Moderator: Moderatorzy
Może być, jak najbardziej.gatiko pisze:A z apteki płyn Ringera nie może być?
Sorry, nie wskoczyl mi post mziel52
Czasami mam jakieś opóźnienia w odczytaniu wiad.
Nie wiem, czy dlatego ze przez tel tu zaglądam.
SabaS pisze:Gatiko jesteś ze Śląska okolice Katowic czy mi się pomyliło? Jakby coś mam krótkie igły
ASK@ pisze:Igły 0,12 mają różowe końcówki. Żółte to 0, 9.
Gdy kot nie współpracuje daję kroplówkę ze strzykawki. Kupuję jak największe i wpuszczam pod skórę. Ew można podzielić jeśli za pierwszym razem się nie uda wpuścić całość.
Już pisałam ale przypomnę. Pod skórę podaje się 20-30 mili litrów na wagę kota. Obecnie mam kotkę pod kroplówkę. Waży około 4 kg. Kontynuujemy kroplówki teraz podskórnie. Co 2-gi dzień 80 płynu. Jest bardzo drobna i "normalne" igły wydają się za duże. Przy niej stosuję igły 0,9 x 13mm. Czyli te dużo krótsze od standardu. Mała tak się nie denerwuje.
gatiko pisze:
kazia napisałaś o tej igle w butelce. Tylko jest warunek, że musiałabym odpowietrzajac w ten sposób , zużyć w miarę szybko butle.
Ja mam 500 mL butle. I po podaniu, tak zassalo, że nie wiadomo ile poszło.
Dzisiaj sporo wypłynęło, bo jak napisałam poszło mi dzisiaj kiepsko. Ale jednak coś tam chyba udało się.
Nie ma opcji, żeby sprawdzić poziom płynu, realny.
Kazia pisze:gatiko pisze:Ja wyjmowałam tę igłę do odpowietrzania i zaklejałam kawałkiem ligniny/chusteczki higienicznej/ ręcznika papierowego psikniętego spirytusem, na to taśma klejąca.
Butlę używałam aż do opróżnienia, czyli na 3 podania co drugi dzień miałam. Czasem to się przeciągnęło dzień/dwa.
Też miałam te worki....raz się wlało więcej, raz mniej, ale butla na 3 podania zawsze.
Też nie miałam sposobu na dokładne mierzenie.
Ale ja zawsze dodatkowo dużo płynów strzykawką dawałam do buzi. Ze 2-3 20-tki na dzień.
No i robiłam wszystko żeby kotki jadły mokre, które też dodatkowo rozcieńczałam wodą.
Na apetyt u mnie świetnie się sprawdza Megace.
Teraz mam kotkę uszkodzoną od urodzenia, która po prostu odmawia jedzenia...nie je i już.
Daję Megace regularnie co 10-30 dni....jak widzę, że przestaje jeść, to wtedy daję 3 krople.
Tak samo robiłam z kotkami nerkowymi. Czyli praktykuję to ponad 10 lat
Kazia pisze:Jak miałam butle takie które można postawić to trzymałam w lodówce.
Ale ostatnim razem miałam worki, i zrobiłam sobie w odpowiednich miejscach dwa haczyki do wieszania i butla cały czas wisiała na boku szafki. Na drugim haczyku wisiał wlewnik z rurką bo przecież nie mogłam butli odetkać, i wlewnik też starczał na te trzy podania.
Może miałam szczęście ale żadne bakterie się nigdy nie wdały.
A o składzie płynu to nawet nie pomyślałam że może się zmienić ale pewnie jak bym pomyślała to też bym to olała. Przecież igła do tego płynu nie dotyka.
Oczywiście starałam się wszystko robić czystymi rękami i w czystym otoczeniu na czystym stole itd no ale wiadomo że sterylna czystość to nie była.
mziel52 pisze:W aptece na szczęście sprzedają butle, a nie worki. Można poprosić weta o mniejsze, po 250 ml.
https://www.fresenius-kabi.com/pl/produ ... -fresenius
anka1515 pisze:U nas by ci nie przepisał to raz
Ja dostałam kroplówki dożylne z pyralginy
Żeby przepisać nacl to na specjalnym zamówieniu i nie załatwiłam zrezygnowałam
Zależy od ludzi
A i względem przechowywania kroplowek to ok miesiąca miałam otwarte za klejone plastrem ,w chłodzie i czasem odkrywam ciemna szmatka lub mam taki duży czarny pojemnik zakręcany (chyba po jakiś odzywkach) i część zastrzyków chowam do niego
Kiedyś jak podawało się różne płyny na przemian zostawiłam o tak w szafce i obserwowałam to nic nie było widac zmian w nacl , ringer,Pwe
A glukoza jak stała nie zakryta na szafce zrobił się w środku przezroczysty glut
Tyle ze ja od dawna podaje strzykawka tak mi wygodniej
Igle do wbijania mam różowa w butelkę
Do igły zamknięcia są takie nakrętki
I podaje motylkiem
Strzykawki tez nie zmieniam za każdym razem
W internecie kupisz taniej
gatiko pisze:mziel52 pisze:W aptece na szczęście sprzedają butle, a nie worki. Można poprosić weta o mniejsze, po 250 ml.
https://www.fresenius-kabi.com/pl/produ ... -fresenius
Takie planuje kupić, tylko to zasysanie mnie troszkę...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości