Przelicznik jednostek, proszę o pomoc.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sty 14, 2024 22:14 Re: POMOCY trzustka

Nie widzę w wynikach lipazy, chodzi o specyficzną lipazę trzustkową?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Nie sty 14, 2024 22:19 Re: POMOCY trzustka

fili pisze:Nie widzę w wynikach lipazy, chodzi o specyficzną lipazę trzustkową?

Jest napisane tak
Lipaza swoista dla trzustki jakościowo (kot)
Wynik podwyższony.
Ps dziękuję za odzew,

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie sty 14, 2024 22:25 Re: POMOCY trzustka

FuterNiemyty pisze:Moge podpowiedziec na bazie mojego, ale to kot z 'przeszoscia' i mlodszy.
Generalne zasady, to unikanie stresu, spokoj, ciepla miejscowka, opioid podawany dopyszcznie w razie potrzeby - trzustka boli.
Przy mdlosciach wchodzila cerenia.
Z zywienia, im prosciej tym lepiej - glownie gotowany do miekkiego/surowy parzony indyk piers, duszona w malej ilosc wody ryba, gourmet/tunczyk w wodzie na dosmaczenie i zapach. Karmienie z reki, strzykawka, kazdy sposob, by cos sie dostalo do kociego zoladka.
Przy zaostrzeniach bieganie z miska po xx razy, zmiany na swieze porcje, cieple, pachnace.
Kroplowki, weci tylko w sytuacji, gdy kot odwodniony, Tym bardziej, ze mamy wyjatkowo kiepska opieke wetow.

Mziel dosc dobrze opisywala swoje sposoby na trzustkowca. Na poczatek nieco gluta z siemienia lnianego (bez ziaren), rozdrobniony indyk z wywarem i platkami ryzowymi dla zlagodzenia, przetarty da sie podac strzykawka.

Dziękuję za odzew.
Kochana, ja mam wręcz nakaz kroplowek, że tak trzeba.
5-6 dni
Wet na mnie obrażony. Uważa że pytaniami. podważam jego kompetencje. A byla mowa o konieczności płukania gdy tylko amylaza była w wyniku. Bo na ten drugi czekałam do soboty
Ale tam nie ma norm ani nic.
Kicia jest wycofana i ja nie wiem co robić. Brać kroplówki , czy nie ?
Wysoki potas, co z nim zrobić?
Kicia od tego leżenia (pewnie odczuwa ból) jak chodzi ( ma wenflon), to czasami jej dupka rzuca, lekko.
Nie wiem czy zastaną jest czy inna sprawa.
Jak odnowie kroplowek, to (już kiedyś miałam ostrzeżenie) odmówi pomocy.
Czy te wyniki trzustkowe są tak źle?

gatiko

Post » Nie sty 14, 2024 22:32 Re: POMOCY trzustka

Moja kicia jest suszkożerca , ale od piątku nie prosi nawet o chrupki. Podaje jej mokra karmę, zblendowana z enzymami.
Niewielkie ilości, co jakiś czas. Chętnie je że strzykawki.
Czytałam na forum, że lekarze odchodzą od enzymów. Czytałam też (gdzie indziej), ze są wskazane jak najbardziej. Gubię się.
Acha, czytałam też o antybiotykach, kroplowkach dożylnych (jakichś mixach).

gatiko

Post » Nie sty 14, 2024 22:50 Re: POMOCY trzustka

Przerabialam test lipazy specyficznej okreslonej jako podwyzszony, ale to nie jest zadne okreslenie, powinno byc liczbowe.
Masz opcje innego, sensownego weta, skad jestes, moze ktos cos podpowie? Da sie z nim wspolpracowac, by wydal opioid do podawania domowego?
Potas jest w gornej granicy.
Z gotowymi karmami bylo tak sobie, potrafily zaostrzac stan, zwykle mieso, swieze, dawane na cieplo dobrze dzialalo na uklad trawienia.
Sucha nie wchodzila w gre - najbardziej przetworzona, duze zapotrzebowanie na wode, dosc trudnostrawna.
W zaostrzeniach schodzimy ile sie da z dodatkow, uproszczona dieta, lekkostrawna, mleko kozie lekko podgrzane.
W normalnym czasie mieso/ryba parzone/gotowane z suplementacja, twarogi, oliwa, maslo, zoltko, normalne jedzenie zamiast przemyslowek.

