» Wto lut 22, 2011 21:46
Re: Wątek cukrzycowy - IV
Nadii, Twoja kotka rzeczywiście nie wygląda na ketonową, gdyż paski są czyste. Może uda Ci się jednak kupić komplet pasków do mierzenia ketonów tym glukometrem. Będziesz mogła wtedy wyłapać we krwi ketony dużo wcześniej niż w moczu. Co do podawania Caninsuliny przy niskich PRE (= godzina 0 = godzina przed podaniem insuliny) nasze dziewczyny na niemieckim forum dla kotów cukrzycowych mają już od wielu lat opracowaną tabelę, którą stosują z dużym powodzeniem przy niskich wynikach. Caninsulina działa na organizm zupełnie inaczej niż Lantus lub Levemir, to insulina typu lente o pośrednim czasie działania, dlatego przy niskich wynikach całej dawki nie powinno się podawać.
290- 270......0,8 jedn.
269- 250......0,6 jedn.
249- 230......0,4 jedn.
229- 210......0,2 jedn.
209- 150 .....0,1 jedn.
149- 130 ..... włosek
poniżej 130 do 120 można podać kropelkę
poniżej 120 nic
Przy PRE poniżej 230 przy podawaniu insulin typu lente wolałabym jednak drugą metodę, którą też dosyć często stosowałam. Karmiłam kotkę i mierzyłam cukier po godzinie. W zależności od tego, jaki był wynik, podawałam odpowiednią dawkę. Praktykowałam też trzecią metodę przy PRE poniżej 200. Dawałam część dawki i pokarm. Mierzyłam znów cukier po 4 godzinach. Gdy był o wiele wyższy niż przy PRE, dostrzykiwałam resztę stałej jednorazowej dawki.
Pozdrawia cieplutko
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.