Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon mar 11, 2013 17:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Filip jest kotem ,który zakłacza się niemiłosiernie. I dlatego nie ma mowy, żeby nie wspomagać go pastami. Zarówno w czasie insulinoterapii jak i teraz dostaje bezopet lub remover , dwa razy w tygodniu i nie zauważyłam żadnych zmian w poziomie cukru. Probiotyk też dostaje - quatrum 1 kaps. co drugi dzień.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Pon mar 11, 2013 17:29 Re: Wątek cukrzycowy VIII

ja mackowi dawalem olej parafinowy 2cm rano i po poludniu byl caly zaklaczony mam foto z rtg masakra pare dni sie nie zalatwial 1 spora lewatywa byla tez niezbedna

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Wto mar 12, 2013 10:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Takie pytanie do osób doświadczonych ze "słodziakami".

Podajecie jakies leki preparaty typu Cystaid, etc? Pamiętam, że cukrzycy są bardziej narażeni na infekcje pęcherza i zastanawiam się czy "prewencyjnie" coś da się w tym temacie robić. Tak jak na przykład ludzie sobie podgryzają żurawinę, bo dobrze wpływa na PH.

kotastrofa

Od: Pon sty 10, 2011 16:57

Post » Wto mar 12, 2013 11:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witam wszystkich, Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć na co zwracać uwagę przy narkozie u cukrzyka? Tzn jakiego rodzaju "preparaty" (wyrażam się nie fachowo - wiem :) ) mogą zostać użyte, które są najbezpieczniejsze. Czego wymagać???
Musze udać się na badania krwi z Sierściuchem, a niestety bez narkozy nie ma szans..
Z góry dziękuję za pomoc :)

Amar04

Od: Wto wrz 27, 2011 9:14

Post » Wto mar 12, 2013 13:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Glukozamina uszkadza trzustkę. ZAPOMNIJ.

http://kopalniawiedzy.pl/glukozamina-tr ... card,11733

My mamy SUK i cukrzycę. Dolegliwości przed były poważniejsze niż odkąd żyjemy z cukrzycą i jesteśmy na porządnym, wysokobiałkowym, mokrym jedzeniu a nie śmieciowym RC Urinary. Kluczowe jest to, żeby kot dużo pił.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto mar 12, 2013 13:53 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ja mogę podpowiedzieć tyle: rewelacyjnie, jeśli wet ma znieczulenie wziewne. U nas wyglądało to tak, że kot wrócił do mnie po pięciu minutach bez śladu narkozy.

sheridan

Post » Wto mar 12, 2013 13:54 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Amar04 pisze:Witam wszystkich, Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć na co zwracać uwagę przy narkozie u cukrzyka? Tzn jakiego rodzaju "preparaty" (wyrażam się nie fachowo - wiem :) ) mogą zostać użyte, które są najbezpieczniejsze. Czego wymagać???
Musze udać się na badania krwi z Sierściuchem, a niestety bez narkozy nie ma szans..

Po każdej narkozie mój cukrzyk i "nie-cukrzyk" miał bardzo wysoki cukier, który po jednej dobie się wyrównywał. Nie wiem czy to reguła,czy tylko tak było u moich futrzaków. Radzę jedynie nie panikować jak coś takiego nastąpi.Może jest ktoś tutaj , kto zna jakieś rodzaje narkozy, które nie wpływają na cukier... Wkrótce udaje się również na badanie krwi u mojego kota,ale teraz biorę ze sobą ekipę do trzymania kota,może się uda. Wolę pobranie na żywca niż niepotrzebne skoki cukru.
Ostatnio edytowano Wto mar 12, 2013 14:00 przez Iwooona, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Wto mar 12, 2013 13:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

U nas wyglądało to tak - mówię teraz o pełnej narkozie do zabiegu - że kot poszedł bez insuliny, bo na głodnego miała rano 80. Wet zaaplikował kroplówkę z niewielką ilością glukozy - w sumie mu się nie dziwię przy takim wyniku porannym - chociaż można było przewidzieć, że cukier po tych wszystkich lekach poszybuje do góry. Efekt - można sobie wyobrazić, masakra. Ale spadło bardzo szybko.

sheridan

Post » Wto mar 12, 2013 14:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Amar04 pisze:Witam wszystkich, Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć na co zwracać uwagę przy narkozie u cukrzyka? Tzn jakiego rodzaju "preparaty" (wyrażam się nie fachowo - wiem :) ) mogą zostać użyte, które są najbezpieczniejsze. Czego wymagać???

