Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon gru 20, 2004 0:34

Beato, a Troveta to wysylkowo sie zamawia? Antos cos na hillsa marudzi :?
Glamie te puszki a sucha to tylko polize-mam dwa tygodnie czasu aby sie przestawil juz tydzien minal i jakos marnie mu to idzie :? Kawal miecha to by zjadl-dzisiaj jak poczul z kuchni zapachy miesa dla psow to szybciutko przykical- siedzial i patrzyl smutnym wzrokiem-nie wiem jak my ta diete przezyjemy :?
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Pon gru 20, 2004 0:47

Arko, moge Ci sprzedac jedna puszke Troveta na sprobowanie i dac suchego, odezwij sie na pw to sie jakos umowimy

najlepiej cenowo Trovet wychodzi z Animalii, chociaz mozna tez na wage kupic w 4 lapach 8)

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pon gru 20, 2004 1:32

Prawde mowiac to jedna puszeczke troveta sprobowal-kupilam mu w lecznicy i zjadl ale hillsa tez zjadl nawet chetniej a teraz go glamie :?
A to podjade jakos do 4 lap 8) i kupie mu na wage troszke suchej.

Czy dajesz cos dodatkowo,do jedzenia-np. kurczaka :roll:
Pod koniec tygodnia Antos bedzie mial badanie krwi-keatynina, moczni, potas itd-zobacze jak mu idzie...
Dostaje tez witamine B complex i B12 tez bedzie dostawal.

ARKA

Post » Pon gru 20, 2004 10:27

Gapcio dostaje dodatkowo indyka sparzonego, lub gotowanego. Wole gotowanego, bo on go wtedy wypija z calym rosolkiem, dzieki czemu pluka nerki. Ale jak mowilam, Gapcio ma niepelna diete nerkowa, bo na pelnej za bardzo rosnie mu potas.
Z tego co rozumiem Antos potas ma obecnie w porzadku, wiec tez mozecie miec ten problem.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pon gru 20, 2004 12:18

No ja nie mialam problemu z dodatkowym, bo puszke mam przypadkiem (dostalam) a Daisy i tak jada tylko suche :lol:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pon gru 20, 2004 12:30

W animalii nie ma puszek :?
Antos chyba czuje ze cos nad nim wisi-zjadl dzis sucha hillsa :D
Wetka powiedziala ze zadnych dodatkow 'naturalnych' :? REZIM jedzeniowy:(

ARKA

Post » Pon gru 20, 2004 13:06

No to ja tez musze zgłosić moją pannę.
Amfa niewydolność nerek w trakcie diagnozowania - lekko podwyższona kreatynina i mocznik. Jest na diecie - głównie na drobiu z Ipakitiną i nerkowym Hillsie. W styczniu do kontroli krwi.

Batka

Od: Pt paź 24, 2003 11:38

Post » Czw gru 30, 2004 15:36

poszukalam w necie strony Trovet. Oto, co znalazlam w opisie diety dla nerkowcow :? :
Składniki : Mielona kukurydza, mięso z kurcząt ( pow. 40 % ), pszenica , ryż, mięso z ryb, tłuszcz zwierzęcy, olej sojowy, minerały, witaminy, przeciwutleniacze BHT i BHA. Nie zawiera sztucznych substancji koloryzujących, smakowych i zapachowych.

Czy danie ryby do karmy dla nerkowcow ma jakikolwiek sens????? 8O
Przeciez to paranoja :?

sami zobaczcie : http://www.zoovet.pl/diety_dla_kotow.html
Obrazek

Nika Łódź

Od: Pt maja 21, 2004 22:27

Post » Czw gru 30, 2004 16:28

no to ja przepisuje z ksiazeczki hillsa-karma sucha:
maczka drobiowa, ryz, kukurydza, kukurydzian maczka glutenowa, tluszcz zwierzecy, Fibrim jaj w proszku, chlorek potasu, podroby drobiowe, olej roslinny, szczawian wapnia, chlorek choliny, sol,,tauryna,tlenek cynku, siarczan zelaza, tlenek magnezu, siarczan miedzi, jodan, wapnia, selenin sodu, witamina A,D-aktywny sterol zwierzecy,(zrodlo witaminy D3) witaminaE, tiamina, niacyna, pantotenian wapnia, chlorowodorek pirodyksyny,ryboflawina, kwas foliowy, biotyna, wit.B12, Zawiera utleniacz dopuszczony do stosowania w UE.

