Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie paź 23, 2011 15:40 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Dzięki za rady.
O kwas foliowy właśnie miałam zapytać, czy dawać.
A ile ile dawać?Mam tabletki 15 mg, ale wiem, że wsprzedaży jest słabszy
Z Aranespem mogę mieć taki problem, że weci w moim mieście mogą go nie uznawać :mrgreen: , ale zobaczymy. Jak szukałam B12, to wetka chciała mi wcisnąć mieszankę bodajże B1, B2 i B6 :evil: zamiast Intravitu - że też dobre :evil:
Mam jeszcze pytanie dotyczące antyseptyki nawadniania:
Odkazić skóry za bardzo się nie da-futro. Czy odkażać butlę itp?
Płyn dostałam w butelkach 500 ml, czyli na 5 dni. Czy to nie za długotrzymać go po otwarciu (tj. nakłuciu)? Zaklejać dziurki plastrem?
Na razie robiłam wlewy zastrzykami, bo tak dostałam od wetki, ale kupiłam dziś przyrząd do infuzji.
U wetki przyrząd był na co najmniej 2-3 razy (aż się wyczerpał płyn). Czy 1 przyrząd =1 podanie czy =1 butla płynu? Czy pomiędzy jakoś dezynfekować igłę? Rozumiem, ze vit B12 wstrzykuje się do tego nakapanego zbiorniczka?
Pytania głupie, ale jako vetsiestra w branży nerkowej jestem początkująca.
Pozdrawiam
Wiewióreczko, Funiu, trzymajcie się!
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie paź 23, 2011 16:19 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:Mam jeszcze pytanie dotyczące antyseptyki nawadniania:
Płyn dostałam w butelkach 500 ml, czyli na 5 dni. Czy to nie za długotrzymać go po otwarciu (tj. nakłuciu)? Zaklejać dziurki plastrem?
Na razie robiłam wlewy zastrzykami, bo tak dostałam od wetki, ale kupiłam dziś przyrząd do infuzji.
U wetki przyrząd był na co najmniej 2-3 razy (aż się wyczerpał płyn). Czy 1 przyrząd =1 podanie czy =1 butla płynu? Czy pomiędzy jakoś dezynfekować igłę? Rozumiem, ze vit B12 wstrzykuje się do tego nakapanego zbiorniczka?

Zależy od płynu- jeżeli jest z glukozą to nie powinien wisieć tak długo- do 48 godzin maks. Ja aparatu nie wyjmuję, igłę zmieniam maksymalnie co drugie wbicie bo nie są tak samo ostre przy kolejnych wkłuciach. Jeżeli nie masz specjalnego jałowego portu do wkłucia tylko wkłuwasz się w butlę- lepiej ją przetrzeć watką ze spirytusem, kociego futra nie przecieram bo nie bardzo wiem jak to technicznie zrobić... Intravit dostrzykuję przez port na aparacie (takie okrągłe coś mniej więcej w 1/3 od strony igły, z gumą- wbijasz w to igłę) w trakcie wlewu- witamina jest "światłoczuła" więc w przezroczystej butli przez 5 dni nie można jej trzymać- mam witaminę w strzykawce w papierowej torbie w lodówce.

A co do Aranespu- co to znaczy "mogą go nie uznawać" ? Mają jakąś inną cudowną metodę dostarczania erytropoetyny? Rozumiem, że mogą nie mieć doświadczenia- tak jak z nerkowcami- nie często trafia się na lekarza, który wie co robić. Ale wtedy dobry wet konsultuje się z innym, który wie jak podać, w jakiej dawce, na co uważać :roll:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie paź 23, 2011 17:39 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Kocia Lady pisze:dziewczyny słuchajcie czy ktoś zna lek Quatrum w jakiej dawce podawać kotu??

viewtopic.php?p=7934919#p7934919

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie paź 23, 2011 17:46 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:
taizu pisze:Mam jeszcze pytanie dotyczące antyseptyki nawadniania:

Zależy od płynu- jeżeli jest z glukozą to nie powinien wisieć tak długo- do 48 godzin maks. Ja aparatu nie wyjmuję, igłę zmieniam maksymalnie co drugie wbicie bo nie są tak samo ostre przy kolejnych wkłuciach.....
Każdy robi inaczej. U mnie czasem flaszka wisiała 5 dni, ale nikt tego sprzętu nie dotykał. Igłę natomiast zmieniam zawsze na nową. Igły są tanie i nie ma sensu na nich oszczędzać.

PcimOlki

Post » Nie paź 23, 2011 17:51 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wiewióreczka pisze:....
Nie mieli Epo będę jutro zamawiać :ok: Tylko mam zamówić epo i asp..... czy jeden z tych - który lepiej, jak coś??

Aranesp zamów.
Znajdź lab, który zrobi posiew.
Zapytaj weta, czy potrafi zrobić cystocentezę.
Nie pozwalaj podawać antybiotyków.
Akurat zanim Aranesp zadziała, będziesz mieć ogarniętą sprawę posiewu.

