Moderator: Moderatorzy
Jek pisze:.....Kroplówki podaję w domu, łącznie 250 ml gotowej glukozy z solą fizjologiczną + 20 ml duphalyte na dobę w dawkach podzielonych. Siusia pod siebie więc raczej drożność cewki i moczowodów zachowana. Ona jak przyjechała do mnie ważyła 2 kg, 13.09 ważyła 2,15 kg i wczoraj 1,90 kg.
Negatywny jest wiarygodny - o ile nie zbierasz do naczynia zasyfionego np. domestosem, tylko do sterylnego pojemnika z apteki. Można więc uzyskać wykluczenie. Wielokrotnie powtórzony pozytywny, z identycznym wynikiem, też uznaje się.Jek pisze:Zacznę od końca: posiew bez pobrania bezpośrednio próbki moczu jest niewiarygodny.
Jek pisze: Na chwilę obecną brak mozliwości pobrania z uwagi na stan kici. Krwi nie ma jak utoczyć do badania. Dopyszcznie przyjmuje (od godziny bez odruchu wymiotnego i ślinotoku) po 2 ml conva. Do poniedziałku nie mam szans na znalezienie innego specjalisty.
Jak "nakarmić" kicię jeśli zmienię jej roztwór izotoniczny? Glukoza ją chyba przynajmniej trochę odżywia. Ona dostaje taki fabryczny roztwór który zawiera głównie NaCl - 4,5 g/l i glukozę.
Jek pisze:...
Jeśli zwierzetom tak jak dzieciom sprawdza się stopień odwodnienia (fałd skórny) to teraz nie jest tak żle, nawet oczy jej się szklą i po podaniu wlewu wyraźnie się ożywia i próbuje zejść z termoforka. Czy jednostronne wodonercze nie byłoby zauważalne przy badaniu palpacyjnym skoro obie nerki są wyczuwalne?
Jeśli jest całkowity zator, kotka straci nerkę i czeka ją usunięcie. Wyniki nie wskazują na stan zatrucia mocznikiem - za jej stan odpowiada coś innego i nie wiadomo co to jest. W każdym razie wygląda fatalnie i diagnostyka powinna być zrobiona już.Jek pisze:...
Problemem jest to że nie mogę dorwać wetki która prowadziła kotę przed jej przewiezieniem do mnie. Nie mam na razie jak tam pojechać (inne miasto). Dobre usg będzie dostepne dopiero od poowy tygodnia (dobre w sensie operatora nie aparatu).
Bardzo zajesuperowe, 2-rurowe, jak potrzebuję. Musze tylko rozkminić e-bay, bo nigdy tam nie kupowałem. Mam nadzieję, ze moja KK tam zadziała.pixie65 pisze:PcimOl, mam info od pani prof. Łukaszewskiej z Wrocka, że rozmaite rodzaje rękawów do ciśnieniomierzy można nabyć drogą kupna na e-bay'u.
Nie wiem, czy o ten sklep chodziło, czy to jest to o co kiedyś pytałeś ale znalazłam takie coś:
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... 285190019+
i takie:
http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... 285198789+
pixie65 pisze:BTW - nie wiem czy znasz panią profesor, ale myślę, że jeśli chodzi o diagnostykę (badania krwi i moczu) chorób układu moczowego - jej pomoc może być warta uwagi.
pixie65 pisze:Nie pamiętam.
W ogóle - ja nie znam tej pani.
Ale to co wczoraj usłyszałam od niej odnośnie wspomnianych badań - brzmiało dobrze.
PcimOlki pisze:W praktyce, to kot decyduje o możliwej diecie. Zawsze należy ten fakt stawiać na pierwszej pozycji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości