Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 13, 2013 10:22 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Oddam Levemir.

Lekarz zalecił nam zmianę Levemiru na Lantusa, bo kompletnie nie możemy uregulować cukru na Levemirze.
Ponieważ zużyliśmy może 10j z fiolki 300j, chętnie oddam "prawie" nową fiolkę Levemiru komuś z Poznania.

kotastrofa

Od: Pon sty 10, 2011 16:57

Post » Śro mar 13, 2013 16:26 Re: Wątek cukrzycowy VIII

dzisiejsza wizyta u weterynarza przebiegła wyjątkowo spokojnie.
pani weterynarz dzwoniła do nas wczoraj wieczorem dowiedziec się, czy wszystko ok i czy dziś na pewno bedziemy. chyba mysląła cała noc co zrobić, żeby moja kota jak najmniej stresu dziś zazyła. :P :ok: :1luvu:
pobranie krwi zostało wykonane u mnie na ramieniu, czyli tam, gdzie kicur czuje się najlepiej. jako pierwsza czynnośc po wejściu do gabinetu, zamiast jak do tej pory na koniec. pobrała z tylnej łapy, co tez ma znaczenie, bo Pati nienawidzi jak ktos ja łapie za przednie kończyny. ja przez cały czas ją przytulałam i do niej mówiłam i głaskałam, a pani doktor tam przy zadniej części działała. poszło naprawde rewelacyjnie. :) :ok:
morfologia bardzo dobra, cukier w normie, wątroba zdrowa, trzustka w porzadku, serce i płuca bardzo dobrze. :)
tylko niestety nerki zaczeły dawać o sobie znać.... :(
CREAT 3,28, mocznik 127, potas 2,86.
ledwo zadomowiłam się wśród Was, a tu widze, będe sie przenosić na wątek nerkowców.... :(
moja druga kotka Klara zmarła mi na nerki niecały rok temu.... :(
cukier mam badać teraz co drugi dzień. dostała zastrzyk z antybiotyku na wyczyszczenie ewentualnych stanów zapalnych (Convenia jesli dobrze to napisałam). do domu dostałam Ipachtinę i mam codziennie podawac teraz Uropet, a nie co trzeci dzień. karmę Senior plus dodatki smakowe ( w postaci Whiskasów, Gourmtów itp - inaczej nie chcę za bardzo jeść) mam mieszać z Renalem i dolewac wody.
nastepna kontrola za dwa tygodnie.

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Śro mar 13, 2013 16:32 Re: Wątek cukrzycowy VIII

LeiaSW pisze:dzisiejsza wizyta u weterynarza przebiegła wyjątkowo spokojnie.
pani weterynarz dzwoniła do nas wczoraj wieczorem dowiedziec się, czy wszystko ok i czy dziś na pewno bedziemy. chyba mysląła cała noc co zrobić, żeby moja kota jak najmniej stresu dziś zazyła. :P :ok: :1luvu:
pobranie krwi zostało wykonane u mnie na ramieniu, czyli tam, gdzie kicur czuje się najlepiej. jako pierwsza czynnośc po wejściu do gabinetu, zamiast jak do tej pory na koniec. pobrała z tylnej łapy, co tez ma znaczenie, bo Pati nienawidzi jak ktos ja łapie za przednie kończyny. ja przez cały czas ją przytulałam i do niej mówiłam i głaskałam, a pani doktor tam przy zadniej części działała. poszło naprawde rewelacyjnie. :) :ok:
morfologia bardzo dobra, cukier w normie, wątroba zdrowa, trzustka w porzadku, serce i płuca bardzo dobrze. :)
tylko niestety nerki zaczeły dawać o sobie znać.... :(
CREAT 3,28, mocznik 127, potas 2,86.
ledwo zadomowiłam się wśród Was, a tu widze, będe sie przenosić na wątek nerkowców.... :(
moja druga kotka Klara zmarła mi na nerki niecały rok temu.... :(
cukier mam badać teraz co drugi dzień. dostała zastrzyk z antybiotyku na wyczyszczenie ewentualnych stanów zapalnych (Convenia jesli dobrze to napisałam). do domu dostałam Ipachtinę i mam codziennie podawac teraz Uropet, a nie co trzeci dzień. karmę Senior plus dodatki smakowe ( w postaci Whiskasów, Gourmtów itp - inaczej nie chcę za bardzo jeść) mam mieszać z Renalem i dolewac wody.
nastepna kontrola za dwa tygodnie.

fosfór?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro mar 13, 2013 16:33 Re: Wątek cukrzycowy VIII

yyyyyy, nie wiem.... :?

LeiaSW

Post » Śro mar 13, 2013 16:35 Re: Wątek cukrzycowy VIII

a o co chodzi z tym fosforem??

LeiaSW

Post » Śro mar 13, 2013 17:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Anka 1515 odpowiedizałam Ci na wiadomośc ale nie wiem, czy do Ciebie dotarła, bo cały czas mi sie pokazuje jako "do wysłania". jesli możesz dac znac, jak wygląda sprawa to byłoby super. :)

LeiaSW

Post » Śro mar 13, 2013 17:23 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ipakitine wiąże fosforany, więc wskazaniem do podawania jest wysoki poziom fosforu.
Poziom mocznika może być związany z dietą wysokobiałkową. Filip po zakończeniu insulinoterapii też miał dobrze ponad 100. Dostał wtedy moczopędny phytophale i probiotyk Quatrum. No i zalecenie pojenia do oporu. Nawet to polubił i do dzisiaj jada "zupy". A poziom mocznika po dwóch tygodniach spadł do 80.
Nie chcę przez to powiedzieć, że się znam ale moim zdaniem veci zbyt szybko sięgają po radykalne rozwiązania. Nerki po cukrzycy na pewno nie są we wzorcowym stanie, ale warto mieć pewność, że takie leczenie jest konieczne. / Co to są ewentualne stany zapalne?/
Pozdrawiam.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Śro mar 13, 2013 17:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

zapytam o te dwa "leki" o kórych piszesz, dzięki. :)
ewentualne stany zapalne to nazwałam za pania doktor, ale mogłam cos pomylić. było masę tych informacji na raz, ale jesli się nie pogubiłam, to chodziło własnie o jakis stan zapalny po cukrzycy.
a poza tym kota ma permanentny katar, którego nic nie bierze. :/ tzn bierze, ale na krótko, a potem znów sa gile do pasa...

