Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sty 28, 2014 21:20 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:1. W jakim celu?
2. Próbowałaś podać tę pastę kotu do paszczy?

1. Podobno "wspomaga prawidłowe działanie nerek i dróg moczowych" (źródło: ulotka)
2. W kapsułkach :)

inka99

Od: Śro maja 01, 2013 21:18

Post » Wto sty 28, 2014 21:23 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Aaaa...jak w tabletkach to może Ci się udać :wink:
Ja tego u kota nie stosowałam.
"Lubiłam" za to lespewet. Inni lubią phytophale.

Ale ja bym się na Twoim miejscu w tej chwili zajęła głównie parametrami czerwonokrwinkowymi kici.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sty 28, 2014 21:31 Re: Wątek dla nerkowców - IX

A tak się jeszcze zastanawiam... Inka przytyła od października 0,5 kg (ważyła 2,700 kg a obecnie 3,250 kg), jest karmiona samym mokrym jedzonkiem (puszki dla nerkowców Trovet i Kattovit, zjada około 170g dziennie). Może przez to nerki są zbyt obciążone i stąd to pogorszenie parametrów? Wcześniej jadła bardzo malutko...

inka99

Post » Wto sty 28, 2014 21:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Jakby Ci tu...
Kicia ma 15 lat i wielotorbielowatość. No nie będzie niestety coraz lepiej...
Ja bym się cieszyła, że je i przytyła.

Badanie moczu, ale takie "pod nerkowca" by się przydało (ciężar właściwy, białko i kreatynina ilościowo)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto sty 28, 2014 22:03 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:Jakby Ci tu...
Kicia ma 15 lat i wielotorbielowatość. No nie będzie niestety coraz lepiej...
Ja bym się cieszyła, że je i przytyła.

Badanie moczu, ale takie "pod nerkowca" by się przydało (ciężar właściwy, białko i kreatynina ilościowo)

Niestety tylko tyle posiadam... nawet posiew do mnie nie dotarł z ostatnich badań :|

Obrazek

Ja się cieszę, że przytyła. Teraz jest piękną kuleczką... tylko już różne myśli mi przychodzą do głowy bo nie mam pojęcia skąd takie nagłe pogorszenie skoro wszystko utrzymywało się stabilnie jak do tej pory.
W maju zeszłego roku też miała kiepskie wyniki, ale udało się je obniżyć. Może i tym razem się uda...
Jutro zacznę Ince podawać ten chela-ferr bio complex tylko nie wiem w jakich dawkach.

inka99

Post » Wto sty 28, 2014 22:06 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Nooo...infekcję pęcherza ma...
Mam nadzieję, że wynik posiewu do Ciebie dotrze razem z antybiogramem?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto sty 28, 2014 22:08 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:Nooo...infekcję pęcherza ma...
Mam nadzieję, że wynik posiewu do Ciebie dotrze razem z antybiogramem?

I właśnie w zeszłym roku też miała infekcje. Dostała antybiotyk od dr Neski i przeszło. Czy możliwe, że to jest przyczyną tych skopanych wyników?

inka99

Post » Śro sty 29, 2014 22:12 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ma ktoś pojęcie czy dr Neska prowadzi jeszcze konsultacje mailowe?

inka99

Post » Czw sty 30, 2014 19:03 Re: Wątek dla nerkowców - IX

inka99 pisze:Ma ktoś pojęcie czy dr Neska prowadzi jeszcze konsultacje mailowe?

Ja mam. Niestety nie prowadzi. Dzwoniłam, pisałam, dobijałam się, bezskutecznie..... Czego niestety bardzo żałuję, bo kici już z nami nie ma, a może gdyby akurat.....

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Nie lut 02, 2014 20:18 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mam pytanko, a nawet dwa:

Od jakich wartości ciśnienia u nerkowców jest uznawane nadciśnienie i od jakich wartości powinno być już leczone?
Podobnie pytanie o białkomocz - bo znalazłam info, że najlepsza by była dobowa zbiórka moczu, ale jeżeli jej się nie zrobi, to na ile wiarygodne jest badanie ilości białka, kreatyniny, stosunku białko/kreatynina w moczu?
I od jakich wartości białkomoczu czy stosunku białko / kreatynina należałoby podawać kotu coś na białkomocz?

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pon lut 03, 2014 8:45 Re: Wątek dla nerkowców - IX

1. Prawidłowe ciśnienie u kota nie powinno przekraczać wartości 150/95.

2. "Cats: In healthy cats, the urine protein to creatinine ratio (UP:UC) is usually < 0.5. Values ≥ 0.4 in azotemic cats are abnormal. Values between 0.5-1.0 in non-azotemic cats are considered equivocal and continued monitoring for progression is recommended. Note that some healthy male cats can have UP:UC values within this range (up to 0.6). Values >1.0 in non-azotemic cats are abnormal and diagnostic evaluation is warranted. Glomerular proteinuria is usually associated with UP:UC ≥ 2.0. Therapeutic intervention is recommended for azotemic cats with UP:UC ≥ 0.4. These figures are only valid for urine samples with inactive sediments."
stąd:
https://ahdc.vet.cornell.edu/clinpath/m ... t/upuc.htm
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon lut 03, 2014 19:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:1. Prawidłowe ciśnienie u kota nie powinno przekraczać wartości 150/95.

2. "Cats: In healthy cats, the urine protein to creatinine ratio (UP:UC) is usually < 0.5. Values ≥ 0.4 in azotemic cats are abnormal. Values between 0.5-1.0 in non-azotemic cats are considered equivocal and continued monitoring for progression is recommended. Note that some healthy male cats can have UP:UC values within this range (up to 0.6). Values >1.0 in non-azotemic cats are abnormal and diagnostic evaluation is warranted. Glomerular proteinuria is usually associated with UP:UC ≥ 2.0. Therapeutic intervention is recommended for azotemic cats with UP:UC ≥ 0.4. These figures are only valid for urine samples with inactive sediments."
stąd:
https://ahdc.vet.cornell.edu/clinpath/m ... t/upuc.htm

Dzięki!

Edit: widziałam, że w którymś z wątków polecałaś raczej amlodypinę niż benazepril na obniżanie ciśnienia. Można wiedzieć dlaczego?
I czy to znaczy, że już mam lecieć do wetki, żeby zmieniła lek i czy może podać ten benazepril i zobaczyć, czy zadziała?

Yagutka

Post » Pon lut 03, 2014 21:53 Re: Wątek dla nerkowców - IX

"Inhibitory konwertazy angiotensyny stosuje się u kotów do walki z pnn.
Poprawa jakości życia oraz obniżenie proteinonurii (u zwierząt badanych) są dwoma elementami zauważonymi w badaniach klinicznych.
Zmniejszenie nadciśnienia wewnątrz kłębuszka nerkowego, efekt przeciwzwłóknieniowy (ograniczenie pojawiania się glomerusklerozy) oraz zmniejszenie utraty białka z moczem są mechanizmami, które uzasadniają ich stosowanie, jakkolwiek ocena ich zalet w stosowaniu długoterminowym pozostaje niejasna.
Inhibitory konwertazy angiotensyny przede wszystkim rozszerzają tętniczki odprowadzające.
Tak więc jeśli występują czynniki towarzyszące (odwodnienie, stosowanie innych leków, diuretyków, niesteroidowych przeciwzapalnych) niskiej wydajności kłębuszkowej, może pojawić się przewlekła niewydolność nerek. Dlatego więc inhibitory konwertazy angiotensyny nie są lekami pierwszego rzutu ale powinny być wprowadzone, kiedy zwierzę jest stabilne hemodynamicznie (brak odwodnienia, samoistne spożywanie pokarmów).

Natomiast w leczeniu nadciśnienia lekiem z wyboru jest amlodypina."

Za: C. Maurey, C. Dufayet, Nefrologia i urologia psów i kotów, Wrocław 2007

Natomiast od pewnego weta słyszałam, że ma dobre doświadczenia z beta-blokerami (np. propranolol).
Ale póki co nie drążyłam tematu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto lut 04, 2014 12:52 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:"Inhibitory konwertazy angiotensyny stosuje się u kotów do walki z pnn.
Poprawa jakości życia oraz obniżenie proteinonurii (u zwierząt badanych) są dwoma elementami zauważonymi w badaniach klinicznych.
Zmniejszenie nadciśnienia wewnątrz kłębuszka nerkowego, efekt przeciwzwłóknieniowy (ograniczenie pojawiania się glomerusklerozy) oraz zmniejszenie utraty białka z moczem są mechanizmami, które uzasadniają ich stosowanie, jakkolwiek ocena ich zalet w stosowaniu długoterminowym pozostaje niejasna.
Inhibitory konwertazy angiotensyny przede wszystkim rozszerzają tętniczki odprowadzające.
Tak więc jeśli występują czynniki towarzyszące (odwodnienie, stosowanie innych leków, diuretyków, niesteroidowych przeciwzapalnych) niskiej wydajności kłębuszkowej, może pojawić się przewlekła niewydolność nerek. Dlatego więc inhibitory konwertazy angiotensyny nie są lekami pierwszego rzutu ale powinny być wprowadzone, kiedy zwierzę jest stabilne hemodynamicznie (brak odwodnienia, samoistne spożywanie pokarmów).

Natomiast w leczeniu nadciśnienia lekiem z wyboru jest amlodypina."

Za: C. Maurey, C. Dufayet, Nefrologia i urologia psów i kotów, Wrocław 2007

Natomiast od pewnego weta słyszałam, że ma dobre doświadczenia z beta-blokerami (np. propranolol).
Ale póki co nie drążyłam tematu.

Dzięki :)

A w temacie wyników odebrałam właśnie najnowsze maćkowe wyniki i o ile kreatynina bez zmian (2,5 mg/dl), to mocznik spadł do 98 mg/dl, więc ładnie :ok:
Wyłapywacz fosforu nadal nie jest potrzebny (3,2 mg/dl przy dolnej normie 3,0), natomiast potas nadal niski.

Czy ja dobrze pamiętam, że ktoś polecał glukonian potasu jako lepiej wchłanialny w porównaniu z Kalipozem czy Asparginem?

Yagutka

Post » Wto lut 04, 2014 12:58 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ja polecałam 8)

Super wyniki :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]