Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 07, 2007 16:28

Gama, Fredziolina, Gisha, Edyto i Sebastianie oraz Dark Lordzie...

Wielkie dzięki za słowa współczucia i otuchy...

Bardzo pozdrawiamy

Ania i Krzysiek
Obrazek
Kilerek_____________Aqua_____________Rzekotki Żabie_______Narnia

Leichen i Anek

Od: Czw gru 28, 2006 14:33

Post » Śro lut 07, 2007 21:44

Aniu i Krzysiu,
Tak mi przykro...
Walczyliście o nią z całych sił!!!
Pozdrawiam

Emilia K

Od: Śro paź 25, 2006 11:21

Post » Śro lut 07, 2007 21:55

Emilia, dzieki :)

Będzie dobrze. postanowiliśmy się pocieszyć kupnem nowej kotki. Będzie to Norweski Leśny. Już widzieliśmy jej zdjęcia: piękna czarna kotka, z białym krawatem i białymi skarpetkami. Może już za tydzień będzie u nas :)

Pozdrawiamy

Ania i Krzysiek
Obrazek

Leichen i Anek

Post » Pt lut 09, 2007 8:16

Wyniki badań odebrałam wczoraj i są...fatalne
Kreatynina 5,10
mocznik 326

Podajemy kroplówki dozylnie, Lotensil na obniżenie ciśnienia, pastę calo-pet. Za tydzień powtórzymy badania.
Możliwe , że takie zle wyniki z powodowane są stersem schroniskowym i poprawią się.
Próbuje karmić ja karmą nerkową z impaktine, na razie royalem. Ale mamy zamówioną juz Hilsa ponoć lepiej smakuje kotom.

Kicia je ale bardzo malutko, 2 razy udało mi się przemycić renala mokrego pomieszanego z zwykłą puszką posypane impaktine.

Czy jak podaję impaktine to mogę rownież sypać Alusalem ? Wet nie znał tego specyfiku ma sprawdzić w weekend.

Medira

Od: Pt lut 25, 2005 19:00

Post » Pt lut 09, 2007 9:29 Alusal

Przede wszystkim sprawdz poziom fosforu.
Alusal daje się na obnizenie fosforu.Puszki narkowe Animody kotom zwykle smakują,Jak masz czas to poczytaj caly watek, tam dużo info na temat leczenia.
Mocz badałaś?Może jest jakaś infekcja?
Co jeszcze kotka dostaje oprocz kroplówek?A morfologia zrobiona?
Lotensil daje sie wtedy jak wiadomo jakie ciśnienie ma kotka.
Famidyna na oslonę zołądka, a przy wysokim moczniku to konieczne.
Trzymam kciuki za koteczkę!!!.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Sob lut 10, 2007 23:44

Leichen i Anek, dopiero dzisiaj przeczytalam wiadomosc... ;( Wspolczuje Wam z calego serca, myslami jestem z Wami... I nie moge w to uwierzyc... Przeciez bylo dobrze, pisaliscie, ze EPO pomaga... a tu nagle taki zwrot... Strasznie mi smutno :(
Ale zrobiliscie dla Aquy wszystko co mogliscie, ona napewno to czula, a przede wszystkim czula Wasza milosc i to jest najwazniejsze.
Mozna powiedziec, ze sie dokocilam :) WARIACKIE SREBERKO RULEZZZ...

