Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon wrz 29, 2025 19:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Też myślę, że młode kotki mają większą szansę i tego też życzę!
Co do dziadka pierwszy pomiar ciśnienia się nie udał bo ledwo wet łapkę wygoliła to kot wpadł w szał. Dziadek jest stary i słaby a zdarza się, że do pobrania krwi trzyma go kilka osób.
Drugi raz dziadek też wpadł w szał ale bylismy przygotowani w składzie osobowym i pomiar został zrobiony, ale kot kwiczał, wierzgał i szalał, a wynik wyszedł jakiś kosmiczny, nawet wet powiedziała że kot jest tak pobudzony że ten wynik jest na bank zaburzony. No i kazała się po gabapentynie zgłosić że będzie wyniki uśredniac. Tylko że gaby dziadek nie przyjął, zaplul się, zarzygał, a na miejscu okazało się, że się ciśnieniomierz zepsuł. No i jakoś nam się nie udało zrobić pomiarów. Co ciekawe biopsję jelita w kierunku chłoniaka i dwa pobrania moczu z pęcherza udało się zrobić bez problemu. Chociaż też trzy osoby go trzymały.

avinnion

Od: Pon paź 23, 2023 10:49

Post » Pon wrz 29, 2025 21:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przy pnn nie ma reguł. Nie wiem czy młodsze koty mają większe szanse, teoretycznie tak. Gdy chorowal Dracul, kot absolutnie nieobsługiwalny, kot urządzający u weta krwawą łaźnię. Kot, który ze względu na wiek i charakter miał potencjalnie mniejsze szanse, chorował, pokonywał kolejne kryzysy i trwał. W tym czasie, tu, w starym wątku nerkowym umierały koty znacznie młodsze, doskonale zaopiekowane.
Miałam na myśli to, że w wieku 21 lat trzeba bardzo uważać, przede wszystkim na wiek. Po prostu dbać i kochać :)
I oby wspólne życie trwało jak najdłużej :ok:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto wrz 30, 2025 11:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Racja i dziękujemy bardzo.

avinnion

Od: Pon paź 23, 2023 10:49

[poprzednia]