Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob maja 22, 2010 17:07 Re: Re:

jaguarius pisze:Binguś wydaje się czuć dobrze, ale od czasu do czasu wymiotuje, a wet ostatnio zauważył, że jest lekko podrażniona śluzówka przy ząbkach

edit

Nasza wet nie ma już pomysłów :( Bingo dostaje już wszystkie dostępne preparaty a kreatynina rośnie
Mamy 2 zalecenia:
1) zrobić usg u dr Marcińskiego (poprzednie było ponad rok temu)
2) skonsultować się z dr Neską- Suszyńską

Wyniki nie są tragiczne, ale niepokojące że mimo konsekwentnego leczenia i diety parametry nerkowe rosną

Mało optymistycznie to zabrzmiało

Czy badaliście serce i tarczycę?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob maja 22, 2010 17:29 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida80 pisze:a Binguś miał badane ciśnienie?

miał w ostatnich miesiącach dwukrotnie przy wizytach - raz wyszło w normie, raz sporo przekroczone
( nie pamiętam wartości )

Choruje ponad 2 lata, ale wcześniej wyniki były w granicy 2,0-2,5

Dziś są takie:
morfologia cała w normie, krwinki białe w normie
Aspat 29 (6-44)
Alat 56 (20-107)
ALP 34 (23-107)
glukoza 108 (100-130)
kreatynina 3,4 (1,0-1,8)
mocznik 106 (25-70)
białko całkowite 79 (60-80)
chlorki 134 (101-118)

jonogram (wyniki z marca):
wyniki:
sód 149 (143-156)
potas 4,3 (4,1-5,6)
wapń 9,6 (8,0-11)
fosfor 3,8 (3,0-6,8)
magnez 1,9 (2,1-3,2)
Ostatnio edytowano Sob maja 22, 2010 17:49 przez jaguarius, łącznie edytowano 1 raz

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Sob maja 22, 2010 17:33 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:i jaką terapię stosujesz?

dieta renalowa, phytophale 2x1, fortekor 5 - 1/4 tabletki 1 raz dziennie, rubenal psi - 1/4 tabletki 2 razy dziennie.
W marcu miał zastrzyki z ornipuralu 10 razy po 1ml

po wprowadzeniu tej terapii - w kwietniu wyniki były lepsze - kreatynina 2,1 (marzec-3,0)
Do tego stopnia lepsze że lekarka uznała je za niewiarygodne

W moczu jest zawsze bardzo niski ciężar właściwy, ale to podobno dlatego że Bingo dużo pije

Nie badaliśmy tarczycy, a dlaczego akurat tarczycę trzeba badać ??

jaguarius

Post » Sob maja 22, 2010 17:44 Re: Wątek dla nerkowców - III

co do tarczycy to nie pamiętam dlaczego ale dr Neska mojemu sierści też kazała zbadać tarczycę a konkretnie poziom T4.
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Sob maja 22, 2010 17:46 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida - a moze napisz mi co konkretnie badała dr neska przy pierwszej wizycie - to od razu bym z wynikami poszła.
Moja wet powiedziałą, żeby przed wizytą zrobić jeszcze napewno usg

Zastanawiam się na ile badanie ekg czy też ciśnienie u takiego zestresowanego kota mają sens.
Gdyby jakiś ludź poszedł na badania w takim stanie to przede wszystkim kazano by mu się uspokoić,a jak uspokoić wystraszonego kota :?:

jaguarius

Post » Sob maja 22, 2010 18:09 Re: Wątek dla nerkowców - III

na ciśnienie jest brana poprawka na zdenerwowanie kota :) mój przy pierwszym badaniu miał 255-260 czyli przeogromne a za drugim razem, kontrolnie po zmianie leczenia już tylko 150.
co do badan to pamiętam ze było tego sporo:
ALT
AST
Białko całkowite
CHlorki
Cholesterol całkowity
ALP
Fosfor
Albuminy
Glukoza
Kreatynina
Magnez
Mocznik
Potas
Sód
T4
Wapń
Morfologia z rozmazem
OB

Mocz ogólny
Mocz z posiewem

na miejscu mu tez zrobiła usg więc to badanie odeszło

Alida80

Post » Sob maja 22, 2010 18:11 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jaguarius, to co piszesz kojarzy mi się z przebiegiem choroby u Puti. Dopóki nie zaczęliśmy wspomagać nerek Putity stałymi kroplówkami, wyniki szły w górę mimo leków. Terapię mamy podobną (fortecor, rubenal, lespewet, xobaline - miała słabą morfologię, azodyl i co 4 - 5 dni kroplówka podskórna). W przyszłym tygodniu będziemy kontrolować krew.
Może po prostu same leki nie wystarczają?
USG dobrze byłoby zrobic, żeby zobaczyć jak te nerki wyglądają. Może wymagają stałego wsparcia?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob maja 22, 2010 18:16 Re: Wątek dla nerkowców - III

