Slonko_Łódź pisze:adelka99 pisze:Powiedzcie, czy mogę zacząć barfa od wprowadzania jednego mięska np. wołowiny. Chcę ją dodawać do puszek, które kota je. Czy wołowina będzie odpowiednia po walce ze struwitami i przy chorej wątrobie ?
Ja nie wiem- zapytałabym Casicy- Ona BARFuje od lat- może coś podpowie. Ale... Ja Yennie daję właśnie wołowinę (bo lubi) i nie zauważyłam negatywnego wpływu./quote]
Casica nie BARFuje.
Struwity to efekt - a procesów prowadzących do ich powstania może być kilka. Jednym z najpowszechniejszych jest niedobór wody w diecie (u nas np. tak właśnie było) i wówczas wołowina jest ok. Nie wiem, jak z wątrobą - na szczęscie nie wiem. Wątek BARFowy jest tu:
viewtopic.php?f=10&t=117399&start=0a Dagnes to rzetelna osoba.
Co do wprowadzenia jednego rodzaju mięsa to proponujesz dietę eliminacyjną, którą powinno się stosować przy określaniu na co zwierzak jest uczulony. Zaczyna się wówczas od mięsa, na które kot nie miał okazji się uczulić lub prawdopodobieństwo alergii jest małe czyli np. śledź (

) lub kaczka. Po kilku tygodniach monodiety wprowadza się kolejny składnik itd. Przyznam, że o ile u zdrowego kota nie miałabym obiekcji tak u chorego - taka dieta tylko i wyłącznie pod okiem dobrego weta, mającego pojęcie o żywieniu kotów.