magicmada pisze:Dziewczyny, jesli artykuły są krótkie, to po 26 kończę duże zlecenie i mogę na nie spojrzeć, o ile nie jest t to straszliwie medyczny angielski.
Witajcie
Magicmada te dwa artykuły-instrukcje jak postępować z insuliną LANTUS, są krótkie i napisane prostym angielskim językiem coś ponad 5 stron, zrozumiałym prawie w całości przeze mnie. chociaż tak naprawdę poznałam tylko język ekonomiczny. Jednak są zwroty i wyrażenia, króre nie zawsze prawidłowo rozumiem. Jeśli ominie się części, które nas nie dotyczą jak sprawa penów do insuliny, strzykawek 1/4U i oznaczenia poziomu inne niż mg/dl, to teksty będą krótsze.
Założyłam w programie exel dzienniczek pomiarów Matyldy - podobny do tych dzienniczków założonych w niemieckim forum, który mogłabym Ci przesłać, gdybyś podała mi na PW swój e-mail. Mogłabyś tylko skasować niepotrzebne wiersze i wprowadzać swoje pomiary, w uwagach można by wpisywać ilość zjedzonej dziennie karmy.
Paulinkaminka ! gdybyś chciała też mieć taki dzienniczek, to podaj mi na PW Twój e-mail.
KotekŁatek
Dzienniczek który Ci przesłałam dotyczy wyników Matyldy, ale jeśli skasujesz w nim wiersze niepotrzebne możesz dalej nanosić swoje pomiary. Dopiero wgląd w wyniki w ciągu 5-7 dni pozwoli na ocenę działania insuliny i decyzję o konieczności dokonania zmiany w dawce.
U Ciebie jest to dość istotne, bo musisz na początku ustalić rozsądną i bezpieczną dawkę dla Łatka.
Tinka !
Masz rację co do mojego niepotrzebnego skakania w dawkach u Matyldy. W instukcji jest napisane (może nie wprost), żeby nie dokonywać zbyt częstych zmian w dawkach w krótkim okresie czasu, bo nie osiągnie się typowej krzywej dla Lantusa.
Ucałowania dla kochanych futrzaków.
PS. Smutno mi, bo kolejnemu kotu cukrzykowi nie dano szansy. U 8-mio letniego kota mojej znajomej wet odkrył cukrzycę, chyba wywołaną przez guz (nie wiadomo czy był złośliwy). Znajoma, chciała od razu uśpić kota, dała sie namówić do leczenia, rozpoczęła podawanie insuliny caninsulin, po krótkim okresie czasu odstawiła insulinę, kot wieczorem jak co dzień poszedł spać i rano już się nie obudził.