Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob maja 09, 2015 21:43 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Boo pisze:Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe ale ja tak troszkę pozytywnie.

Zbliża się 12 maja, trzecia już rocznica ucieczki Zołzika przed zastrzykiem z morbitalu. Kiedy do nas trafiła walczyliśmy o każdy dzień. Później o każdy tydzień choć miesiąc wydawał się nie do osiągnięcia. A za niecałe 3 tygodnie miną 3 lata. Piszę te słowa bo jesteśmy po badaniu krwi.

Przedostatnie kontrolne robiliśmy 4 lipca 2014, ostatnie 17 kwietnia. Ten sam lab.

CREA było 237,6 umol/l a mamy 239,7 umol/l (norma do 168)
UREA było 13,6 mmol/l a mamy 12,3 mmol/l (norma do 11,3)

Pozostałe parametry w sumie w normach. Od lipca zeszłego roku do teraz kreatynina prawie stoi w tym samym miejscu, mocznik nawet troszkę spadł mimo, że przed badaniem nie dostawała kroplówek jakieś 2 tygodnie ze względu na brzydki kaszel.

Te nasze trzy lata to trzy lata szczęścia, dzikich harców i łapania piłeczek w locie niczym najlepszy bramkarz. To też trzy lata wielkiego apetytu i żebraniny o smaczki na kłaczki :)

Te trzy lata zawdzięczamy temu forum a przede wszystkim pani P. 8) , która była zawsze wtedy, kiedy jej potrzebowałam, która stawiała mnie do pionu i odpowiadała na tysiące głupich pytań, które zadawałam jak bałam się robić coś wbrew wetom.

Za to wszystko bardzo, bardzo dziękuję. A Zołzik pozdrawia :)

Obrazek

Przeczytałam Twój post. Szukam ratunku dla Tiki. Zaczyna chorować jak jej brat nieżyjący już.
Co to za pani P.?
A może Ty coś podpowiesz. Mam wyniki badań w pdf.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie maja 10, 2015 2:06 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Lidka
sprawdź jak dużo kot sika podług picia i kroplówek.
jeżeli gromadzi się płyn na dłużej/czy schodzi od kroplówki do kroplówki/.
jezeli są obrzęki to może być źle.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie maja 10, 2015 7:01 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Wiesz, najgorsze jest to, że Tika jest daleko i nie mam jak bezpośrednio obserwować. Musze się opierać na tym co opiekun powie i co ewentualnie wet zauważy, bo jestem z obydwoma w ciągłym kontakcie. Ostatnie wiadomości są takie, że Tika jakby "przytyła" co by znaczyło, ze nie wydala tych kroplówek. Ale może za wcześnie ją zważył nim się wchłonęła. Nie wiem. Staram się zachować spokój ale opiekun jest zaniepokojony . I swoim zdrowiem i Tiki, bo obydwa się posypały:(
Przepytam dziś obydwu dokładnie.
Najlepiej byłoby jakby Tika była u mnie. Ale mam dwa tymczasy schroniskowe, które jakoś są właściwie nieadopcyjne no i podchodzę już pod zbieractwo:((

Lidka

Post » Nie maja 10, 2015 7:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Lidka, napisz może coś więcej. Jak Tika jest leczona? Chyba nie dostaje tylko kroplówek? Czy możesz wstawić jakieś (najlepiej aktualne) wyniki? Jakie w ogóle miała badania robione? Im więcej informacji tym większa szansa, że uda się dojść co się dzieje. Na razie wiemy tylko, że jest źle i że dostaje kroplówki...
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Nie maja 10, 2015 8:28 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Weterynaryjne Laboratorium Diagnostyczne

30-435 Kraków ul. Zakopiańska 270

tel./fax 12-256-32-76 , Zlecenia 501-077-911

e-mail: krakow@labwet.pl http://www.labwet.pl

Badanie Wynik Jedn. min max norma

Nr zlecenia:

Piłsudskiego 48 - Zabrze

Przychodnia Weterynaryjna

Piłsudskiego 48

41-800 Zabrze

131786/15

Morfologia

Leukocyty 9,20 G/l 6,0 20,0 ~

Erytrocyty 4,17 T/l 6,5 10,0 L

Hemoglobina 4,30 mmol/l 6,21 9,31 L

Hematokryt 0,20 l/l 0,30 0,45 L

MCV 48 fl 39 55 ~

MCH 1,02 fmol 0,81 1,05 ~

MCHC 21,1 mmol/l 18,6 22,3 ~

RDW 23 % 14 31 ~

Płytki krwi 602 G/l 300 800 ~

MPV 17 fl 14 18 ~

Rozmaz manualny wg Schillinga:

Kwasochłonne 2 % 2 12 ~

Pałeczkowate 3 % 0 3 ~

Segmentowane 45 % 35 75 ~

Limfocyty 50 % 20 55 ~

Obraz krwinek czerwonych:

Anizocytoza Nieznaczna

Poikilocytoza Nieznaczna

Oligochromia Nieznaczna

Oznaczenia biochemiczne:

