Hi dzielne dziewczyny !
Przełamałam się i postanowiłam zacząć podawać Matyldzie insulinę Lantus już od soboty rano. Przeczytałam ulotkę załączoną do opakowania oraz wszystkie materiały po angielsku polecone mi przez Tinkę i doszłam do wniosku że mogę zacząć nową kurację w połączeniu
z wprowadzeniem rano i wieczorem po 50-60 gr. puszek Animondy, Leonardo i Feline Porta 21, co kilka dni gotowany kurczak. Zastrzyki w trakcie jedzenia już mi wychodzą. Pozostawiłam jeszcze, w okresie przyzwyczajania Matyldy do nowej insuliny, suche obesity, a to dlatego, że kiedy u kotów zaczyna postępować niedocukrzenie to one instynktownie szukają jedzenia i to może im uratować życie.
Widzisz TINKA, ja pracuję czasami po 10-12 godzin (taką mam pracę), koty są w domu same i zwyczajnie śpią sobie. Gdyby u Matyldy nastąpiło niedocukrzenie mogłoby stać się to najgorsze. Poza tym między głównymi posiłkami podjada niewielkie ilości obesity z diabetic (diabetic już mi się kończy).
W piątek o 19.00 dostała jeszcze 1,5 kreski caninsulin (insulinówka U-40).
W sobotę
pre 7.00 poziom cukru 326 dałam Lantus 2,5 jedn. insulinówką U-100. Od tego momentu używam już tylko insulinówek 0,5 ml U-100.
Dawkę dałam wg miary 0,5 U/kg. 5,400 x 0,5 = 2,7 jednostki (2,5 kreski na U-100)
W sobotę
pre 19.00 poziom 242 podałam 1,5 jednostki, bo wydawało mi się że 2,7 jednostki to za dużo. Choć muszę się przyznać, że pomyliło mi się zmniejszenie o 0,5 jednostki z redukcją o 50%.
Nie wiedziałam, kiedy przy tej insulinie jest nadir, więc rano w niedzielę bez mierzenia podałam również 1,5 jednostki.
Zmierzyłam cukier o godz. 15.30
wynik 292
W niedzielę
pre 19.00 podałam 2 jednostki
Dzisiaj rano
pre 7.00 wynik 229 dałam 2 jednostki i poszłam do pracy.
Chyba zrobiłam błąd, że w sobotę zmierzyłam cukier tylko pre rano i pre wieczorem, powinnam po 5-6 godzinach zrobić trzeci pomiar. Stało się.
Zmartwiło mnie, że przy insulinie Lantus, przy dawaniu BID (2xdziennie) powinno się mierzyć poziom pre. Nie wyobrażam sobie tego.
Z kolei przy podawaniu 0,5U/kg raz dziennie osiąga się te same wyniki co przy caninsulin - masz na myśli U-40, czy U-100 ; ponoć U-100 przy caninsulin też istnieje ?
To już pozytyw , wolałabym dawać Lantusa raz dziennie 0,5U/kg niż 2 x po 0,25U/kg caninsulin.
Flores! Wyliczyłam, że leczenie Lantusem kosztuje prawie tyle samo co caninsulin, a przy dawaniu Lantusa 1 raz dziennie to nawet dużo taniej. Można by poszukać czy nie dałoby się np. kupować po 1 fiolce 3 ml (wkład do pena), to 300 jednostek - przy 0,5 U/kg dziennie starcza dla Matyldy na - koszt 1 fiolki 51 zł.
Paulinkaminka ! W mojej aptece powiedzieli mi, że wszystkie rodzaje insuliny są wyłącznie na receptę takie jest odgórne zarządzenie, ode mnie wzięli tą z paskiem przepisaną przez weta.
TINKA tak do końca nie wiem, co dalej robić. Podawać 1 dziennie 0,5U/kg, czy 2 x po 0,25U/kg i zobaczyć co będzie dalej. Nie mam możliwości dokonać pomiaru w 5-6 godzin po podaniu dawki. Kiedy jest nadir.
Może przerwać na razie, dalej dawać caninsulin po starej dawce 1,5 kreski na insulinówce U-40 i postudiować dalej ?
[/b]