Witam serdecznie wszystkich
Wczoraj Matylda miała
pre rano 290 mg/dl - zjadała odrobinę Animondy i poszła spać;
+ 6,5 wynik
105 mg/dl - w tym czasie udało mi się złapać mocz - wynik stężenia glukozy 250(+), ph więcej niż 7, białko ponad 0,3. Dałam pastę odkłaczającą z odrobiną pasty uro-pet. Matylda mało pije pomimo dwóch miseczek z wodą rozstawionych w kuchni i kociej fontanny.
Nie zamierzałam robić pomiaru wieczornego, bo skupiam się nad ustalaniem NADIRU, ale zauważyłam, że ciągle śpi i ciężko dyszy z gorąca. Wieczorem otworzyłam inną puszkę niż poranną, zjadła niecałe 100 gr i znowu poszła spać. Pomiar wieczorny zrobiłam nie o 19.00 ale o 20.00 i to godzinę po posiłku i wynik był: 323 mg/dl. Dałam obecną dawkę 1,75U (po raz pierwszy po posiłku i odczekaniu 1 h). W nocy buszowała jak codziennie.
Chyba zrobiłam błąd, jak zauważyłam że jest tak ospała powinnam była zrobić pomiar - teraz mogę przypuszczać że mogło być pre wieczór 260-300 mg/dl. Kiedy jest tak upalnie jak wczoraj koty nie mają ochoty na jedzenie i to chyba ma wpływ na poziom nadiru.
Jestem ciągle na etapie ustalania stałej diety dla Matyldy. Na razie są to puszki Animondy: wołowina, wołowina plus kurczak, kurczak plus kaczka, Leonardo: wołowina plus wątróbka, wołowina plus jagnięcina, Feline Porta 21 kurczak w sosie własnym. Ciekawa jest ta puszka Feliny: jest to sam kurczak w sosie z witaminami. Może zastąpić gotowanego na parze kurczaka, a do tego czyści zęby. Kupuję duże puszki 400 kg bo pomimo rabatu 5% jest droga 7,68 zł/puszkę 400 gr. Cały dzień stoi karma sucha obesity.
Tinka potrzebuję porady co do odmierzania insuliny na strzykawkach. Odmierzam np. 2U tj, dwie kreski - tłok jest tuż nad kreską; w środku kreski; pod kreską i cała kreska jest widoczna

Ma to kolosalne znaczenie przy odmierzeniu 1,75, albo 1,25.
Ponadto nie mogę zrozumieć pewnej frazy z artykułu
"Tight regulation with Lantus or Levemir for diabetic cats". Wprawdzie stosuję się do zaleceń The Univerity of Queensland Australia
"Information on use of glargine in diabetic cats" ale w tym pierwszym artykule używają takiego skrótów 0,25
IU (to jednostka) i
BG lub BGs np. Fluctuations are very common in this phase before BGs start to stabilize under consistent dosing:.......
albo Try to keep the cat a dose where yhe BGs are in the 50 to 200 mg/dl range for as much of the day as possible. Co to znaczy ? 50 to nadir, a 200 pre.
Próbowałam zlokalizować strzykawki odmierzające 1/4U, ale namiary na WAL-MART to jakiś moloch typu mydło i powidło i w dziale pharmacy pisze się coś o strzykawkach insulinowych ale najmniejszy rozmiar to 0,3 ml U-100. Nie mam obecnie zbyt dużo czasu, więc przestaję zajmować się tym tematem.
Pozdrawiam