Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro paź 20, 2010 8:25 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Dwóch struwitowców miałam, Szczuruś (obecnie nerkowiec) zatkał nam się z dziesięć lat temu, Żwirek zatykał się dwa razy. Oba koty karmy zakwaszające mocz jadły tylko przez pewien czas.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro paź 20, 2010 8:52 Re: Wątek dla nerkowców - IV

PcimOlki pisze:
Tinka07 pisze:...Oficjalnie przyjmuje się u nas dla kota 110-130 mmol/l.

Fajnie. W innych rejonach świata oficjalnie przyjmuje się, że to hiponatremia.
Mnie nie chodzi o sód, lecz o chlorki :roll: Za niski poziom chlorków we krwi nazywamy hipochloremią, a za wysoki hiperchloremią. :wink: Na temat sodu ze Slonko_Łódź dyskusji nie prowadziłam. Podane przeze mnie wartości odnoszą się wyłącznie do chlorków.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro paź 20, 2010 10:44 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Moja Yenna od 5 lat jest leczona na struwity. Cały czas była na karmie urinary RC- jest sucha i saszetki z kurczakiem i wołowiną. Polecam. Bardzo skutecznie rozpuszcza struwity i jest chętnie jedzona (zdrowe koty wiecznie się do niej dobierała). Kota nie chce pić bo kiedy siusia to ją boli- dlatego pewnie się powstrzymuje. Czy dostała coś przeciwbólowego i rozkurczowego

Tosia je RC Urinary ale z ogromnym bólem, widać że jej nie smakuje. Ale poczytałam, że Hills c/d ponoć właśnie bardziej kotom smakuje i lepiej radzi sobie z kryształami więc dziś pojadę po Hillsa.
Kupię dzis też saszetki z mokrą karmą RC lub Hills i zobaczymy czy kota da się przekonać.

Kota przyjmuje następujący zestaw: Enroxil x 2, Uropet 2 łyżeczki dziennie, UrinoVet - saszetka dziennie, Amitriptylinum 1/4 dziennie.
Dzsi nad ranem kota miała problem z siusiu, było kilka podejśc do kuwetki i nic wiec dostała pół nospy (tak wetka zalecała) i poszło do kuwety wielkie siusiu. Od razu złapałam w pojemniczek i do laboratorium. Zrobiłam tylko badanie ogólne bo osad był dokładnie zrobiony u weterynarza.
Co do krwiomoczu, w siusiu niby jest mocz ale gołym okiem nie widzę żeby kota siusiała z krwią lub plamiła. Zobaczę jak będą wyniki wyglądały z labo i w sobotę (wtedy mamy badania kontolne) wspomnę o tym pani doktor.

pixie65 dziękuję za link.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Śro paź 20, 2010 10:53 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Dziewczyny zaczynam się bać, postaram się zrobić wszystko żeby kotę wyprowadzić z choroby chociaż wiem , że może być to trude. Czy jest większe prawdopodobieństwo, że skoro Tosia ma skłonności urologiczne to będzie chorowała na nerki? Ja nie chcę przez to przechodzić. To jest kot, któremu trzeba podawać narkozę do badania u weta i nie wyobrażam sobie jak miałabym jej robić kroplówki 8O

Jeszcze mam pytanie, leki pewnie nie wpływają korzystnie na wątrobę kociska. Czy i kiedy skontrolować wątrobę? Czy po leczeniu zrobić badanie w kierunku nerek ? Co jeszcze zbadać. To będzie kolejna narkoza. :(

Chciałam Wam podziękować za pomoc i wsparcie. To dzięki Wam problem został znaleziony.

adelka99

Post » Śro paź 20, 2010 11:06 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Adelka99, jeszcze taki cytat z mojego starego wątku, z 11 listopada 2009 roku:
pixie65 pisze:Zastanawiałyśmy się ostatnio z Tajemniczą Ciotką J. ile to już czasu minęło od pęcherzowych problemów Wujka Gutka.
I przypomniałam sobie o tym wątku, w którym pisałam o naszych różnych eksperymentach.
Jak widać - najbardziej skuteczny w przypadku Gutka jest ten ze zmianą diety.
Minęło kilkanaście miesięcy od ostatniego wpisu a problemy (tfu, tfu, tfu...) na szczęście nie powróciły.

viewtopic.php?f=1&t=73461&p=5175798&hilit

Początkowo Gutek był na karmach leczniczych.
Różnych Royal'ach i Hill'sach. I różne inne cuda pobierał dopyszcznie.
I było tragicznie. Po przestawieniu na Bardzo Mokrą Dietę (z rozwadnianiem kociej puszki na zupę) - problemy się skończyły.

Po leczeniu zrób kotce morfologię i biochemię: transaminazy, mocznik, kreatyninę.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro paź 20, 2010 11:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Witam Wszystkich,

Jeżeli ktoś potrzebuje, mam do oddania (ewent. za zwrotem kosztów przesyłki):

- sól fizjologiczna 500 ml 1 szt.
- Ipakitina 50g - została połowa
- sterylne: wężyk do kroplówki i igły 0,8x40mm
- Royal Canin Renal 500g - ponad połowa paczki
- 1 saszetka Renal z kurczakiem

Wszystko jest oczywiście z datą ważności, w oryginalnych opakowaniach. Mieszkam w Szczecinie. Zainteresowanych proszę o kontakt na maila.

miklosz

Od: Wto lip 13, 2010 14:47

Post » Śro paź 20, 2010 12:00 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:
PcimOlki pisze:
Tinka07 pisze:...Oficjalnie przyjmuje się u nas dla kota 110-130 mmol/l.

