Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sty 29, 2012 15:05 Re: Wątek cukrzycowy - V

Pomóżcie!!!

mam problem , bylam u weta 18 stycznia z moim kotem u ktorego stwierdzono cukrzyce i dawka na dzien dobry byla 16 kresek na U-40 . kot przez 10 dni raz dziennie dostawal taka dawke .gdy robilam pomiar glukometrem wyniki byly nastepujace:
9:00 ( przed insulina) 363
11:00 138
13:00 52
15:00 41
17:00 58
19:00 82
21:00 156

Gdy poinforowalam o tym mojego weta , stwierdzil ze tak musi byc. Kajtek wazy 9,5 kilo . Jego samopoczucie ulega pogorszeniu z dnia na dzien . Prosze o pomoc ! Jadzia

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Nie sty 29, 2012 15:10 Re: Wątek cukrzycowy - V

Te wyniki poniżej 100 są niebezpieczne i świadczą o hipoglikemii.
16 kresek? Jakiej insuliny? to chyba dużo jak na początek.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie sty 29, 2012 15:24 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kot czy kotka? - KOT
Jak się nazywa?- Kajtek
Ile ma lat? - 11
Ile waży?- 9,5
Za gruby /za chudy? - za gruby
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 18 stycznia 2012
Jak jest kontrolowana choroba? - u weterynarza
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - accu-check go
Jaką podajesz insulinę? - caninsulin
U 40 czy U 100? - u 40
Ile kresek (IE)? - 16
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - raz dzinnie
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 363
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - tak
Jaką podajesz karmę? - surowe mięso + karma sucha dla diabetykow royal canin
Mniej więcej ile? - 30 dag karmy
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - po
Inne choroby? - zabki i pecherz
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - nie
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? jasny i sredniorzadki
Opisz swój problem: kot robi sie coraz słabszy , gdy dzis przed podaniem wedlug lekarza 8 kresek , zadzwonilam do weta i opowiedzialam o swoim problemie ( drastyczny spadek cukru z 364 do 54 w przeciagu 4 godzin , lekarka stwierdzila ze jest to prawidlowa rekacja) i po mojej namowie , ze dzis podam Kajtkowi tylko 4 kreski ona sie zgodzila. Co mam robic w tej sytuacji ? boje sie podawac insuline o 21:00 bo on jest coraz slabszy i nie chce zaszkodzic mojemu slodzikowi . prosze o poradę . Pozdrawiam . Jadzia

jadziam

Post » Nie sty 29, 2012 15:27 Re: Wątek cukrzycowy - V

magicmada pisze:Te wyniki poniżej 100 są niebezpieczne i świadczą o hipoglikemii.
16 kresek? Jakiej insuliny? to chyba dużo jak na początek.

Insulina to Caninsulin u-40

jadziam

Post » Nie sty 29, 2012 16:20 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mój cukrzyk odszedł kilka lat temu, zajrzałam do 1 wątku i widzę, że dostawał 3,5 kreski dwa razy dziennie, ale on był chudszy.
Mimo wszytko dawka zdaje się kosmiczna.
Kot dostaje insulinę raz dziennie, to też nie jest dobre rozwiązanie.
Zresztą caninsulin średnio się sprawdza, zapewne właściciele kotów cukrzyków podzielą się swoimi doświadczeniami w kwestii rodzaju inusliny. Z jakiego jesteś miasta?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie sty 29, 2012 18:26 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mój Filip na początku dostawał insulinę caninsulin w dwóch nierównych dawkach 2,5j i 2j. Ważył wtedy 6,2kg. Bardzo szybko mieliśmy hipoglikemię. Po trzech tygodniach na tej insulinie było tylko gorzej. Przeszliśmy na levemir.