PcimOlki

Post » Nie paź 23, 2011 17:59 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze: A co do Aranespu- co to znaczy "mogą go nie uznawać" ? Mają jakąś inną cudowną metodę dostarczania erytropoetyny? Rozumiem, że mogą nie mieć doświadczenia- tak jak z nerkowcami- nie często trafia się na lekarza, który wie co robić. Ale wtedy dobry wet konsultuje się z innym, który wie jak podać, w jakiej dawce, na co uważać :roll:

Mogą stwierdzić "tego się nie robi" , albo "nie potrzeba, kot już dostał wszystko, co potrzebne" . Ale powalczymy.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie paź 23, 2011 19:00 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Edyta i Sebastian pisze:Tradycyjnie już zacytuję samą siebie :wink:

Bardzo dziękuję za cytaty ;) Zobaczymy czy nam się uda...
ObrazekObrazek

coztego

Od: Czw cze 29, 2006 19:22

Post » Nie paź 23, 2011 19:02 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź Funia buszuje w michach aż miło :piwa: Jutro lub dziś wieczór... zamawiamy Asp... :roll: A z tym masełkiem... to tak że nawet go widać nie będzie :ryk: Ale co tam, to tylko jedzenie :lol:
Taizu ciepłe myśli do ciebie i kociorka :1luvu:
PcimOlki dobrze, czyli żadnych antybiotyków :ok: Jak kontynuować leczenie nerek?? Pozwolić dalej na podawanie witamin i płynów nawadniających, tak??

piszę to co mam na papierach z Mikołowa

Karta informacyjna wizyty
opis wywiadu/badania: zdiagnozowana niewydolność nerek i niedokrwistość na tym podłożu

opis badań laboratoryjnych:
RBC 1,610 M/mL
HCT 7,7 %
HGB 3,4 g/dl
WBC 18,950K/mL
%RETIC 2,300%
RETIKULOCYTY 37,100 K/mL
MCV(ŚOK) 48,100 fL
MCH (ŚMH) 21,300 pg
neutrolife segmentowate 16,610 K/mL
LIMFOCYTY 0,32 K/mL
MONOCYTY 1,34 K/mL
EOZYNOFILE 0,550 K/mL
BAZOFILE 0,130 K/mL
MPV 10,300 fL
PCT 0,410 %
PDW 27,400 %
RDW 20,600 %
%LYM 1,7%
%MONO 7,100 %
%EOS 2,900%
%BASO 0,7 %
PLT 402,000 K/mL

BIOCHEMIA KRWI:
KREATYNINA 6,4 mg/dl
mocznik 301 mg/dl
fosfor 9,3mg/dl

zastosowane leki:
pobranie krwi 1szt
badanie biochemiczne krwi 3szt
dawkowanie: kreat, Mocznik, Fosf
IDEXX Lasercyte zestaw reagentów 50szt 1szt

zalecenia:
intensywna terapia dożylna płynami, pobudzenie diurezy
środki obniżające ciśnienie krwi np Fortecor 5mg
środki pobudzające diureze, produkcję moczu np Rubenal, Lespewet (*), Urosept
kontrolne badania krwi profil nerkowy +jutro badanie kontrolne morfologia
dieta dla kotów z problemami nerkowymi

Lespewet (*) - to miała podane przez veta nr 2 w piątek i sobote, do pyszczka
Rubenal - ten lek ma koleżanka z Pabianic, może mi wysłać. Tylko pisała, że data ważności jest do 3.11.2011 - to nie wiem czy prosić żeby mi wysłał czy nie??? Podobno to lek ziołowy i można by w ciągu miesiąca jeszcze użyć (jej opinia). Ona niestety nie zdążyła go użyć... bo kot.... :cry:

Funia ma taki apetyt i życie w oczach... :ok:

Pozdrawiam ciepło

wiewióreczka

Od: Czw paź 20, 2011 16:30

Post » Nie paź 23, 2011 20:25 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Wiewioreczko, bardzo sie ciesze, trzymalam dzis za Was kciuki :) Nie czekaj z zamawianiem, po transfuzji prawie zawsze jest lepiej, ale zwykle jest to krotkotrwaly efekt i dopiero Aranesp "zalatwia sprawe", a on potrzebuje czasu.
Kciuki trzymam dalej - teraz za szybkie opanowanie procedury nawadniania kici w domu :)

Przy okazji - wyrazy uznania dla Ciebie, nie jest latwo postawic sie wszystkim i samotnie walczyc.

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie paź 23, 2011 20:55 Re: Wątek dla nerkowców - VII

taizu pisze:
Slonko_Łódź pisze: A co do Aranespu- co to znaczy "mogą go nie uznawać" ? Mają jakąś inną cudowną metodę dostarczania erytropoetyny? Rozumiem, że mogą nie mieć doświadczenia- tak jak z nerkowcami- nie często trafia się na lekarza, który wie co robić. Ale wtedy dobry wet konsultuje się z innym, który wie jak podać, w jakiej dawce, na co uważać :roll:

Mogą stwierdzić "tego się nie robi" , albo "nie potrzeba, kot już dostał wszystko, co potrzebne" . Ale powalczymy.

