Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt maja 29, 2015 8:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

szybenka pisze:
Feliska97 pisze:Czy zauważyłyście wzrost parametrów nerkowych w ciągu pierwszych dwóch miesięcy po wprowadzeniu leku?
U mnie nastąpiło to później.
Sprawdziłam - Semintrę podaję od V 2014 i do II 2015 do zabiegu wyrwania kłów, mocznik był w normie, tylko kreatynina z początku trochę spadała z 2,420 mg/d, a potem trzymała się na tym samym poziomie.
U nas Semintra została wdrożona na obniżanie białkomoczu, kt. i tak od kilku m-cy jest wysoki. Raz spada, potem rośnie, ale cały czas powyżej normy. Mimo to udało się, że Niki nadrabia utratę wagi - od II'15 0,5 kg odzyskała, co straciła.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Pt maja 29, 2015 10:21 Re: Wątek dla nerkowców - IX

szybenka pisze:W jaki sposób podaje się Renvelę?
Mam dać 1/5 tabletki i chciałabym to zetrzeć, wymieszać z wodą i podać strzykawką - można tak?
Ponowię moje pytanie. Naprawdę nie wiem jak podawać ten kawałek tabletki (dla mojej Niki za duży) z ostrymi krawędziami. Ona ma czasami odruchy wymiotne przy przełykaniu 1/4 tabletki Peritolu. Co mogę, to podaję strzykawką.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Pt maja 29, 2015 10:23 Re: Wątek dla nerkowców - IX

szybenka pisze:
Mam dać 1/5 tabletki i chciałabym to zetrzeć, wymieszać z wodą i podać strzykawką - można tak?
Ponowię moje pytanie. Naprawdę nie wiem jak podawać ten kawałek tabletki (dla mojej Niki za duży) z ostrymi krawędziami. Ona ma czasami odruchy wymiotne przy przełykaniu 1/4 tabletki Peritolu. Co mogę, to podaję strzykawką.

Nie mam pojęcia, czy możesz zmieszać z wodą, ale tu: http://kapsulki.com.pl/ można kupić puste kapsułki, wsypać/włożyć w kawałkach lek i podać kotu :)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt maja 29, 2015 10:30 Re: Wątek dla nerkowców - IX

szybenka pisze:

ja obtaczam w miękkim maśle, wkładam do zamrażalnika (robię porcje kilku-kilkunastu tabletek na talerzyku od razu) i potem wyjmuję taką zamrożoną kulkę masła. Kilka sekund w palcach i już lekko miękna krawędzie, wrzucam i jak kot daje to popycham palcem. Kot się potem oblizuje ze smakiem ;) Nawet duzy aniprazol w ten sposób wchodzi.
Jedyna wada- jak kot wypluje trzeba mrozić od nowa, bo rozpaćkane masło kiepsko się już od palców odkleja i nie da razy szybko wrzucić.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt maja 29, 2015 10:34 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mysza pisze:Jedyna wada- jak kot wypluje trzeba mrozić od nowa, bo rozpaćkane masło kiepsko się już od palców odkleja i nie da razy szybko wrzucić.

No właśnie, u nas by nie przeszło, Maciek wypluwa co drugą tabletkę ;)

Yagutka

Post » Pt maja 29, 2015 10:38 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dzięki za podpowiedzi.

Kapsułki też masakra - nie wychodzi nam :( (Nie wiem, może ona ma wąski przełyk, albo moja technika jest do bani).
Ale z masłem spróbuję, choć Niki też czasem wypluwa.
Obrazek

szybenka

Post » Pt maja 29, 2015 10:40 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Szybenka, u nas jeszcze pomaga podanie trochę wody w strzykawce przed podaniem i po podaniu kapsułki, wtedy kotu jest łatwiej przełknąć.

