Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 27, 2013 19:40 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Wiśniak pisze:Molesław,

Wiem, pisałaś,że Twoje kocie jest mocno grymaśne ale saszetki Feliksa są do bani. Roślinne ekstrakty białkowe, cukier - na tej karmie nie wyregulujesz cukrzycy.

Ale badając skład tej karmy wychodzi, że zawiera ona tylko 5,5 % węglowodanów w suchej masie. Inne mają więcej a animondy nie ruszy.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Śro lut 27, 2013 19:55 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kinnia pisze:teraz dopiero zajarzyłam, że mój kot będzie jadł jak ja - co 2,5 godziny . fajnie.

nie.
6.00
+2,5 godz. czyli 8.30
+ 5 godzin czyli 11.00
PRZERWA DO 18.00TEJ I ZNÓW 20.30 I 23.00
NIE zastosowałaś tego ?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro lut 27, 2013 20:26 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa pisze:Kotka Dusia
Waży ok 6 kg - sporo

poziom glukozy- 270 na czczo z żyły
dostawał sterydy? - dostaje Diprophos, wcześniej Encortolon, kotka ma astmę oskrzelową

Jaką podajesz karmę? - suche senior, odrobina mokrej Animondy vom Feinsten
Mniej więcej ile? - 40 g suchego, pół tacki Animondy

Inne choroby? - mocno powiększona wątroba, powiększona nerka, astma oskrzelowa
jakieś leki? Diprophos, wg potrzeb Theovent
wyniki laboratoryjne morfologia i biochemia w normie jak na ten wiek

Dostaliśmy dziś wyniki fruktozaminy (300) no i się potwierdziło. :(
Teraz mam kilka pytań i bardzo proszę doświadczonych "cukrzyków" o pomoc:

- ile razy dziennie karmić kota. Wet mi powiedział ze 3 razy o stałych porach jest ok
- wet mi doradził karmę weterynaryjną dla cukrzyków, i storpedował teorie o zawartych w niej weglowodanach mówiąc, że te akurat sa nietrawione przez kota tak jak człowiek nie trawi błonnika, ale potrzebuje go jako materiału balastowego i ma to sens w moim odczuciu
- gdzie można kupic insulinówki U100 - nie mają w aptekach ani hurtowniach farmaceutycznych

Bedę bardzo wdzięczna za podpowiedzi
Kobieta i kot to szczytowe osiągnięcia dzieła ewolucji. ;)

kotastrofa

Od: Pon sty 10, 2011 16:57

Post » Śro lut 27, 2013 20:29 Re: Wątek cukrzycowy VIII

insulinówki można kupić tu: www.diabetyk24.pl

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Śro lut 27, 2013 20:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Małgorzato i Toffee, co u Was słychać? Jak Tofik się czuje?

No my jesteśmy na krawędzi. W niedzielę wieczorem i w poniedziałek było już tak, że telefonowałam po wetkę, żeby przyjechała, już się żegnałam z Tofisiem. Dzwoniłam już po transport, dzwoniłam do Konika Nowego. Zaryczana ledwo się mogłam komunikować z ludźmi. Wetka oddzwoniła po kilku godzinach, że jest gotowa przyjechać, a w międzyczasie Tofiś zaczął się myć, ładnie korzystał z kuwety, sprawnie wskoczył na parapet. Byłam rozdarta. Bo jak tu podejmować takie decyzje skoro kicia siedzi sobie przy misce i patrzy tymi wielkimi oczami czekając co mu do miski wpadnie. Wetka mądrze mi powiedziała, że skoro nie jestem jednoznacznie przekonana, że to czas, to lepiej zaczekać. Więc czekam. Toffee kaszle od czasu do czasu, czyli krążeniowo jest bardzo źle. Staram się zdusić myśli, że może jeśli jeszcze raz usuniemy wodę z płuc, to... Podaję leki nasercowe, diuretyk, trochę sody do karmy dla odkwaszenia, trochę alusalu. No i insulinę daję. Ale już nie męczę Tofcia agresywną terapią. Dziś wskakiwał na stół, żeby się do mnie przymiziać kiedy pracowałam przy komputerze. Jest słaby, ale wędruje po mieszkaniu. Nie wiem jak szybko znów będę musiała podejmować ostateczną decyzję. Dwa razy dziennie daję Tofciowi sok z noni. Już nie zaszkodzę, a może trochę ulgi mu to przyniesie.
Dzięki za pytanie, trzymajcie się wszyscy.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Śro lut 27, 2013 20:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Wielkie dzięki za info o strzykawkach!