Fajnie. W innych rejonach świata oficjalnie przyjmuje się, że to hiponatremia.
Mnie nie chodzi o sód, lecz o chlorki :roll: Za niski poziom chlorków we krwi nazywamy hipochloremią, a za wysoki hiperchloremią. :wink: Na temat sodu ze Slonko_Łódź dyskusji nie prowadziłam. Podane przeze mnie wartości odnoszą się wyłącznie do chlorków.

Chyba że tak. Spawszy jeszcze o poranku.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro paź 20, 2010 16:00 Re: Wątek dla nerkowców - IV

PcimOlki pisze:
Slonko_Łódź pisze:....Podczas leczenie Furaginum uważaj na nerki- prawdopodobnie ten lek przyczynił się do tego, że jestem w tym wątku.......

Dlaczego?

Bo z tego co wiem jest nefrotoksyczny.

pixie65 pisze:
Slonko_Łódź pisze:Moja Yenna od 5 lat jest leczona na struwity. Cały czas była na karmie urinary RC- jest sucha i saszetki z kurczakiem i wołowiną. Polecam. Bardzo skutecznie rozpuszcza struwity i jest chętnie jedzona (zdrowe koty wiecznie się do niej dobierały).

Na czym polega "skuteczność" tej karmy skoro kotka leczona jest pięć lat?

Przepraszam nieprecyzyjnie się wyraziłam. Yenna nie jest leczona- jest na karmie leczniczej od 5 lat
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro paź 20, 2010 16:03 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:Przepraszam nieprecyzyjnie się wyraziłam. Yenna nie jest leczona- jest na karmie leczniczej od 5 lat

A teraz siadły jej nerki...?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro paź 20, 2010 16:27 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Mam Tośkowe wyniki z laboratorium ludzkiego - mocz pobrany o 7, zaniesiony o 8:30, zbadany o 9:45.

Kolor : jasnożółty
Przezroczystość : przejrzysty
Ciężar właściwy : 1.025
pH : 6
Leu : 25
Azotyny : ujemne
Białko : 75
Glukoza : ujemny
Ketony : 5
Urobilinogen : 4
Bilirubina : ujemna
Erytrocyty : 250

Osad:

Nabłonki płaskie : pojedyńcze
Leukocyty < 5 w polu widz
Erytrocyty świeze 6-10 w p w
Erytrocyty wyługowane > 50 w p w
Szczawiany wapnia : nieliczne ? wetka nic o nich nie wspominala, mowila o struwitach :roll:

adelka99

Post » Śro paź 20, 2010 16:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:
Slonko_Łódź pisze:Przepraszam nieprecyzyjnie się wyraziłam. Yenna nie jest leczona- jest na karmie leczniczej od 5 lat

A teraz siadły jej nerki...?

Niestety. Yenna oprócz problemów z kryształami miała problemy z nawracającymi infekcjami- ma zaniki ściany przedniej brzucha i mocz zalega. Hipotezy nt przyczyn pnn to wstępująca infekcja bakteryjna plus leki i zakwaszanie. Dlatego na początku pisałam o syndromie krótkiej kołdry- to co było dobre dla pęcherza niestety było złe dla nerek.... Obecnie próbując ratować resztę nerek musieliśmy zostawić w spokoju pęcherz. Efekt był natychmiast- krwiomocz i bakteriuria e. coli...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro paź 20, 2010 16:39 Re: Wątek dla nerkowców - IV

przez 5 lat? non stop? 8O

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro paź 20, 2010 16:43 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:Mam Tośkowe wyniki z laboratorium ludzkiego - mocz pobrany o 7, zaniesiony o 8:30, zbadany o 9:45.

Kolor : jasnożółty
Przezroczystość : przejrzysty
Ciężar właściwy : 1.025
pH : 6
Leu : 25
Azotyny : ujemne
Białko : 75
Glukoza : ujemny
Ketony : 5
Urobilinogen : 4
Bilirubina : ujemna
Erytrocyty : 250

Osad:

Nabłonki płaskie : pojedyńcze
Leukocyty < 5 w polu widz
Erytrocyty świeze 6-10 w p w
Erytrocyty wyługowane > 50 w p w
Szczawiany wapnia : nieliczne ? wetka nic o nich nie wspominala, mowila o struwitach :roll:

Badanie pokazuje infekcję dróg moczowych, pęcherza. Szczawiany wapnia to są własnie struwity czy też kryształy struwitowe.
Podkrwiawianie przy takich infekcjach też się zdarza, nie martw się
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro paź 20, 2010 17:29 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:Badanie pokazuje infekcję dróg moczowych, pęcherza. Szczawiany wapnia to są własnie struwity czy też kryształy struwitowe.

Szczawiany to są szczawiany a struwity to są kryształy amonowo-fosforowo-magnezowe.
Szczawiany wapnia to oksalaty.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro paź 20, 2010 17:35 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:
casica pisze:Badanie pokazuje infekcję dróg moczowych, pęcherza. Szczawiany wapnia to są własnie struwity czy też kryształy struwitowe.

Szczawiany to są szczawiany a struwity to są kryształy amonowo-fosforowo-magnezowe.
Szczawiany wapnia to oksalaty.

Kryształy moczowe miałam napisać, nie krysztły struwitowe.
Szczawiany to też kryształy.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

[poprzednia][następna]