mokra karma k/d

watroba, wolowina, tluszcz zwierzecy, sruta kukurydziana, wieprzowina,podroby, sproszkowana celuloza, cytranian potasu, weglan wapnia,zelatyna, turyna, chlorek choliny, tlenek cynku, siarczan zelaza, siarczan miedzi, tlenek manganu, selenin sodu, jodan wapnia,D-aktywny sterol zwierzecy,(zrodlo witaminy D3) witaminaE, tiamina, niacyna, pantotenian wapnia, chlorowodorek pirodyksyny,ryboflawina, kwas foliowy, biotyna, wit.B12

ARKA

Post » Wto sty 25, 2005 13:45

zlapalam Gutkowy mocz. Wyniki sa rewelacyjne, wiec dieta struwitowa zadzialala :D To znaczy, ze te nerki, co mu zostal, pracuja super :D
Za jakies 2 tygodnie badanie krwi, by zobaczyc jak mocznik itd.
Przechodzimy tez na diete dla nerkowcow. To tyle wiesci z frontu :wink:
Obrazek

Nika Łódź

Post » Wto sty 25, 2005 13:53

Sluchajcie..... planuje zakupic Trovet, ale worek 10 kg (taniej wychodzi- 179,-). Kupilabym to tu: http://www.karmanatelefon.pl/ Znam ta firme, bo kupuje tam od pol roku zarcie dla psa. Pomyslalam, ze moze by ktos chcial ze mna kupic to na spolke? Taniej jest, nie wywietrzeje...
Rozumiem, ze mam kupic karme RID?
Czy ktos chetny na 5kg Trovetu? Rozwazę dokladnie, bo mam dostep do wagi sklepowej
Obrazek

Nika Łódź

Post » Wto sty 25, 2005 14:06

Witam :) Chętnie bym skorzystała, ale 5 kg to za dużo, jak dla mojej jednej prawie nic nie jedzącej kici. Poza tym ostatnio jej się pogorszyło i wet stwierdził, że jak po obecnym leczeniu nie będzie poprawy, to chyba trzeba będzie podjąć decyzję :strach: Ja cały czas mam nadzieję, że będzie lepiej. :conf:
Gdyby ktoś jeszcze się zdecydował, to ja ten 1 kg mogę odkupić. W razie co, proszę o wiadomość. :)
Pozdrawiam. M.
Obrazek

ku_ma

Od: Czw paź 14, 2004 12:59

Post » Wto sty 25, 2005 14:53

Prosze o dopisanie mojego Kaja, 5,5 roku, u mnie od 17 grudnia 2004, stwierdzona przewlekla niewydolność nerek, cały czas (od 28.12.04) na kroplówkach. Jutro postaram sie znaleźć chwile i napisac więcej. Najwiekszy problem mamy z totalnym brakiem apetytu.

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Wto sty 25, 2005 15:00

Amica pisze:Najwiekszy problem mamy z totalnym brakiem apetytu.

U mnie tez Gutek jest niejadkiem :? Koszmar..... łażę za nim z miska jak za dzieckiem, a on tylko ode mnie zwiewa :twisted:
Obrazek

Nika Łódź

Post » Śro sty 26, 2005 9:19

Kaj prawie w ogóle nie je. Najdziwniejsze jest to, że wykazuje zainteresowanie jedzeniem, wącha, próbuje ale nie je. Ostatnio było nieźle przez tydzień a teraz znowu prawie nic. Poniewaz dostaje kroplówki to nie umrze. Podajemy mu kroplówkę z glukozą, jeszcze do konca tygodnia a potem badania krwi i zpbaczymy. Z tym niejedzeniem to dziwna sprawa, wielokrotnie sprawdzalismy pyszczek, zęby, dziąsła i język w jak najwiekszym porządku. W artykule na temat niweudolności przeczytałam, że jedną z konsekwencjio choróbska jest bolesność jamy ustnej. Czy to może byc powód? Kaj pije tez w dziwny sposób - ma pochlapane wodą całe futerko na piersiach.
O jego chorobie pisałam w wątku "Rudy Kaj ......" to chyba nie ma sensu się powtarzać
Amica

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

[poprzednia][następna]