Moderator: Moderatorzy
gatiko pisze:Alfanel pisze:Właśnie dziwne, że nigdy żaden mój wet, a troche ich mam, różnej specjalizacji, nie zwraca uwagi na te parametry. Patrząc na inne parametry mówią, że nie jest źle. Nie ma się czym przejmować, a PLT często jest nieprawidłowe. Dużo czynników się na to składa. Usg ma robione co pół roku. Nerki są pozapalne, praktycznie jedna ma zanik. Ma też troche powiększona śledzione, zmiany na trzustce (bez zmian zapalnych), układ pokarmowy też przewlekłe zmiany. Odpukać brak poważniejszych objawów i tym się weci sugerują. Usg bez zmian od 2 lat. Apetyt ma, wypróżnia się prawidlowo, wymiotów brak. Bardzo rzadko, a jest to kotka perska.
U nas, pierwszy raz w życiu, wyszły bardzo niskie plt
Wet powiedziała, ze to nic ważnego. Jak pobierała mu krew, to był tak zestresowany, ze w ogóle nie leciała. Grzebała mu tam, wyrywał się już później i nic. Zmieniła łapkę, ja gadałam i głaskałam i zaczęło lecieć.
Więc nie wiem...
Alfanel pisze:Za to nie wiem co robić z bólami ortopedycznym, a mianowicie.
vilinskonov pisze:Serdecznie witam wszystkich użytkowników forum. Dawno mnie nie było ale zaglądam teraz z pytaniem. Prośba o polecenie dobrego lekarza od chorób nerek w Warszawie. Wyszukiwarka znajduje stare dane i pytanie kto teraz w 2025 jest wart polecenia. Od roku mam kotkę z przewlekla choroba nerek i nie do końca zgadzam się z leczeniem.chcialabymskonsultowac jej leczenie że specjalista. Prośba o wsparcie.
Hanulka pisze:Alfanel pisze:Za to nie wiem co robić z bólami ortopedycznym, a mianowicie.
Moja kotka (22 lata) na bóle ortopedyczne ma zaleconą solensię przewlekle, gabapentynę przewlekle, okresowo w ew stanach zapalnych i przy silnym bólu -onsior - możesz stosowanie tych leków omówić z wetem prowadzącym; ponadto suple: omega 3, olej z kryla (u nas w proszku podaję i jest ok), cosequin, arthroxan, alevica, małże nowozelandzkie, czarci pazur, kolagen typu II, MSM... Kotka dużo pije, jest dobrze nawodniona, u nas kroplówki nie są potrzebne, w roku mamy 2-3 cykle rehabilitacji: pole magnetyczne, laser, wcześniej też jonoforeza.
W kwestii wyników badań - piszesz o "normie" - środek, górna czy dolna granica? myślę, że to może być ważne, wskazuje na wartą uwagi tendencję, fosfor był badany? Tarczyca w normie? Badanie ogólne moczu z osadem i stos b/k ok?
vilinskonov pisze:Tira już za TM. Byliśmy w Specvecie u dr Posłuszny. Zapchany moczowod w zdrowszej nerce, zalecany baypass koszty poniesione 15 tys, operacja udana, kotka po 3 dniach do eutanazji...nie wiadomo co się stało.
vilinskonov pisze:ja zostałam z bólem serca, poczuciem winy i długiem do spłacenia za iluzje pomocy....ehhh
niafallaniaf pisze:U mojego kota właśnie stwierdzono przewlekłą niewydolność nerek. Czy da się wyciągnąć kota żeby jeszcze pożył przy moczniku - 20.1 (121,23) gdzie norma jest 5-11.3 (20-67,9) a kreatynina 248,1 (2.80) przy normie 1.00-168 (0,011-1,90) ? WBC 14 norma 6-11 PLT 86 norma 180-550.
A Twoim przypadku jakie leczenie zostało wdrożone i co mówi wet?
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 7 gości