Yagutka

Post » Pt maja 29, 2015 10:50 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Yagutka pisze:Szybenka, u nas jeszcze pomaga podanie trochę wody w strzykawce przed podaniem i po podaniu kapsułki, wtedy kotu jest łatwiej przełknąć.
Dzięki, od niedawna też stosuję wodę, ale po podaniu tabletek. Zastosuję i tą wskazówkę :)
Obrazek

szybenka

Post » Pt maja 29, 2015 11:28 Re: Wątek dla nerkowców - IX

miało być pw ;)
Obrazek

szybenka

Post » Sob maja 30, 2015 10:28 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Doczytałem że polecacie alugastrin jako wyłapywacz forsforu w zamian niedostępnego już alusalu. Patrzę że alugastrin to węglan dihydroksyglinowo-sodowy a nie wodorotlenek glinu jak alusal, skąd wiadomo że alugastrin wyłapuje fosfor?
Czy próbował ktoś podawać Alumag, wodorotlenek glinu z wodorotlenkiem magnezu?

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

Post » Sob maja 30, 2015 10:56 Re: Wątek dla nerkowców - IX

hydroksyglinowo... To klucz do odpowiedzi, bo to nic innego jak wodorotlenek aluminium, tyle ze w bardziej zlozonym zwiazku.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Nie maja 31, 2015 10:29 Re: Wątek dla nerkowców - IX

mgrpl pisze:hydroksyglinowo... To klucz do odpowiedzi, bo to nic innego jak wodorotlenek aluminium, tyle ze w bardziej zlozonym zwiazku.

Aha, dzięki.
A jakie będzie dawkowanie w zawiesinie dla kota o wadze 3kg, fosfor na poziomie 9,11 mg/dl?
Czy równie skutecznie zbija fosfor jak alusal?

Gedo

Post » Pon cze 01, 2015 8:51 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Kochani, pomóżcie proszę.

Toffik, jedna nerka padnięta, z drugiej co nieco jeszcze działa. Ostatnie wyniki CREA 418,3 µmol/l (1,00-168,0), UREA 23,6 mmol/l (5,00-11,3) z czego CREA podskoczyła bardzo mocno od grudnia 2014 a UREA stoi, mniej więcej, w miejscu.

Toffik, prócz braku apetytu i kiepskiego wyglądu, kondycyjnie czuje się całkiem całkiem, jak na taki stan.

Od kiedy wiemy o problemie, grudzień 2014, Toffik cały czas dostaje 1/2 famidyny, po jakimś miesiącu dołączyliśmy do tego ulgastran. Kocur od jakiegoś czasu ma ogromny problem z suchością w pyszczku :( Ciamka paszczą, więcej pije ewidentnie po jedzeniu albo jak ciamkanie, czyli dyskomfort w paszczy, jest zauważalnie większe niż zwykle. Ma bardzo mało śliny a ta, która jest, mocno się pieni. Ewidentnie mu sucho w pysiu i tyle.

Zastanawiam się co można zrobić? Odstawić i famidynę i ulgastran? Dr Jonkisz mówił mi, że ma świetne doświadczenie z Venterem. Czy zamiana na Venter właśnie miała by sens? Jak zwiększyć nawilżenie i ilość śliny? Myślę, że on też przez to gorzej je.

W pysiu jest czysto - nie ma żadnych nadżerek, zęby, które mu zostały, są w stanie idealnym.

helpunku :(
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon cze 01, 2015 9:05 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Takie mlaskanie i ciamkanie często jest objawem nudności, może mu po prostu niedobrze.
Czy dostaje może coś przeciw wymiotom np. cerenię?

Gedo

Post » Pon cze 01, 2015 9:08 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Gedo pisze:Takie mlaskanie i ciamkanie często jest objawem nudności, może mu po prostu niedobrze.
Czy dostaje może coś przeciw wymiotom np. cerenię?

Nie dostaje. Nie wymiotuje w ogóle. A ciamkanie jest ewidentnie związane z suchością w pyszczku. No tak na ile można zaobserwować czy pomacać.

Nie wiem czy cerenię można podać tak bezkarnie "w ciemno", żeby tylko sprawdzić efekt?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]