tak paczkę oznakował. Jeszcze nigdy nie zamawiałam Azodylu i nie wiem jak to wygląda.
Tak, czy siak zamówię, bo wiele osób mówiło, że leczenie daje efekty. Mam nadzieję, że i u mojego kota mocznik spadnie:)

kokolo

Post » Pon maja 31, 2010 1:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

15 maja trafiła do mnie 6 letnia domowa kotka. Na wstępie została odrobaczona, zostały zrobione testy na FIV i FelV (ujemne) oraz morfologia (w porządku, tylko erytrocyty trochę poniżej normy 6.44 mln mm3 (norma 6,5-10) oraz leukocyty w dolnych granicach normy - 5,8 tys mm3 (norma 5,5-19).

Przez dwa dni jadła bardzo malutko, przez następne dwa dni - najprawdopodobniej wcale (najprawdopodobniej, ponieważ suche stało u mnie cały czas i byc może jadła kiedy spałam). Przez cztery dni nie zrobiła także kupy, sikała normalnie.
Drugiego dnia niejedzenia pojechałam do lecznicy. Stwierdzono, że to prawdopodobnie stres, dostała podskórnie kroplówkę oraz steryd na apetyt.
Następnego dnia pojechałam z nią znowu do weta, ponieważ się nie poprawiło. Zrobiono jej kroplówkę dożylną, RTG i biochemię. Okazało się, że jest zatkana. Dostawała przez dwa dni parafinę. Odetkała się i zaczęła jeśc.

Wyniki biochemii były następnego dnia po badaniu:
AspAT - 32 (6-44 U L); AlAT - 29 (20-107 U L); AP - 20 (23-107 U L); Glukoza 101 (100-130 mg dl)
Kreatynina - 3 (1-1,8 mg dl); Mocznik - 127,5 (25-70 mg dl)

Przez 4 dni dostawała kroplówkę dożylną z płynu Ringera po 250 ml. W poniedziałek zrobiliśmy przerwę. We wtorek pobrano jej krew i mocz do badania. Niestety wzrosła kreatynina - 4,6 i mocznik - 141,8 [*]

Od środy znowu jest na kroplówkach - dostaje 500 ml. Je tylko i wyłącznie Renala. W międzyczasie mieliśmy też problem z siusianiem i kupą poza kuwetą. Od 2 dni jest w porządku, wydaje mi się, że był to problem behawioralny - po postawieniu krytej kuwety, nie zdarzył jej się żaden wypadek. Możliwe też, że przyczyną był lekki stan zapalny - tak wynika z badań moczu.
Kotka zachowuje się normalnie, ładnie je Renala. Stosunki z rezydentami są w miarę ok - omijają się, syczą tylko jak wpadną na siebie.
W sobotę musiałam ją zostawic na kroplówce w lecznicy. Niestety dostała tylko trochę, bo wpadła w szał, wyrwała sobie wenflon i nie dała nikomu do siebie podejśc. Podjęto decyzję, że dzisiaj damy jej odpocząc, a od poniedziałku wznowimy kroplówki.

Mam takie pytanie, czy patrząc na całokształt tej sytuacji, prawdopodobny jest PNN, czy może to byc coś innego? Czy zawsze przyczyną złych wyników mocznika i kreatyniny jest PNN? Jakie jeszcze badania powinnam zrobic i kiedy?

[*] Pełne wyniki badań:
Erytrocyty - 6,04 (6,5-10 mln mm3)
Hemoglobina - 8 (8-15 g dl)
Hematokryt - 26,5 (24-45%)
Płytki krwi - 280 (100-400 tys mm3)
MCV - 44 (39-55 fl)
MCH - 13,2 (13-17 pg)
MCHC - 32,4 (30-36 g dl)
Leukocyty - 6,9 (5,5-19 tys mm3)
Limfocyty - 21 (20-55%)
Monocyty - 2 (1-4%)
Kwasochłonne - 4 (2-12%)
Pałeczki - 2 (0-3%)
Segmenty 71 (35-75%)

AspAT - 12 (6-44 U L)
AlAT - 29 (20-107 U L)
AP - 18 (23-107 U L)
Glukoza - 106 (100-130 mg dl)
Kreatynina - 4,6 (1-1,8 mg dl)
Mocznik - 141,8 (25-70 mg dl)

Jonogram - fosfor 3,4 (3,0 - 6,8 mg dl) - (były robione też sód, potas i chlorki - nie mam przy sobie wyników, ale są podobno dobre)

Mocz:
Barwa: jasnożółta
Przejrzystośc: lekko mętny
Ciężar właściwy: 1,010
pH: 6,0
Białko, Glukoza, Azotyny, Ketony, Bilirubina, Barwniki krwi, Wałeczki, Kryształy, Plemniki: (-)
Urobilinogen: norma
Leukocyty: 4-8 wpw
Erytrocyty: 0-2 wpw, świeże i zmienione
Śluz: nieliczne pasma
Flora bakteryjna: nieliczna
Nabłonki: okrągłe i wielokątne dośc liczne

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

[poprzednia][następna]