Z podpowiadanych kroplowek byl duphalyte i NaCl.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie sty 14, 2024 23:03 Re: POMOCY trzustka

FuterNiemyty pisze:Przerabialam test lipazy specyficznej okreslonej jako podwyzszony, ale to nie jest zadne okreslenie, powinno byc liczbowe.
Masz opcje innego, sensownego weta, skad jestes, moze ktos cos podpowie? Da sie z nim wspolpracowac, by wydal opioid do podawania domowego?
Potas jest w gornej granicy.
Z gotowymi karmami bylo tak sobie, potrafily zaostrzac stan, zwykle mieso, swieze, dawane na cieplo dobrze dzialalo na uklad trawienia.
Sucha nie wchodzila w gre - najbardziej przetworzona, duze zapotrzebowanie na wode, dosc trudnostrawna.
W zaostrzeniach schodzimy ile sie da z dodatkow, uproszczona dieta, lekkostrawna, mleko kozie lekko podgrzane.
W normalnym czasie mieso/ryba parzone/gotowane z suplementacja, twarogi, oliwa, maslo, zoltko, normalne jedzenie zamiast przemyslowek.

Niestety nie mam w mieście dobrego weta. Było dwóch i się p... Reszta jeszcze gorsza. Byłam w nerwach w piątek, ale chyba chciała mi dać przeciwbólowy nlpz ale głowy nie dam.
Zapytam o opioidy.
Kocie próbowałam przestawiać na mokre i na mięso już dawno. Wiele razy, nie dało to rezultatu. Kotka udało się, ale kici już nie. Będę się starała robić jak najlepiej.
Dostałam wynik na maila i właśnie nie ma tam ani norm ani wyniku. (W sensie ilości).
Idę jutro do weta. Może najpierw bez kotki.
Czy te nasze wyniki są bardzo źle i powinna brać te kroplówki czy tam leki jakiekolwiek, prócz opioidu?
Może dlatego taka słaba z bólu... I że stresu na pewno.
Amylaza ponad skalę, jak się odnieść do tych wyników?
Przepraszam za marudzenie, ale od kilku dni, zwyczajnie nie żyje że stresu. Jeszcze jak pomyśle. że miałaby tam zostać..

Tak, potas nieco ponad normę. Na barfnym gdzieś było, że kotek miał w górnej granicy i tam był alarm że należy coś z tym zrobić. No u nas jest ponad.
Co się z tym robi. Jak się obniża potas?
Czy powinno badać się u nas witaminę b12 i kwas foliowy?

Wet powiedziała że z tymi wynikami kotka powinna być płukana. Czy ktoś mi wyjaśni, co to znaczy?

gatiko

Post » Nie sty 14, 2024 23:26 Re: POMOCY trzustka

FuterNiemyty pisze:Z podpowiadanych kroplowek byl duphalyte i NaCl.

W jakim celu by moja kicia miała je brać? Z ciekawości pytam. Czy one miałyby coś wnieść w jej poprawę zdrowia?
I to dożylnie, przez kilka dni?

Dziękuję ogromnie za odzew, za wskazówki, porady kulinarne też

gatiko

Post » Nie sty 14, 2024 23:36 Re: POMOCY trzustka

Mój kot przy zapaleniu trzustki kroplówek nie dostawał, ale przez kilka miesięcy dostawał enzymy (konkretnie amylactiff) i na pierwszym, początkowym etapie cerenię. Nie wymiotował, ale wet tłumaczył mi, że powstrzymywanie wymiotów to skutek uboczny tego leku, w rzeczywistości ma on znacznie szersze działanie i dobrze działa na tego typu stany zapalne.
Oczywiście przy trzustce tylko opioidy są bezpieczne.
No i dieta, jest szalenie ważna przy trzustce. Najlepszy byłby gotowany kurczak lub indyk, lekkostrawne i nie tłuste.