AspAT 24,0 U/L 6 44 ~

AlAT 34,0 U/l 20 107 ~

ALP 34,0 U/l 23 107 ~

Glukoza 81,0 mg/dl 100 130 L

Kreatynina 4,0 mg/dl 1,0 1,8 H

Mocznik 166,0 mg/dl 25 70 H

Białko całkowite 52,0 g/l 60 80 L

Badanie Wynik Jedn. min max norma

Jak inaczej podłączyć pdf?
Mam badania z piątku i poprzednie więcej niż tydzień

edit: Przepraszam za poprzedni wygląd postu
Ostatnio edytowano Nie maja 10, 2015 21:29 przez Lidka, łącznie edytowano 1 raz

Lidka

Post » Nie maja 10, 2015 21:09 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Czy Ulgastran bywa w różnych smakach?
Moja Niki przy podawaniu Ulgastranu strasznie się ślini i wpada wręcz w agresję, wyrywa mi się. Ten, kt. mamy jest jakby z nutą cytrynową, nie jest cytrynowy, ale w smaku jest jakaś taka wyczuwalna nuta. Może to jej nie pasuje. A musimy podawać, bo chyba są bóle od strony przewodu pokarmowego (nadżerki, wrzody?) :(
Niki ostatnio często drży, przymyka oczy i siedzi skulona. Nie podaję systematycznie Ulgastranu z powodu jej przeżyć, a przynosi on ulgę. I mam dylemat.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Nie maja 10, 2015 22:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

szybenka pisze:Czy Ulgastran bywa w różnych smakach?
Moja Niki przy podawaniu Ulgastranu strasznie się ślini i wpada wręcz w agresję, wyrywa mi się. Ten, kt. mamy jest jakby z nutą cytrynową, nie jest cytrynowy, ale w smaku jest jakaś taka wyczuwalna nuta. Może to jej nie pasuje. A musimy podawać, bo chyba są bóle od strony przewodu pokarmowego (nadżerki, wrzody?) :(
Niki ostatnio często drży, przymyka oczy i siedzi skulona. Nie podaję systematycznie Ulgastranu z powodu jej przeżyć, a przynosi on ulgę. I mam dylemat.

Miałam ten sam problem z Pokerkiem - "wyśliniał" cały ulgastran. Taka sama substancja czynna jest w leku Venter, to są duże tabletki, doskonale rozpuszczające się w wodzie, w zasadzie bez smaku. Rozpuszczam w łyżeczce wody od herbaty i podaję w strzykawce razem z jedzeniem (Pokerek niestety nie je sam od 3 lat :( )... Łyka ładnie i nie ślini się .... Prof. Lechowski ostatnio potwierdził mi, że jest to to samo co ulgastran...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Nie maja 10, 2015 23:00 Re: Wątek dla nerkowców - IX

katarzyna1207 pisze:Miałam ten sam problem z Pokerkiem - "wyśliniał" cały ulgastran. Taka sama substancja czynna jest w leku Venter, to są duże tabletki, doskonale rozpuszczające się w wodzie, w zasadzie bez smaku. Rozpuszczam w łyżeczce wody od herbaty i podaję w strzykawce razem z jedzeniem (Pokerek niestety nie je sam od 3 lat :( )... Łyka ładnie i nie ślini się .... Prof. Lechowski ostatnio potwierdził mi, że jest to to samo co ulgastran...
Dzięki wielkie, spróbuję ten lek.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Czw maja 28, 2015 9:31 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Czy ktoś ze stosujących u swojego kota Semintrę zauważył wzrost stężenia mocznika oraz podniesienie poziomu kreatyniny?
W ulotce znalazłam tylko informację, że w badaniu klinicznym obserwowano łagodne zarzucanie treści żołądkowej, wymioty, biegunkę. Bardzo rzadko obserwowano podwyższoną aktywność enzymów wątrobowych.
Wiem, że ACEI czyli np. Benefortin może nasilać azotemię. Telmisartan jest antagonistą receptorów alfa. Podobnie jak ACEI ma za zadanie zmniejszać opór naczyniowy. Nie znalazłam jednak jak dotąd informacji o tym, że może wpływać na wzrost parametrów nerkowych. Wydaje mi się, że istnieje takie prawdopodobieństwo, ale nie mam na to dowodów naukowych. Pomoże ktoś? ;-)
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw maja 28, 2015 12:05 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Sprawdziłam - u Lakiego w pierwszym miesiącu stosowania kreatynina minimalnie spadła, mocznik minimalnie wzrósł, ale akurat wyjściowe wyniki miał w tym momencie bdb.; w drugim miesiącu oba wzrosły silnie, ale wyhodował sobie wtedy ropnia :roll:
Za to białkomocz rósł sukcesywnie od początku na semintrze, więc odstawiliśmy.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw maja 28, 2015 12:16 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Feliska97, naukowo Ci nie pomogę, bo nie wchodzę tak głęboko w wiedzę jak Ty z braku czasu (zazdroszczę Ci tej wiedzy, jak i in. osobom), ale Semintrę stosuję już ok. roku i początkowo uzyskałyśmy obniżenie białkomoczu, potem rosół, potem spadał ale mniej niż wzrósł, a teraz (od trzech m-cy) nie widzę żadnych efektów pozytywnych, za to widzę, że potęguje mdłości u mojej Niki. Chcę odstawić (tzn. nie podaję by spr., czy mdłości będą mniejsze), choć wetki zalecają dawać.
Teraz poszły nam strasznie parametry - gł. jony (mało było krwi i wszystkiego nie dało się zrobić) http://wstaw.org/m/2015/05/27/biochemia_27_V_2015_B.JPG
Co do kreatyniny i mocznika to już w marcu znacznie się pogorszyły (wiem, że inni mają jeszcze wyższe wyniki), na początku maja spadły i teraz znowu wróciły do marcowego poziomu.
Nie wiem, czy coś pomogłam, jeśli potrzebujesz, to mogę coś przeanalizować i sprawdzić. Mam wyniki i zapiski.
Obrazek