Frygus

Od: Czw wrz 21, 2006 14:29

Post » Pon lut 12, 2007 8:12

WITAM
JESTEM TU NOWA - LICZĘ, ŻE MNIE PRZYJMIECIE. MAM PROBLEM Z KOTKIEM...
OLIWER MA 4 LATA. OD OKOŁO DWÓCH MA PROBLEMY ZE STRUWITAMI. NAJGORSZE JEST TO, ŻE U NIEGO NIE MA OBJAWÓW - TYLKO OD RAZU SIĘ ZATYKA OD PAŻDZIERNIKA DOSTAJE TYLKO SUCHĄ KARMĘ PURINA DLA KASTRATÓW I PIJE WODĘ FILTROWANA, DOSTAWAŁ ANTYBIOTYKI. BYŁ PRZETYKANY. A TU WCZORAJ...IDZIE DO KUWETY I ZNOWU NIE SIKA!!DZIŚ JADE DO WETERYNARZA I ZAPEWNE OLOWERA CZEKA ZNOWU PRZETYKANIE CZY KTOŚ Z WAS MA TAKI PROBLEM??JAK SOBIE RADZI I W OGOLE HELP

Dorota ma kota

Od: Pon lut 12, 2007 8:03

Post » Pon lut 12, 2007 8:40

Medira - tak jak napisala gisha - Lotensin podaje sie wiedzac cos o cisnieniu - teoretycznie wzrasta ono przy niewydolnosci nerek - chodzi tu o cisnienie wewnatrzklebuszkowe, ale ... U naszej Rosie to sie nie sprawdzilo - kot zdecydowanie zle sie czul ... Odstawilismy Lotensin - i kot odzyl ... Zalozenie bylo takie, ze przy uszkodzeniu nerek Rosie cisnienie w nerkach jest male i nie ma potrzeby go jeszcze zmniejszac, bo nie moga sobie poradzic z tym co maja wyplukiwac - i stad caly czas rosl nam i mocznik i kreatynina ... Mimo plukania, etc .....
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Pon lut 12, 2007 14:34

Medira, KaśkaGM ma rację odnośnie leków obniżających ciśnienie. nam tez nasz pierwszy vet dał na ślepo taki lek. Po tygodniu wyniki były 4 razy gorzsze. Ponoć zaniżanie ciśnienia ma tylko sens, gdy są predyspozyjce do wzrostu mocznika i kreatyniny, lub też dopiero sam początek. Przy takich wynikach mocznika i kreatyniny najlepiej rób płukania (najlepiej sama). I zacznij też przeciwdziałać anemii - od samego początku. Jak tam z jedzeniem? Mam nadzieje, że kotek coś je. Polecam też witaminy dla zwierząt. My dawaliśmy Calo-Pet.

Pozdr

Ania i Krzysiek
Obrazek

Leichen i Anek

Post » Wto lut 13, 2007 7:45

Tylko jest jeden problem z pomiarem cisnienia krwi u kota. Tytko kilka gabinetow w Polsce potrafi zmierzyc cisenienie bo posiada odpowiednia aparature.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Śro lut 14, 2007 21:30

Hej hej

Jak widać ppo naszym pasku mamy już naszego nowego kotka. Jest to mała Kotka Norweska Leśna. Ma na imię Narnia. 2 ostatnie zdjecia na pasku to właśnie ona. Bardzo żywa. Wszędzie jej pełno. Dzięki jeszcze raz wszystkim za wsparcie przy Aquie.

Pozdrawiamy wszystkich

Ania, Krzysiek i nasza Narnia
Obrazek

Leichen i Anek

Post » Śro lut 14, 2007 23:10 koteczka

Niech dobrze Wam sie chowa!!!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Nie lut 18, 2007 1:55

Czy amoksycylina podana przy przewleklym zapaleniu nerek jest bezpieczna dla kota?? I dla nerek?? Wet powiedzial, ze tak, ale ja mam watpliwosci, prosze wypowiedzcie sie.

Frygus

Post » Nie lut 18, 2007 2:06

Moim zdaniem lepiej podawac amoksycyline z kwasem klawulanowym, zwlaszcza gdy nie robi sie posiewu. Znacznie poszerza spektrum.
Jeden z bezpieczniejszych antybiotykow przy niewydolnosci nerek, a infekcje na pewno leczyc trzeba.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Nie lut 18, 2007 13:28

Dzięki Nan, uspokoilas mnie troche...

Frygus

[poprzednia][następna]