Moderator: Moderatorzy
sheridan pisze:Czemu nie masz więcej odczytów w ciągu dnia?
sheridan pisze:Oczywiście, że to jest cukrzyca, może należy jednak szukać przyczyny, dlaczego cukier nie spada. Może nią być stan zapalny albo inny problem zdrowotny.
Małgorzata i Toffee pisze:Karolcia, u mojego kota sensowne regulowanie glikemii zaczęło się przy dawce 1.5 jednostki Lantusa. Potem stopniowo schodziłam aż do dawki <0.25 jednostki.
feniks32 pisze:@Karolcia i Dziki
Dobrze by było zbadać T4, bo często nadczynności tarczycy towarzyszy cukrzyca. To bardzo ważne badanie.
Mój kot choruje na cukrzycę od 4 lat, był bardzo wyrównany i w pewnym momencie cukier nie chciał się dać regulować.
Poleciłam natychmiast zrobić wszystkie badania łącznie z T4. No i potwierdziły się moje podejrzenia. Po wdrożeniu leczenia
na nadczynność tarczycy cukier zaczął się uspokajać. Uważam, że powinniście to zbadać.
Pozdrawiam,
sheridan pisze:Jeśli nie robisz pomiarów w ciągu dnia, nie wiadomo co się dzieje pomiędzy 400 i 400. A dziać się może wiele, może np następować spadek, a potem odbicie. Jak chcesz sensownie i naprawdę kontrolować cukrzycę, musisz przyzwyczaić kota do pomiarów. Każdy z nas ma inne obowiązki. To jest twoja osobista decyzja, jak bardzo chcesz się zaangażować. My ci tylko możemy powiedzieć, jak to powinno porządnie wyglądać.
Karolcia i Dziki pisze:sheridan pisze:Jeśli nie robisz pomiarów w ciągu dnia, nie wiadomo co się dzieje pomiędzy 400 i 400. A dziać się może wiele, może np następować spadek, a potem odbicie. Jak chcesz sensownie i naprawdę kontrolować cukrzycę, musisz przyzwyczaić kota do pomiarów. Każdy z nas ma inne obowiązki. To jest twoja osobista decyzja, jak bardzo chcesz się zaangażować. My ci tylko możemy powiedzieć, jak to powinno porządnie wyglądać.
U nas pomiędzy 400 a 400 nie dzieje się absolutnie nic. To zresztą jest w dzienniczku, ale nie będę Cię przekonywać. Skoro Twoją jedyną radą jest zwiększenie liczby pomiarów, to OK - przyjęłam do wiadomości, jak powinno to porządnie wyglądać, według Ciebie.
Jeśli ja podaję kotu 1 U Lantus, która ma szczyt działania na +6, i u mnie w tym czasie następuje spadek z 361 na 332 mg/dl, to ja powinnam właściwie zrobić krzywą co 1h, żeby było porządnie. Zresztą, nawet z tych wyrywkowych wyników widać, że one są wszystkie każdego dnia na tym samym poziomie i nie mamy żadnych gwałtownych spadków, ani wzrostów, żadnego dnia, ani w żadnej godzinie.
Zresztą mniejsza z tym, nie o to pytałam w poście.
Ale dzięki za odpowiedź. Lepsza taka, niż żadna.
Tak jak napisałam, krzywa na 1 U będzie w weekend.
Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Hana i 9 gości