Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 25, 2010 20:53 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mam takie pytanie. Czy ktoś z was używał kropli dr Bacha u kota nerkowego??? Jak myślicie czy miałoby to jakiś wpływ na nerki? (do weta idę pod koniec tygodnia to sobie z nim też pogadam aczkolwiek nie wiem czy w ogóle słyszał i tych kroplach :wink: )
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie kwi 25, 2010 22:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

Myśle że o to najlepiej zapytać osobę o nicku-ryśka.
Legnica

Post » Pon maja 10, 2010 13:48 Re: Wątek dla nerkowców - III

witam, moj kt ma swoj watek ale chcialabym sie dowiedziec moze tutaj czegos wiecej
kocu wykastrowany, ur w 2005r niewychodzacy, w domu jeszcze 2 inne koty zdrowe niewychodzace wszystkie regularnie szczepione i odrobaczane, zostal jako kocie znaleziony przy martwej matce, trafil do nas w wieku ok 4 tygodni, pierwsze problemy pojawily sie w wieku ok 1 rkou, kot sie tatkal mial podwyzszony mocznik i kreatynine udalo sie to opanowac, potem kastracja, wyniki w normie. dostawal urinary i felisimo od ok roku bez lekow, zadnych odbjawow. Pare tygodni temu zaczal i mi posikiwac, do wanny do brodzika, stracil troche werwe duzo spal.
przeklee teraz info z jego watku w celu naswietlenia

itam, nie wiem czy powinnam w tym miejscu pisac, ale od kilku dni mojemu 6 letniemu kocurowi kastratowi Gulisiowi strasznie smierdzialo z pyska, poniewaz nie mieszkam w miejscu gdzie mam latwy dostep de weta chcielismy sie wczoraj umowic na wizyte ale wet byl niedostepny i stwierdzil telefonicznie ze kot ma zapalenie dziasel i moze go obejrzec w poniedzialek, dzisiaj poszukalismy w innym miescie weta bo smrod z pyska byl nieznosny, w zyciu czegos takiego nie wachalam, smierdzialo jedyne porownanie jakie mi przyszlo do glowy to trupem, gnijacym cialem.
wklejam ponizej zdjecia podpowiedzcie mi co to moze byc bo wet nie wie do konca a taka diagnoza mnie nie satysfakcjonuje, kot dostal antybiotyki i ma zdezynfekowana jame ustna mamy leki dawac przez tydzien, moze mozemy zrobic cos jeszcze moze cos podpowiedziec wetowi?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dff ... f8c8d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a5 ... 1a8fa.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a41 ... 2d432.html

zmiany obejmuja obszar za dziaslem, spod jezyka i sluzowke na pyszczku

niestety badan krwi mu nie zrobiono lekarz zajal sie zapachem z pyska i zobaczyl te owrzodzenia i tym sie zajal, kot dostal narkoze i mial czyszczone ranki dostal masc z lidokaina wyciagiem z rumianku etanol 50% i trometanol masc nazywa sie kamistad (mieszkamy w niemczech i nie wiem jaki jest odpowiedik polski) dlatego wypisuje sklad, do tego woda utleniona do przemywania i amoxiciline jako antybiotyk, maz kupil dodatkowo reconvales tonicum firmy alfavet zeby mozna go bylo bez bolu karmic

badania moczu
ast 47 u/l
mocznik 130 (ma duzo wiecej niz 130 aparatura weta konczy skale na 130 musialby rozcienczac probke zeby dostac dokladny wynik a tego nie zrobil wiec wiem ze tylko wiecej niz 130)
kreatynina wiecej niz 13,6 ( ta sama historia co z mocznikiem, nie znam dokladnej wartosci
glukoza 177
ldh 401
morfologia ok

myslicie ze to pnn

tiramisu507

Od: Pon lis 02, 2009 23:37

Post » Pon maja 10, 2010 13:57 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tiramisu, chyba powinnaś zmienić weta.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon maja 10, 2010 14:11 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dokładnie zmień weta...Z tego co zrozumiałam to przed narkozą nie miał krwi badanej 8O moim zdaniem to wszystko źle świadczy o wecie :roll:
Obrazek

JaEwka

Post » Pon maja 10, 2010 16:54 Re: Wątek dla nerkowców - III

problem w tym ze nie moge zmienic weta to jedyny w okolicy z laboratorium na miejscu, mieszkam na niemieckiej prowincji do norynbergii mam 80 km i tak jak pisalam pojechalismy do weta z przykrym wrecz ochydnym zapachem z pyska, narkoze dostal zeby dal sobie pysk obejrzec nikt nie pomyslal ze przyczyna zapachu sa nerki

tiramisu507

Post » Pon maja 10, 2010 17:11 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tylko to nie ważne czym była przyczyna zapachu przed każdą narkozą powinno się robić badania krwi. Na następny raz upomnij się o to (chyba że nie mowa o narkozie tylko o głupim jasiu (nie wiem czy jak się daje jasia to też trzeba badania :roll: )
Obrazek

