Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 27, 2013 11:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących

CatAngel pisze:
Boo pisze:Lespewet jest delikatnym lekiem moczopędnym, pomagającym wypłukać azotowe produkty z organizmu. Nie wiem dlaczego aż tak zadziałał na Twoją kicię. Być może był zupełnie błędnym lekiem wobec tego, co Tusi dolegało. Clavaspetin to antybiotyk więc zupełnie inna półka leków.

Do tej pory czytam, że Lespewet raczej nie ma skutków ubocznych, tzn nie zaszkodził kotom, a tu masz :?

Ja myślę, że tu zaszła reakcja między faktyczną chorobą Tusi a lespewetem, jako lekiem totalnie nietrafionym w rzeczywistą chorobę. Albo zbieg okoliczności.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro mar 27, 2013 11:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ja też mam nadzieję, że będzie dobrze :)

Ale wieczorem poproszę może o sprowadzenie tego lespewetu.

A teraz wracam do pracy, bo jednak jakoś na te wszystkie prochy trzeba zarobić ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro mar 27, 2013 11:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Yagutka pisze: Bo przecież może się też okazać, że 3-dniowe płukanie organizmu jednak sporo pomogło.

Jakby nie przyniosło dużego efektu(oczywiście trzymam kciuki żeby było inaczej :) ) nie martw się, ale bądź czujna :)
Jak Skitelsa płukaliśmy to jak dobrze pamiętam jego wyniki marnie spadły, trzeci wynik badania crea z 3,65 na 3,55 a potem po trzech dniach(gdzie juz nie dostawał kroplówek) tak spadły z 3,55 na 2,33 że w szoku byliśmy. Ale oczywiście czujność była i jest do tej pory.
Dzień w którym dowiedzieliśmy się że ma "chore nerki" był tragicznym dniem :( I dzięki dziewczynom z wątku i informacją tutaj zamieszczonym przeszliśmy przez to :)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro mar 27, 2013 11:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

CatAngel pisze:
Yagutka pisze: Bo przecież może się też okazać, że 3-dniowe płukanie organizmu jednak sporo pomogło.

Jakby nie przyniosło dużego efektu(oczywiście trzymam kciuki żeby było inaczej :) ) nie martw się, ale bądź czujna :)
Jak Skitelsa płukaliśmy to jak dobrze pamiętam jego wyniki marnie spadły, crea z 3,65 na 3,55 a potem po trzech dniach(gdzie juz nie dostawał kroplówek) tak spadły z 3,55 na 2,33 że w szoku byliśmy. Ale oczywiście czujność była i jest do tej pory.
Dzień w którym dowiedzieliśmy się że ma "chore nerki" był tragicznym dniem :( I dzięki dziewczynom z wątku i informacją tutaj zamieszczonym przeszliśmy przez to :)

Będę czujna :)

Ale zejdę z nerwów do jutrzejszego badania krwi ;)

Yagutka

Post » Śro mar 27, 2013 14:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących

W ramach probiotyków znalazłam coś takiego dla zwierzaków:

http://animalia.pl/produkt,21438,39,pro ... 15-1l.html

Thermophilusa ma :)

No i cenowo wychodzi fajnie, do tego jest w płynie, wiec super. Znalazłam też w tym samym sklepie Lespowet w syropie, więc też będę kupować.
Wydaje mi się, że w płynie będzie lepsze niż w tabletkach.

Yagutka

Post » Śro mar 27, 2013 15:43 Re: Kot nerkowy dla początkujących

CatAngel pisze:Zastanawiam się dlaczego jak weci widzą crea i mocznik wysokie już mówią że to nerki :?

Bo tak ich uczono, a pozam tym jesty to diagnoza, przy ktorej nie trzeba się starać, "bo i tak nic nie pomoże"
Tak samo jest podejrzenie, ze weci za często stawiają diagnozę FIP - bo taka diagnoza rozgrzesza ich z dalszego starania się :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro mar 27, 2013 19:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących

No dobra, jest masakra :(

Kot po dzisiejszej kroplówce wygląda baaardzo nieciekawie, ledwo łazi, i ma taką zwisającą głowę, łapy mu się plączą.
Mocznik poszedł w górę, jest 120, było 116, kreatynina spadła do 4.0, było 4.1 Ale z drugiej strony moim zdaniem to w granicach błędu i tak.
Glukoza na glukometrze wyszła 175, dostał jedną insulinę, spadła.
Na cito udało się nam załatwić Azodyl, jeszcze dzisiaj dostanie.
AHa, dostanie też famidynę.
Miał robiony mocz z pęcherza, wyszła masakra, mocznik w moczu 700 mg/dl, kreatynina 30 mg/dl. Flora bakteryjna skąpa, więc infekcji pewnie nie ma. Kryształów, wałeczków, białka, glukozy, erytrocytów w moczu brak.
Jutro będzie mieć robione usg nerek. Oczywiście mam nadzieję, że dożyje do jutra, bo naprawdę wygląda fatalnie :(
Ale głaskany mruczy.

Yagutka

Post » Śro mar 27, 2013 20:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Tusia i Skitels jak dostawali kroplówki to też nic im sie niechciało spały całe dnie żadnej checi do życia. Te kroplówki dajesz cieple?

CatAngel

Post » Śro mar 27, 2013 20:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących

To nie ja daję, on dostaje dożylne kroplówki w lecznicy - zawożę rano, odbieram wieczorem.