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Nie sty 29, 2012 19:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kajtek ma dostac o 21:00 insulinę i nie wiem co robic. rano tj o 9:00 ( przed podaniem insuliny) mial 379 , o 12:00 -172 a o 18:00 327. problem jest w tym , ze kajtek jest bardzo slaby bo kilka dni temu poziom cukru wskazywal na hiperglikemie . czy w takim stanie moge podac mu insulinę (4 kreski u-40) myslę o kroplowce. Prosze o porade! Jadzia.

jadziam

Post » Nie sty 29, 2012 21:40 Re: Wątek cukrzycowy - V

moja 16,5 letnia kotka od 27.07.2011r.choruje na cukrzyce.
Najpierw byla na caninsulin(dwa miesiace).
Pozniej przeszlam na levemir.
Dostawala dawke od 0.6 do 0,9 (to max).
Od poczatku grudnia cukry wzrosly probowalam dobrac dawke insuliny.
Max cukru miala 320 doszlam do dawki ok.1,25.
Nie potrafie zwiekszyc odpowiednio dawki,bo skoki insuliny sa np.
wieczor przed insulina 213 - 1,2insuliny po czterech godzinach cukier spada do 65.
28.01. rano miala 274 dostala 1,25,wieczorem 223 dostala 1,1 (+)4 311; (+5) 179.
29.01 rano 297 dostala 1,35:(+)4 126: (+)8 153:wieczor 371
Kotka jest bardzo uparta z jedzeniem przeszlam
przez animonde-rozne rodzaje,grau rozne rodzaje(ze zbozem i bez),teraz kupilam
scnmusy tez rozne rodzaje,jeden jedyny ktory zaakceptowala to "tunczyk,ryz raki".
Bardzo prosze o rade,jestem teraz coraz bardziej bezsilna,bo staram sie robic
co w mojej mocy,a efekty sa mizerne.Kupilam tez w Niemczech strzykawki BD+Demi.
A napisze jeszcze,ze do pobierania krwi do diagnostyki kotka musi byc usypiana
(byly juz wszelkie proby), to nie tylko moje zdanie,I tak wyjatkowo pozwala
na zbadanie krwi glukomerem.
Bardzo prosze o pomoc.

ejka

Od: Nie gru 05, 2004 23:42

Post » Pon sty 30, 2012 0:24 Re: Wątek cukrzycowy - V

Jadziu,

przepraszam, niestety chyba dziś za późno dołączyłam, ale czytam właśnie, że dziewczyny wyraziły już swoją dezaprobatę co do leczenia cukrzycy Kajtka.

Twój kot na początek (dawka inicjalna) nie powinien dostawać więcej niż 2,5 jednostki Caninsuliny 2 x dziennie. Te 16 jednostek, które na sam początek zaordynował Kajtkowi lekarz, to dawka dla czlowieka o wadze 60-70 kg. Przykro mi, muszę to jednak jednoznacznie i stanowczo napisać, że Twój lekarz weterynarii o leczeniu cukrzycy u kota nie ma żadnego pojęcia.

Jadziu, zejdz proszę na 2,5 -3,0 jednostki Caninsuliny 2 x dziennie i monitoruj koniecznie codziennie poziom ketonów w moczu. Postaraj się jak najszybciej o insulinę Lantus lub Levemir.Odstaw proszę też ten suchy syf zawany "karmą leczniczą" dla kotów cukrzycowych. Postaraj się o dobrą wysokobiałkową karmę mokrą. Jeśli chcesz podawać surowiznę, to musisz ją koniecznie odpowiednio suplementować. Co robić dalej czytaj na 1. stronie naszego wątku lub pytaj na bieżąco.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon sty 30, 2012 0:33 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Ejka,

jakie są ostatnie wyniki morfologii i biochemi? Jak wyglądają zęby? Czy mocz jest ok? Czy lekarz prowadzący, gdy cukier zaczął wzrastać, zrobił dokładną diagnostykę, żeby wykluczyć wszelkie stany zapalne?

Dobranocka
Tinka

EDIT: Czytam właśnie, że pisałaś w naszym wątku już wcześniej. Muszę się z tymi wpisami zapoznać. Jakoś mi to wszystko uciekło :(
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon sty 30, 2012 1:03 Re: Wątek cukrzycowy - V

Ostatnie badania miala robione w 2009r.pod narkoza,ona nie daje sie dotknac by pobrac jej krew.Teraz boje sie
tego,ze sie nie wybudzi,ze siada jej nerki.Teraz wyniki badania moczu byly dobre.
Tinka dziekuje za odpowiedz.