Moim zdaniem wyniki nie są złe. Niestety z potasem nie poradzę nic, miałam swego czasu problem ze zbyt niskim.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon sty 15, 2024 0:07 Re: POMOCY trzustka

Kurczak u nas nie zdaje egzaminu, za tlusty w porownaniu z piersia indycza.
Kroplowka odzywcza, jesli kot mocno ogranicza jedzenie od kilku dni.
Nad potasem bym myslala z czasem, po ustabilizowaniu kota.
W przypadku trzustki tylko opioidy jako p/bolowe wchodza w gre, nlpz tylko pogarszaja sprawe, sa niewskazane.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon sty 15, 2024 0:29 Re: POMOCY trzustka

Katarzynka01 pisze:Mój kot przy zapaleniu trzustki kroplówek nie dostawał, ale przez kilka miesięcy dostawał enzymy (konkretnie amylactiff) i na pierwszym, początkowym etapie cerenię. Nie wymiotował, ale wet tłumaczył mi, że powstrzymywanie wymiotów to skutek uboczny tego leku, w rzeczywistości ma on znacznie szersze działanie i dobrze działa na tego typu stany zapalne.
No i dieta, jest szalenie ważna przy trzustce. Najlepszy byłby gotowany kurczak lub indyk, lekkostrawne i nie tłuste.

Moim zdaniem wyniki nie są złe. Niestety z potasem nie poradzę nic, miałam swego czasu problem ze zbyt niskim.

Kurcze, to czemu upierają się przy "płukaniu"przez 5-6 dni po co najmniej 3 godziny? Mi sprzedała proszek Proamyl. Dość dużo się go podaje. Dodaje do strzykawki z karma.. Dziękuję za wpis i porady

gatiko

Post » Pon sty 15, 2024 0:33 Re: POMOCY trzustka

FuterNiemyty pisze:Kurczak u nas nie zdaje egzaminu, za tlusty w porownaniu z piersia indycza.
Kroplowka odzywcza, jesli kot mocno ogranicza jedzenie od kilku dni.
Nad potasem bym myslala z czasem, po ustabilizowaniu kota.
W przypadku trzustki tylko opioidy jako p/bolowe wchodza w gre, nlpz tylko pogarszaja sprawe, sa niewskazane.

I te kroplówki są dożylne i trwające kilka dni?
Zapytam jutro o te opioidy
Zobaczę co powiedzą.. Muszę kupić, bo widzę że kocie boli
Tak właśnie mi świtało coś i ja nie zgodziłam się na zaoferowany przeciwbólowy jaki to człowiek głupi, kurcze..
Nie zdawałam sobie sprawy z tego bólu, a o opioidaxh wyczytałam na necie

gatiko

Post » Pon sty 15, 2024 0:40 Re: POMOCY trzustka

gatiko pisze:
Katarzynka01 pisze:Mój kot przy zapaleniu trzustki kroplówek nie dostawał, ale przez kilka miesięcy dostawał enzymy (konkretnie amylactiff) i na pierwszym, początkowym etapie cerenię. Nie wymiotował, ale wet tłumaczył mi, że powstrzymywanie wymiotów to skutek uboczny tego leku, w rzeczywistości ma on znacznie szersze działanie i dobrze działa na tego typu stany zapalne.

Kurcze, to czemu upierają się przy "płukaniu"przez 5-6 dni po co najmniej 3 godziny? Mi sprzedała proszek Proamyl. Dość dużo się go podaje. Dodaje do strzykawki z karma.. Dziękuję za wpis i porady

Szczerze? Nie mam pojęcia co z tymi kroplówkami. Dżygit przy zapaleniu trzustki nie dostawał. Choć i ja słyszałam, że często się je stosuje, ale może po prostu to nie było konieczne? Bo wet wspominał o ewentualneĵ płynoterapiicjeśli zaistnieje potrzeba, a mam do niego pełne zaufanie. Poza tym wyniki biochemii miał znacznie gorsze niż Twoja kotka. A lat miał wtedy 4. O proamylu nie słyszałam, ale amylactif też podaje się z karmą bo inaczej enzymy nie działają.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Pon sty 15, 2024 1:05 Re: POMOCY trzustka