Dziwne masz podejście.... Generujesz problemy tam gdzie ich nie ma a być może nigdy nie będzie :roll: Po co w ogóle analizować tego typu irracjonalne scenariusze? Powiem tak- ja tam Cię namawiać nie będę- wolę poświęcić czas osobom, które CHCĄ wygrać.

wiewióreczka pisze:PcimOlki dobrze, czyli żadnych antybiotyków :ok: Jak kontynuować leczenie nerek?? Pozwolić dalej na podawanie witamin i płynów nawadniających, tak??

Nawadnianie tak- codziennie, najlepiej w domu, powiedziałabym nawet, że dwa razy dziennie albo dodatkowo dopajaj.... lespewet albo phytopale moczopędnie- tak (ale wyłącznie wtedy kiedy Funia jest nawadniana- bez wlewów nie można podawać bo dodatkowo odwadnia), vit. B12, żelazo (ChelaFerr) i szybko Aranesp- cykl dojrzewania krwinek to 10 dni. Co do rubenalu- opinie są podzielone więc nie koniecznie. Za to koniecznie alusal na zbicie fosforu (bo był bardzo wysoki- norma u kotów z pnn to 4-5mg/dl a Funia miała ponad 9)- do nabycia w aptekach- trzeba wziąć tabletki NIE DO SSANIA i bez smaku i dodawać do jedzenia. Jest jeszcze ipakitine ale większość kotów nie chce jeść karmy z nim (do nabycia w lecznicy). Fortecor- my podajemy codziennie 1/2 tabletki- ten lek między innymi poprawia ukrwienie nerek- do nabycia w lecznicach.

wiewióreczka pisze:RBC 1,610 M/mL
HCT 7,7 %
HGB 3,4 g/dl

To był naprawdę ostatni moment....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie paź 23, 2011 20:56 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wiewióreczka pisze:...
PcimOlki dobrze, czyli żadnych antybiotyków :ok: Jak kontynuować leczenie nerek?? Pozwolić dalej na podawanie witamin i płynów nawadniających, tak??...

Najważniejsze podać Aranesp.
Później zrobić posiew moczu.
Jeśli Funia ma UTI, w obecny sposób nie wyleczysz go.
Jeśli nie ma, antybiotyk niepotrzebny.
WBC jednak wskazuje, że raczej ma.
Czytaj ten wątek od początku. Ten oraz piątą i szóstą część. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość wątpliwości.
No i Fosfor koniecznie zbijać. Stronę lub dwie wcześniej o tym była mowa.
Teraz ty się musisz uczyć jak postępować z Funią.

PcimOlki

Post » Nie paź 23, 2011 21:00 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:....
HCT 7,7 %
HGB 3,4 g/dl

Jutro było by po kocie.

PcimOlki

Post » Nie paź 23, 2011 21:14 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:....
HCT 7,7 %
HGB 3,4 g/dl

Jutro było by po kocie.

Ja byłabym jednak bardzo czujna, ponieważ może się okazać, że potrzebna jest jeszcze jedna transfuzja, zanim Aranesp zacznie "działać".
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Nie paź 23, 2011 21:16 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Fortekor - czytalam niepochlebne opinie na jego temat. Zwlaszcza nt.podawania go kotom o wadze ponizej 2,5 kg i bez regularnego mierzenia poziomu potasu i cisnienia. Wiem ze Yenny poroblem wagi nie dotyczy 8) i jestem pewna, ze przy kazdej wizycie u veta ma mierzone cisnienie :), ale nie wszyscy veci sa tak odpowiedzialni... sprobuje odszukac gdzie o tym czytalam i wrzucic linka.
Lespewet - mojego Okiego odwanial pomimo codziennych kroplowek. Nie pomoglo zmniejszenie dawki, musielismy go odstawic.

Mam pytanie - dajecie swoim kotom olej rybi ? jakis czas temu byla tu chyba dyskusja na ten temat ? pytam bo Oki "pozyczyl" sobie jedna z kapsulek z tranem przeznaczonych dla psa i najpierw urzadzil polowanie a potem, kiedy przypadkowo ja skaleczyl i poczul tran, rozgryzl i "wymlaskal" zawartosc...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie paź 23, 2011 21:22 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Miodalik pisze:....
Mam pytanie - dajecie swoim kotom olej rybi ? jakis czas temu byla tu chyba dyskusja na ten temat ? pytam bo Oki "pozyczyl" sobie jedna z kapsulek z tranem przeznaczonych dla psa i najpierw urzadzil polowanie a potem, kiedy przypadkowo ja skaleczyl i poczul tran, rozgryzl i "wymlaskal" zawartosc...

Ja daję.

PcimOlki

[poprzednia][następna]