Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 16, 2011 18:31 Re: Wątek cukrzycowy - IV

ketony w moczu?
I spokojnie!
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro lut 16, 2011 18:33 Re: Wątek cukrzycowy - IV

glukometr mi pokazal ketony, nie badam jej z moczu
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Od: Śro lut 16, 2011 12:07

Post » Śro lut 16, 2011 18:36 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:glukometr mi pokazal ketony, nie badam jej z moczu

Kup w aptece paski Ketodiastix (są bez recepty) - zbadasz nimi ketony i cukier w moczu.
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Śro lut 16, 2011 18:37 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Ok, tak tez zrobie.

Ile jej podac insuliny? jak myslicie?
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 18:41 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tu wychodzi mój brak wiedzy - nie wiem, jak stężenia ketonów we krwi przekładają się na ketony w moczu i ewentualne zagrożenie kwasicą.
Gdyby to był mój kot..... Na pewno dałabym jej jeść. I insulinę w dawce jak była - choć nie wiem, czy mój tok rozumowania jest ok. Przyczyną ketonów jest za mało insuliny/jedzenia. Jednocześnie wiemy, że ta wysoka dawka caninsuliny powoduje totalną kontregulację. W moim przeświadczeniu kontrregulacja jest mniejszym ryzykiem niż kwasica. Dałabym, jak do tej pory, szukałabym (telefonicznie weta) i myślała co dalej, Czy zmiana dawki, czy zmiana insuliny i dawki. Szukałabym weterynaryjnej KOMPETENTNEJ pomocy a jednoczesnie szybko doczytwyałabym o cukrzycy.

Edit. Masz możliwość kupienia pasków teraz? Przyznam, że nie bardzo wiem co Ci doradzić, brak mi wiedzy.
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro lut 16, 2011 18:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Od grudnia nie znalazłam pomocy;/ zaden weterynarz nie ejst w stanie mi pomoc, nie wiem do kogo mam juz zadzwonic,
niektorzy sie dziwia ze badam kotu poziom cukru, totalny szok. inny mowi cos co jest tak idiotyczne. eh..
juz nawet myslalam zeby dawac jej 3 razy dziennie insuline,

na samym poczatku dawalam jej 4 x dziennie po 0,5 j, czyli dostawala 2 jednostki na dzien, cukier byl ponizej 200
teraz dostaje 2 razy dziennie po 3 j i czyli 6 jednostek na dzien i ma 300-400

dam jej 1 jednostke, moze ten pierwszy wet mial racje ze insulina podbija jej cukier, sprawdze za godzine co sie stanie.
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 18:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Od grudnia nie znalazłam pomocy;/ zaden weterynarz nie ejst w stanie mi pomoc, nie wiem do kogo mam juz zadzwonic,
niektorzy sie dziwia ze badam kotu poziom cukru, totalny szok. inny mowi cos co jest tak idiotyczne. eh..
juz nawet myslalam zeby dawac jej 3 razy dziennie insuline,

na samym poczatku dawalam jej 4 x dziennie po 0,5 j, czyli dostawala 2 jednostki na dzien, cukier byl ponizej 200
teraz dostaje 2 razy dziennie po 3 j i czyli 6 jednostek na dzien i ma 300-400

dam jej 1 jednostke, moze ten pierwszy wet mial racje ze insulina podbija jej cukier, sprawdze za godzine co sie stanie.
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 18:50 Re: Wątek cukrzycowy - IV

poczekaj.
To oczywiste, ze insulina podbija jej cukier, raczej na 100% macie kontrregulację.
Ale macie też ketony (jeśli nie popełniam błędu z niewiedzy). Ketony to o wiele niebezpieczniejsza sprawa aniżeli kontrregulacja. ZOstaw ten raz jeszcze tak, jak do tej pory.
Obrazek

Liwia

Post » Śro lut 16, 2011 18:52 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Z 1. strony na ten temat:
O poważnym ryzyku kwasicy ketonowej świadczy stężenie powyżej 3 mmol/l. Aparat odczytuje wartości ß-OHB w zakresie 0,0–8 mmol/l, w temperaturze 18–30°C.

Interpretacja wyników:
• 0–1 mmol/l – bez zagrożenia ketozą
• 1–3,0 mmol/l – zagrożenie ketozą
• powyżej 3 mmol/l – wynik wskazuje na poważne niebezpieczeństwo, należy niezwłocznie udać się do lekarza weterynarii

http://www.xido.pl/index.php?pid=2&modu ... ucts&id=13 (strona producenta po polsku)
http://www.gesundheitstempel.de/typo/index.php?id=195 (jak powstają ketony we krwi, po niemiecku)
http://www.managedcaremag.com/supplemen ... esting.pdf (po angielsku)

Z doświadczeń właścieli kotów cukrzycowych w Niemczech mięrzących stężenie ketonów we krwi wynika, że ketony w moczu pokazują się dopiero przy wynikach 3-4 mmol/l, a więc jest ich wtedy we krwi już bardzo dużo.
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Śro lut 16, 2011 18:54 Re: Wątek cukrzycowy - IV

lece do apteki napisze jak wroce i jej zmierze,
dziekuję ..
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 19:29 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Glukoza ten najciemniejszy 2 %
Ciala ketonowe nie zmienilo koloru

z tym ze wzielam mocz z kuwety, uzywam piasku ekologicznego, taki trocinowaty, rozkopalam go i wlozylam pasek do srodka, przycisnelam i wyciagnelam, oczscilam odczekalam i taki wyszedl wynik.

przeczytalam w instrukcji glukometru, ze jak jest napisane KOTONES? to znaczy ze zawsze to jest napisane gdy poziom cukry we krwi przekracza 300.
dobrze ze treraz to przeczytalam, weterynarz wkrecal mi ze ma na pewno ketony i meczylam ja kroplowkami! :/

podam jej 1jednostke
ona jest taka glodna ze wszystko lize ;/
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 19:29 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Glukoza ten najciemniejszy 2 %
Ciala ketonowe nie zmienilo koloru

z tym ze wzielam mocz z kuwety, uzywam piasku ekologicznego, taki trocinowaty, rozkopalam go i wlozylam pasek do srodka, przycisnelam i wyciagnelam, oczscilam odczekalam i taki wyszedl wynik.

przeczytalam w instrukcji glukometru, ze jak jest napisane KOTONES? to znaczy ze zawsze to jest napisane gdy poziom cukry we krwi przekracza 300.
dobrze ze treraz to przeczytalam, weterynarz wkrecal mi ze ma na pewno ketony i meczylam ja kroplowkami! :/

podam jej 1jednostke
ona jest taka glodna ze wszystko lize ;/
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 21:15 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Po okolo godzinie ma teraz 392 :) skacze bawi sie :) Musi być dobrze :)
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

Post » Śro lut 16, 2011 21:25 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Nadiiska pisze:Po okolo godzinie ma teraz 392 :) skacze bawi sie :) Musi być dobrze :)

Bardzo Cię proszę, kontroluj teraz częściej mocz na obecność ketonów. :ok:
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrazek

Szejbal

Post » Śro lut 16, 2011 21:34 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Na pewno bede, tylko czy z kuwety jest wiarygodny? : )
Obrazek
Geitti, cukrzycowa kotka

Nadiiska

[poprzednia][następna]