Strrasznie boję się tych kroplówek, wydałabym każde pieniądze na leki żeby tylko ich uniknąć.
Nasza wet jest przeciwniczką kroplówek jeśli stan jest mniej poważny, no, ale ona zaproponowała nam wprost wizytę u nefrologa.
Jeżeli będzie taka potrzeba to oczywiście będziemy robić. Bingo jest najważniejszy.

jaguarius

Post » Sob maja 22, 2010 18:18 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kroplówki podskórne nie sa takie straszne :) a moga kotkowi bardzo pomóc. ja juz od kilku miesięcy robię sama w domu i stało sie to codziennym rytuałem :)

Alida80

Post » Sob maja 22, 2010 21:41 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zaczęłam czytać wątek nerkowców i od razu mam mase watpliwości.
Oczywiście nie co do watku.
Mamy obecnie pod opieką nerkowego kocurka Bezo.
Obecnie stan jest stabilny ostatnie wyniki w miare dobre (Mocznik wyszedł 57,0 Kreatynina 2,1)
Bezo dostaje karme Renal i dodatkowo Ipakitine (0d wrzesnia )

Nigdy nie miał badanego poziomu fosforu i żaden wet nie zaproponował nam takiego badania :roll:
Na karmie Renal Bezo rzeczywiście schudł (taki szczypiorek sie zrobił z niego) ale wet zakazał dawać cokolwiek innego.

Poradzcie jakie badania powinniśmy zrobić Bezo na chwilę obecną.
I jak właściwie powinniśmy go żywić.
Bezo to właściwie pierwszy nerkowiec pod naszą opieka i z tego co czytam wychodzi, że troszke po omacku się nim zajmujemy.

Weci zdiagnozowali u Bezo niewydolność, kiedy zaczeło sie sikanie krwią, utrata apetytu. Wtedy leczony był antybiotykami (dołaczył sie jeszcze bardzo oparny katar) i kroplówkami.
Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek

fiona.22

Od: Pon maja 07, 2007 19:31

Post » Nie maja 23, 2010 22:45 Re: Wątek dla nerkowców - III

jaguarius pisze:Strrasznie boję się tych kroplówek, wydałabym każde pieniądze na leki żeby tylko ich uniknąć.
Nasza wet jest przeciwniczką kroplówek jeśli stan jest mniej poważny, no, ale ona zaproponowała nam wprost wizytę u nefrologa.
Jeżeli będzie taka potrzeba to oczywiście będziemy robić. Bingo jest najważniejszy.

Nie bój się kroplówek. I co oznacza, że wetka jest ich przeciwniczką? Czeka aż kotu wzrośnie mocznik do 300? Kroplówki niestety są czasem jedyną metodą na utrzymanie kota przy życiu i w komforcie.
fiona.22 pisze:Zaczęłam czytać wątek nerkowców i od razu mam mase watpliwości.
Oczywiście nie co do watku.
Mamy obecnie pod opieką nerkowego kocurka Bezo.
Obecnie stan jest stabilny ostatnie wyniki w miare dobre (Mocznik wyszedł 57,0 Kreatynina 2,1)
Bezo dostaje karme Renal i dodatkowo Ipakitine (0d wrzesnia )

Nigdy nie miał badanego poziomu fosforu i żaden wet nie zaproponował nam takiego badania :roll:
Na karmie Renal Bezo rzeczywiście schudł (taki szczypiorek sie zrobił z niego) ale wet zakazał dawać cokolwiek innego.

Poradzcie jakie badania powinniśmy zrobić Bezo na chwilę obecną.
I jak właściwie powinniśmy go żywić.
Bezo to właściwie pierwszy nerkowiec pod naszą opieka i z tego co czytam wychodzi, że troszke po omacku się nim zajmujemy.

Weci zdiagnozowali u Bezo niewydolność, kiedy zaczeło sie sikanie krwią, utrata apetytu. Wtedy leczony był antybiotykami (dołaczył sie jeszcze bardzo oparny katar) i kroplówkami.

