Dziękuję Wam wszystkim za zaintersowanie i pomoc!!!
Na wstępie dodam, że byliśmy u innego lekarza niż zwykle (u Pana dr Gawora), gdyż celem było przygotowanie do zabiegu usunięcia ząbków, więc poszliśmy do chirurga i specjalisty w dziedzinie stomatologii. Zwykle chodzimy do innego lekarza, w tej samej klinice (dr Derkowski) który specalizuje się w chiurgi i diagnostyce urazowej. W Pn planuję przejść się do tego naszego dr Derkowskiego, aby skonsultować podane leki i postępowanie jego kolegi z naszym kotkiem. Aha chodzimy do kliniki ARKA, bo mamy do niej najbliżej.
http://www.arka-vet.pl/
Wydaje mi się, że zastosowanie ENCORTONu wynika z problemu z ząbkami, jaki występuje u kotka. Sytuacja w jamie ustnej wygląda ta,że w miejscu w którym miała usuwane ząbki 2 lata temu jest idealne różowe dziąsło, a tam gdzie są zepsute ząbki to chyba jest zapalenie, bo dziąsło jest czerwonawe... I może ten stan zapalny ma zlikwidować Encorton...
Leukocyty są w normie 9,14x10^9/L Norma 5,5 - 19,5
Płynów podskórnych nie podajemy. Fosforu faktycznie nie oznaczono, podejrzewam, że nastąpi to przy następnym badaniu krwi. Przed tym badaniem nikt nie wiedzial, ze bedzie to potrzebne, nie wiedzilismy ze jest chora. Moja kotka strasznie panikuje i mialczy przy kazdej wizycie i wierzcie mi, ze pobranie 2 probowek krwi, co nastapilo w pn i tak jest cudem... dobrze ze wystarczylo krwi na te badania...
Tabletki dostaje prosto do gardla, od wielu juz lat nie daje jej ich z pokarmem bo i tak ich nie zjadala jak byly w pokarmie - tylko sie marnowaly
Podaję karmę zarówno suchą jak i mokrą. Ostatnio chętniej je suchą RC Renal.
Teraz już wiem, że prędzej czy później czekają nas kroplówki... Porozmawiam o tym z lekarzem, zapytam czy nie ma takiej konieczności.
Lekarz nie podał mi powodu zastosowania sterydu... wiecie ja w ogole bym nie poszla do tego Gawora, ale ten nasz Derkowski nas do niego odeslal jako specjalisty od zebow. A teraz skoro wyszedl taki inny problem to bede chciala wrocic do naszego Derkowskiego, bo zawsze wszystko wytlumaczy, z sercem podejdzie do pacjenta, do osoby towarzyszącej też i nie bierze nie wiadomo jakich pieniedzy za wizyte. Wg mnie jest swietnym lekarzem, dlatego chce skonsultowac z nim leki. A Gawor to jednym slowem burak... wyciaga kase od ludzi, nie wiadomo za co... i wogole budzi we mnie mieszane uczucia.
Furosemid jest stosowany bez nawadniania kroplowkami, ale Sarcia bardzo duzo pije sama, to nie wystarczy? Niezbędne są kroplówki? Już teraz?
Próby wątrobowe wyszly ok, w normie, wiec chyba z watroba nic sie nie dzieje. A usg zaproponuje lekarzowi przy wizycie.
Kasiu dziekuje - wyprobuje Animonde, bo jej jeszcze nie mialam. Dzieki za podanie sklepu bo w zasadzie to narazie tylko w sklepiku przy klinice znalazlam te pokarmy dla nerkowcow. Ale Animondy akurat nie mieli.
Do Borku mam spory kawalek, bo mieszkam w Biezanowie, ale rozwaze mozliwosc zmiany lekarza.