Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw paź 28, 2010 18:43 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze: Bo naprawdę nie rozumiem, ja z kolei, co chcesz osiągnąć?

nadal nie rozumiesz? :roll:
jest takie powiedzenie o źdźble i belce - moim zdaniem bardzo dobrze tu pasuje...

ogólnie w skrócie: zgadzam się z tym o czym dziś napisał PcimOlki
i chciałem żebyś casica coś zrozumiała - ale widać daremnie :?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Czw paź 28, 2010 18:51 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze: Żaden z polecanych przeze mnie leków nie był polecany, jak to uprzejmie nazywasz, beztrosko. Za równie beztroskie mozna uznać niczym nie poparte i nie udowodnione twierdzenia, że te środki szkodzą. Poza tym, zwróć uwagę, że nigdy i nikomu nie radzę podawania czegokolwiek bez konsultacji ze specjalistą, czyli wetem.

niestety, ja odnoszę zupełnie odwrotne wrażenie czytając Twoje posty.

Gedo

Post » Czw paź 28, 2010 19:07 Re: Wątek dla nerkowców - IV

o 17.48 skierowanie wpłynęło do systemu w labwecie, podałam maila, jeszcze nie ma wyniku. Siedzę jak na szpilkach. Głupio mi dzwonić znowu do labwetu, po 2 ostatnich dniach mają mnie tam pewnie za wariatkę :?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw paź 28, 2010 19:08 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Gedo pisze:
casica pisze: Bo naprawdę nie rozumiem, ja z kolei, co chcesz osiągnąć?

nadal nie rozumiesz? :roll:
jest takie powiedzenie o źdźble i belce - moim zdaniem bardzo dobrze tu pasuje...

ogólnie w skrócie: zgadzam się z tym o czym dziś napisał PcimOlki
i chciałem żebyś casica coś zrozumiała - ale widać daremnie
:?

Więc może się nie trudź, bo ja akurat nie zgadzam się z tym co napisał PcimOlki, czemu dałam wyraz w ostatnim poście na stronie nr 48. I po raz ostatni wytłumaczę
casica pisze:PcimOlki, nikt nie ma prawa zachowywać się jak rozkapryszona gwiazda. A zwłaszcza już, nie ma prawa krytykować poziomu wiedzy konkretnych ludzi, których nie zna i o których zaleceniach nie ma pojęcia. Jest to bowiem nadużycie (a mówiąc wprost oszczerstwo) oraz zwykłe chamstwo.

1. Wbrew temu co napisał PcimOlki nikt nie ma prawa zachowywać się jak rozkapryszona gwiazda.
2. Nikt nie ma prawa krytykować ludzi, których nie zna i nie ma podstaw do oceny ich wiedzy i tu miałam na myśli krytykowanych wetów. A jeśli chce to robić, niech skrytykuje konkretną osobę wpisując to wraz z uzasadnieniem w dziale "weci polecani".
Mój zacytowany wyżej post odnosi się do postu PcimOlki ze strony nr 48 (przedostatni na stronie).
Gedo pisze:
casica pisze: Żaden z polecanych przeze mnie leków nie był polecany, jak to uprzejmie nazywasz, beztrosko. Za równie beztroskie mozna uznać niczym nie poparte i nie udowodnione twierdzenia, że te środki szkodzą. Poza tym, zwróć uwagę, że nigdy i nikomu nie radzę podawania czegokolwiek bez konsultacji ze specjalistą, czyli wetem.

niestety, ja odnoszę zupełnie odwrotne wrażenie czytając Twoje posty.

Nie ponoszę odpowiedzialności za cudze wrażenia.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw paź 28, 2010 19:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:Nie ponoszę odpowiedzialności za cudze wrażenia.

a powinnaś brać pod uwagę to w jaki sposób są odbierane twoje wpisy w tym wątku.
bo tu chodzi o kocie życie a nie o pogaduszki towarzyskie..