Duzo mi pomogla Kociara.Sama ,tak,
jak juz pisalam bez tego watku nie dalabym rady.Ale teraz znowu nie wiem co dalej robic.

ejka

Od: Nie gru 05, 2004 23:42

Post » Pon sty 30, 2012 9:17 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Jadziam
Nie jestem może najwłaściwszą osobą do wypowiadania się na temat leczenia (zwłaszcza kotów, bo sama się dopiero uczę leczyć mojego psa) i jestem wciąż wdzięczna za każdą sugestię ze strony Tinki i pozostałych osób na forum, ale gdy czytałam Twój opis postępowania weta, to wyglądało to dokładnie tak jak u mnie. Mój pies przy wadze (wtedy 9,5) nie dostał co prawda 16j caninsulin tylko 9, ale to tylko dlatego że mierzyłam mu cukier w domu i narobiłam rabanu jak z ok.500 cukier spadł mu do 55. I oczywiście lekarz był szczęśliwy, bo widać że insulina działa. Przez 2,5 miesiąca mój pies czuł się tylko gorzej, chudł, cukru w moczu było na potęgę, raz były też ketony. Karmiłam go suchą karmą dla psów diabetyków (o jej cenie nie wspomnę), co skończyło się potwornym podrażnieniem jelit, wymiotami, biegunką ze śluzem, odwodnieniem a później zastrzykami, żeby cokolwiek zaczęło się z jelit wchłaniać. Nie piszę tego po to, żeby się ktoś rozczulał, bo mój pies z dnia na dzień czuje się coraz lepiej pomimo nie ustalonej jeszcze tak na pewno dawki insuliny. Piszę dlatego, że jak tylko dowiedziała się o cukrzycy, to siedziałam na tym forum. A mimo wszystko robiłam straszne błędy, bo wydawało mi się, że lekarz się przecież zna, że to, że inni mają problemy z ustawieniem zwierzaka w cukrzycy, to nie moja bajka. A jednak po okropnych eksperymentach (bo inaczej tego nie mogę nazwać) na moim psiaku już wiem, że trzeba było od razu stosować to, co inni już sprawdzili. Że wet nie jest nieomylny, a nawet może być niekompetentny. Będę przynudzać, ale za każdym razem będę się trzymać tego, że Caninsulin nie nadaje się dla żadnego zwierzaka. To jest jakieś straszne świństwo, z którym trzeba bardzo uważać. Suchą karmę też można sobie do kosza wyrzucić, bo albo cukier po niej skacze jak szalony, albo jak u mnie kończy się zatruciem. Zmień insulinę, zmień jedzenie tak ja mądrzejsi ode mnie Ci radzą, bo dopiero wtedy zacznie się prawdziwe leczenie.
Pozdrawiam, nonsuch.

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Pon sty 30, 2012 15:31 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam!
Dawno mnie tu nie było ale walczyłam z moim Felix'em. Od 16 grudnia jesteśmy na levemirze i zaczynaliśmy od 3j dwa razy dziennie. Monitorowany jest zarówno glukometrem jak i paskami ketodiastix. Do tej pory ketonów na szczęście nie było :D ale cukier utrzymywał się na poziomie progu nerkowego lub powyżej za to w moczu był zawsze i to trzy lub cztery plusy. Dawkę modyfikowałam w odstępach 7 dni, ale jak już było lepiej to wtedy następowało odbicie i kółko się zamykało. Aż do czasu... 24 stycznia rano w moczu był jeden plusik, około 15tej minus i wieczorem przed podaniem insuliny również był minus, przy czym glukoza rano 164 mg/dl, około 15tej - 136 a wieczorem 209! To spowodowało, że podjęłam decyzję o zmniejszeniu dawki (dostawał wtedy 2,5 j rano i wieczorem), aby nie nastąpiło odbicie i podałam mu jeszcze tę dawkę rano, przy czym przez cały dzień cukru w moczu nie było w ogóle. Wieczorem podałam mu już 2 j. do 27 stycznia włącznie, miał codziennie zmniejszaną dawkę o 20% (brak glukozy w moczu!). Obecnie cukier występuje tylko rano w moczu i dostaje 1,6 j dwa razy dziennie. Nie będę mu zmniejszać tej dawki dopóki rano nie będzie minusa! obecny jego cukier we krwi z dnia dzisiejszego wynosi PRE 309 mg/dl, o 15tej 131 mg/dl. Jedno muszę zauważyć, że odbicia i wyrzuty glukozy z wątroby są cz ęste i długotrwałe, a levemir często zaczyna się regulować przy okresach dłuższych niż nawet 10 dni (w przypadku Felix'a zaskoczył po 14 dniach bez zmiany jednostki).
Bardzo pomocny okazał się wydruk jaki dostałam od weta dotyczący kontroli glikozurii i sposobów modyfikacji dawki insuliny na podstawie badania moczu.
Felix cały czas czuje się dobrze i nie ma żadnych objawów niedocukrzenia czy przecukrzenia. Wygląda zdrowo.