Zapytam się jutro, czy ciepłe.

Mam nadzieję, że to tylko taki chwilowy kryzys. Ale boję się jednak, żeby teraz nie poszło wszystko na zasadzie domina :(

Yagutka

Post » Śro mar 27, 2013 20:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących

A możesz np podawać mu w domu,żeby założyli wenflon na łape. Tak to kot czułby że jest w domu i jesteś przy nim. A tak u weta całe dnie w tym zapachu :( zestresowany.

CatAngel

Post » Śro mar 27, 2013 20:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Yagutka pisze:No dobra, jest masakra :(

Kot po dzisiejszej kroplówce wygląda baaardzo nieciekawie, ledwo łazi, i ma taką zwisającą głowę, łapy mu się plączą. (...)

No cóż...(moim zdaniem) kot jest nieprawidłowo nawadniany.
A w zasadzie kot jest odwadniany i pozbawiany resztek potasu.
A to wszystko dzięki (nie)śmiertelnej mieszance: NaCl + furosemid.

To jest póki co jedna moja uwaga z dopiskiem "do pilnej korekty".

Bez tej korekty (obawiam się) inne uwagi mogą okazać się niepotrzebne.

I jeszcze ta insulina...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro mar 27, 2013 20:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Kurcze ale takie wyniki CREA i UREA to jeszcze nie powód do takiego stanu kota :( Może za bardzo go wypłukali? A może jemu coś innego jest :( Cholera :(
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro mar 27, 2013 20:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Boo pisze:Kurcze ale takie wyniki CREA i UREA to jeszcze nie powód do takiego stanu kota :( Może za bardzo go wypłukali? A może jemu coś innego jest :( Cholera :(

Owszem, podawanie furosemidu (odwodnionemu) kotu, który potas i tak ma poniżej normy jest proszeniem się o kłopoty.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro mar 27, 2013 20:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących

CatAngel pisze:A możesz np podawać mu w domu,żeby założyli wenflon na łape. Tak to kot czułby że jest w domu i jesteś przy nim. A tak u weta całe dnie w tym zapachu :( zestresowany.

Jutro niby ostatnia kroplówka, więc na jeden dzień to już chyba nie ma sensu.

pixie65 pisze:No cóż...(moim zdaniem) kot jest nieprawidłowo nawadniany.
A w zasadzie kot jest odwadniany i pozbawiany resztek potasu.
A to wszystko dzięki (nie)śmiertelnej mieszance: NaCl + furosemid.

To jest póki co jedna moja uwaga z dopiskiem "do pilnej korekty".

Bez tej korekty (obawiam się) inne uwagi mogą okazać się niepotrzebne.

I jeszcze ta insulina...

Nie wykluczam, że masz rację. Ale co wobec tego proponujesz? Że jutro rano mam powiedzieć wetce, że nie chcę żeby podała NaCl? Co ma podać? Nic ma nie podawać?
Co mam robić? Jeździć po mieście godzinę z tak chorym kotem, szukając całkiem na ślepo weta? Jeździć jutro po całym mieście, szukając weta?

Wetka jest ugodowa, doczytała o różnych lekach itp. Więc niewykluczone, że zgodzi się, żeby nie podać furosemidu + NaCl. Ale muszę jej coś zaproponować w zamian. A JA NIE WIEM CO.

Boo pisze:Kurcze ale takie wyniki CREA i UREA to jeszcze nie powód do takiego stanu kota :( Może za bardzo go wypłukali? A może jemu coś innego jest :( Cholera :(

Czy 2 kroplówki mogą spowodować aż takie wypłukanie?

Yagutka

Post » Śro mar 27, 2013 20:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Yagutka pisze:
Nie wykluczam, że masz rację. Ale co wobec tego proponujesz? Że jutro rano mam powiedzieć wetce, że nie chcę żeby podała NaCl? Co ma podać? Nic ma nie podawać?
Co mam robić? Jeździć po mieście godzinę z tak chorym kotem, szukając całkiem na ślepo weta? Jeździć jutro po całym mieście, szukając weta?

Wetka jest ugodowa, doczytała o różnych lekach itp. Więc niewykluczone, że zgodzi się, żeby nie podać furosemidu + NaCl. Ale muszę jej coś zaproponować w zamian. A JA NIE WIEM CO.

Możesz jej zaproponować zrobienie kolejnego, kontrolnego badania krwi: morfologia z jonogramem - chyba, że to dzisiaj zostało zrobione tylko nie przepisałaś wyników?
Wtedy będzie wiadomo czy wystarczy kota nawadniać płynem ringera (czy z mleczanem czy bez mleczanu to kwestia do przemyślenia) czy być może trzeba już suplementować potas do żyły.
W każdym razie należy bezwzględnie odstawić furosemid i NaCl.

Z moczu powinien być zrobiony posiew.
No i usg nerek.

Ale co jest najważniejsze już napisałam.
Nawet dwa razy.

Yagutka pisze:

Czy 2 kroplówki mogą spowodować aż takie wypłukanie?

Furosemid bardzo ładnie wypłukuje potas.

Gdyby to był mój kot to ja bym bez badania, jeszcze dziś podała mu potas dopyszcznie, w tabletce.
Jak masz możliwość - zadzwoń do wetki i zapytaj.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]