Gedo

Post » Czw paź 28, 2010 19:48 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:(...)
2. Nikt nie ma prawa krytykować ludzi, których nie zna i nie ma podstaw do oceny ich wiedzy i tu miałam na myśli krytykowanych wetów. A jeśli chce to robić, niech skrytykuje konkretną osobę wpisując to wraz z uzasadnieniem w dziale "weci polecani".

To ciekawe stwierdzenie.
Zwłaszcza w kontekście wątku, "obrabiającego" mirkę_t, który założyłaś.

Poza tym - czy ktoś Ci broni pisać peany na cześć wetów, którym ufasz bezgranicznie i których postępowanie nie budzi Twoich wątpliwości?
W stosownym wątku oczywiście.

Tutaj wymieniamy się informacjami. Mamy różne koty, różne doświadczenia, różne efekty. Ja chwaliłam preparat Chela Ferr - wiem, że na przykład Gedo ma inne zdanie na jego temat. Był uprzejmy pozostawić mi jednak prawo do własnej oceny.
Ty nie widzisz efektów azodylu - ja mam dobre doświadczenie z Quatrum. Nie będę nikogo przekonywać, że mam rację. Zamieszczam jedynie krótki komunikat: "u mnie działa to tak" (mocznik z 230 na 135).
I tyle.
Każdy ma prawo postępować jak uważa.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw paź 28, 2010 20:01 Re: Wątek dla nerkowców - IV

A ja chciałam zapytać (chyba już zresztą pytałam), czy ktoś z Was ma jakieś dowody na to, że podawanie wit. B12 i kwasu foliowego ma pozytywny wpływ na leczenie anemii u kotów z pnn i wyniki czerwonokrwinkowe? Widzę, że to częsta metoda stosowana wśród forumowych kotów, ale wet wyraźnie powiedział mi, że nie ma badań w tym kierunku (dr weterynarii, specjalizacja nefrologia). Chciałabym spróbować podawać ją Hermesowi, ale najperw chciałam znaleźć jakieś informacje na ten temat, co by móc podyskutować z dr i nie ładować w Hermesa zbędnych leków. Czy ktoś ma zatem jakieś linki, czy też dowody na pozytywne działanie tych elementów (chodzi mi o naukowe opinie).

Pixie - Tobie dziękuję za info i nazwę leku. Cieszę się, fajnie, że B12 się u Ciebie sprawdza. Rozumiem, że podajesz tylko ten suplement, który łączy w sobie i wit i kwas? Na pewno przedyskutuję Twoją metodę z wetem.
Nasza kocia rodzinka:
Hermes [*] za TM od 7.02.2011, Niuńka i Szara

inkaa82

Od: Nie paź 03, 2010 14:44

Post » Czw paź 28, 2010 20:05 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Jest gorzej, jestem załamana. Kreatynina 4,2 (poprzednio 3,7 - 3,5) mocznik 136. Morfologia OK, jonogram oprócz chlorków OK. Rośnie właściwie tylko mocznik i kreatynina, więcej problemów się nie pojawia. Przy takim tempie niewiele czasu nam zostało. Gdzie jeszcze szukać przyczyny??? Ciśnienie dobre. Tarczyca dobra. Może ktoś kto ma większe doświadczenie dałby mi maila do siebie, aby zerknął na wyniki
Zawieście białą flagę i spróbujcie mi coś doradzić, bo ja już nie wiem co robić. Napisałam maila do mojej wet. Już nie wierzę, że się uda :(

jaguarius

Post » Czw paź 28, 2010 20:06 Re: Wątek dla nerkowców - IV

ja mam dobre doświadczenie z Quatrum.
a co to jest na co działa?

jaguarius

Post » Czw paź 28, 2010 20:17 Re: Wątek dla nerkowców - IV

inkaa82 pisze:Rozumiem, że podajesz tylko ten suplement, który łączy w sobie i wit i kwas? Na pewno przedyskutuję Twoją metodę z wetem.