Mocznik ma bardzo dobry, kreatyninę ciut zbyt wysoką, ale w zasadzie w granicach normy, to może być przekłamanie aparatury.
Jeśli od września podajesz kotu ipakitine powinnaś natychmiast zrobić jonogram, tego nie wolno podawać dłużej niż pół roku.
I mam głębokie wątpliwości czy Twój kot jest kotem nerkowym. Na jakiej podstawie zdiagnozowano u niego pnn?
Badania:
mocz - z oznaczeniem kreatyniny i białka, jeśli się uda również z posiewem (ale żeby posiew był miarodajny powinien to być mocz pobrany przez weta z pęcherza)
krew - morfologia, biochemia, jonogram (koniecznie!)
Czy kotek miał robione USG nerek, jeśli tak, co wykazało?

casica

Post » Pon maja 24, 2010 0:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

Casica, u Bezo stwierdzono niewydolność po tym jak zaczął sikać na czerwono a do tego kropelkował i nie miał apetytu. Wtedy zrobiono mu badania i mocznik wyszedł 304,0 a kreatynina 6,2.
To było 14 września.
Po badaniach Bezo zaczął dostawać kroplówki i natychmiast zalecono przestawianie go na Renala plus Ipakitine.
Po kilku dniach krwiomocz ustąpił, kot zaczął jeść. Po dwóch tygodniach badania powtórzono ale mocznik i kreatynina obniżyły sie tylko o kilka jednostek.
I tak Bezo był nawadniany co 2 tyg a potem badania.
Dobiliśmy do 14.12 kiedy to mocznik spadł do 65 a kreatynina 2,2.

Od grudnia sprawdzamy mocznik i kreatyninę i wyniki wahają się w takich granicach jak ostatnie badanie.

Na usg wyszło, że prawa nerka jest powiększona. Podobno ta powiększona nerka jest tez wyczuwalna ręką.

Badania z krwi tzn morfologie i biochemie robimy i oprócz wskaźników nerkowych reszta była w normie.

Moczu nie robiliśmy bo wet nic nie mówił :roll: ale oczywiście dorobimy i jonogram oczywiście też.

Bardzo dziękuję za podpowiedź :1luvu:

Jak będziemy mieć pełne wyniki to dam znać co wyszło :kotek:

A uściślając Bezo niestety jest tylko tymczasem czekającym na DS.
Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek

fiona.22

Od: Pon maja 07, 2007 19:31

Post » Pon maja 24, 2010 8:09 Re: Wątek dla nerkowców - III

fiona.22 pisze:Casica, u Bezo stwierdzono niewydolność po tym jak zaczął sikać na czerwono a do tego kropelkował i nie miał apetytu. Wtedy zrobiono mu badania i mocznik wyszedł 304,0 a kreatynina 6,2.
To było 14 września.

fiona.22 pisze:Na usg wyszło, że prawa nerka jest powiększona. Podobno ta powiększona nerka jest tez wyczuwalna ręką.

Z tego co piszesz, to raczej była ostra niewydolność. Tym bardziej - kropelkowanie, powinno się zlecić badanie moczu z osadami, bo bardzo możliwe, że Bezo miał struwity.
Może ma do nich skłonność? Obraz nerek zniszczonych przez pnn jest na USG bardzo charakterystyczny. W badaniu klinicznym nerki kota cierpiącego na pnn są jakby zasuszone, zmniejszone.
fiona.22 pisze:Po badaniach Bezo zaczął dostawać kroplówki i natychmiast zalecono przestawianie go na Renala plus Ipakitine.
Po kilku dniach krwiomocz ustąpił, kot zaczął jeść. Po dwóch tygodniach badania powtórzono ale mocznik i kreatynina obniżyły sie tylko o kilka jednostek.
I tak Bezo był nawadniany co 2 tyg a potem badania.
Dobiliśmy do 14.12 kiedy to mocznik spadł do 65 a kreatynina 2,2.
Od grudnia sprawdzamy mocznik i kreatyninę i wyniki wahają się w takich granicach jak ostatnie badanie.

Czy Bezo poza renalem i ipakitine dostaje jakieś leki? Poza tym ipakitine stosuje się raczej do normalnej, nie dietetycznej karmy, po to właśnie, żeby dać zwierzęciu możliwość jedzenia tego co lubi. Z tego co piszesz, Bezo udało się wyleczyć. Oczywiście należy stale monitorować jego nereczki i stan zdrowia, ale nawet i te wyniki świadczą o ostrej, a nie przewlekłej niewydolności, spowodowanej jakimś stanem zapalnym.
Kciuki za chłopaka i za wyniki badań :ok:

casica

Post » Pon maja 24, 2010 8:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

nie mialam styczności z rubenalem ale bardzo mnie ten preparat interesuje. Zastanawia mnie, że u ludzi ma on (tj. jego substancja czynna) tak diametralnie różne przeciwskazania (---> choroby nerek). Nie wolno też łączyć go z lekami nasercowymi, moczopędnymi i sterydami.
Oczywiście, metabolizm psów (bo dla nich ten lek jest przeznaczony chyba?) jest inny niż kotów czy ludzi a więc nasuwa mi się pytanie: czy ten lek był badany w kierunku przydatności dla kotów? Ma kocie przeciwskazania itp?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pon maja 24, 2010 8:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Rubenal jest też dla kotów...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

[poprzednia][następna]