LeiaSW

Post » Śro mar 13, 2013 17:40 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Pomocy!!! Bo nie wiem co teraz zrobić.
Rano PRE 449 - dałam Bozitę do jedzenia i tak jak poradziła Tinka zwiększyłam dawkę insuliny do 1U.
Teraz mierzę cukier, a na glukometrze 75 !!! Insuliny na razie nie podałam, czekam na Wasze zdanie, co mam robić.
Myślałam, żeby po dwóch godzinach zmierzyć cukier i dopiero wtedy ewentualnie podać insulinę, ale nie wiem w jakiej dawce, żeby nie zaszkodzić.
Dziewczyny, podpowiedzcie jak najszybciej

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Śro mar 13, 2013 18:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław,
nie mam pewności i może dziewczyny to potwierdzą/lub skorygują/ Zajrzałam do swoich zapisków i ja mając kiedyś taką sytuację podałam o 0,25 mniej czyli w Twoim przypadku z powrotem 0,75.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Śro mar 13, 2013 19:16 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Pomocy!!! Bo nie wiem co teraz zrobić.
Rano PRE 449 - dałam Bozitę do jedzenia i tak jak poradziła Tinka zwiększyłam dawkę insuliny do 1U.
Teraz mierzę cukier, a na glukometrze 75 !!! Insuliny na razie nie podałam, czekam na Wasze zdanie, co mam robić.
Myślałam, żeby po dwóch godzinach zmierzyć cukier i dopiero wtedy ewentualnie podać insulinę, ale nie wiem w jakiej dawce, żeby nie zaszkodzić.
Dziewczyny, podpowiedzcie jak najszybciej
Molesław, pierwszą rzeczą, którą bym zrobiła przy takim wyniku, to powtórzyłabym na wszelki wypadek pomiar. Czasem bowiem może zdarzyć się błąd.

Przy niskich wynikach najlepiej dać kotu jedzenie, odczekać godzinę lub maksymalnie dwie i powtórzyć pomiar. Jeśli wynik będzie w bezpiecznym przedziale (180-200 mg/dl), to podałabym nieco zmniejszoną dawkę, podobnie jak radzi Wiśniak. Powinnaś dziś jednak mieć Molka na oku. Dobrze, gdybyś jeszcze później zrobiła jakiś pomiar kontrolny, np. przy +4.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro mar 13, 2013 19:21 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Teraz,czyli o 19.20 czyli +1.4 jest 109 . Podać insulinę? Wydaje mi się, że jest niski po jedzeniu - zjadł około 120 g Bozity

Molesław

Post » Śro mar 13, 2013 19:28 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa pisze:Oddam Levemir.

Lekarz zalecił nam zmianę Levemiru na Lantusa, bo kompletnie nie możemy uregulować cukru na Levemirze.
Ponieważ zużyliśmy może 10j z fiolki 300j, chętnie oddam "prawie" nową fiolkę Levemiru komuś z Poznania.
Dziwne to zalecenie z uwagi na to, że insulinoterapia trwa jeszcze za krótko i masz za mało pomiarów, żeby ocenić, czy insulina działa prawidłowo. W insulinoterapii potrzebna jest cierpliwość i pokora. Nie ma takiej możliwości, żeby osiągnąć w ciągu kilku tygodni pokazowe wyniki.Levemir jest dobrą insuliną. Jej działanie jest bardzo zbliżone do działania insuliny Lantus z jednym wyjątkiem - zaczyna działać nieco wcześniej niż Levemir. Przypuszczam, że wyniki na Lantusie nie będą lepsze.

Pozdrawiam Tinka

PS: Jakie były dotychczasowe wyniki i ile podawałaś insuliny, że lekarz zalecił zmianę na Lantus.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro mar 13, 2013 19:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Teraz,czyli o 19.20 czyli +1.4 jest 109 . Podać insulinę? Wydaje mi się, że jest niski po jedzeniu - zjadł około 120 g Bozity
Trochę niski, poczekałabym jeszcze z godzinkę i zrobiła następny pomiar.

Ja będę przy komputerze. Napisz za godzinę. Wtedy na pewno coś uradzimy.

Na razie
Tinka

Tinka07

Post » Śro mar 13, 2013 20:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:
Molesław pisze:Teraz,czyli o 19.20 czyli +1.4 jest 109 . Podać insulinę? Wydaje mi się, że jest niski po jedzeniu - zjadł około 120 g Bozity
Trochę niski, poczekałabym jeszcze z godzinkę i zrobiła następny pomiar.

Ja będę przy komputerze. Napisz za godzinę. Wtedy na pewno coś uradzimy.

Na razie
Tinka

o 20.30 czyli +2.50 glukoza 134. Czekam do +4 - jeśli wynik nie przekroczy 150 dam włosek jeśli około 180 dam 0,5, chyba dobrze kalkuluję. Niestety po 22.00 nie bardzo mogę odpalić kompa. Tinko co myślisz o mojej kalkulacji?

Molesław

[poprzednia][następna]