Ten suplement oprócz wit. B12 i kwasu foliowego zawiera witaminę C.
Jak w międzyczasie gdzieś doczytałam - ułatwia ona przyswajanie żelaza.
Gedo mnie pytał czy nie boję się "zakwaszać" kota.
Odpowiedziałam, że moim zdaniem taka dawka wit. C jaka znajduje się w preparacie nie ma większego wpływu na pH.
Ale zainteresowałam się o co chodzi z tymi obawami przed "zakwaszaniem" nerkowych kotów. Do tej pory dotarłam tylko do informacji, że obniżanie pH treści jelitowej ma wpływ na większą wchłanialność fosforanów, czyli (jak sądzę) na podniesienie się poziomu fosforu w surowicy. To tak w skrócie i bardzo ogólnie.

I jeszcze jedno o co też pytał mnie Gedo.
Mój kot miał w międzyczasie transfuzję krwi.
Jednak wyniki morfologii poprawiły mu się nieco tuż przed nią, po pewnym czasie stosowania tego preparatu.
Ostatnie wyniki z 18 października (transfuzja była 4 października, pełna wymiana krwi dokonuje się już po 72 godzinach, więc jej efekt nie jest długotrwały) są w zasadzie w porządku (myślę o morfologii).

Jaguarius - Quatrum to prawie to samo co Azodyl. Tylko łatwiej dostępne. To probiotyk. Była na ten temat rozmowa chyba w III części wątku nerkowców. Pojawiły się nazwy Symbiotic, Biopron - wrzuć w miauową wyszukiwarkę - na pewno znajdziesz.
Znalazłam:
viewtopic.php?f=1&t=94815&p=6121934&hilit=symbiotic#p6121934
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw paź 28, 2010 21:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Gedo pisze:
casica pisze:Nie ponoszę odpowiedzialności za cudze wrażenia.

a powinnaś brać pod uwagę to w jaki sposób są odbierane twoje wpisy w tym wątku.
bo tu chodzi o kocie życie a nie o pogaduszki towarzyskie..

Są odbierane, czy Ty odbierasz?
Poza tym cóż beztroskiego jest w tym co pisałam? Jakiś konkret? Prowadziliśmy dość długo dyskusję na temat rubenalu i jego domniemanej, a nie potwierdzonej szkodliwości u kotów z podwyższonym fosforem. Niestety, albo i wcale nie niestety, ta szkodliwość, to wyłącznie gdybania, nic więcej. Teraz zaczyna się to samo z fortecorem. A może Twoja kotka dostała go po prostu zbyt późno? W momencie gdy już nie działał tak, jak to się dzieje we wcześniejszych stadiach choroby? Przecież i tu, na forum wielokrotnie opisywane były przypadki kotów, które mimo terapii, nawet intensywnej odchodziły, a wskaźniki nerkowe stale rosły, bez względu na dobór leków. Jeśli coś takiego (a propos fortecor) powie mi lekarz, opierając się na swoich doświadczeniach, uwierzę. I pójdę do mojego weta prosząc o wyjaśnienia. Ale moi weci nic takiego nie mówili, przeciwnie. Tak więc moje rady co do fortecoru są równie uprawnione jak Twoje, czy czyjeś inne.
pixie65 pisze:
casica pisze:(...)

To ciekawe stwierdzenie.
Zwłaszcza w kontekście wątku, "obrabiającego" mirkę_t, który założyłaś.

Wcale nie, tym bardziej, że czego innego dotyczy. Poza tym, krytyka mirka_t była uzasadniana konkretnie dość, to, że Ty się z tym uzasadnieniem nie zgadzasz, to co innego. Poza tym, nie ma to żadnego związku z tym wątkiem.
pixie65 pisze: Poza tym - czy ktoś Ci broni pisać peany na cześć wetów, którym ufasz bezgranicznie i których postępowanie nie budzi Twoich wątpliwości?
W stosownym wątku oczywiście.