JaEwka

Post » Pon maja 10, 2010 20:22 Re: Wątek dla nerkowców - III

sluchajcie czy mojego kota moze cos bolec? placze przy podawaniu glukozy dozylnie pozatym nie da sie poglaskac po pubie - drapie, i placze przy podnoszeniu, sam wogole sie nie rusza??

tiramisu507

Post » Pon maja 10, 2010 20:59 Re: Wątek dla nerkowców - III

tiramisu507 pisze:problem w tym ze nie moge zmienic weta to jedyny w okolicy z laboratorium na miejscu, mieszkam na niemieckiej prowincji do norynbergii mam 80 km i tak jak pisalam pojechalismy do weta z przykrym wrecz ochydnym zapachem z pyska, narkoze dostal zeby dal sobie pysk obejrzec nikt nie pomyslal ze przyczyna zapachu sa nerki
Nawet na niemieckiej prowincji wet ma możliwość, żeby wysłać krew przez kuriera do profesjonalnego labu. Wtedy będzie można zrobić porządne badania. Twoja prowincja nie jest w Niemczech pod tym względem aż tak wielką prowincją. Ja też mieszkam na niemieckiej prowincji, ale w razie badań specjalistycznych tutejsi weci wysyłają wszystko do Laboklinu lub do innego profesjonalnego labu dla zwierząt, choć mają własną aparaturę.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon maja 10, 2010 21:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

Zeby pomóc swojemu kotu dwa razy jechałam ze Śląska do Kwarszawy i rdwa razy do Wrocławia.To ponad 300 i ponad 200 km w jedną stronę. 80 km to nie tak daleko. Niemcy mają dobre drogi.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon maja 10, 2010 21:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

ide do kontroli w srode lub piatek to poprosze o przeslanie badan

tiramisu507

Post » Pon maja 10, 2010 21:51 Re: Wątek dla nerkowców - III

Tiramisu507 ja w ogóle nie bardzo rozumiem co piszesz, serio.
Musisz natychmiast zrobić kotu porządne badania krwi i moczu - o ile się uda złapać.
Co kot dostaje aktualnie, jak jest leczony?
Kroplówki, kroplówki i jeszcze raz kroplówki jeśli poziomy mocznika i kreatyniny są wysokie.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon maja 10, 2010 22:04 Re: Wątek dla nerkowców - III

Casica, tiramisu507 ma swój watek:
viewtopic.php?f=1&t=111017

Tam jest nieco więcej informacji.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon maja 10, 2010 23:30 Re: Wątek dla nerkowców - III

kot dostaje 300 ml soli fizjologicznej dozylnie na dobe 60 ml glukozy dozylnie i 2 razy dziennie furosemid 0,3ml dozylnie
dzisaj wpadlismy na pomysl zeby mu nie dawac strzykawka tych lekow kupilismy waz do kroplowki i mu powoli kapie
dziewczyny ja mam mozliwosc kontrolowania mocznika kreatyniny i morfologii, mieszkam za granica, nie mam tu nikogo a mam 21 miesieczne dziecko ktore lecze na zapalenie pluc, zapalenie ucha srodkowego i zapalenie migdalkow, maz pracuje - mam w domu szpital dziecieco koci, ja naprawde go kocham i szukam pomocy i rady ale pewnych rzeczy nie przeskocze. Ten wet u ktorego lecze kota chce go leczyc w klinice do ktorej dzwonilam zeby zapytac o badania krwi mi powiedzieli ze z takimi wartosciami to jest wyciaganie pieniedz a nie leczenie i kot kfalifikuje sie do uspienia bo sie meczy,
wklejam zdjecia jak kot wyglada dzisiaj wieczorem
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a21 ... 892ed.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/197 ... 6128e.html

robie co w mojej mocy.... :(

tiramisu507

Post » Wto maja 11, 2010 8:01 Re: Wątek dla nerkowców - III

tiramisu507 pisze:(...) ja naprawde go kocham i szukam pomocy i rady ale pewnych rzeczy nie przeskocze.

My też nie przeskoczymy pewnych rzeczy.
Przynajmniej przeczytaj ten wątek. Dokładnie i od początku.
Może znajdziesz w nim coś, co możesz zrobić dla swojego kota...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]