Witam!
Dawno mnie tu nie było ale walczyłam z moim Felix'em. Od 16 grudnia jesteśmy na levemirze i zaczynaliśmy od 3j dwa razy dziennie. Monitorowany jest zarówno glukometrem jak i paskami ketodiastix. Do tej pory ketonów na szczęście nie było

ale cukier utrzymywał się na poziomie progu nerkowego lub powyżej za to w moczu był zawsze i to trzy lub cztery plusy. Dawkę modyfikowałam w odstępach 7 dni, ale jak już było lepiej to wtedy następowało odbicie i kółko się zamykało. Aż do czasu... 24 stycznia rano w moczu był jeden plusik, około 15tej minus i wieczorem przed podaniem insuliny również był minus, przy czym glukoza rano 164 mg/dl, około 15tej - 136 a wieczorem 209! To spowodowało, że podjęłam decyzję o zmniejszeniu dawki (dostawał wtedy 2,5 j rano i wieczorem), aby nie nastąpiło odbicie i podałam mu jeszcze tę dawkę rano, przy czym przez cały dzień cukru w moczu nie było w ogóle. Wieczorem podałam mu już 2 j. do 27 stycznia włącznie, miał codziennie zmniejszaną dawkę o 20% (brak glukozy w moczu!). Obecnie cukier występuje tylko rano w moczu i dostaje 1,6 j dwa razy dziennie. Nie będę mu zmniejszać tej dawki dopóki rano nie będzie minusa! obecny jego cukier we krwi z dnia dzisiejszego wynosi PRE 309 mg/dl, o 15tej 131 mg/dl. Jedno muszę zauważyć, że odbicia i wyrzuty glukozy z wątroby są cz ęste i długotrwałe, a levemir często zaczyna się regulować przy okresach dłuższych niż nawet 10 dni (w przypadku Felix'a zaskoczył po 14 dniach bez zmiany jednostki).
Bardzo pomocny okazał się wydruk jaki dostałam od weta dotyczący kontroli glikozurii i sposobów modyfikacji dawki insuliny na podstawie badania moczu.
Felix cały czas czuje się dobrze i nie ma żadnych objawów niedocukrzenia czy przecukrzenia. Wygląda zdrowo.
Dla zainteresowanych:
rano PRE 15,00 wieczór PRE
ślad (-) (-) dawka prawidłowa
ślad (-) (+) dawka prawidłowa
(+) (-) (-) dawka prawidłowa
(+) (+) (+) zwiększyć dawkę o 10%
(-) (-) (-) zmniejszyć dawkę o 20%
(++) (-) (++) zmniejszyć dawkę o 20%
Mam nadzieję, że którejś z Was się to przyda.
Pozdrawiam.

Do Jadzi:
Spójrz na moje wcześniejsze posty. Mojego kociaka wetka chciała wysłać na tamten świat zalecając mu caninsulin w dawce 14 j dwa razy dziennie przy wadze 7kg, gdzie po dwóch dniach dostał ciężkiej hipoglikemii i musiałam go ratować.
Mam nadzieję, że wszystko z twoim kociakiem już wkrótce będzie dobrze.