Tutaj wymieniamy się informacjami. Mamy różne koty, różne doświadczenia, różne efekty. Ja chwaliłam preparat Chela Ferr - wiem, że na przykład Gedo ma inne zdanie na jego temat. Był uprzejmy pozostawić mi jednak prawo do własnej oceny.
Ty nie widzisz efektów azodylu - ja mam dobre doświadczenie z Quatrum. Nie będę nikogo przekonywać, że mam rację. Zamieszczam jedynie krótki komunikat: "u mnie działa to tak" (mocznik z 230 na 135).
I tyle.
Każdy ma prawo postępować jak uważa.

Nie tylko wymieniamy się informacjami, jak widać. Również nieustannie opowiadamy o tym, jak źli są polscy weci. Co więc zrobić w tej tragicznej sytuacji? Emigrować? Jakieś konkretne rozwiązania? Bo nie bardzo rozumiem czemu ma służyć to wieczne wyrzekanie, czy trzeba, czy nie potrzeba.

Faktycznie, uważam, że azodyl się nie sprawdza, a raczej jego stopsowanie nie ma wpływu na wyniki Puti, napisałam o tym. Jak długo stosujesz Quatrum? Bo jeśli zasada działania jest podobna, to jego działanie nie jest natychmiastowe.

casica

Post » Czw paź 28, 2010 21:40 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica, a co ja mam zrobić w swojej prywatnej, nikogo nie obchodzącej tragedii? Bo nie wiem.
Łatwiej i przyjemniaj zagłebiać się w pyskówki i łapanie za słówka :?
(ach ta adranalina) co z tego, że obok ktoś umiera :?

jaguarius

Post » Czw paź 28, 2010 21:50 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica u mnie Azodyl też się nie sprawdza :( A tak na niego liczyłam
Bingo dostaje teraz tylko: fortecor (przy fortekorze ma dobre ciśnienie, bez fortecoru :?: , rubenal, azodyl)
Kroplówki z Ringera i Na Cl z gluzkozą - chyba dobrze dobrane bo jonogram dobry

jaguarius

Post » Czw paź 28, 2010 21:54 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius pisze:a co ja mam zrobić w swojej prywatnej, nikogo nie obchodzącej tragedii? Bo nie wiem.

Na pewno nie poddawać się. Odpadłam dwa lata temu z nerkowego maratonu, więc wiedzą nie posłużę ale przykładem mej Luny mogę. Stara baba z Niej była, kiedy ją sobie do domu przywlokłam. Weci dawali Jej kilka tygodni - żyła 21 miesięcy. Z nieprawdopodobnie wysokimi wynikami a żyła, wyglądała jak zdrowy kot, niemal do końca. Tak więc, nawet przy rosnących wynikach, nie ma co tracić nadziei.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw paź 28, 2010 21:58 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius pisze:casica, a co ja mam zrobić w swojej prywatnej, nikogo nie obchodzącej tragedii? Bo nie wiem.
Łatwiej i przyjemniaj zagłebiać się w pyskówki i łapanie za słówka :?
(ach ta adranalina) co z tego, że obok ktoś umiera :?

Wybacz, przykro mi, że tak to się rozwija.
Za chwilę przejrzę Twoje posty, od początku w wątkach nerkowych. Te wyniki, o których piszesz, to nie jest tragedia. I nie pisz, że kot umiera. Dajesz mu kroplówki podskórne, tak? A może przez kilka dni byłoby lepiej zaordynować mu dożylne?
Co on teraz dostaje poza kroplówkami?
Poza tym, w pierwszym swoim poście napisałaś, że z chorobą walczycie już dwa lata. Dracul przez długi czas miał mocznik na poziomie około 130, może tak być, że się na tym poziomie te wskaźniki utrzymają. I kot może tak egzystować nawet długi czas.
Sama piszesz, że pozostałe parametry są w normie. I to jest dobry znak. Czy odnoszisz wrażenie, że jego samopoczucie jest gorsze?

casica

[poprzednia][następna]