Nie bardzo rozumiem czym się różni strzykawka do insuliny 0,5ml U-100 0,30mm (30G) od 1 ml U-100 0,33mm (29G)...

Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Przepraszam za pytania ale się ciutek gubię w tych oznaczeniach.

Rozumiem, że U 100 jest dokładniejsza od u40, ale już różnice między poszczególnymi modelami u100 mi umykają.

kotastrofa

Post » Śro lut 27, 2013 20:35 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa pisze:
kotastrofa pisze:- gdzie można kupic insulinówki U100 - nie mają w aptekach ani hurtowniach farmaceutycznych

Jeśli ktoś może wydać więcej pieniędzy, ta apteka sprzedaje na ebay'u strzykawki 0.3 ml z podziałką co pół jednostki.
http://www.ebay.pl/itm/BD-MICRO-FINE-PL ... 564940b4d7
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro lut 27, 2013 20:38 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa, im mniejsza pojemność strzykawki, tym bardziej precyzyjna podziałka. W strzykawkach 0.5 ml masz podziałkę co 1 jednostkę, w 0.3 ml jest podziałka co pół jednostki - to bardzo ułatwia odmierzanie małych dawek insuliny. Plus te mniejsze mają dużo krótsze igły.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro lut 27, 2013 20:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

OK , ta podziałka co pół jednostki jest ważna jak rozumiem?

A żadna z tych wymienionych przez mnie nie jest dobra?
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_411.html

NO i jeszcze te pytania:
- ile razy dziennie karmić kota. Wet mi powiedział ze 3 razy o stałych porach jest ok. Czy się z tym zgadzacie?
- wet mi doradził karmę weterynaryjną dla cukrzyków, i storpedował teorie o zawartych w niej weglowodanach mówiąc, że te akurat sa nietrawione przez kota tak jak człowiek nie trawi błonnika, ale potrzebuje go jako materiału balastowego i ma to sens w moim odczuciu

kotastrofa

Post » Śro lut 27, 2013 20:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa, dobre są strzykawki z tego pierwszego linku - 0.5 ml. Najwięcej osób ich używa. Ja akurat używam 0.3 ml, bo łatwiej mi odmierzać maleńkie dawki. Moim zdaniem 0.3 ml są najlepsze dla kotów, ale nie ma ich w Polsce. Bez problemu można sprowadzać z Niemiec (podałam link), ale wtedy wzrasta koszt.
Jeśli chodzi o suchą karmę dla cukrzyków, wszystkie doświadczone opiekunki słodkich kotów są przeciwne jej używaniu. To lata doświadczeń z chorymi kotami.

Edit: Powiem Ci jeszcze tak. Mój kot je suchą karmę Power of Nature, bo po prostu odmawia jedzenia mokrego i nie ma na to siły. Ta karma ma 50-53% białka i 3-8% węglowodanów. Cukrzyca ustabilizowana. Kiedy nerki Tofcia odmówiły posłuszeństwa, wetka poleciła zmianę karmy na inną o mniejszej zawartości białka. Zmieniłam - mniej białka, więcej węglowodanów (a karma bezzbożowa). Cukier skoczył od razu ze 120 do 290 - po raz pierwszy od pół roku powyżej progu nerkowego). Ja się słabo znam na precyzyjnym karmieniu, bo mój kot zawsze torpedował cukrzycowy plan jedzenia, ale koleżanki na pewno powiedzą Ci bardzo precyzyjnie jak karmić.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro lut 27, 2013 22:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa pisze:
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Przepraszam za pytania ale się ciutek gubię w tych oznaczeniach.

Rozumiem, że U 100 jest dokładniejsza od u40, ale już różnice między poszczególnymi modelami u100 mi umykają.

nie chodzi o dokładność ale przenaczenie, u40 to do insuliny o stężeniu 40 jednostek na mililitr, a ty musisz mieć strzykawki do insuliny 100 jednostek na 1 ml - te o pojemności 0,5 ml pozwolą Ci odmierzyć dawkę poniżej 1 jednostki te o pojemności 1 ml nie nadaja się bo maja kreseczki-podziałkę co 2 jednostki.
strzykawki o pojemności 0,3 ml 0 czyli mają podziałkę co 0,5 jednostki i są faktycznie najlepsze jak pisze Małgosia, ale w Polsce ich nie kupisz, dajemy sobie radę na tych BD u 100 0,5 ml
PAMIĘTAJ - TO BARDZO WAŻNE -NIEWOLNO ODMIERZAĆ INSULINY SETKI NA STRZYKAWKACH U 40.