Amar04, to zupełnie jak z moim kotem. Toffee zawsze dostawał zastrzyk w dupkę, a potem antidotum. Cukier znacząco się nie zmieniał, ale miałam przypadki, że kicia mi po łatwym wybudzeniu i powrocie do domu nie spała... 26 godzin. Siadał przy miskach i się nad nimi kiwał całymi godzinami. Nawet zimna podłoga go nie zrażała. Kiedy mocno podupadł na zdrowiu i według wetów każda narkoza grozi niewybudzeniem, lekarka zdecydowała się na domięśniowe podawanie jak to określiła "dziesiątej wody po kisielu". Ostatnio skład tej wody po kisielu wyglądał tak: DOMITOR 10 ml 1mg/ml INJ 0,05 ml plus BUTOMIDOR INJ 10ml, 0,05 ml (waga kota 4 kg). Nie zastosowano antidotum. Toffee był unieszkodliwiony, ale taki w połowie przytomny - jakoś nawet lekko protestował i syczał. Ta narkoza wystarczyła do pobrania krwi i zrobienia echa serca, do punkcji jamy opłucnej podano narkozę wziewną. Wybudził się w trzy minuty. Cukier skoczył do 220, ale myślę, że to kwestia stresu, a nie medykamentów.

Iwona, przy zapasach ekipy trzymającej z kotem cukier zapewne skoczy z powodu stresu.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto mar 12, 2013 15:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Pewnie stres zrobi swoje masz racje Małgorzato. Ale jak widzę mojego Minia po narkozie to oprócz tego,ze cukier skacze to jeszcze on wygląda jak siódme nieszczęście-taki słaby i osowiały, wymioty itd. U mnie chyba nie stosują narkozy wziewnej, wiec wolę chyba ten krótkotrwały stres,ale nie wiem czy się da utrzymać no i stres mój dwa razy większy.
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Wto mar 12, 2013 15:21 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Próbuj, pewnie, może się uda. Chociaż u nas problemem ostatnio (bo zwykle jakoś idzie) nie był opór tylko fakt, ze ze stresu nic nie leciało:(

sheridan

Post » Wto mar 12, 2013 17:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:
Molesław pisze:Dawno mnie nie było. Wczoraj robiłam pomiar co 4 godziny przy porannym Felixie. Wieczorem odstawiłam Felixa i podaję Bozitę, Dzisiaj robię krzywą, a raczej też prostą jak u Dzikiego.

Powiedz Tinko, co dalej? Poczekać parę dni na Bozicie i ewentualnie wtedy zrobić korektę dawki insuliny?
Hej Molesław, poczekałabym na Bozicie do wtorku, gdyby wyniki się nie zmniejszyły, zrobiłabym od środy korektę dawki insuliny o 0,25 jedn.

Pozdrowionka
Tinka

Tinko i Wy Dziewczyny, poradźcie, jaką dawkę insuliny dać jutro rano Molkowi?

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Wto mar 12, 2013 18:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

hej :)
ale fajnie, ze akurat zaczeliście pisać o tych róznych rodzajach narkozy itd. Jutro wybieram się z moja Patką na badanie krwi pod kątem nerek i czego tam jeszcze pani doktor zażąda. moja strasznie protestuje przy każdym pobraniu, a potem jest kilka godzin wariatkowa: najpierw jest na wpół przytomna i dyszy pyszczkiem, a potem po powrocie nie mogę nastarczyc wkładac jedzenia do miski. wypytam jutro panią doktor o tą narkozę wziewną, może lepiej zafundowac jej lekkie znieczulenie zamiast walki z trzema lekarzami (dodam, ze zazwyczaj wygrywa Patka - każdorazowo ktoś jest do krwi podrapany i pogryziony ;p )
a cukier poniżej setki cały czas :) np pół godziny temu 89mg/dL. :) insulina stoi zapomniana w kącie lodówki. ;p
pozdrawiamy wszystkich. :) :kotek:

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Wto mar 12, 2013 19:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

a Molek widze cukier jeszcze niestety nie 120.... :/
trzymajcie się, będzie dobrze :)

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Wto mar 12, 2013 20:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

W naszej części edukacyjnej jest wszystko na temat narkozy u kota: viewtopic.php?f=36&t=140368&start=17

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

[poprzednia][następna]