szybenka

Post » Czw maja 28, 2015 15:46 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Feliska97 pisze:Czy ktoś ze stosujących u swojego kota Semintrę zauważył wzrost stężenia mocznika oraz podniesienie poziomu kreatyniny?
W ulotce znalazłam tylko informację, że w badaniu klinicznym obserwowano łagodne zarzucanie treści żołądkowej, wymioty, biegunkę. Bardzo rzadko obserwowano podwyższoną aktywność enzymów wątrobowych.
Wiem, że ACEI czyli np. Benefortin może nasilać azotemię. Telmisartan jest antagonistą receptorów alfa. Podobnie jak ACEI ma za zadanie zmniejszać opór naczyniowy. Nie znalazłam jednak jak dotąd informacji o tym, że może wpływać na wzrost parametrów nerkowych. Wydaje mi się, że istnieje takie prawdopodobieństwo, ale nie mam na to dowodów naukowych. Pomoże ktoś? ;-)

Mam zrobiony taki zajebisty wykres mocznika i kreatyniny w ciągu 2 lat, ale na jego podstawie mogę co najwyżej powiedzieć, że:
- na początku leczenia jedno i drugie skakało przez parę miesięcy
- kreatynina się ustabilizowała na prawie półtora roku w okolicy 2,5-3
- mocznik w ciągu 2 lat skakał, ostatni skok jest najgorszy.

Ale Maciek dostaje Semintrę chyba z rok, może krócej, na pewno nie widać jakiegoś drastycznego skoku parametrów.

Natomiast zmieniać nie będę, ciśnienie jest niższe, no i białkomocz od jakiegoś czasu też jest trzymany w ryzach.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw maja 28, 2015 21:23 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
Moja Zuzanka nie ma białkomoczu, Semintrę dostaje celem obniżenia ciśnienia krwi. Początkowo weterynarz zaleciła podawanie benazeprilu. Po nim kotka gorzej się czuła, kreatynina wzrosła z 2,2 mg/dl na 2,9 mg/dl, pogorszyły się także parametry wątrobowe. Po odstawieniu leku kreatynina ładnie spadła, mocznik ustabilizował się. Włączyłyśmy Semintrę. Sytuacja z kreatyniną znowu się powtarza. W kwietniu kreatynina wynosiła 2,9 mg/dl, BUN 19. W maju niewielki spadek na 2,7 mg/dl, za to wzrost mocznika do 121 mg/dl. To najwyższy poziom od momentu rozpoczęcia leczenia. Dodam, że kotka dostaje Azodyl.
Czy zauważyłyście wzrost parametrów nerkowych w ciągu pierwszych dwóch miesięcy po wprowadzeniu leku?
Nie czepiałabym się pewnie Semintry, gdyby nie doświadczenia z ACEI.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw maja 28, 2015 23:20 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Feliska97 pisze:Czy zauważyłyście wzrost parametrów nerkowych w ciągu pierwszych dwóch miesięcy po wprowadzeniu leku?
U mnie nastąpiło to później.

W jaki sposób podaje się Renvelę?
Mam dać 1/5 tabletki i chciałabym to zetrzeć, wymieszać z wodą i podać strzykawką - można tak?
Obrazek

szybenka

Post » Pt maja 29, 2015 5:40 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Feliska97 pisze:Czy zauważyłyście wzrost parametrów nerkowych w ciągu pierwszych dwóch miesięcy po wprowadzeniu leku?
Nie czepiałabym się pewnie Semintry, gdyby nie doświadczenia z ACEI.

Sprawdziłam dokładnie w swoich zapiskach, no i faktycznie możesz mieć rację. Maciek zaczął dostawać Semintrę w okolicach września w zeszłym roku, w październiku miał mocznik 132 (we wrześniu 106), ale znów w grudniu mu spadł do 98 (ale podobne skoki miewał też wcześniej). Natomiast od stycznia mocznik już stale rośnie, ale nie sądzę, żeby to miało związek z Semintrą.

Feliska, a od razu po gorszych wynikach odstawiałaś lek? Bo może przy kolejnych badaniach byloby lepiej, czasem trzeba czasu.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

[poprzednia][następna]