Mamrot

Post » Śro lut 27, 2013 22:19 Re: Wątek cukrzycowy VIII

kotastrofa pisze:OK , ta podziałka co pół jednostki jest ważna jak rozumiem?

A żadna z tych wymienionych przez mnie nie jest dobra?
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_411.html

NO i jeszcze te pytania:
- ile razy dziennie karmić kota. Wet mi powiedział ze 3 razy o stałych porach jest ok. Czy się z tym zgadzacie?

LEDWO KILKA POSTÓW WYŻEJ PISALAM O KARMIENIU- DAWKI I PORY POSIŁKÓW.
PORZUĆ SUCHA KARMĘ, KAŻDA NAWET NAJLEPSZA DAJE TAKIE PODWYŻSZENIE CUKRU ZE NIE WARTO SIĘ W TI BAWIĆ, NIE USTABILZUJESZ KOTA NA SUCHEJ, GOSI TOFFEE JEST ABSOLUTNYM WYJATKIEM NIE CHCIAL RUSZYĆ MOKREGO PRÓBY KARMIENIA GO KOŃCZYŁY SIE WYMIOTAMI, POZOSTAŁ NA KARMIE POWER OF NATURE, ALE JESLI TYLKO KOT JE LUB ZACZNIE JEŚĆ MOKRĄ DOBREJ JAKOŚCI TO NIE PODAJE SIE SUCHEJ.

Mamrot

Post » Czw lut 28, 2013 7:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:
6.00
+2,5 godz. czyli 8.30
+ 5 godzin czyli 11.00
PRZERWA DO 18.00TEJ I ZNÓW 20.30 I 23.00.

Czytałam. Ale nie dam rady karmic ota o takich godzinach. I zadałam pytanie czy 3-4 razy dziennie jest do przyjecia.

Teraz karmimy o 7, 15, 19, i 22. I chciałam sie dowiedziec, czy jesli utrzymamy taki rytm to to naprawdę bedzie dramat.

Nerwowe towarzystwo, kurcze. :)

kotastrofa

Post » Czw lut 28, 2013 8:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

sheridan pisze: Mięso surowe (przede wszystkim) i gotowane to nie jest zbilansowana karma kocia, przy wszystkich swoich zaletach naturalnego jedzenia PODNOSZĄ CUKIER BARDZIEJ NIŻ KARMY GOTOWE. Może trzymać kota cukrzycowego na BARFIE - jeśli potrafisz przygotować zbilansowaną dietę, ale wtedy zwierza będzie wymagał większych dawek insuliny. A twój kot ma szansę na remisję jeszcze w tej chwili. Jak nie wierzysz, eksperymentuj na zdrowiu swojego zwierzaka.
A tak w ogóle, to weź się do roboty i czytaj, co ci tu polecamy.

Na bazie swoich jednostkowych doświadczeń nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
Od momentu stwierdzenia cukrzycy u mojego kota (6 lat temu) w domu nie ma miejsca na gotowe karmy (poza krótkim eksperymentem sprawdzania tej powyższej teorii). Kot ani nie bierze więcej insuliny ani cukier mu się nie podnosi (podnosił się po karmach typu diabetic - o 30% nawet). Czesław waży ok 10 kg, obecnie jest na levemirze (1j), dostaje jeść dwa razy dziennie a całkowita porcja jedzenia dziennego to ok. 200 g.
Moje koty jedzą różne mięsa, ryby, podroby, kości, czasem jajko, jogurt. Warzywa sporadycznie.
Niestety, Cześ od jakiegoś czasu praktycznie nie potrzebuje insuliny :(
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw lut 28, 2013 9:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kotasrofa, taki sposób karmienia nie jest dobry. Musi być przerwa w karmieniu. Inaczej insulina nie będzie mogła "pracować" jak należy.

Mamrot napisała, że należy podawać jedzenie przed tuż przed zastrzykiem, a następnie jeszcze 2 razy w odstępach 2,5-godzinnych. Odtąd kot nic nie je przez 7 godzin.

U mnie było ciut inaczej. Oto moje pory karmienia Carrerasa (8 kg):
3.00 - 50 g; podanie insuliny
5.30 - 50 g
9.00 - 50 g

15.00 - 50 g; podanie insuliny
18.00 - 50 g
21.00 - 50 g

Kupiłam na Allegro automatyczny karmnik dwukomorowy Trixie za ok. 80 zł i nie było problemu z zachowaniem takich pór karmienia.
(Od 15 stycznia nie podaję insuliny, ponieważ doszło do remisji cukrzycy.)
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

[poprzednia][następna]