Moderator: Moderatorzy
Anna.Seszele pisze:Kochani, jestem początkująca w temacie nerkowców. Mam dwa pytanka:
Czy jak kot je karme typowo Renal czyli niższe białko i niski fosfor to czy dodawać jeszcze wyłapywacze fosforu typu nefroactiv (węglan lantanu)?
Czy lepsze są własnie karmy Renal z niższym białkiem (gussto,mjamjam) czy jednak wysokobiałkowe? I czemu?
Alfanel pisze:Witam, moja 14.5-lerbia kotka ma zdiagnozowane chore nerki, stadium pomiędzy 1 a 2 (dzięki regularne mu rozszerzonemu badaniu krwi oraz usg). Nefrolog zaleciła nam kroplówke (płyn Ringera) co 7-10dni, olej rybny co 2 dzień, probiotyk. Nic poza tym. Białko ma w normie. Żadnych innych objawów. Mam pytanie - czy te kroplówki na tym etapie są naprawdę konieczne? Chodzi mi głównie o wizyty w przychodni i narażenie kotki na dodatkowy stres. Jest niezwykle kochana i spokojna, ale wiem, że przeżywaz góry dziękuję.
Alfanel pisze:Ma podwyższone SDMA, kreatyninę oraz mocznik, fosfor w porządku. Badalam krew co kilka miesięcy i zawsze miała podniesiony trochę mocznik, Kreatynina była ok. Dopiero teraz poszła w górę, przy ostatnim badaniu krwi. Kroplówki w domu na razie odpadają.
Wyniki badań krwi, podaję tylko to, co nie jest w normie:
WBC 4,63 G/I (norma 6-11)
RBC 11,9 T/I (norma 5-10)
MCV 33,5 (norma 40-55)
MCH 11,4 (norma 13-17)
PLT 80 (norma 180-550)
Toxoplazmoza przebyta, wynik IgG ponad 200, IgM wynik watpliwy, badanie powtarzane dwukrotnie
SDMA 0,902 (18,22) - norma 0-0,750 (0-15,2)
Kreatynina 186,1 (2,1) - norma 1,00-168,0 (0,011-1,90)
Mocznik 13,3 (79,88) - norma 5-11,3 (30,0-67,9)
Kwasy żółciowe, Wit B12, potas, sód, wapń, jonogram jest w normie.
Alfanel pisze:Właśnie dziwne, że nigdy żaden mój wet, a troche ich mam, różnej specjalizacji, nie zwraca uwagi na te parametry. Patrząc na inne parametry mówią, że nie jest źle. Nie ma się czym przejmować, a PLT często jest nieprawidłowe. Dużo czynników się na to składa. Usg ma robione co pół roku. Nerki są pozapalne, praktycznie jedna ma zanik. Ma też troche powiększona śledzione, zmiany na trzustce (bez zmian zapalnych), układ pokarmowy też przewlekłe zmiany. Odpukać brak poważniejszych objawów i tym się weci sugerują. Usg bez zmian od 2 lat. Apetyt ma, wypróżnia się prawidlowo, wymiotów brak. Bardzo rzadko, a jest to kotka perska.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 7 gości