[quote="Katarzynka01"

Moim zdaniem wyniki nie są złe. Niestety z zczerze? Nie mam pojęcia co z tymi kroplówkami. Dżygit przy zapaleniu trzustki nie dostawał. Choć i ja słyszałam, że często się je stosuje, ale może po prostu to nie było konieczne? Bo wet wspominał o ewentualneĵ płynoterapiicjeśli zaistnieje potrzeba, a mam do niego pełne zaufanie. Poza tym wyniki biochemii miał znacznie gorsze niż Twoja kotka. A lat miał wtedy 4. O proamylu nie słyszałam, ale amylactif też podaje się z karmą bo inaczej enzymy nie działają.[/quote]

Łeb mi eksploduje chyba. Tak, właśnie czytałam sporo sytuacji gdzie podaje się kroplówki przez kilka dni. Ktoś nawet przez kilka tygodni. Ale tam o ile pamiętam, były inne sytuację zdrowotne.
Mi powiedziała żeby przed posiłkiem. Jak ja zobaczyłam ile mam tego podawać rano i wieczorem, to mnie porazilo. Kixis by tego nie zjadła za skarby świata w takiej ilości.
Więc dodaje do karmy i leci.
Chyba też nie powinno się dawać dużych ilości jedzenia?
Dzisiaj ja karmiłam kilka razy, zachowując jakieś odstepy czasowe. Nie było tego jedzenia kto wie ile, ale ona też się nie rusza, no chyba że siusiu i leży albo spi.
Moje serduszko kochane. Pamiętam, jak przyszła do domu w 2004 roku. Moja misia kocia

gatiko

Post » Pon sty 15, 2024 10:37 Re: POMOCY trzustka

Kochani , bardzo proszę o pomoc.
Byłam pogadać z wet, zaznacze że próbowałam dopytać, odmówił mi pomocy, twierdząc że podważam ich kompetencje. Ja tylko ( w piątek) chciałam dowiedzieć się jakiś leki i dlaczego kroplówki. No nic..
Leczenie konieczne na podstawie tych wyników.
5 dni kroplówki 5 godzinne 200 mL
Płukanie.
Do tego leki u nich podawane, to steryd, antybiotyk, nlpz przeciwbólowo i chyba metronidazol.
Powiedział że jeśli tego nie zrobię dzisiaj, to za niedługo trafie na nowo i straszył najgorszym.
Co ja mam zrobić?
Rozmawiałam ze znajoma z innego gabinetu (poleconego) ale oni ponoć podobne metody leczenia.
Pytałam o opioidy, to powiedział że nie wydadzą takich leków.
Poza tym nie podają, no chyba że widać że ból jest ogromny.
Tylko nlpz.
Pomocy

gatiko

Post » Pon sty 15, 2024 10:49 Re: POMOCY trzustka

Wczoraj już nie doczytałam.
Najgorsze, że ja nie jestem w stanie pomóc, bo jak? Z tego co piszesz wet jest zamknięty na sugestie i współpracę.
Kroplówkami zapewne kotce nie zaszkodzi, najbardziej problematyczny wydaje mi się fakt, że starą kotkę trzeba będzie zostawić w gabinecie, a to dla niej stres.
Przy ostrej trzustce Dżygit też dostawał antybiotyk, w iniekcji (synulox?), żeby nie podrażniać i dodatkowo nie obciążać trzustki , wątroby itd. Metronidazol to antybiotyk, stosowany przy trzustce.
Steryd o ile pamiętam też był w małej dawce i regularnie cerenia.
Nie godziłabym się natomiast na nlpz, możesz chyba odmówić?
Jedzenie chude, ponoć najlepsza w takich przypadkach jest monodieta i faktycznie najlepiej mniej, a częściej.
Trzymaj się wraz z kicią :ok:

Katarzynka01

[poprzednia][następna]