Dla zainteresowanych:

rano PRE 15,00 wieczór PRE

ślad (-) (-) dawka prawidłowa

ślad (-) (+) dawka prawidłowa

(+) (-) (-) dawka prawidłowa

(+) (+) (+) zwiększyć dawkę o 10%

(-) (-) (-) zmniejszyć dawkę o 20%

(++) (-) (++) zmniejszyć dawkę o 20%

Mam nadzieję, że którejś z Was się to przyda.
Pozdrawiam. :)

Do Jadzi:

Spójrz na moje wcześniejsze posty. Mojego kociaka wetka chciała wysłać na tamten świat zalecając mu caninsulin w dawce 14 j dwa razy dziennie przy wadze 7kg, gdzie po dwóch dniach dostał ciężkiej hipoglikemii i musiałam go ratować.
Mam nadzieję, że wszystko z twoim kociakiem już wkrótce będzie dobrze.

joasia1976

Od: Pt lis 18, 2011 19:00

Post » Pon sty 30, 2012 19:07 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dziewczyny ! Dziekuje!

Dziekuje , za rady. Sama nigdy nie uporałabym sie z tym problemem. Byłam dzis z Kajtkiem u innego weta . Przedstawiłam mu sytuację. Wet pobrał krew o godzinie 9:00 , przed podaniem insuliny. Wyniki wygladaja nastepująco :

GPT 58,3 U/1 37°C
GPT : <=83 U/1

GOT 24,8 U/1 37°C
[NormaGOT] : <=78 U/1

CREA 0,862 mg/dl
[normaCREA] : <=1,8 mg/dl

UREA 59,0 mg/dl
[normaUREA] : <= 82 mg/dl

GLU 309 mg/dl
[normaGLU] 71-136 mg/dl

Wet stwierdził , że wyniki sa dobre. zasugerował nawet , że to nie musi byc cukrzyca a , że podwyzszony wynik GLU moze byc spowodowany stresem. Po obejrzeniu ząbków , które jak stwierdził są w fatalanym stanie przepisał DOlpac i za 2 tyg mam zglosic sie na zabieg usuniecia ząbków i kamienia nazebnego. Musze napisac , ze Kajtus czuje sie dzis lepiej :) dzis rano podałam Kajtkowi 4 kreski , cukier spadł do poziomu 56 , wiec o 21:00 za rada Tinki podam 2,5 kreski. Mam nadzieje , że bedzie juz odpowiednia dawka i nie bedzie tak gwałtownego spadku. Paski do mierzenia ketonów zakupiłam ,ale mam problem bo Kajtek zalatwia swoje potrzeby w ogrodzie a nie w kuwecie:( Bardzo prosze , odniescie sie do wyników które wyzej napisalam . dla mnie na ta chwile jest to czarna magia. Jeszcze raz dziekuje za dobre rady. Pozdrawiam . Jadzia i Kajtuś

jadziam

Post » Pon sty 30, 2012 19:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinka , mam pytanie do Ciebie.

Ile powinnam prawidłowo podawać Kajtkowi karmy mokrej ? Bo mysle sobie , że teraz daję mu troche za mało z obawy przed wysokim cukrem . Za Twoja rada odstawiam sucha karmę i stąd to pytanie. Kajtek uwielbia jeść o czym swiadczy jego waga. 9,5 kg . Poradz proszę :)

jadziam

[poprzednia][następna]